Εργασιακή εφεδρεία, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ιδιωτικοποιήσεις και άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου ζητά η Τρόικα. Προθεσμία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε και επιστρέφουν οι επικεφαλής "Τροϊκανοί"
Στα μέσα Δεκεμβρίου επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα, σε επίπεδο επικεφαλής, οπότε και απαιτείται να έχουν κλείσει τα ανοιχτά "μέτωπα" της κυβέρνησης.
Στον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και το Πολυνομοσχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και τις άλλες διατάξεις για μισθούς και συντάξεις ρίχνουν το βλέμμα τους οι δανειστές μας, ζητώντας άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ψηφιστεί ή προαναγγελθεί.
Όπως αναφέρει το "Βήμα", το προσχέδιο της 5ης αξιολόγησης από την Τρόικα, που αφορά στην εκταμίευσης της 6ης δόσης, καλεί καταρχάς την κυβέρνηση, να παρακολουθήσει το άνοιγμα της εφαρμογής και κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ελεύθερης πρόσβασης στα επαγγέλματα και τις υπηρεσίες που απελευθερώθηκαν.
Για την εκτέλεση αυτής της πολύπλοκης διαδικασίας το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε σχετική μελέτη στο ΚΕΠΕ, η οποία θα ανανεώνεται ανά τρίμηνο και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα Δεκεμβρίου.
Ως το τέλος Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προετοιμάσει νομοθετικές πράξεις που θα καταργούν τους περιορισμούς που θέτουν τα επαγγελματικά σωματεία για την πρόσβαση, την άσκηση και την τιμολόγηση υπηρεσιών εφόσον αντίκεινται στο νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
Επιπλέον, η Τρόικα ζητά την υλοποίηση της νομοθετημένης κυβερνητικής δέσμευσης για την ένταξη 30.000 υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου Δημοσίου τομέα στο θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, ενώ κατέβασε τον στόχο για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις στο 1.3 ευρώ το 2011, από 5 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά.
Η κυβέρνηση καλείται να εξετάσει αν το εφάπαξ που καταβάλλεται είναι ευθυγραμμισμένο με τις εισφορές που καταβάλλονται και να προσαρμόσει τις πληρωμές (4ο τρίμηνο 2011), καθώς και να παρουσιάσει μέσω επιτροπής το σχέδιο της για τη μείωση του ποσοστού των δικαιούχων αναπηρικής σύνταξης από το 14% στο 10% του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων (τέλη Δεκεμβρίου 2011).
Ακόμη, η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να προωθήσει τις βελτιωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος με στόχο τη συντόμευση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης, καθώς επίσης και το ευρύ πρόγραμμα αξιολόγησης και αναδιάρθρωσης φορέων, προσωπικού και υπηρεσιών του Δημοσίου.