Ο πρόεδρος της Επιτροπής απέδωσε την κρίση, την οποία περνάει σήμερα η Ευρώπη, αφενός στην ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων κυβερνήσεων που οδήγησαν τα κρατικά χρέη σε μη βιώσιμα επίπεδα και αφετέρου στη διαφθορά του χρηματοπιστωτικού τομέα. "Δεν είναι η Ευρώπη το πρόβλημα, η Ευρώπη μπορεί να γίνει η λύση", τόνισε ο κ. Μπαρόζο, συμπληρώνοντας ότι "η κρίση είναι αποτέλεσμα λαθών των κυβερνήσεων και της συμπεριφοράς των αγορών".
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι το πολιτικό ερώτημα που τίθεται είναι ποια είναι η εναλλακτική του Μνημονίου. "Κάποιοι λένε ότι το πρόγραμμα στην Ελλάδα δεν είναι αποτελεσματικό. Η εναλλακτική είναι η άτακτη χρεοκοπία. Δεν ξέρουν τι λένε. Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, η άτακτη χρεοκοπία θα είχε ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία. Το πολιτικό ερώτημα είναι ποια είναι η εναλλακτική. Να ρίχνουμε χρήματα σε οικονομίες που ήδη έχουν υψηλό χρέος;", διερωτήθηκε.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου τείχους προστασίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις στην ΕΕ λαμβάνονται συλλογικά και παραδέχθηκε ότι πολλές φορές οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποδείχθηκαν πολύ πιο αργές από τις αγορές ενώ, παράλληλα, αναγνώρισε ότι "οι χρηματοπιστωτικές αγορές επιδρούν δυσανάλογα στο σύστημα".