Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Tο Βερολίνο μειώνει τις προσδοκίες

Το Βερολίνο κατέβασε τον «πήχη των προσδοκιών» για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, επαναφέροντας στην πραγματικότητα όλους όσοι ελπίζουν στην οριστική επίλυση των προβλημάτων της Ευρωζώνης, απογοητεύοντας τις χρηματοοικονομικές αγορές, οι οποίες ευελπιστούν σε ένα σχέδιο διάσωσης ικανό να διασφαλίσει ότι τα προβλήματα χρέους δεν θα «λυγίσουν» το τραπεζικό σύστημα.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε μεν ότι στη σύνοδο κορυφής της Κυριακής θα συμφωνηθεί ένα πακέτο μέτρων, αλλά προειδοποίησε να μην υπάρχουν «φρούδες ελπίδες» ότι θα δοθεί αποφασιστική και τελική λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, εξηγώντας ότι «όσοι ονειρεύονται ότι θα συμβεί αυτό θα δουν ξανά τις ελπίδες τους να διαψεύδονται».

Ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ωστόσο τη θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι μέχρι στιγμής έχουν «γίνει σημαντικά βήματα σε ένα μακρύ ταξίδι, ένα ταξίδι που είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος». Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν τη συμφωνία τους μέχρι τη σύνοδο κορυφής, όπου θα δοθούν απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα, ενώ διευκρίνισε ότι η κα Μέρκελ δεν πρόκειται να έχει συνάντηση με κορυφαίους τραπεζίτες πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανός υπουργός Οικονομικών: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε νέα μέτρα για να βάλουν τέλος στην αβεβαιότητα των αγορών».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, νωρίτερα, ο οποίος τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε νέα μέτρα για να βάλουν τέλος στην αβεβαιότητα των αγορών, με την επισήμανση όμως ότι στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών δεν αναμένεται να δοθεί οριστική λύση στην κρίση χρέους.

Βεβαίως και ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η κρίση χρέους θα πρέπει να επιλυθεί γρήγορα για να περιοριστεί ο αντίκτυπος στη γερμανική οικονομία και ότι χρειάζεται μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει και μείωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάποια μέτρα, όπως η αλλαγή των συνθηκών της Ε.Ε., θα χρειαστούν πολύ χρόνο.

Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και λέγοντας ότι ίσως να ήρθε η ώρα για τολμηρές αποφάσεις στην Ευρώπη. «Μολονότι στην περίπτωση της Ελλάδας μπορεί να χρειαζόταν περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους της, αυτό δεν αποτελεί πανάκεια, γιατί χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τα ελλείμματα και το χρέος της χώρας θα επιστρέψουν ξανά σε μη βιώσιμα επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αγορές

Η προειδοποίηση του Βερολίνου επανέφερε στην πραγματικότητα και τις αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να διευρύνουν τις απώλειές τους και το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα να υποχωρεί προς στιγμή μία ποσοστιαία μονάδα έναντι του δολαρίου και να διαμορφώνεται στο 1,3738, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 3 Οκτωβρίου.

Ανάπτυξη της Ευρώπης

Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ «Το Ταμείο θα απελευθερώσει κεφάλαια προς την Ελλάδα, εάν ξεκαθαριστεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα».

Η αποκατάσταση της ανάπτυξης στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί από το εάν καταφέρουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και οι τράπεζές της δεν θα καταρρεύσουν, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το Ταμείο θα απελευθερώσει κεφάλαια προς την Ελλάδα, εάν ξεκαθαριστεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα, προσθέτοντας ότι το Ταμείο έχει «επαρκείς» πόρους για να καλύψει τις ανάγκες του.

Η σταθερότητα

Γενικότερα, η Ευρώπη καλείται τα πράξει τρία πράγματα για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg: να απομακρύνει την αυταπάτη ότι ορισμένες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ειδικά της Ελλάδας, είναι σε θέση να αποπληρώσουν το χρέος τους, να κάνει ένα ρεαλιστικό υπολογισμό των ζημιών που θα υποστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από πιθανές πτωχεύσεις και να προσφέρει οικονομικές εγγυήσεις προκειμένου να πείσει τις αγορές ότι οι απώλειες θα είναι οι τελευταίες. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να διαθέσουν συνολικά 3 τρισ. ευρώ για την ανάσχεση της κρίσης χρέους μέχρι το 2015.

