Η εννιασέλιδη απόρρητη έκθεση που αποκαλύπτει το διεθνές πρακτορείο Reuters ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου και δόθηκε στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.
Τα αποτελέσματα μάλιστα της έκθεσης αποτέλεσαν τη βάση της συζήτησης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης και των σκληρών διαπραγματεύσεων για τη χορήγηση ή μη του νέου πακέτου διάσωσης.
Το βασικό σενάριο αναφέρει πως η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το χρέος της στο 129% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 σε περίπτωση που καταφέρει να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις φορολογικές υποχρεώσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Η βασική ανησυχία που επισημαίνεται είναι ότι μια βαθύτερη ύφεση που προκαλείται από τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις θα πάνε πίσω το πρόγραμμα. Αυτό θα σήμαινε ότι ο στόχος για χρέος του 120% του ΑΕΠ θα έδινε αυτομάτως τη θέση του σε χρέος της τάξεως του 160% του ΑΕΠ το 2020.
Στην αναφορά επισημαίνεται ότι τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα θα χρειαστούν έως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον κεφάλαιο από αυτό που αναμενόταν αρχικά για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Η τρόικα αναφέρει πως αν η Ελλάδα πρόκειται να μειώσει το επίπεδο του χρέους της κάτω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2020 τότε απαιτούνται πρόσθετη στήριξη από τον ιδιωτικό και τον επίσημο τομέα, παραθέτοντας τέσσερις τρόπους για να επιτευχθεί ο τρόπος μείωσης του χρέους.
1) Αναδιάρθρωση των δεδουλευμένων τόκων που οφείλονται για χρέη που πρόκειται να τεθούν προς ανταλλαγή ως μέρος της συμφωνίας του PSI. Αυτό θα μείωνε κατά 1,5% του ΑΕΠ το χρέος
2) Χαμηλότερο επιτόκιο στα ήδη υπάρχοντα διμερή δάνεια που θα οδηγήσουν σε μείωση του χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ
3) Αναδιάρθρωση και των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους διάφορες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα μειώσει το χρέος κατά 3,5% του ΑΕΠ
4) Να παραιτηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της. Η μείωση που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στο ελληνικό χρέος η απόφαση αυτή φτάνει στο 5,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2020
Με δεδομένους τους κινδύνους το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να παραμείνει επιρρεπές σε ατυχήματα με ερωτηματικά για την βιωσιμότητα να παραμένουν πάνω από το κεφάλι του, τονίζεται.