Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Συμπληρωστε σωστά τη δήλωσή σας (1)

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 Στοιχεία φορολογούμενου

Όλες οι ενδείξεις του πίνακα 1 συμπληρώνονται με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα. Η διεύθυνση του επαγγέλματος συμπληρώνεται μόνον από όσους έχουν επιχείρηση ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Οι μισθωτοί για παράδειγμα δε χρειάζεται να γράψουν τη διεύθυνση του επαγγέλματός τους. Απεναντίας η διεύθυνση κατοικίας συμπληρώνεται υποχρεωτικά από όλους τους φορολογούμενους.

Εάν η δήλωση υποβάλλεται για πρώτη φορά

Στην ένδειξη »Δ.Ο.Υ. προηγούμενης μεταβολής» γράφουμε τη λέξη »ΠΡΩΤΗ» ή βάζουμε παύλα (-).

Το επώνυμο, όνομα και το όνομα πατέρα

Τα στοιχεία αυτά του φορολογούμενου ή της συζύγου του πρέπει να γράφονται ολόκληρα όπως ακριβώς γράφονται στην ταυτότητά τους.

Ειδικά σε περιπτώσεις φορολογούμενων γυναικών που βρίσκονται σε χηρεία, διάσταση ή είναι διαζευγμένες και δεν έχουν αλλάξει ακόμα την αστυνομική τους ταυτότητα, πρέπει να γράψουν όποιο επώνυμο γράφεται σ’ αυτή και υποχρεωτικά το όνομα του πατέρα τους σε κάθε περίπτωση και όχι του πρώην συζύγου τους. Αν στην προεκτυπωμένη δήλωση γράφονται διαφορετικά στοιχεία θα πρέπει να διορθωθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ. κ.λπ.)

Η διεύθυνση επαγγέλματος και κατοικίας

Η διεύθυνση επαγγέλματος συμπληρώνεται μόνο από όσους αποκτούν εισόδημα γενικά από επιχειρήσεις ή ελευθέριο επάγγελμα, ενώ η διεύθυνση κατοικίας συμπληρώνεται σε κάθε περίπτωση, υποχρεωτικά, από όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους.

Η σύζυγος που ασκεί επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα υποχρεωτικά θα αναγράψει τη διεύθυνση επαγγέλματος.

Ο αριθμός ταυτότητας

O αριθμός αστυνομικής ταυτότητας γράφεται πλήρης, δηλαδή τα γράμματα και οι αριθμοί, τόσο για το σύζυγο όσο και για τη σύζυγο. Οι στρατιωτικοί, λιμενικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες κ.λπ. που δεν αναγράφουν αριθμό αστυνομικής ταυτότητας, υποχρεούνται να αναγράψουν τον αριθμό της υπηρεσιακής τους ταυτότητας.

Ο ταχυδρομικός κώδικας

Αν χρειαστεί να συμπληρωθεί η διεύθυνση, είτε στην περίπτωση κατοικίας, είτε από όσους έχουν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε και ο ταχυδρομικός κώδικας.

Γράψτε το τηλέφωνό σας

Γράψτε και το κινητό τηλέφωνο σας.

Γράψτε ένα τηλέφωνο πού μπορεί να σας βρει ο υπάλληλος της Εφορίας κατά τις εργάσιμες γι’ αυτόν ώρες και έτσι θα αποφύγετε τυχόν έγγραφες προσκλήσεις και τον κόπο να πάτε στην Εφορία, τη στιγμή που μπορείτε να δώσετε κάποια διευκρίνιση τηλεφωνικά.

Ο Aριθμός Μητρώου (Α.Φ.Μ.)

Στα έντυπα που θα σταλούν θα είναι προεκτυπωμένος ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, για όσους φορολογούμενους έχουν υποβάλλει έστω και μία φορά δήλωση. Aν για οποιοδήποτε λόγο π.χ. απώλεια εντύπων, συμπληρωθούν λευκά έντυπα πρέπει οπωσδήποτε να αναγραφεί ο Α.Φ.Μ, ο οποίος πρέπει να έχει εννέα ψηφία, σε αντίθετη περίπτωση προσθέτετε το (0) μηδέν σαν πρώτο ψηφίο. Ακολούθως όπως και οι νέοι φορολογούμενοι πρέπει υποχρεωτικά, πριν υποβληθεί η δήλωση, να περάσουν από το τμήμα μητρώου της Δ.Ο.Υ., με την ταυτότητά τους, για να επιβεβαιωθεί ο Α.Φ.Μ.

Τα στοιχεία της συζύγου

Οι υπόχρεοι πρέπει να γράψουν τα στοιχεία της συζύγου τους, επειδή στα έντυπα που θα έλθουν εκτυπωμένα μπορεί να μην έχουν εκτυπωθεί τα στοιχεία που αφορούν τη σύζυγο.

Στη θέση επώνυμο πρέπει να αναγραφεί το επώνυμο της συζύγου όπως γράφεται στην ταυτότητά της και όχι το πατρικό της επώνυμο που γραφόταν μέχρι τώρα.

Τέλος οι γυναίκες συμπληρώνουν το τετραγωνίδιο »ΑΡ. ΜΗΤΡΩΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ » μόνο εάν έχουν πάρει δικό τους Α.Φ.Μ. ή είναι επαγγελματίες ή λόγω υποβολής χωριστής δήλωσης στο παρελθόν ακόμα και πριν από τη σύναψη του γάμου ή από άλλη αιτία (π.χ. αγορά αυτοκινήτου).

Σε καμιά περίπτωση προκειμένου για έγγαμη, δε θα γράφεται στο τετραγωνίδιο αυτό ο AΦM του συζύγου της, ούτε αυτό θα συμπληρώνεται εφόσον αυτή δε διαθέτει δικό της AΦM.

Επιπλέον εάν είστε έγγαμος πρέπει να σημειώσετε «X» επάνω στη λέξη «EΓΓAMOΣ»

Δεν σημειώνεται Χ από διαζευγμένο ή από όποιον βρίσκεται σε χηρεία ή σε διάσταση.

Στοιχεία και Α.Φ.Μ. εκπροσώπου

Οι ενδείξεις αυτές συμπληρώνονται μόνο στις περιπτώσεις που ο εκπροσωπούμενος:

Είναι ανήλικος και έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης.

Απεβίωσε και η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους.

Κατοικεί στο εξωτερικό και αποκτά εισοδήματα στην Ελλάδα.

Βρίσκεται τον καιρό υποβολής της δήλωσης εκτός χωρικής αρμοδιότητας της Δ.Ο.Υ. που πρέπει να υποβάλλει τη δήλωση.

Τέλος εάν πρόκειται για σχολάζουσα κληρονομιά ή για εισόδημα από περιουσιακά στοιχεία που έχουν τεθεί σε μεσεγγύηση ή είναι επίδικα.

Εάν ο εκπρόσωπος είναι γυναίκα π.χ. η χήρα του αποθανόντος, δε θα γράψει τον Α.Φ.Μ. του συζύγου της, στο σχετικό τετραγωνίδιο αλλά τον δικό της.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2 Πληροφοριακά στοιχεία

Ο πίνακας αυτός είναι πληροφοριακός και ζητούνται πληροφορίες που είναι απαραίτητες για το σωστό υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Συμπληρώνεται μόνο σε καταφατική περίπτωση, οπότε θα σημειώνετε «X» πάνω στη λέξη «NAI» Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης δε θα σημειώνετε τίποτα.

