Στην δοκιμή, η οποία έγινε για να ελεγχθεί κατ’ αρχήν η ασφάλειά του, συμμετείχαν 10 πάσχοντες από πολλαπλούν μυέλωμα, μία μορφή αιματολογικού καρκίνου.
Όλοι τους έδειξαν μεγαλύτερη αντοχή εναντίον της νόσου, ενώ τρεις από τους 7 που ήδη ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους, δεν έχουν πλέον ενδείξεις της νόσου, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε επίσης να καταπολεμήσει τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος, του εντέρου, καθώς και των ωοθηκών. Εκφράζουν επίσης την άποψη ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να χορηγηθεί όχι μόνο συμπληρωματικά με την υπάρχουσα θεραπευτική αγωγή, αλλά και προληπτικά σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου.
Το εμβόλιο έχουν σχεδιάσει η φαρμακευτική εταιρία Vaxil Biotheraputics και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tel Aviv, αποκαλείται ImMucin και στοχεύει σε μία πρωτεΐνη που λέγεται MUC1 και η οποία εντοπίζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε καρκινικά κύτταρα παρά σε υγιή.
Tο εμβόλιο είχε δοκιμαστεί σε ζώα με καρκίνο του μαστού, επιδεικνύοντας πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα.
Οι δέκα ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah της Ιερουσαλήμ. Έως στιγμής, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναπτύξει στο εμβόλιο περιορίζονται σε έναν μικρό ερεθισμό.
Το εμβόλιο αποκαλείται ImMucin και η αγωγή στην οποία υποβλήθηκαν οι εθελοντές αποτελείται από 2-4 δόσεις. Θα μπορούσαν όμως να γίνουν έως 12 δόσεις, σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία.
Πάντως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια κλινικών δοκιμών έως ότου αρχίσει η ευρεία διάθεσή του – κάτι που υπολογίζεται ότι είναι εφικτό να γίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία.