Ιδιαίτερα βραχύβιο αποδείχθηκε το ανοδικό διάλειμμα στο Χρηματιστήριο, καθώς, χθες, το κλίμα ήταν και πάλι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, με τις τράπεζες να σημειώνουν περαιτέρω σημαντικές απώλειες.
Ολα αυτά με εξαιρετικά περιορισμένο τζίρο και εν μέσω φόβων περί αποφάσεων που θα λάβει η Ε.Ε. Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, πως στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. δεν θα ληφθεί οριστική απόφαση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, επέτειναν την ήδη εξαιρετικά φορτισμένη ατμόσφαιρα και στη χρηματιστηριακή αγορά.
«Παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι τραπεζίτες έκρουαν το κώδωνα του κινδύνου και απαιτούσαν επιτάχυνση από πλευράς κυβέρνησης των διαρθρωτικών αλλαγών για να βγούμε από το τούνελ της ύφεσης, η πολιτική ηγεσία, εκτός τόπου και χρόνου, έπαιζε το παιχνίδι της μπλόφας, μόνο και μόνο για να εισπράττει τις δόσεις και να χρηματοδοτεί ένα αδηφάγο και ανίκανο φοροεισπρακτικά κράτος», σημείωναν, χθες, χρηματιστηριακοί παράγοντες, ενώ άλλοι αναλυτές χαρακτήριζαν εξαιρετικά κρίσιμη -και χρηματιστηριακά- την εβδομάδα αυτή, εν όψει εξελίξεων, τόσο από το διεθνές μέτωπο όσο και από τα εγχώρια γεγονότα.
«Κρίσιμες, όπως φαίνεται, θα είναι οι επόμενες εβδομάδες για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη γενικότερα, καθώς η κρίση χρέους δείχνει ότι δεν θα περιμένει για πολύ ακόμα τις αποφάσεις και τις πράξεις των Ευρωπαίων εταίρων μας.
Η ελληνική κυβέρνηση, τις τελευταίες εβδομάδες και υπό την απειλή μη καταβολής της 6ης δόσης, σε μια περίοδο βέβαια που δεν ελλοχεύει κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος, προωθεί τα επίμαχα ν/σχ με διαδικασίες εξπρές, μετά και την έγκριση της μείζονος αντιπολίτευσης για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Στις 20 Οκτωβρίου, αναμένεται να ψηφιστεί το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς σε μισθωτούς και συνταξιούχους για εισοδήματα του 2011 και του 2012.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει, στην τρέχουσα φάση, να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα, περιμένοντας την υπερψήφιση των συμφωνηθέντων προτού εγκρίνει την καταβολή της 6ης δόσης, αλλά παράλληλα επεξεργάζεται και το PSI, βάσει των νέων δεδομένων. Το τελευταίο θέμα αποτελεί επί της ουσίας και την «ταμπακιέρα» στο σύνολο των διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων των Ευρωπαίων εταίρων.
Οι τράπεζες επιθυμούν την όσο μικρότερη αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών στην εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού κρατικού χρέους από το συμφωνηθέν 21% στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου και τους οικονομολόγους και άλλους αξιωματούχους να ζητούν «haircut» μεταξύ 50% και 70%. Δεν τίθεται βέβαια καμία αμφιβολία, ότι όσο μεγαλύτερο είναι το «haircut» τόσο περισσότερο περιορίζονται και οι πιθανότητες μη εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους μελλοντικά, όμως από την άλλη μεριά αυξάνονται και οι πιθανότητες κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Σε κάθε περίπτωση, μία πολύ δύσκολη εβδομάδα έχει ξεκινήσει για την Ελλάδα, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο του ελληνικού χρέους» τόνιζαν. Ενδεικτικά, ας σημειωθεί: Εθνική -10,44% (1,630 ευρώ), Εurobank -9,45% (0,661), ΟΠΑΠ -7,2% (6,960), Αlpha -9,35% (0,970 ).