Ανέφικτος είναι πλέον ο στόχος για την είσπραξη 3 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις εντός του 2012 και είναι ορατό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τους εταίρους της για το τρέχον έτος.
Κι αυτό καθώς «παγώνει» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, που δεν μπορεί να προκύψει πριν από τα τέλη Ιουνίου.
Η απόφαση για «πάγωμα» του προγράμματος προκάλεσε τη δυσφορία των εκπροσώπων της Ευρωζώνης, οι οποίοι συμμετέχουν ως παρατηρητές στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Τα έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων θα διοχετεύονταν για την κάλυψη τόκων και χρεολυσίων, μέσω του ειδικού λογαριασμού που έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου.
Χρηματοδότηση
Γίνεται έτσι αντιληπτό πως αν χαθεί ο ποσοτικός στόχος των ιδιωτικοποιήσεων, η Ελλάδα θα χρειαστεί μέχρι το τέλος του έτους πρόσθετη χρηματοδότηση από τον μηχανισμό στήριξης για να καλύψει τις ανάγκες της.
Πιο αναλυτικά, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε κατά πλειοψηφία πως «κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου και μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης θα απέχει από τη λήψη αποφάσεων οι οποίες είναι δεσμευτικές για το μέλλον».
Η απόφαση αυτή εξέπληξε τους δύο παρατηρητές της Ευρωζώνης στο Ταμείο, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Οπως ανακοινώθηκε από το Ταμείο, η απόφαση «ελήφθη παρά την προσπάθεια του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου να εξευρεθεί τρόπος συνέχισης της λήψης αποφάσεων για τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος που είναι απλώς προπαρασκευαστικές πράξεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποκρατικοποιήσεις «παγώνουν» μετά τις ενστάσεις που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στο Δ.Σ. του Ταμείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός των επόμενων ημερών το Ταμείο θα προχωρούσε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του 34% της ΕΥΑΘ.
Διαγωνισμοί
«Παγώνουν» και τα 3 δισ. ευρώ
Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την αξιοποίηση ακινήτων (Ελληνικό, Αφάντου, Κασσιώπη και Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης) και την πώληση των Κρατικών Λαχείων και της ΔΕΠΑ.
Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, θα έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση μέρους του ΟΠΑΠ, κάτι που δεν έχει συμβεί και όπως όλα δείχνουν μετατίθεται για το δ' τρίμηνο του έτους.
Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί πώληση για το τρέχον έτος και θεωρείται απίθανο μέσα στο δεύτερο 6μηνο του έτους να εξασφαλιστούν έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ, που είναι και ο στόχος για το 2012. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, έως τα τέλη Ιουνίου θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει πωλήσεις μεγάλων ΔΕΚΟ.
Να υπενθυμίσουμε πως το 2011 τα έσοδα από από αποκρατικοποιήσεις έφτασαν τα 1,8 δισ. ευρώ.