Σημαντικά περιορισμένες είναι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, με πολλούς καταναλωτές να βάζουν φέτος, αντί για 1.000 λίτρα που συνήθως έβαζαν στις δεξαμενές τους, μόλις 500 λίτρα ή και λιγότερα.
Οι πρατηριούχοι καυσίμων τονίζουν μάλιστα, πως οι παραγγελίες για προμήθεια πετρελαίου δεν αυξήθηκαν ούτε αυτές τις ημέρες, που η θερμοκρασία σημείωσε κατακόρυφη πτώση.
Όπως δήλωσε στα "Νέα", ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μ. Κιούσης, "στα μεγάλα αστικά κέντρα παρατηρείται πτώση της κίνησης για αγορά πετρελαίου κατά 30% και κατά 50% στην περιφέρεια".
Κατά συνέπεια, αρκετοί πολίτες αναζητούν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. "Ειδικά στην περιφέρεια, θα έχουμε αφανισμό των δασών", σημείωσε, θέλοντας να δείξει τη συχνότητα με την οποία θα ανάβουν ξυλόσομπες και τζάκια.
Παράλληλα, αυξημένη είναι και η ζήτηση στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών για ηλεκτρικές θερμάστρες και σόμπες πετρελαίου.
Σημειώνεται δε, πως εδώ και αρκετές ημέρες, κάτοικοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δείχνουν την προτίμησή τους προς τη βιομάζα, μετά και την άρση της απαγόρευσης χρήσης τέτοιων εγκαταστάσεων, από το ΥΠΕΚΑ.
Η αντικατάσταση ενός λέβητα πετρελαίου με καυστήρα βιομάζας είναι εύκολη υπόθεση. Οι σόμπες πέλετ συνδέονται με το δίκτυο καλοριφέρ, τοποθετούνται στους εσωτερικούς χώρους και παρέχουν ζεστό νερό σε όλο το σπίτι.
Το κόστος αντικατάστασης κυμαίνεται από 400 έως 500 ευρώ, ενώ η αγορά καυστήρα πέλετ ΑΑ' ενεργειακής κλάσης ξεκινά από 3.800 ευρώ, με την εξοικονόμηση για τους καταναλωτές να ανέρχεται έως και στο 50%.
Στα μειονεκτήματά του ωστόσο, συγκαταλέγεται η συχνή συντήρηση των καυστήρων, καθώς καίνε στεγνό ξύλο.
Τίποτα δεν πάει χαμένο...
Τα κουκούτσια από τις ελιές χρησιμοποιούν κατά κόρον κυρίως σε χωριά της Βορείου Ελλάδας και της Πελοποννήσου, με την μετατροπή στο λέβητα να ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.
Για τη θέρμανση ενός σπιτιού χρειάζεται για όλο τον χειμώνα περίπου 25 κυβικά μέτρα κουκούτσια, ενώ το κόστος του βιοκαύσιμου ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.
Στον νομό Πέλλας, με ένα ειδικό σύστημα, τα κουκούτσια από τα ροδάκινα αποτελούν για αρκετούς ιδανική μορφή βιομάζας, που κάνει τη δουλειά του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου.