- Κυβέρνηση ως το 2014, αλλά μόνο με συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ
- Ποιοι βλέπουν κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
- Ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο των εκλογών
- “Κόβουν” τις δόσεις οι δανειστές και απειλούν
- Τα κρίσιμα ραντεβού Βενιζέλου με Σαμαρά και Τσίπρα σήμεραΣυμφωνία για μια οικουμενική ή πρόσχημα για εκλογές; Η πρόταση Κουβέλη για Οικουμενική ως το 2014 ώστε να επέλθει ηρεμία, η χώρα να κυβερνηθεί και σταδιακά να απαγκιστρωθεί από το μνημόνιο, βρήκε ευήκοα ώτα στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Τόσο ο Ε. Βενιζέλος όμως όσο και ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης έθεσαν ως όρο τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το Κυβερνητικό σχήμα.
Πριν καν πέσει στο τραπέζι η πρόταση όμως ο Α. Τσίπρας είχε επιτεθεί τόσο σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ όσο και στη ΔΗΜΑΡ μιλώντας ουσιαστικά για ένα σχήμα τύπου κυβέρνησης Παπαδήμου αλλά αυτή τη φορά στη θέση του ΛΑΟΣ τοποθέτησε το κόμμα του κ. Κουβέλη.
Υπό αυτό το κλίμα μόνο συμμετοχή σε ένα τέτοιο σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαντάζει ορατή.
Την ίδια ώρα όμως το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εμφανίζεται να “συμφέρει” τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ υπό την έννοια ότι μια νέα προσφυγή στις κάλπες αποτελεί ρίσκο και για τα δύο κόμματα και ειδικότερα για τη ΝΔ που η πιθανότητα απώλειας της πρωτιά θα σημάνει ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της.
Έτσι είναι κρίσιμο το ραντεβού του Ε. Βενιζέλου που έχει πλέον την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με τον Α. Σαμαρά σήμερα.
Το σενάριο μιας κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ επανέρχεται στο τραπέζι υπό την έννοια ότι και τα δυο κόμματα θα ήθελαν να μην μπει σε περιπέτειες η χώρα, αλλά και να αποφύγουν τις εκλογές.
Ωστόσο το τρίτο μέλος, η ΔΗΜΑΡ, αντιδρά υπό την έννοια ότι θα διακινδύνευε με τη συμμετοχή της μια πορεία εξόδου από τη βουλή όπως συνέβη και με τον ΛΑΟΣ.
“Η Δημοκρατική Αριστερά δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε μια κυβέρνηση μόνο με τη συμμετοχή Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ” επανέλαβε μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” του Σκάι ο Φώτης Κουβέλης.
Έτσι επανερχόμαστε στη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ την οποία βάζει ως προϋπόθεση ο κ. Κουβέλης.
O κ.Κουβέλης είπε ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για κυβέρνηση αριστεράς. Πρόσθεσε ότι το όποιο κυβερνητικό σχήμα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις «θα πρέπει να έχει όλες τις δυνάμεις που επέλεξε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του» κάνοντας και ονομαστική αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός μας «είπε με την ψήφο του θέλω να συνθέσετε» με την κατάταξη των πολιτικών δυνάμεων που έκανε μέσω της κάλπης, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Την ώρα αυτή και με μυστικά ή φανερά γκάλοπ να δείχνουν αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα μοιάζει απίθανο να ρισκάρει να χρεωθεί συμμετοχή σε μια κυβέρνηση που θα κινηθεί εντός των πλαισίων του μνημονίου, χάνοντας μεγάλο μέρος της επιρροής του στον κόσμο.
Ταυτόχρονα οι τάσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί σε νέες εκλογές να διεκδικήσει την πρωτιά, το μπόνους των 50 εδρών και να γίνει αυτός ο ρυθμιστής των εξελίξεων.
Κάπως έτσι μοιάζει πιο ορατό το ενδεχόμενο εκλογών.
Την ίδια ώρα όμως οι απειλές είναι ξεκάθαρες. Οι δανειστές μας ήδη αυθαίρετα έκοψαν το ένα από τα πέντε δισεκατομμύρια της δόσης του Μαϊου και προειδοποιούν με ακύρωση εκταμίευσης της επόμενης.
Πιέζουν ταυτόχρονα και για σχηματισμό κυβέρνησης (η δόση προϋποθέτει διαπραγμάτευση της τρόικας με ελληνική κυβέρνηση), αλλά και για κυβέρνηση που θα τηρεί τις δεσμεύσεις.
Με αυτό το δεδομένο τα κόμματα θα πρέπει να αναλογιστούν ότι η χώρα διακινδυνεύει μια χρεοκοπία και μάλιστα άμεσα.
Αυτό είναι και ένα “χαρτί” που θα πέσει στις συναντήσεις υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (πιθανότατα τη Δευτέρα), όπου είναι βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί η ύστατη ίσως προσπάθεια σχηματισμού ενός κυβερνητικού σχήματος.