Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρία κεφάλαια τα οποία αφορούν: Την προκήρυξη - πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI), την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την παροχή εξουσιοδότησης προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση.
Το Μνημόνιο εγκρίθηκε ομόφωνα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, από το υπουργικό Συμβούλιο, στον απόηχο των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και των παραιτήσεων τόσο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όσο και των υπουργών του ΛΑΟΣ από το κυβερνητικό σχήμα.
Οι βουλευτές έχουν στη διάθεσή τους μερικές μόνο ώρες - και συγκεκριμένα λιγότερες από 48 - προκειμένου να αποφασίσουν για την τύχη της χώρας για τα επόμενα χρόνια και αν διαβάσουν κατά γράμμας το Μνημόνιο 2, που έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για την επικείμενη λιτότητα που θα φέρει.
Το Μνημόνιο είναι στην πραγματικότητα αποτελείται από δεκατρία έγγραφα εκατοντάδων σελίδων με πολύπλοκους τεχνικούς και νομικούς όρους, τα οποία διάβασε, μελέτησε και ενέκρινε το υπουργικό Συμβούλιο μέσα σε περίπου πέντε ώρες κατά τη συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής.
Πριν και μετά το υπουργικό Συμβούλιο
Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, υπήρξε συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο υπουργός, ο οποίος ζήτησε και τη συνάντηση, να δει εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω παραμονή του στην κυβέρνηση.
Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε να μην τορπιλιστεί η εφαρμογή του νέου Μνημονίου από πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και ζήτησε διαδικασία αυστηρού ελέγχου εφαρμογής του, με παράλληλη εκστρατεία ενημέρωσης στην Ευρώπη.
Πρότεινε, δε, στον κ. Παπαδήμο να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ότι με την εφαρμογή των μέτρων υπάρχει ελπίδα για τη χώρα.
Η υπουργός Παιδείας τόνισε επίσης ότι χρειάζεται ο πρωθυπουργός να καθιερώσει ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου της εφαρμογής των χρονοδιαγραμμάτων του νέου Μνημονίου, ίσως με τον διορισμό ενός υφυπουργού παρά τον πρωθυπουργό ή οι υπουργοί να λογοδοτούν μια φορά τον μήνα στις Επιτροπές της Βουλής για τα όσα έχουν αναλάβει.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για αντοχές του ελληνικού λαού που έχουν ξεπεραστεί, επισημαίνοντας ότι "από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό ότι οι προσαρμογές του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας θα έφερναν ύφεση και πως τα νέα μέτρα θα επιτείνουν την ύφεση" και προσθέτοντας ότι «οπωσδήποτε οι δραματικές αυτές δυσκολίες είναι καλύτερες από την πτώχευση που θα εξαφανίσει το εισόδημα των πολιτών"
Ο υπουργός Υγείας είπε ότι "δεν πάει άλλο με τη μη άσκηση αναπτυξιακών πολιτικών» και τόνισε ότι «από την Δευτέρα είναι ανάγκη να εφαρμοστεί ένα προγράμματα σταθεροποίησης και ανάπτυξης με χρονοδιάγραμμα που θα αφορά και το βίο αυτής της κυβέρνησης".