Την ώρα που η Τουρκία προκαλεί εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και απειλεί ενόψει των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, Ελλάδα και Ισραήλ έρχονται πιο κοντά. Ιστορική επίσκεψη Μπεγλίτη και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας
Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης με τον ομόλογό του , Εχούντ Μπαράκ, με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Ιερουσαλήμ ξεκινώντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ.
Ο Έλληνας υπουργός να έσπευσε να διευκρινίσει ότι η επίσκεψή του αφορά αποκλειστικά τις διμερείς σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ και δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά με άλλες χώρες της περιοχής.
"Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν ετεροπροσδιορίζονται, δεν επηρεάζονται από την όποια συγκυρία. Θέλουμε να αναπτύξουμε σχέσεις κοιτώντας στο μέλλον", υπογράμμισε.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη χρονική συγκυρία της επίσκεψης.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ βρίσκονται στο ναδίρ. Η Άγκυρα προχώρησε στην απέλαση του πρεσβευτή του Ισραήλ, μετά την άρνηση των ισραηλινών να απολογηθούν για την επίθεση κομάντος στον Στολίσκο Ελευθερίας τον Μάιο του 2010. Η επίθεση είχε στοιχίσει τη ζωή σε 8 Τούρκους και έναν Αμερικανό τουρκικής καταγωγής.
"Δεν χρειάζεται να απολογηθούμε για τον τρόπο που οι στρατιώτες μας υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους" δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Παράλληλα η Τουρκία εκτόξευσε απειλές κατά της Κύπρου, καθώς πλησιάζει η ώρα της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο στη Μεσόγειο.
Οι κινήσεις της Τουρκίας, έχουν φέρει κοντά τον τελευταίο χρόνο Ελλάδα και Ισραήλ, που πρόσφατα αποφάσισαν να αναβάλουν κοινή στρατιωτική άσκηση, λόγω της έντασης που επικρατεί στην περιοχή.
Συνεργασία με μέλλον
Η επίσκεψη Μπεγλίτη, είναι η πρώτη Έλληνα υπουργού Άμυνας στο Ισραήλ και αι εντάσσεται στο μνημόνιο συνεργασίας, που συμφωνήθηκε πέρσι ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.
Όπως δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης "έρχομαι ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας μου για να δηλώσω την πολιτική μας βούληση ως Κυβέρνηση, αλλά και ως πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ότι θέλουμε να εργασθούμε ειλικρινά οι δύο χώρες, οι δύο κυβερνήσεις, οι δύο λαοί, ώστε να αναπτύξουμε περαιτέρω και να εμβαθύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε όλους τους τομείς αμοιβαίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος".
Τόνισε, επιπλέον, ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ και το νόμιμο δικαίωμά του που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο στην αυτοάμυνα, καταδικάζοντας όλες εκείνες τις τρομοκρατικές ενέργειες από οργανώσεις που δρουν από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη εναντίον πολιτών του Κράτους του Ισραήλ.
Μπαράκ: "Επιθυμούμε εμβάθυνση των σχέσεών μας"
Με θετικά λόγια για την αναβάθμιση της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργιασίας των δυο χωρών μίλησε και ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ε. Μπαράκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του.
"Βλέπουμε με ικανοποίηση την εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ ημών και των Ελλήνων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα ασφαλείας και επιθυμούμε να δούμε την εμβάθυνση και την διεύρυνση της συνεργασίας αυτής μεταξύ των κυβερνήσεων, μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και μεταξύ των λαών μας", είπε ο κ. Μπάρακ.
Ο Πάνος Μπεγλίτης συναντήθηκε επίσης με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Αντιστράτηγο κ. Μπένι Γκαντζ.
Τη Δευτέρα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρεζ και θα συναντηθεί με τον Iσραηλινό Πρωθυπουργό, κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Άβιντγκορ Λίμπερμαν.