Πίνακας 2 πως συμπληρώνεται

Kωδικοί 327-328:

Σημειώστε «X» στη λέξη «NAI» αν ο ίδιος ή η σύζυγός σας υποβάλετε δήλωση για πρώτη φορά

Kωδικοί 319-320:

Σημειώστε «X» στη λέξη «NAI» αν ο ίδιος ή η σύζυγός σας είστε κάτοικος εξωτερικού και αποκτάτε εισόδημα στην Ελλάδα. Επίσης στους κωδικούς αυτούς σημειώνουμε ‘Χ’ όταν ο φορολογούμενος είναι κάτοικος εξωτερικού και έχει στην κατοχή ή στην κυριότητα του ΕΙΧ στην Ελλάδα ή αγόρασε αυτοκίνητα στην Ελλάδα ή ανεγείρει οικοδομή χωρίς να έχει εισόδημα στην Ελλάδα.

Κωδικοί 023-024

Σημειώστε ¨Χ’ στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο ίδιος ή η σύζυγος δικαιούστε το αφορολόγητο των 12000 ευρώ ΧΩΡΙΣ την προσκόμιση αποδείξεων (εάν είστε δημόσιος υπάλληλος και υπηρετείτε στο εξωτερικό, είστε φυλακισμένος, είστε κάτοικος της ΕΕ και αποκτάτε εισοδήματα στην Ελλάδα πλέον του 90%του συνολικού εισοδήματος σας, ή διαμένετε σε οίκο ευγηρίας.)

Kωδικός 329:

Σημειώνουμε με Χ πάνω στη λέξη «ΝΑΙ», εάν η δήλωση υποβάλλεται από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς, μεσεγγυούχο ή προσωρινό διαχειριστή ή σύνδικο πτώχευσης.

Kωδικός 330:

Σημειώνουμε με Χ πάνω στη λέξη «ΝΑΙ», εάν η δήλωση υποβάλλεται για λογαριασμό ανηλίκου από επίτροπο, κηδεμόνα ή δικαστικό συμπαραστάτη.

Kωδικός 331:

Σημειώνουμε με Χ πάνω στη λέξη «ΝΑΙ», εάν η δήλωση υποβάλλεται από κληρονόμο φορολογούμενου που απεβίωσε.

Κωδικοί 027-028

Σημειώστε με Χ τη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο ίδιος ή η σύζυγος σας είστε δημόσιοι υπάλληλοι, μόνιμοι ή με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Σημειώνουμε ότι κωδικός αυτός δεν είναι για τις ανάγκες του Υπουργείου Οικονομικών.

Κωδικοί 011-012

Σημειώστε με Χ πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» αν μέσα στο 2010 πήρατε στεγαστικό επίδομα εσείς ή η σύζυγος σας ως μισθωτοί ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα της λήψης του ή εάν φορολογείται ή όχι.

Κωδικοί 013-014

Σημειώστε με Χ πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο ίδιος ή η σύζυγος σας είστε συνταξιούχοι και γεννηθήκατε μέχρι την 31-12-1945.

Συμπληρώστε τους κωδικούς αυτούς για να σας υπολογιστεί κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης από την ΓΓΠΣ, ποσοστό 30% ΕΚΠΤΩΣΗ από τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

Κωδικοί 015-016:

Σημειώνεται με Χ πάνω στη λέξη «ΝΑΙ», αν ο φορολογούμενος ή η σύζυγός του εργάσθηκαν ή κατοίκησαν τον προηγούμενο χρόνο, πάνω 9 μήνες σε παραμεθόρια περιοχή. Σ’ αυτή την περίπτωση θα γίνει επιπλέον μείωση του ποσού φόρου για τα παιδιά που βαρύνουν το φορολογούμενο κατά 60 ευρώ για κάθε ένα. Επίσης σημειώνεται από συνταξιούχους παραμεθόριων περιοχών.

Παραμεθόριες περιοχές θεωρούνται ολόκληροι οι νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Xίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και ζώνη 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Kαστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Kιλκίς, Σερρών και Δράμας. Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται από όσους δηλώνουν τέκνα που τους βαρύνουν.

Κωδικοί 019-020

Σημειώστε Χ πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο ίδιος ή η σύζυγος σας είστε νέοι επιτηδευματίες είτε έχετε εμπορική επιχείρηση είτε ελευθέριο επάγγελμα και κάνατε έναρξη εργασιών μετά την 1-1-2010 και δεν έχετε συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας σας δηλαδή γεννηθήκατε μετά την 1-1-1975.Η ΓΓΠΣ θα σας υπολογίσει απαλλαγή φόρου εισοδήματος από τα κέρδη της ατομικής επιχείρησης ή του ελευθέριου επαγγέλματος σας μέχρι 30.000 ευρώ για φέτος και για τα δυο επόμενα χρόνια.

Kωδικοί 021-022

Σημειώστε Χ πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο ίδιος ή η σύζυγός σας από 24-4-2010 και μετά έχετε υποπέσει σε παραβάσεις του Κ.Β.Σ. Όπως:

1. Μη έκδοση στοιχείου

2. Λήψης εικονικού στοιχείου Ή νόθευση φορολογικού στοιχείου Ή έκδοση πλαστού ή εικονικού στοιχείου

3. Μη καταχώριση ή ανακριβή καταχώρηση στοιχείων.

4. Καταχώρηση στα βιβλία χωρίς φορολογικά στοιχεία. Οι παραβάσεις αφορούν την διαχειριστική περίοδο 1-1 έως 31-12-2010 με την προϋπόθεση ότι σας έχουν κοινοποιηθεί μέχρι την λήξη της υποβολής της φορολογικής δήλωσης από την αρμόδια εφορία.

Όσοι έχετε υποπέσει στις παραπάνω παραβάσεις ΔΕΝ θα έχετε τις 12000 ευρώ , το αφορολόγητο της κλίμακας και η φορολογία σας θα υπολογιστεί με «Ο».

Kωδικοί 025-026:

Σημειώστε «X» πάνω στη λέξη «NAI» εάν μέσα στο προηγούμενο έτος (2010) μειώθηκε ο τζίρος της επιχείρησης σας ή τα κέρδη σας ΑΛΛΑ και ΟΧΙ και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολείτε. Δικαιούστε μείωση των καθαρών κερδών σας και των καθαρών εισοδημάτων σας κατά 20%(ν 3842/2010 αρθρο73).

Kωδικοί 007-008:

Σημειώστε «X» πάνω στη λέξη «NAI» εάν ο ίδιος και η σύζυγός σας κατοικείτε μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Σ’ αυτήν την περίπτωση πρέπει να συνυποβάλλετε βεβαίωση του Δημάρχου ότι είστε γραμμένοι στα οικεία δημοτολόγια και ότι κατοικείτε μόνιμα στην περιφέρεια του δήμου ο οποίος βρίσκεται σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Στην περίπτωση αυτή αυξάνεται το πρώτο αφορολόγητο κλιμάκιο κατά 50% δηλαδή από 12.000 γίνεται 18.000 ευρώ.

Kωδικός 617:

Εάν είστε υπόχρεοι .σε υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) έτους 2010 πάνω στη λέξη ΝΑΙ σημειώστε με Χ.

Επισημαίνεται ότι δεν συνυποβάλλεται πλέον έντυπο Ε9 μαζί με το έντυπο Ε1 αλλα μόνο του σαν ανεξάρτητη δήλωσης στις ίδιες ημερομηνίες που υποβάλλετε το έντυπο Ε1,εάν υποβάλλετε το Ε9 ηλεκτρονικά έχετε προθεσμία μέχρι και τις 30-6-2011..

Υπόχρεοι σε υποβολής Ε9 έχουν όλοι οι φορολογούμενοι που κατά το έτος 2010 α) μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση (γάμος-θάνατος-διάσταση-διαζύγιο-παιδιά που παύουν να είναι προστατευμένα μέλη) β)που μεταβλήθηκε η κατάσταση των ακινήτων τους (αγορά νέων ακινήτων -πώληση ακινήτων-μεταβολή των δηλωθέντων ακινήτων και γ)περιπτώσεις που μεταβλήθηκε και η οικογενειακή τους κατάσταση και η κατάσταση των ακινήτων τους

Μπορείτε να υποβάλλετε το Ε9 και ταχυδρομικά. .

