Ισχυρές πιέσεις ασκούνται για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Χθες, εν μέσω έντονης φημολογίας -όπως αποτυπώθηκε σε δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων- ότι η ΕΚΤ θα διακόψει τη χρηματοδότηση προς τις μη βιώσιμες ελληνικές τράπεζες, αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες. Διευκρίνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντλούν τα απαραίτητα κεφάλαια μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος (μηχανισμός ELA).
Και όταν πιστωθούν τα 18 δισ. ευρώ -υπό την μορφή ομολόγων του EFSF- από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πράξη που θα έχει γίνει το αργότερο μέχρι τις 23 Μαΐου, θα αντλούν και πάλι ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με επικεφαλής ελληνικών τραπεζών, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και υπογράμμιζαν ότι η απόφαση της ΕΚΤ είναι τυπική.
Στο ερώτημα γιατί η ΕΚΤ «κλείνει» έστω και τυπικά τη στρόφιγγα στις ελληνικές τράπεζες, ανέφεραν ότι: Η ΕΚΤ, σύμφωνα με το καταστατικό της, για να παρέχει ρευστότητα πρέπει το πιστωτικό ίδρυμα να πληροί τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, δηλαδή 8%.
Ομως λόγω του PSI+, οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν με αρνητικά κεφάλαια. Ετσι, «μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης, θα αντλούμε την απαραίτητη ρευστότητα μέσω του ELA, που είναι επίσης μηχανισμός του ευρωσυστήματος», σημείωνε στο ΕΘΝΟΣ κορυφαίος τραπεζίτης. Από τον περασμένο Αύγουστο και μέχρι τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει από τον ELA 55 δισ. ευρώ.
Αντλούν ρευστότητα
Ενώ η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αντλούν την απαραίτητη ρευστότητα αποκλειστικά μέσω αυτού του μηχανισμού, καθώς εκκρεμεί η ανακεφαλαιοποίησή τους.
Σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ, βιώσιμες τράπεζες και άρα υπό ανακεφαλαιοποίηση σε πρώτη φάση έχουν χαρακτηριστεί οι: Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς και μόλις πιστωθούν τα 18 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του EFSF μέσω του ΤΧΣ, θα μπορούν να μετέχουν στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.
Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η απόφαση της ΕΚΤ ουσιαστικά αφορά μια τυπική διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών και δεν αλλάζει ή τροποποιεί το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης ή της προσφυγής τους για κεφάλαια στην ΕΚΤ. Μάλιστα εξηγούσαν ότι, αν μια τράπεζα σήμερα έχει αντλήσει 5 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και 5 δισ. ευρώ από τον ELA, μέχρι να πιστωθούν τα ομόλογα του EFSF θα φαίνεται να έχει π.χ. 2 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και 8 δισ. ευρώ από τον ELA.
Τα 18 δισ. ευρώ
Το αργότερο μέχρι τις 23 Μαΐου, οι τέσσερις τράπεζες θα λάβουν, με τη μορφή ομολόγων EFSF, τα πρώτα 18 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησής τους από το ΤΧΣ. Μάλιστα όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΤΧΣ κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, στο πρακτορείο Dow Jones Newswires «τα χρήματα είναι ήδη στο ΤΧΣ και μπορεί να φθάσουν στις τράπεζες μέσα σε ώρες, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες». Σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο, η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί «μέχρι την Τρίτη ή την Τετάρτη το αργότερο».
Υπενθυμίζουμε ότι ήδη οι τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς έχουν λάβει βεβαιώσεις από το ΤΧΣ για τα 18 δισ. ευρώ. Ειδικότερα η Εθνική θα λάβει 6,9 δισ. ευρώ, η Alpha 1,9 δισ. ευρώ, η Eurobank 4,2 δισ. και η Πειραιώς έως 5 δισ. ευρώ.
Μάριο Ντράγκι
«Η ΕΚΤ θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ»
Σε ό,τι αφορά την ανησυχία που οδηγεί και σε αναλήψεις καταθέσεων, ο κ. Θωμόπουλος επεσήμανε ότι «ο κόσμος θα ήταν πιο ήρεμος εάν μπορούσε να δει ότι τα λεφτά έχουν ήδη πάει στις τράπεζες. Αλλά δεν μπορούμε να βιάσουμε τις εξελίξεις και να παραβούμε τους νόμους ή να κάνουμε λάθη, καθώς εμπλέκονται 18 δισ. ευρώ».
Από την πλευρά τους οι Ελληνες τραπεζίτες χαρακτηρίζουν τις εκροές καταθέσεων «διαχειρίσιμες» μέχρι στιγμής και εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τις αντοχές του συστήματος, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το ελληνικό πιστωτικό σύστημα.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε χθες πως «επιθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Εφόσον η Συνθήκη δεν προβλέπει τίποτα για έξοδο από το ευρώ, δεν αποτελεί θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η ΕΚΤ», ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΚΤ.
Ωστόσο, ερωτηθείς από δημοσιογράφο -σύμφωνα με το Reuters- εάν ανησυχεί για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, απάντησε «ουδέν σχόλιο».