Η αφερεγγυότητα του κράτους οδηγεί τους ασφαλιζόμενους να αναγκάζονται να πληρώνουν τα συνταγογραφημενα φάρμακά τους στα φαρμακεία καθώς τα τελευταία βρίσκονται σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης".
"Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δώσει τα δάνεια που έχει υποσχεθεί μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο θα υπάρχουν σκηνές απόλυτου χάους ", δήλωσε στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας Helena Smith, ο Δημήτρης Καραγεωργίου, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
"Η κατάσταση θα γίνει δραματική. Ήδη έχουμε καρκινοπαθείς που πηγαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρουν τα φάρμακά τους , επειδή κανείς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά και να τα προμηθευτεί", είπε.
Ο κ. Καραγεωργίου αναφέρεται στα προβλήματα του κλάδου του. "Στο διάστημα αυτό 120 φαρμακεία έχουν κλείσει στην Αθήνα εξαιτίας των πιέσεων από τις καθυστερήσεις των πληρωμών για τις συνταγές των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης" και πρόσθεσε “Υπάρχουν περίπου 300 φάρμακα που δεν είναι πλέον άμεσα διαθέσιμα. Είναι τραγικό."
Η Smith μιλά στην συνέχεια με την φαρμακοποιό Μαρία Παπάζογλου η οποία καθισμένη στο φαρμακείο της στην Πλάκα, ανέφερε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε αντιβιοτικές κρέμες, φάρμακα για τον θυρεοειδη αλλά και για την καρδιά.
"Η κατάσταση με τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι εκτός ελέγχου, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε;" είπε.
Υπό την πίεση της "τρόικα" συγχωνεύθηκαν 13 οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, τον Εθνικός Οργανισμός για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης (EOΠΥΥ).
Όπως αναφέρει ο κ.Καραγεωργίου "Η μαζική ανεργία φέρνει πολύ λίγα χρήματα στα ταμεία." και προσθέτει "Υπάρχει επίσης μεγάλη σύγχυση. Το 2011 συνολικά 17 ασφαλιστικοί νόμοι ψηφίστηκαν από τη Βουλή και ήταν συχνά αντιφατικοί. Αποτέλεσμα, καθόλου χρήματα στο ταμείο."
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οφείλονται στους φαρμακοποιούς περίπου 1 δισ. Ευρώ. Σαν να μην φτάνει αυτό οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αρχίσει την καταρτίζουν σχεδία έκτακτης ανάγκης για σε περίπτωση που η χώρα βγει από την ευρωζώνη.