Κωδικοί 385-386:

Σημειώνουμε με Χ πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν είστε κάτοικοι χώρας – μέλους της ΕΕ και ο ίδιος ή η σύζυγός σας αποκτήσατε στην Ελλάδα πάνω από το 90% του συνολικού εισοδήματός σας.

Κωδικοί 029-030

Σημειώστε με Χ πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο ίδιος ή η σύζυγος έχετε περιουσία στο εξωτερικό(καταθέσεις-ακίνητα κτλ)Οι κωδικοί αυτοί είναι για πληροφοριακούς λoγους.

Kωδικοί 905-906:

Σημειώνεται με «X» πάνω στη λέξη «NAI» αν ο υπόχρεος ή η σύζυγός του είναι τυφλοί και γενικά βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση άλλων προσώπων (απόλυτος αναπηρία). Επίσης και εάν είναι ολικώς τυφλοί ή παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, που υπερβαίνουν σε ποσοστό το ογδόντα τοις εκατό (80%). Τα απαλλασσόμενα ποσά των πιο πάνω προσώπων θα πρέπει να έχουν αναγραφεί στους κωδικούς αριθμούς 659-660 του πίνακα 6 της δήλωσης, ενώ ο τυχόν φόρος που έχει παρακρατηθεί για τα υπόψη ποσά στους κωδικούς 313-316 του πίνακα 8.

Τονίζεται ότι, αν δεν έχει παρακρατηθεί φόρος για τα ποσά αυτά δεν απαιτείται η συμπλήρωση των κωδικών αριθμών 905-906.

Κωδικοί 911-912:

Σημειώνεται με Χ πάνω στη λέξη ΝΑΙ εάν ο ίδιος ή η σύζυγός σας είστε αξιωματικός ή ημεδαπό κατώτερο πλήρωμα εμπορικού πλοίου .

Κωδικός 010:

ΕΑΝ σημειώσετε «Χ» στο τετραγωνίδιο του κωδικού αυτού ΔΕΝ θα έχετε τη δυνατότητα να ενταχθείτε στο σύστημα τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για την πορεία της εκκαθάρισης της φορολογική σας δήλωσης.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3 Αφαίρεση ποσού λόγω αναπηρίας

Κωδικοί 001-002

O πίνακας αυτός είναι επίσης πληροφοριακός και ζητείται η συμπλήρωση των ενδείξεων του, για να υπολογισθούν είτε οι εκπτώσεις από το δηλωθέν εισόδημά σας ή της συζύγου σας, ποσού 2.400 ευρώ εάν υπάρχει για σας ή για κάποιο από τα προστατευόμενα μέλη αναπηρία πάνω από 67%, είτε η αύξηση του αφορολόγητου ποσού του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας για κάθε παιδί που είναι προστατευόμενο μέλος. Δεν λαμβάνετε υπόψη η επαγγελματική ή η ασφαλιστική αναπηρία.

Κωδικοί 003-004

Γράψτε τον αριθμό των τέκνων που έχετε αναφέρει στον πίνακα 9.1 Για παράδειγμα, αν στον πίνακα 9.1 έχετε γράψει τα ονόματα τριών τέκνων, εκ των οποίων το ένα ανήκει στη σύζυγο από τον πρώτο της γάμο, στο λευκό τετραγωνίδιο μετά τον κωδικό 003 γράψτε τον αριθμό «2″ και μετά τον κωδικό 004 τον αριθμό «1″.

Κωδικοί 005-006

Γράφουμε μέσα στα τετραγωνίδια τον αριθμό των προσώπων, που είχαμε γράψει προστατευόμενα μέλη (παιδιά ή γονείς κ.λπ) στον πίνακα 9 (υποπίνακες 9.1 και 9.2),τα οποία παρουσιάζουν αναπηρία πάνω από 67%, διαφορετικά δε συμπληρώνουμε τις ενδείξεις αυτές.

O αριθμός (π.χ. «1″ «2″ κτλ.) των προσώπων που έχουν συγγένεια με τον υπόχρεο θα γραφτεί στο λευκό τετραγωνίδιο μετά τον κωδικό 005 και ο αριθμός των προσώπων που έχουν συγγένεια με τη σύζυγο θα γραφτεί στο λευκό τετραγωνίδιο μετά τον κωδικό 006.

ΠΙΝΑΚΑΣ 4 Φορολογούμενα εισοδήματα

Πίνακας 4-Α: Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις πως συμπληρώνεται

Πίνακας 4-A

Κωδικοί 301-302:

Γράφουμε το συνολικό ποσό καθαρού εισοδήματος – όπως προκύπτει στις διάφορες βεβαιώσεις αποδοχών – από μισθούς, ημερομίσθια, επιδόματα κ.λπ,). Επίσης εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θεωρείται και το εισόδημα που αποκτούν οι δικηγόροι ως πάγια αντιμισθία

Επίσης και το εισόδημα που αποκτούν οι ξεναγοί. Επίσης στους κωδικούς αυτούς γράφονται και οι καθαρές αποδοχές συντακτών ή δημοσιογράφων.

Γράφουμε σε αυτούς τους κωδικούς επίσης την ωφέλεια που αποκτήσατε τόσο κατά την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης μετοχών όσους και από προγράμματα διάθεσης μετοχών αλλοδαπής εταιρείας σε τιμή κατώτερη από την χρηματιστηριακή τιμή κλεισίματος των μετοχών και υπο την προϋπόθεση ότι το δικαίωμα σας ασκείται σε χρόνο κατά τον οποίο δεν έχετε αποχωρήσει από την εταιρεία.

Από την 1-1-2010 και εφεξής θα προσδιορίζεται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (που θα γράφονται στους κωδικούς 301-302 του εντύπου Ε1 χωρίς ασφαλιστικές εισφορές), και φορολογείται το κόστος συντήρησης – επισκευής – κυκλοφορίας και μισθώματα για ΕΙΧ αυτοκίνητα ανάλογα με την τιμολογιακή αξία του έτους της 1ης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν τα αυτοκίνητα αυτά είναι ιδιόκτητα ή μισθωμένα από την επιχείρηση, για τον διευθυντή – διαχειριστή – εντεταλμένο ή διευθύνοντα σύμβουλο – μέλος διοικητικού συμβουλίου – πρόεδρο ή στέλεχος γενικά εταιρειών.

Η εργοστασιακή τιμολογιακή αξία προσδιορίζεται ως εξής:

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΑΞΙΑ

15% από 15000 – 22000 ευρώ

25% από 22001 – 30000 ευρώ

30% από 30001 και πάνω

Σύμφωνα με το άρθρο 126 του Ν. 2960/2001 η τιμή της χονδρικής πώλησης του ΕΙΧ του έτους 1ης κυκλοφορίας μειώνεται λόγω παλαιότητας σύμφωνα με την παρακάτω κλίμακα.

ΜΕΙΩΣΗ λόγω παλαιότητας

ΠΟΣΟΣΤΟ (%) ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Για τον 1ο χρόνο κυκλοφορίας 1,30

Για τον 2ο χρόνο κυκλοφορίας 0,70

Για τον 3ο χρόνο κυκλοφορίας 0,50

Για τα 5 επόμενα χρόνια (4ο-8ο) 0,40

Για τα 3 επόμενα χρόνια (9ο-11ο) 0,30

Για τα 2 επόμενα χρόνια (12ο-13ο) 0,20

Για τα επόμενα χρόνια 0,10

Στον συντελεστή παλαιότητας που προκύπτει με βάση τα ποσοστά της πιο πάνω κλίμακας θα προστίθεται και ποσοστό 5% για τα διανυθέντα χιλιόμετρα : (δια) 1500. Ο τελικός διαμορφούμενος συντελεστής απομείωσης δεν μπορεί να είναι ανώτερος του 81%.

Σε περίπτωση που μέσα στο έτος 2010 το αυτοκίνητο έχει χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από ένα στέλεχος το κάθε στέλεχος θα επιβαρυνθεί με το αυτοκίνητο για όσο χρονικό διάστημα το χρησιμοποιούσε το οποίο θα αναγράφεται και στη βεβαίωση των αποδοχών του.

Τα παραπάνω ισχύουν και για τους εκπροσώπους ή διαχειριστές στην Ελλάδα αλλοδαπών ή ημεδαπών επιχειρήσεων είτε είναι εμποροβιομηχανικές ή αλλοδαπές ναυτιλιακές επιχειρήσεις όταν τα πρόσωπα αυτά είναι Έλληνες υπήκοοι ή έχουν ελληνικό διαβατήριο.

Κωδικοί 303-304:

Γράφονται τα αντίστοιχα ποσά από κύριες συντάξεις που λάβατε από κύρια ταμεία συντάξεων. Αν στη βεβαίωση αποδοχών περιλαμβάνεται εκτός από την κύρια σύνταξη και επικουρική, αλλά σε ξεχωριστή σειρά η κάθε μια, τότε στους συγκεκριμένους κωδικούς 303-304 θα γραφεί μόνο το ποσό της κύριας σύνταξης και το ποσό της επικουρικής θα γραφεί στους κωδικούς 321-322.

Στους κωδικούς αυτούς ΔΕΝ θα γραφεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Α.Σ.), το οποίο θα γραφεί στους κωδικούς 305-306.στην τρίτη σελίδα του εντύπου Ε1.

Κωδικοί 321-322:

Γράφονται επίσης -εκτός από τις επικουρικές συντάξεις- τα μερίσματα και βοηθήματα από τα διάφορα ταμεία Μετοχικά, Αρωγής ή Αλληλοβοηθείας κ.λπ.

Κωδικοί 317-318:

Στους κωδικούς αυτούς γράφονται, τα χρηματικά ποσά που καταβληθήκαν μέσα στο 2010 σε ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές, προπονητές ή άλλους αμειβομένους αθλητές από τις Π.Α.Ε.,Τ.Α.Κ., ή αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία κ.λπ. από την υπογραφή των συμβολαίων μεταγραφής ή ανανέωσης που υπογράφτηκε μετά την 1-1-2010.Στην περίπτωση που υπογράψατε τέτοια συμβόλαια στους κωδικούς αυτούς θα γράψετε ποσό που προκύπτει από την διαίρεση της αξίας του συνόλου του συμβολαίου δια τα έτη που διαρκεί το συμβόλαιο.

Επίσης σε αυτούς τους κωδικούς θα γράφει και το ειδικό επίδομα του ΟΑΕΔ που δίνεται στους ανέργους προβληματικών επιχειρήσεων (Ν1892/1990)

ΠΙΝΑΚΑΣ 4-Β ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον πίνακα 4-Β του εντύπου Ε1 γράφεται το εισόδημα που προέρχεται από γεωργικές επιχειρήσεις.

Εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις είναι το κέρδος που προκύπτει από αγροτικές, κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές, μελισσοκομικές, δασικές, αλιευτικές κ.λπ. δραστηριότητες. Ο πίνακας 4-Β συμπληρώνεται από οποιονδήποτε αποκτά γεωργικά εισοδήματα. Και γεωργικά εισοδήματα αποκτούν αφενός αυτοί που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά και άλλοι που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες π.χ. μισθωτοί, συνταξιούχοι, έμποροι κ.λπ.

Πίνακας 4-Β πως συμπληρώνεται

Όσοι αποκτούν εισόδημα από γεωργική επιχείρηση, είτε αυτή ασκείται ατομικά είτε εταιρικά, υπάγονται -ως γνωστό- στο αντικειμενικό σύστημα φορολογίας.

Οι ενδείξεις του υποπίνακα 4-Β1, κωδικοί 461-462, συμπληρώνονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ από όσους γεωργούς τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., προαιρετικά όμως από εκείνους που δεν τηρούν βιβλία. Πριν όμως συμπληρώσετε τους κωδικούς αυτούς, πρέπει να συμπληρώσετε και να επισυνάψετε χειρόγραφη κατάσταση με τα εξής στοιχεία:

Νομός Είδος αγροτικής παραγωγής Ακαθάριστο Συντελ. Καθ. Καθαρά Κέρδη

(Δήμος/Διαμέρισμα ή (φυτικά ή ζωικά προϊόντα) εισόδημα (1) Κέρδους (2) (3) = (1) χ (2)

Κοινότητα εκμετάλλευσης) Υπόχρεου Της συζύγου

ΣΥΝΟΛΟ

Το άθροισμα των Καθαρών Κερδών θα γραφεί στους κωδικούς 461-462.

[Κωδικόςoί 461-462]

Επίσης, στους κωδικούς αυτούς θα αναγράψετε τα καθαρά κέρδη που προκύπτουν, με βάση τα βιβλία και στοιχεία του K.B.Σ. των γεωργικών επιχειρήσεων που τηρούν Γ κατηγορίας βιβλία χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση του πιο πάνω πίνακα.

Ο υποπίνακας 4-Β2 συμπληρώνεται υποχρεωτικά από όσους δεν τηρούν βιβλία του Κ.Β.Σ. και ανεξάρτητα από το αν ο υπόχρεος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή δεν είναι.

[Κωδικόςoί 921-922]

Γράψτε σ’ αυτούς τους κωδικούς το καθαρό εισόδημα από αλιευτική δραστηριότητα το οποίο έχετε ήδη συμπεριλάβει στους παραπάνω κωδικούς 461-462.

[Κωδικoί 919-920]

Γράψτε το καθαρό γεωργικό εισόδημα που σας αναλογεί από τη συμμετοχή σας σε συνεκμετάλλευση ή συμπλοιοκτήτρια, αλιευτικών σκαφών μέχρι δέκα (10) κόρους, (με μέλη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες), που δε φορολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 Κ.Φ.Ε.

[Κωδικoί 915-916]

Γράψτε το καθαρό γεωργικό εισόδημα όπως αυτό προκύπτει από τη συμπλήρωση των ενδείξεων του υποπίνακα αυτού.

[Κωδικoί 923-924]

Γράψτε το καθαρό γεωργικό εισόδημα από αλιευτική δραστηριότητα το οποίο έχετε ήδη συμπεριλάβει στους κωδικούς 915-916.

[Κωδικoί 335-336]

Γράψτε τα ενοίκια που πραγματικά κατεβάλατε για εκμίσθωση γεωργικής γης.

[Κωδικός 326]

Γράψτε την αξία του καινούργιου πάγιου εξοπλισμού (αθροιστικά του υπόχρεου και της συζύγου).

[Κωδικoί 337-338]

Γράψτε το 25% της αξίας του καινούργιου πάγιου εξοπλισμού ή το 50% της αξίας αυτής εάν είσθε νέος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ηλικίας μέχρι 40 ετών.

[Κωδικoί 339-340]

Γράψτε το αντίστοιχο ποσό που απαλλάσσεται από το φόρο, κατά περίπτωση, μόνο αν είσθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

Οι κωδικοί 335-338 και 326 συμπληρώνονται μόνο αν το ποσό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος που αναγράφεται στον κωδικό 915 ή 916 είναι μεγαλύτερο από το ποσό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος που έχετε αναγράψει στον κωδικό 461 ή 462 ή αν δεν έχετε συμπληρώσει τους κωδικούς αυτούς γιατί υπάγεστε στην περίπτωση της προαιρετικής συμπλήρωσής του.

[Κωδικoί 465-466]

Γράψτε τη ζημιά του ίδιου οικονομικού έτους που προκύπτει από την ατομική άσκηση γεωργικής επιχείρησης , στην περίπτωση που τηρούνται βιβλία Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ

[Κωδικoί 467-468]

Γράψτε τις ζημιές προηγουμένων οικονομικών ετών από την ατομική άσκηση γεωργικής επιχείρησης στην περίπτωση που τηρούνται βιβλία Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ..

[Κωδικoί 475-476]

Γράψτε τα ακαθάριστα έσοδα από την ατομική άσκηση της γεωργικής σας επιχείρησης στην Ελλάδα.

[Κωδικoί 479-480]

Γράψτε τα καθαρά κέρδη της ατομικής σας επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος μέχρι 100 KW, τα οποία τα μεταφέρετε από το έντυπο Ε3.

[Κωδικoί 481-482]

Γράψτε τα καθαρά κέρδη της ατομικής αγροτουριστικής σας επιχείρησης δυνατότητας μέχρι 10 δωματίων, τα οποία καθαρά κέρδη τα μεταφέρετε από το έντυπο Ε3.

Οι κωδικοί 921-922, 923-924, 479-480, 481-482 συμπληρώνονται καθαρά για πληροφοριακούς λόγους, καθότι τα ποσά των κωδικών αυτών έχουν ήδη δηλωθεί στους κωδικούς 461-462, 915-916, 401-402

Πίνακας 4-Γ: Εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις

Εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις είναι το κέρδος που προκύπτει από ατομικές ή εταιρικές εμπορικές, βιοτεχνικές, βιομηχανικές επιχειρήσεις ή από την άσκηση οποιουδήποτε κερδοσκοπικού επαγγέλματος, που δε θεωρείται από το νόμο ελευθέριο επάγγελμα σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994.

Πίνακας 4-Γ πως συμπληρώνεται

[Κωδικόςoί 401-402]

Στους κωδικούς 401-402 γράφονται τα συνολικά καθαρά κέρδη από άσκηση ατομικής επιχείρησης.

Για να συμπληρωθούν αυτοί οι κωδικοί πρέπει πρώτα να συμπληρωθεί το έντυπο E3, από το οποίο θα μεταφερθούν τα κέρδη που προκύπτουν πάνω στη δήλωση. Tο έντυπο αυτό υποβάλλεται μαζί με τη δήλωση.

Σε αυτόν τον κωδικό θα γραφεί και το υπερτίμημα από την πώληση παγίων περιουσιακών στοιχείων της ατομικής επιχείρησης εκτός από την πώληση αυτοκινήτου ως εμπορεύματος, το οποίο θέλετε να φορολογηθεί με την κλίμακα, που θα γραφεί στους κωδικούς 407-408 και ο φόρος στον πίνακα 8.

Στους συγκεκριμένους κωδικούς γράφονται, επίσης, το κέρδος ή η ωφέλεια αγοραπωλησίας ακινήτων από άσκηση επιχείρησης.

Επισημαίνεται ότι οι ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες περαιώνουν τη χρήση 2010, σύμφωνα με τα άρθρα 13 έως 17 του ν. 3296/04 << αυτοέλεγχο>>, θα γράψουν στους κωδικούς 401-402 τα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων από το έντυπο Ε3. Στους κωδικούς αυτούς θα γράψετε ακόμα και τα καθαρά κέρδη ατομικής επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος μέχρι 100 ΚW καθώς και αγροτουριστικής επιχείρησης δυναμικότητας μέχρι 10 δωμάτια.

Στους κωδικούς 479-480 και 481-482 του πίνακα 4Β έχουν αναγραφεί ΜΟΝΟ για πληροφοριακούς λόγους.

[Κωδικoί 403-404]

Γράφεται το ποσό της επιχειρηματικής αμοιβής που δικαιούστε από την συμμετοχή σας σε μια ή περισσότερες Ο.Ε., Ε.Ε. ή κοινωνία κληρονομικού δικαίου.

Απαραίτητο για τη συμπλήρωση αυτών των κωδικών είναι να υπάρχει βεβαίωση από την επιχείρηση που έδωσε στην επιχειρηματική αμοιβή.

Συμπληρώνονται πάνω στη βεβαίωση τα στοιχεία της επιχείρησης που έδωσε την επιχειρηματική αμοιβή, η διαχειριστική περίοδος που αφορά, ο A.Φ.M και η αρμόδια Δ.O.Y. στην οποία υπάγεται η επιχείρηση. Επίσης συνυποβάλετε φωτοαντίγραφο της υποβληθείσας δήλωσης εισοδήματος της εταιρείας ή κοινωνίας που χορήγησε την επιχειρηματική αμοιβή.

[Κωδικoί 405-406]

Γράψτε τα καθαρά κέρδη που σας αναλογούν από την συμμετοχή σας:

- Kοινωνίες αστικού δικαίου που εκμεταλλεύονται μέχρι 2 επιβατικά αυτοκίνητα (ΤΑΞΙ ή λεωφορεία ή Φ.Δ.Χ.

- Όλους τους υπόχρεους οι οποίοι εκμεταλλεύονται ΜΟΝΟ 1 Ε.Δ.Χ. [ΤΑΞΙ ή λεωφορείο ή Φ.Δ.Χ. (ΟΜ - ΕΕ κ.λπ. υπόχρεοι, άρθρο 2 παρ. 4 ΚΦΕ)].

[Κωδικoί 407-408]

Γράφεται το κέρδος που προέρχεται από την πώληση αυτοκινήτου Ι.Χ. ως εμπορικήoρεύματος που αποτελεί πάγιο περιουσιακό στοιχείο ατομικής επιχείρησης, αν θέλει ο φορολογούμενος το κέρδος αυτό να προστεθεί στα υπόλοιπα εισοδήματά του και να φορολογηθεί με τις γενικές διατάξεις. H φορολόγηση του κέρδους αυτού μπορεί να γίνει με αναλογικό συντελεστή 30% εάν η επιχείρηση τηρεί A΄ ή Β΄ κατηγ. βιβλία και να εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση ή να προστεθεί στα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου και να φορολογηθεί με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος οπότε θα γράψει και το φόρο που παρακρατήθηκε στους κωδικούς 607 – 608 του πίνακα 8. H επιλογή ανήκει στο φορολογούμενο

Εάν η επιχείρηση επιλέξει να φορολογηθεί αυτοτελώς το ποσό του υπερτιμήματος και του φόρου που καταβλήθηκε δεν θα αναγραφούν στους κωδικούς.

Οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας η ωφέλεια που τυχόν αποκτούν από την πώληση αυτοκινήτου φορολογείται με τις γενικές διατάξεις από την 1/1/2004 και μετά.

[Κωδικoί 413-414]

Γράφεται η ζημιά που προέκυψε από τη δραστηριότητα του έτους φορολογίας. Για να συμπληρωθούν αυτοί οι κωδικοί πρώτα πρέπει να συμπληρωθεί το έντυπο E3 από το οποίο θα μεταφερθούν στη δήλωση οι ζημιές που προκύπτουν.

Πότε αναγνωρίζεται η ζημιά

Aπό την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας, μπορεί να προκύψει κέρδος ή ζημιά. Για να αναγνωρισθεί η ζημιά που προκύπτει από επιχείρηση που έχει βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας πρέπει η δήλωση να έχει υποβληθεί μέχρι το τέλος του οικείου οικονομικού έτους και τα βιβλία της επιχείρησης να είναι επαρκή και ακριβή.

Στην περίπτωση «αυτοελέγχου» η ζημιά μηδενίζεται, επομένως στους κωδικούς αυτούς δε γράφεται κανένα ποσό ζημιάς.

[Κωδικoί 415-416]

Γράφονται οι ζημιές που προέρχονται από προηγούμενα χρόνια από άσκηση ατομικής επιχείρησης και υπάρχει δικαίωμα μεταφοράς τους.

[Κωδικoί 425-426]

Γράφονται τα ακαθάριστα έσοδα (τζίρος) που προέρχονται από την άσκηση της ατομικής επιχείρησης όπως αυτά προκύπτουν από τα βιβλία της επιχείρησης και έχουν ήδη αναγραφεί στο έντυπο E3.

Στον κωδικό αυτό γράφονται μόνο τα έσοδα από άσκηση ατομικής επιχείρησης και όχι τα έσοδα άλλου είδους επιχείρησης όπως για παράδειγμα της O.E., E.E. κ.λπ. αν συμμετέχει ο φορολογούμενος.

Eπίσης στην περίπτωση που περαιώνετε με <<αυτοέλεγχο>> γράφονται τα ακαθάριστα έσοδα που προκύπτουν από την εφαρμογή του «αυτοελέγχου»

Πίνακας 4-Δ: Eισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα

Στον πίνακα αυτό καταχωρούνται τα εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα. Ποια είναι αυτά τα επαγγέλματα, ορίζονται επακριβώς στο άρθρο 48 του Ν. 2238/94όπως ισχύει.

Ενδεικτικά όμως μπορούμε να αναφέρουμε το γιατρό, οδοντίατρο, κτηνίατρο, ψυχολόγο, φυσιοθεραπευτή, μαία, δικηγόρο, συμβολαιογράφο, δικαστικό επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικό, τοπογράφο, δημοσιογράφο, καλλιτέχνη, τραγουδιστή, διακοσμητή, οικονομολόγο, αναλυτή προγραμματιστή, λογιστή, φοροτέχνη, κ.λπ.

Το καθαρό εισοδημάτων που αναγράφουμε σε αυτούς τους κωδικούς προκύπτει από την συμπλήρωση του εντύπου Ε3 .

Πίνακας 4-Δ πως συμπληρώνεται

Για τη συμπλήρωση και αυτού του πίνακα συμπληρώνεται προηγούμενα το έντυπο E3, από το οποίο μεταφέρονται, κατά περίπτωση, στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4-Δ της δήλωσης τα σχετικά ποσά, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες.

Κωδικοί 501- 502

Γράφεται το καθαρό εισόδημα που προκύπτει από τα τηρούμενα βιβλία του ελεύθερου επαγγελματία και μόνο σε περίπτωση που περαιώνετε με << αυτοέλεγχο >> ισχύει ότι και τους κωδικούς 401-402.

Κωδικοί 503-504

Γράφονται επίσης οι καθαρές αμοιβές που αποκτούν οι πραγματογνώμονες, διαιτητές, εκκαθαριστές γενικά, ελεγκτές ανωνύμων εταιριών, εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές κληρονομιών και κηδεμόνες σχολάζουσας κληρονομιάς, συγγραφείς και μουσουργοί από συγγραφικά δικαιώματα γενικά. Eπίσης οι αντιπρόσωποι επαγγελματικών οργανώσεων και ιδιώτες για τη συμμετοχή τους σε κάθε είδους επιτροπές ή συμβούλια, από το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, σωματεία, ιδρύματα, συνεταιρισμούς και οργανισμούς γενικά. Οι αμοιβές αυτών των κατηγοριών αποτελούν εισοδημάτων από ελευθέρια επαγγέλματα.

Κωδικοί 505 – 506

Γράφεται το ποσό της διατροφής που έχει εισπράξει ο (η) σύζυγος μόνο για τον εαυτό του (της) και ΟΧΙ για τα παιδιά γιατί η διατροφή αυτών δεν θεωρείται εισόδημα και φυσικά δεν φορολογείται.

Tο ποσό της διατροφής πρέπει να προκύπτει από δικαστική απόφαση ή να έχει συμφωνηθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Tο ποσό της διατροφής που εισπράξατε αναδρομικά μέσα στο έτος φορολογίας δεν είναι εισόδημα του έτους αυτού, αλλά εκείνου στο οποίο ανάγεται και γι’ αυτό το εισόδημα πρέπει να υποβάλετε συμπληρωματική δήλωση του οικείου οικον. έτους.

Κωδικοί 507- 508

Γράφονται τα εισοδήματα που δεν υπάγονται σε οποιαδήποτε από τις άλλες περιπτώσεις εισοδημάτων των πινάκων 4 Α,4Β,4Γ,4 Ε και 4ΣΤ της φορολογικής δήλωσης.

Tο εισόδημα αυτό λογίζεται σαν εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων όπως για παράδειγμα είναι η εκμίσθωση κινητού πράγματος (μηχανήματος) από ιδιώτη, εισοδήματα από σεμινάρια δημοσίων υπαλλήλων κ.λ.π.

Κωδικοί 511- 512

Γράφεται η ζημιά που προέκυψε το έτος φορολογίας από την άσκηση του ατομικού ελευθέριου επαγγέλματος.

H ζημιά αυτή μπορεί να μεταφερθεί για συμψηφισμό σε επόμενη χρήση, από το έτος 2010 και μετά και για τις επόμενες πέντε (5) χρήσεις μπορεί δε ίσως να συμψηφισθεί με άλλα θετικά εισοδήματα της ίδιας χρονιάς, π.χ. εισόδημα από ενοίκια.

Σε περίπτωση που περαιώνετε τη χρήση 2010 με <<αυτοέλεγχο>> και από τα τηρούμενα βιβλία προκύπτει ζημία αυτή η ζημία μηδενίζεται.

Κωδικοί 517- 518

Γράφονται τα ακαθάριστα έσοδα από την ατομική άσκηση του ελευθερίου επαγγέλματος. Εάν κάνετε<< αυτοέλεγχο>> θα γράψετε τα ακαθάριστα έσοδα του αυτοελέγχου όπως τα προσδιορίσατε στο έντυπο Ε3.

Στον κωδικό αυτό ΔΕΝ περιλαμβάνονται έσοδα που προέρχονται από δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Έντυπο Ε3

Ποιοι υποβάλουν το έντυπο Ε3

Το έντυπο αυτό υποβάλλεται από όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, ανεξάρτητα από τη μορφή, το είδος και το χαρακτήρα τους (κερδοσκοπικό ή μη), εφόσον τηρούν βιβλία οποιασδήποτε κατηγορίας του ΚΒΣ ή υποχρεούνται στην τήρηση τέτοιων βιβλίων και δεν τα τηρούν ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων του ΚΒΣ. Δηλαδή υποβάλλεται τόσο από τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, όσο και από τις Ο.Ε. και τις Ε.Ε., τις κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, τις αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρίες, τις συμμετοχικές ή αφανείς, τις κοινοπραξίες της παρ. 2 του άρθρου 2 του ΚΒΣ, τις Ε.Π.Ε., τις Α.Ε., καθώς και τα υπόλοιπα υπόχρεα νομικά πρόσωπα του άρθρου 101 του Ν. 2238/1994.

Σε περίπτωση που υπάρχουν υποκαταστήματα, υποβάλλεται ένα έντυπο για το σύνολο της επιχείρησης.

Το Έντυπο Ε3 δεν υποβάλλεται από τα φυσικά πρόσωπα που είναι εταίροι ή μέλη, κατά περίπτωση, των νομικών προσώπων που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, δηλαδή μέλη ΟΕ-ΕΕ κτλ

Οι εκμεταλλευτές αυτοκινήτων φορτηγών δημόσιας χρήσης, υποχρεούνται από τις διατάξεις του ΚΒΣ να τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων από την 1-1-2010 και κατά συνέπεια υποβάλλουν κανονικά το έντυπο αυτό.

