Σαν από... θαύμα έκλεισε η τρύπα του Προϋπολογισμού στα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, καθώς «μετέφεραν» για το τελευταίο 5μηνο ό,τι... περίσσευε.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι κρύβεται πίσω από τις... κουρτίνες μία «τρύπα» 4,5 δισ. ευρώ που προοιωνίζεται νέο μεγάλο μαχαίρι στις δαπάνες (μισθοί, επενδύσεις και επιδοτήσεις) από Σεπτέμβριο για να μην ξεφύγει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, που ήδη φτάνει στα 15,5 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 19,8 δισ. ευρώ.
Βάσει των επισήμων ανακοινώσεων, η «τρύπα» έχει εξαφανιστεί, καθώς αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω οι μηνιαίοι στόχοι (αλλά όχι οι ετήσιοι) για τα έσοδα και προς τα πάνω για τις δαπάνες. Ωστόσο, με βάση τους αρχικούς στόχους για το 2011, η απόκλιση του τακτικού προϋπολογισμού από τον στόχο είναι 4,5 δισ. ευρώ. Προκύπτει από απόκλιση φορολογικών εσόδων ύψους 3,4 δισ. ευρώ και υπέρβαση δαπανών κατά 1,13 δισ. ευρώ.
Στο σύνολο του κρατικού Προϋπολογισμού (που περιλαμβάνει και τις επενδύσεις), η «τρύπα» περιορίζεται στα 2,2 δισ. ευρώ. Ο λόγος είναι ένα τσεκούρι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: παρ' ότι έφερε περίπου 400 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα από την Ε.Ε., οι δαπάνες του περιορίστηκαν περίπου κατά 1,9 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι δαπάνες για επενδύσεις (εθνικές και κοινοτικές) ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο θύμα του Μνημονίου, στερώντας από την αγορά τη μόνη πηγή ρευστού (αφού οι τράπεζες έχουν περιορίσει δραστικά τη χρηματοδότηση) αλλά και πόρους από κρίσιμα κοινωνικά έργα.
Ετσι, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ξεφεύγει το παλαιού στόχου περίπου κατά 2,2 δισ. ευρώ. Φτάνει στα 15,5 δισ. ευρώ, όταν ο αρχικός σχεδιασμός είχε οροφή τα 13 δισ. ευρώ και πρέπει βάσει Μνημονίου να σταθεροποιηθεί στο τέλος του 2011 στα 19,8 δισ. ευρώ. Τα περιθώρια που απομένουν είναι πολύ μικρά, δεδομένου του διπλασιασμού δαπανών κάθε Δεκέμβριο.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι νέοι στόχοι «φωτογραφίζουν» τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο, με σκοπό οι δαπάνες να ανταποκριθούν στους στόχους. Στο επίκεντρο, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, είναι η απόδοση του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, οι νέοι φόροι αλλά κυρίως η εφαρμογή μέτρων περικοπής άμεσης απόδοσης. «Φωτογραφίζουν» κυρίως το ενιαίο μισθολόγιο, παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ, περικοπή πληρωμών προς φορείς και -βέβαια- το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που, με αφορμή τη συμφωνία για αυξημένη συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. μπορεί να εισέλθει εκ νέου στην κλίνη του Προκρούστη.
Τα παραπάνω στοιχεία για την κατάσταση του Προϋπολογισμού διασταυρώνονται και από χθεσινές ανακοινώσεις της Τραπέζης της Ελλάδος που καταγράφει έλλειμμα, σε ταμειακή βάση τον Ιούλιο, στα 15 δισ. ευρώ.
Οι παραπάνω επιδόσεις συγκρίνονται με τον αρχικό Προϋπολογισμό τού 2011 και όχι με τους «νέους στόχους» που περιλαμβάνονται στις χθεσινές ανακοινώσεις και δίδουν τελείως διαφορετική εικόνα. Η διαδικασία αναμόρφωσης των στόχων δεν είναι καινούργια. Επαναλήφθηκε το καλοκαίρι του 2010, με αφορμή τότε την αναθεώρηση του Μνημονίου από την τρόικα. Τώρα αφορμή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, είναι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου αναφέρουν ότι τα συνολικά έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του νέου στόχου κατά 87 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.049 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού έχουν μειωθεί κατά 6,4% έναντι του 2010 (από 8,3% μείωσης στο α' εξάμηνο). Η υστέρηση αποδίδεται στην ύφεση, στο ότι δεν εισπράχθηκαν φέτος τον Ιανουάριο τέλη κυκλοφορίας, στη μειωμένη παρακράτηση φόρου και στις αυξημένες επιστροφές φόρων.
Το υπουργείο καθιστά σαφές ότι «η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον πεντάμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015».
Οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 7,1% έναντι του 2010, λόγω τόκων, των μεγαλύτερων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στον ΟΑΕΔ και στα νοσοκομεία για εξόφληση οφειλών.