Στις τράπεζες επεκτείνεται τώρα η πλημμυρίδα των μισθολογικών περικοπών, σ' έναν κλάδο που έμεινε σχετικά αλώβητος κατά την τελευταία διετία των ονομαστικών μειώσεων στις αμοιβές. Και αυτό αν εξαιρέσει κανείς το γενικό «πάγωμα» των αποδοχών και τη δραστική μείωση των μισθών έως και 35% στις «κρατικές» Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Μετά την Εμπορική και την Εθνική, σειρά χθες είχε η Πειραιώς η οποία ζήτησε μείωση των αποδοχών, μεσοσταθμικά, κατά 12%. Και αυτό με αφορμή τις ζημιές του 9μήνου, οι οποίες ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται ολόκληρο το PSI -πρόγραμμα ανταλλαγών των ομολόγων- δηλαδή στο 50% των τίτλων.
Εάν δεν επιτευχθεί αυτός ο εργοδοτικός στόχος, η Τράπεζα Πειραιώς ζητεί, συμπληρωματικά, την εφαρμογή τής εκ περιτροπής εργασία 4 ημερών την εβδομάδα και τη μερική απασχόληση.
Δυσκολότερη συνταξιοδότηση
Στην περίπτωση μερικής απασχόλησης, η οποία είναι στην ευχέρεια του εργοδότη με βάση και τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις τη υποδείξει της τρόικας και τις οποίες ασμένως έκανε δεκτές η κυβέρνηση, πέραν των μειωμένων αποδοχών οι εργαζόμενοι χάνουν και 5 ένσημα το μήνα. Αλλά από την άλλη, για τη μερική απασχόληση απαιτείται η συναίνεση του εργαζομένου.
Οι εν λόγω περικοπές αφορούν τις «παροχές» της τράπεζας, χωρίς να θίγεται, σε αυτή τη φάση, η κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εναλλακτικά, η διοίκηση της Πειραιώς θέτει προς διαπραγμάτευση και την πρόταση για μείωση των αποδοχών κατά 10%, με παράλληλη διασφάλιση της απασχόλησης για μια 3ετία, υπό τον όρο ότι θα υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση. Εν είδει τελεσιγράφου, δηλαδή.
* Στην Εμπορική Τράπεζα οι Γάλλοι της Gredit Agricole κατήγγειλαν τις επιχειρησιακές συμβάσεις και από τις αρχές του 2012 θα επιδιώξουν μείωση των αποδοχών κατά 10%.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική ήδη ζήτησε περικοπές της τάξης του 20% στο μισθολογικό κόστος, ενώ στην Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επιβλήθηκε μείωση έως και 35% με αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις, καθώς σε αυτές τις τράπεζες το Δημόσιο ελέγχει υψηλό ποσοστό μετοχών και διορίζει τις διοικήσεις.
Να σημειωθεί ότι με το PSI το σύνολο των ελληνικών τραπεζών θα χρειαστεί επανακεφαλαιοποίηση. Και καθώς αυτό θα γίνει, με βάσει τις υφιστάμενες εξαγγελίες Βενιζέλου, με κοινές μετοχές, το σύνολο των ελληνικών τραπεζών (σ.σ. με ορισμένους να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την Εθνική) κινδυνεύει να περάσει υπό κρατικό έλεγχο. Ουσιαστικά υπό το EFSF - Προσωρινός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι τραπεζοϋπάλληλοι, ως κρατικοί υπάλληλοι, μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ίδια «λογική» των εργαζομένων στην Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Εναλλακτικά οι εργοδότες, στις περιπτώσεις άρνησης των επιχειρησιακών σωματείων να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση μείωσης των αποδοχών, καταφεύγουν στον εκβιασμό της εκ περιτροπής εργασίας, ώστε να επιτύχουν το στόχο για τη μείωση του μισθολογικού κόστους.
Να σημειωθεί ότι με αφορμή και το «κούρεμα» των αποδοχών το σύνολο των τραπεζών αναμένεται να εμφανίσει σημαντικές ζημιές φέτος, ενώ η περικοπή των μισθών όχι μόνο δεν θα «διορθώσει» αυτή την εξέλιξη, αλλά αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των χρεών. Για παράδειγμα, μόλις την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα χρειαστούν πάνω από 40 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. *