Οι κοινωνίες λεωφορείων ενταγμένων σε ΚΤΕΛ υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Έντυπο Ε5) στο όνομά τους και με τη δήλωση αυτή συνυποβάλλουν και το Έντυπο Ε3.

Σε περίπτωση μετατροπής κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου Ε.Ε. σε Ο.Ε. και αντίστροφα, υποβάλλεται μία δήλωση φορολογίας εισοδήματος που περιλαμβάνει τα καθαρά κέρδη όλης της διαχειριστικής περιόδου και ένα μόνο Έντυπο Ε3 με όλα τα δεδομένα.

Β. Πως και πότε υποβάλλεται το έντυπο Ε3

Το Έντυπο Ε3 συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου και υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα. Τρίτο αντίτυπο του εντύπου μπορεί να θεωρηθεί στην οικεία ένδειξη από τον υπάλληλο της ΔΟΥ που παραλαμβάνει τη δήλωση και να επιστραφεί στο φορολογούμενο ως απόδειξη παραλαβής (και όχι ακριβές αντίγραφο αυτού).

Το έντυπο αυτό συνυποβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου (φυσικού ή νομικού προσώπου), χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί χωριστά από το κυρίως έντυπο της δήλωσης.

Το Έντυπο Ε3 δύναται να υποβάλλεται σε συνεχή μηχανογραφικά έντυπα, για τα οποία ισχύουν ανάλογα όσα ορίζονται στην υπ’ αριθ. 1120810/2760/Α0012/ΠΟΛ. 1295/16.11.1995 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Oι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την υποχρέωση από 1-1-2010 και μετά της υποβολής της δήλωσής τους ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ υποβάλλουν και το Ε3 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ηλεκτρονικά.

Γ. Πως συμπληρώνεται το έντυπο Ε3

Κάθε φορολογούμενος από τους υπόχρεους θα συμπληρώνει τους πίνακες εκείνους του εντύπου που τον αφορούν.

Αν ο χώρος κάποιου πίνακα του Εντύπου Ε3 δεν επαρκεί για την αναλυτική καταχώριση όλων των σχετικών στοιχείων του υπόχρεου, αυτά θα γράφονται σε χωριστό χαρτί που θα έχει την ίδια γραμμογράφηση με τον οικείο πίνακα και το οποίο θα συρράπτεται στον πίνακα του Εντύπου Ε3 για τον οποίο καταρτίσθηκε.

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και απόσπασμα άλλου εντύπου Ε3.

Σε περίπτωση που πρέπει να σημειωθεί «Χ» σε τετραγωνίδιο και το τετραγωνίδιο έχει λεκτικό και αριθμητικό μέρος, το «Χ» σημειώνεται στο λεκτικό μέρος του τετραγωνιδίου και όχι στο αριθμητικό.

Δ. Συμπλήρωση πινάκων – κωδικών

[Κωδικός 002-003] Γράψτε την έναρξη και λήξη της διαχειριστικής περιόδου που αφορά το έντυπο που υποβάλλετε.

[Κωδικός 004] Συμπληρώνεται από την υπηρεσία.

[Κωδικός 005]Γράψτε τον κωδικό της αρμόδιας ΔΟΥ που υπάγεται ο φορολογούμενος.

(Αν πρόκειται για τη σύζυγο που υποχρεούται να υποβάλει το έντυπο στη ΔΟΥ του συζύγου, γράψτε τον κωδικό της ΔΟΥ στην περιφέρεια της οποίας βρίσκεται η επιχείρησή της.)

Αριστερά από τον κωδικό συμπληρώστε, στον ειδικό χώρο, τη ΔΟΥ που ο κωδικός της αναφέρεται στον Κωδικό 005 του Εντύπου Ε3 (π.χ. ΧΟΛΑΡΓΟΥ).

[Κωδικός 006] Γράψτε τον αριθμό φακέλου, εφόσον πρόκειται για Α.Ε.

[Κωδικός 007] Γράψτε τον κωδικό της ΔΟΥ στην οποία συνυποβάλλατε για τελευταία φορά Ε3. Για τη συμπλήρωση του κωδικού αυτού ισχύουν ανάλογα όσα αναφέρθηκαν

[Κωδικός 008] Διαγραμμίστε με «Χ» το αντίστοιχο τετραγωνίδιο, όταν πρόκειται για υποβολή τροποποιητικού ή ανακλητικού εντύπου.

[Κωδικός 017] Συμπληρώνεται το αρμόδιο ελεγκτικό κέντρο (π.χ. ΔΕΚ Αθηνών, ΠΕΚ Αθηνών) κτλ.

[Κωδικός 019] Σημειώστε «Χ» στο αντίστοιχο τετραγωνίδιο με την κατηγορία των βιβλίων ΚΒΣ που τηρούσατε κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου ή δεν τηρήσατε, αν και είχατε υποχρέωση.

Αν κατά τη διάρκειά της τηρήσατε δύο κατηγορίες βιβλίων, σημειώστε μόνο τη μεγαλύτερη κατηγορία. Εκείνοι που τήρησαν βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας, αλλά παράλληλα διατήρησαν και κλάδους για τους οποίους σύμφωνα με τον ΚΒΣ προβλέπεται η τήρηση βιβλίου αγορών (π.χ. πρατήρια υγρών καυσίμων), σημειώνουν «Χ» στα τετραγωνίδια ΑΒ ή ΑΓ, αντίστοιχα. Εφόσον δεν είχατε υποχρέωση τήρησης βιβλίων, ο Κωδικός 019 παραμένει κενός.

[Κωδικός 726] Εφόσον δεν τηρήσατε βιβλία κατά την κλειόμενη χρήση, διαγραμμίστε το αντίστοιχο τετραγωνίδιο. Η τρίτη επιλογή ισχύει για εκείνους που απαλλάχτηκαν από την τήρηση βιβλίων, με συγκεκριμένη απόφαση προϊσταμένου ΔΟΥ.

[Κωδικός 730] Χρήσεις που κλείσατε (περαιώσατε) μέσα στην τελευταία διαχειριστική περίοδο, ύστερα από τακτικό έλεγχο ή με αποδοχή του σημειώματος περαίωσης του Ν. 3259/04, N. 3697/08 ή Ν. 3888/10 ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, εφόσον το κλείσιμο έχει καταστεί οριστικό. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το άθροισμα των Κωδικών 730 και 071 πρέπει να ισούται με το άθροισμα του αριθμού 1 πλέον του αριθμού που γράφτηκε στον Κωδικό 071 του Εντύπου Ε3 του προηγούμενου οικονομικού έτους. Επίσης οι χρήσεις οι οποίες υπάγονται στην περαίωση του Ν. 3296/04 (αυτοέλεγχος) γράφονται στον κωδικό αυτό.

ΠΙΝΑΚΑΣ Α ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ

Στον πίνακα αυτό γράφονται τα στοιχεία που αφορούν το φορολογούμενο, ανεξάρτητα εάν αυτός είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Σημειώνεται ότι στα μη φυσικά πρόσωπα περιλαμβάνονται τα νομικά πρόσωπα, κερδοσκοπικά ή μη, οι κοινοπραξίες, οι κοινωνίες, η ομάδα περιουσίας, η σχολάζουσα κληρονομιά και οι λοιποί υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, που δεν μπορεί να θεωρηθούν φυσικά πρόσωπα.

[Κωδικός 018]

Γράψτε τον ΑΦΜ του φυσικού ή μη φυσικού προσώπου.