Ανοιχτοί οι ιδιώτες σε αλλαγή των όρων

Ανοιχτό στην προοπτική να αλλάξουν οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο ελληνικό πακέτο στήριξης και να επιτραπεί μεγαλύτερο «κούρεμα» δηλώνει πλέον το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF), που εκπροσωπεί τις τράπεζες στις διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του IIF: «Ανοιχτή συζήτηση, που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, για το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής».

Αν και το IIF δήλωνε αρχικά κατηγορηματικά αντίθετο στο ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων μεγαλύτερου του 21%, που είχε συμφωνηθεί την 21η Ιουλίου, ο γενικός διευθυντής του, Τσαρλς Νταλάρα, άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για ένα νέο deal.

«Εάν η επίσημη κοινότητα ενδιαφέρεται να ζητήσει από τον ιδιωτικό τομέα να επανεξετάσει τη συμμετοχή του στη στήριξη της Ελλάδας, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαδικασίας αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων, που ανακύπτουν από την κρίση χρέους στην Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νταλάρα.

* Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild ανέφερε, εν τω μεταξύ, ότι ο Γιόζεφ Ακερμαν, επικεφαλής της Deutsche Bank και πρόεδρος του IIF, διεξάγει ήδη διαπραγματεύσεις εκ μέρους των ευρωπαϊκών τραπεζών για αύξηση της συμμετοχής τους στο 50%. Η πληροφορία, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκε.

* Και ενώ η συζήτηση για την έκταση του «κουρέματος» εντείνεται, ο πρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας Aegon Αλεξάντερ Γουάινεντς, προτείνει ως λύση μια «συντεταγμένη χρεοκοπία» της Ελλάδας. «Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα» τόνισε στο δίκτυο CNBC, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα επηρέαζε τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Καθησυχάζουν τις αγορές με σχέδιο 3 σημείων

Σχέδιο τριών σημείων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο κοινοτικές πηγές. «Θα πρέπει να παρουσιασθεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, επιλέγοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η προσέγγιση, που εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών, φέρεται να εστιάζει στα εξής σημεία:

- Στην αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε ποσοστό υψηλότερο του ορίου 5% που προέβλεπαν τα προηγούμενα stress-tests.

- Σε πρόσθετη, προσωρινή κεφαλαιακή στήριξη για εκείνες τις τράπεζες που έχουν έκθεση σε κρατικό χρέος προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης.

- Σε διασφάλιση ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, ακόμη κι αν αυτό προϋποθέτει κρατικές εγγυήσεις.

Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές, σε δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό, επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ζητήσουν από τις τράπεζες την επίτευξη στόχου για κεφαλαιακή επάρκεια 9%, μέχρι το 2013.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε, χθες, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε 9% ποσοστό κεφαλαιακής επάρκειας για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι επαρκή κεφάλαια για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες της Ευρώπης και νομίζω ότι θα υπάρξει απόφαση από τις ευρωπαϊκές αρχές», διευκρίνισε, χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Δεύτερον, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με μεγαλύτερη ευελιξία το διευρυμένο EFSF, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τα προβλήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης προέρχονται από την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών, λόγω της έκθεσής τους σε κρατικό χρέος. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο -σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM-, οι τράπεζες που χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, πρέπει να στραφούν στις αγορές, στις εθνικές κυβερνήσεις ή στα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης.

Στη Γαλλία, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Κριστιάν Νουαγιέ, διαβεβαίωσε ότι οι γαλλικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο να απορροφήσουν τις ζημίες από «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια χωρίς τη βοήθεια του γαλλικού κράτους.

Ο κ. Νουαγιέ ανέφερε ότι τα κρατικά επενδυτικά ταμεία θα μπορούσαν να αποδειχθούν πηγή χρηματοδότησης για τις γαλλικές τράπεζες, όμως ο επικεφαλής του κινεζικού επενδυτικού ταμείου υποστήριξε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη διαφάνεια, ώστε να καταστούν οι τράπεζες ελκυστική επένδυση.

Στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών εστίασε και η αντιπρόεδρος της Bundesbank, Σαμπίνε Λάουτενσλέγκερ.

«Εάν το κράτος δεν μπορεί να συνδράμει, τότε οι τράπεζες θα μπορούσαν να στραφούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», δήλωσε σε συνέντευξή της στη «Handelsblatt». Στην Αυστρία, δημοσιεύματα Τύπου αποτιμούν στα τέσσερα δισ. ευρώ τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των αυστριακών τραπεζών.




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)