Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τον Κάρολο Παπούλια να ξεκινά μία σειρά κατ' ιδίαν επαφών με τους αρχηγούς, πιθανώς και τηλεφωνικά, πριν ακολουθήσει η συνάντηση με όλους τους ηγέτες υπό τον Πρόεδρο, πιθανώς και αύριο Κυριακή.
Ο κ.Παπούλιας ήταν ευδιάθετος κατά την υποδοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Προεδρικό Μέγαρο, το μεσημέρι του Σαββάτου.
Μιλώντας στους ρεπόρτερ και φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στο γραφείο του κατά την άφιξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε ότι αυτές τις ημέρες πρέπει να δουλεύουμε και το Σαββατοκύριακο και μάλιστα «αμισθί!», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Ηρθα σήμερα να σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μου ύστερα από την διερευνητική εντολή που μου αναθέσατε», είπε ο κ.Βενιζέλος κατά την αρχή της συζήτησής τους παρουσία των ανθρώπων του Τύπου.
«Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά συμφωνούν στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με διετή εντολή, με όριο παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και δραστική βελτίωση του μνημονίου», είπε ο κ.Βενιζέλος.
Απαραίτητος όρος σε αυτή την προσπάθεια ήταν η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι για το οποίο «δεν έχω λάβει ακόμη απάντηση», κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είπε στον κ.Παπούλια ότι πιστεύει ότι εκεί πρέπει να εστιάσει και ο ίδιος την προσπάθειά του.
Ο Πρόεδρος εκτίμησε ότι στα παραπάνω υπάρχουν «ψήγματα αισιοδοξίας, γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα, έχουμε τη Δευτέρα ΕΚΟΦΙΝ και Eurogroup και την άλλη εβδομάδα σύνοδο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Εν αναμονή των επαφών
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κ. Παπούλιας, όντας ιδιαίτερα προβληματισμένος από την «ακαμψία» που επέδειξαν οι πολιτικοί αρχηγοί τις τελευταίες μέρες, προτίθεται να κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις - ακόμη και να καλέσει στην αρχή κατά μόνας και διαδοχικά τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η μορφή που θα λάβει αυτή η κρίσιμη για την τύχη της χώρας διαδικασία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το «πόσο κοντά σε λύση θα μπορούσαν να βρεθούν κάποια από τα κόμματα», αλλά και από την προσπάθεια διαχείρισης της παρουσίας του εκπροσώπου των νεοναζιστών σε μια τέτοια συνάντηση.
Πηγή της Προεδρίας της Δημοκρατίας επαναλάμβανε κατηγορηματικά ότι θα υπάρξει απόλυτη συνέπεια με τις συνταγματικές επιταγές, δίνοντας έτσι απάντηση στον προβληματισμό που υπάρχει στην κοινή γνώμη για τη συμμετοχή σε μια τέτοια συνάντηση και του προέδρου της Χρυσής Αυγής.
Εάν διατηρηθεί το αδιέξοδο, τότε δεν αποκλείεται να κληθούν όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, ώστε να αποφασισθεί η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες και να επιλεγεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, είτε υπό προσωπικότητα στην οποία θα συμφωνήσουν τα κόμματα είτε με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πάντως έχουν εξετασθεί διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια για τη διαδικασία, από τη συνάντησή τους κατά ομάδες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέχρι και τις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον κ. Παπούλια.
Εξάλλου, το άρθρο 37 παρ. 3 του Συντάγματος δεν καθορίζει δεσμευτικά τη μορφή των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς αναφέρει ότι «...ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων».
Η μορφή που θα λάβει αυτή η κρίσιμη για την τύχη της χώρας διαδικασία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το «πόσο κοντά σε λύση θα μπορούσαν να βρεθούν κάποια από τα κόμματα».
Σε περίπτωση που δεν αποδόσει ούτε αυτή η διαδικασία, ο Κ.Παπούλιας αναμένεται να αναθέσει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, προκειμένου να διενεργηθούν νέες εκλογές.