Αν πρόκειται για τη σύζυγο που υποχρεούται να υποβάλει το Έντυπο Ε3, γράψτε το δικό της ΑΦΜ. Συμπληρώστε τα πεδία με τον ΑΦΜ από το τέλος προς την αρχή.

Τα τρία πρώτα πεδία μένουν κενά.

[Κωδικός 705]

Συμπληρώστε τον κωδικό αριθμό της κύριας δραστηριότητας που ασκεί η επιχείρηση, επιλέγοντας από την Εθνική Ονοματολογία των Οικονομικών Δραστηριοτήτων τετραψήφιο, πενταψήφιο, εξαψήφιο ή τον οκταψήφιο κωδικό, ανάλογα με το βαθμό εξειδίκευσης.

Κωδικογράφηση με αριθμό ανώτερο του τετραψήφιου (π.χ. τριψήφιο) δεν επιτρέπεται.

[Κωδικός 761]

Γράψτε τον κωδικό αριθμό της δραστηριότητας που αντιστοιχεί στα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης.

Παράδειγμα:

Αν η επιχείρηση έχει από την κύρια δραστηριότητά της, που είναι το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων(ΚΑΔ 47.77.82), 50.000 ευρώ ακαθάριστα έσοδα και από τη δευτερεύουσα δραστηριότητά της, που είναι το χονδρικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων (ΚΑΔ 46.48.10), 60.000 ευρώ. ακαθάριστα έσοδα, στον Κωδικό 761 θα αναγραφεί ο ΚΑΔ 46.48.10.

Ακολούθως:

. Γράψτε τη δραστηριότητα από την οποία έχετε τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση της επιχείρησης.

. Γράψτε το επώνυμο του επιχειρηματία.

. Γράψτε το δεύτερο επώνυμο του επιχειρηματία, μόνο εφόσον αυτό αναφέρεται στην ταυτότητά του. Π.χ. Παπαδόπουλος-Στάμου Γεώργιος. Στον κωδικό αυτό γράφεται «Παπαδόπουλος στην ένδειξη επώνυμο Α και Στάμου στην ένδειξη επώνυμο Β

. Γράψτε το όνομα του επιχειρηματία.

. Γράψτε το όνομα του πατέρα του επιχειρηματία.

. Αν το έντυπο αφορά τη σύζυγο, πρέπει σε κάθε περίπτωση να γραφεί το όνομα του πατέρα της, ανεξάρτητα εάν χρησιμοποιεί το πατρικό της επώνυμο ή όχι.

. Γράψτε την επωνυμία της επιχείρησης, όπως αναφέρεται στο ισχύον καταστατικό της. Γράψτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της επωνυμίας.

Κωδικός 041

Συμπληρώνεται μόνο σε περίπτωση ατομικής επιχείρησης που ανήκει στη σύζυγο.

. Γράψτε τον ΑΦΜ του συζύγου.

. Γράψτε το επώνυμο του συζύγου.

. Γράψτε το όνομα του συζύγου.

. Γράψτε το όνομα του πατέρα του συζύγου.

ΠΙΝΑΚΑΣ Β ΣΤΟΙΧΕΙΑ Κ.Β.Σ. ΕΚΔΟΘΕΝΤΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ

Συμπληρώνεται ανάλογα, τι στοιχεία εκδόθηκαν από την επιχείρηση μέσα στην προηγούμενη χρήση π.χ. ΑΠΥ-ΤΔΑ-ΤΙΜ-ΔΑ κ.τ.λ., καθώς επίσης και από ποιο νούμερο σαν αρχή και μέχρι ποιο νούμερο στο τέλος της χρήσης, π.χ. απο 111 έως 349.

ΠΙΝΑΚΑΣ Γ ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

[Κωδικός 061]

Γράψτε το συνολικό αριθμό των υποκαταστημάτων σας. Αν δεν έχετε υποκαταστήματα, γράψτε «0″ (μηδέν). Συμπεριλάβετε χώρους που είναι υποκαταστήματα κατά την έννοια του ΚΒΣ, ανεξάρτητα αν προκύπτει υποχρέωση τήρησης βιβλίων υποκαταστήματος ή όχι.

Μην συμπεριλάβετε εργοτάξια (τεχνικές – οικοδομικές επιχειρήσεις), τα οποία θα γραφούν στον Κωδικό 070 του ίδιου πίνακα, ούτε άλλου είδους πρόσκαιρες εγκαταστάσεις που θα γραφούν στον Κωδικό 073.

Υπενθυμίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται εκθέσεις και αποθήκες, όπου δεν λαμβάνει χώρα παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα και φορολογικές αποθήκες του άρθρου 26 του Ν. 2859/2000.

[Κωδικός 064]

Γράψτε τον αριθμό των αποθηκευτικών χώρων που χρησιμοποιείτε. Μην συμπεριλάβετε και αποθήκες που χρησιμοποιείτε μέσα στους χώρους της έδρας ή των υποκαταστημάτων.

Μόνο αποθήκες που έχουν χαρακτηρισθεί σαν τέτοιες με δήλωση μεταβολών και όχι χώρους που έχουν συμπεριληφθεί στον Κωδικό 061.

[Κωδικός 067]

Ισχύουν ανάλογα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω για τον Κωδικό 064.

[Κωδικός 070]

Γράψτε τα εργοτάξια τεχνικών και οικοδομικών επιχειρήσεων που δεν συμπεριλάβατε στον Κωδικό 061.

[Κωδικός 073]

Γράψτε τον αριθμό των πρόσκαιρων ή άλλων εγκαταστάσεών σας που δεν έχουν συμπεριληφθεί στους Κωδικούς 061, 064, 067, 070 και 062 του πίνακα Γ.

΄

[Κωδικός 076]

Σημειώστε με Χ στο τετραγωνίδιο «ΝΑΙ» ή στο «ΟΧΙ» εάν η επιχείρηση πραγματοποιεί πωλήσεις μέσω Διαδικτύου

[Κωδικός 062]

Γράψτε τον αριθμό των φορολογικών αποθηκών του άρθρου 26 του Ν. 2859/2000 των οποίων είσθε ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΣ

[Κωδικός 065]

Γράψτε τον αριθμό των ατόμων που απασχολούνται μόνιμα στην επιχείρηση. Συμπεριλάβετε και τυχόν ελεύθερους επαγγελματίες που απασχολούνται αποκλειστικά στην επιχείρηση, όπως και τον επιχειρηματία και τυχόν άτομα του περιβάλλοντός του ή τρίτους, έστω και αν δεν έχουν τυπική σχέση εργασίας με την επιχείρηση. Σε περίπτωση που ο αριθμός των απασχολούμενων μέσα στη χρήση δεν ήταν σταθερός, γράψτε το μέσο όρο αυτών.

[Κωδικός 068]

Ισχύουν ανάλογα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω για τον Κωδικό 065.

[Κωδικός 071]

Γράψτε τον αριθμό των χρήσεων (συμπεριλαμβανομένης και της κλειομένης, για την οποία υποβάλλετε το Έντυπο Ε3) που δεν έχουν περαιωθεί με βάση τακτικό έλεγχο ή με αποδοχή του σημειώματος περαίωσης του Ν. 3259/04 ή με αυτοέλεγχο ή του Ν.3888/10

[Κωδικός 074]

Γράψτε τον αριθμό των συνδεδεμένων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 90 του Ν. 2190/1920 (περί Α.Ε.), όπως ισχύουν σήμερα. Εάν δεν υπάρχουν συνδεδεμένες επιχειρήσεις, γράψτε «0″ (μηδέν).

[Κωδικός 077]

Ομοίως με κωδικό 076.

[Κωδικός 063]

Σημειώστε «Χ» στο τετραγωνίδιο «ΝΑΙ» εάν κατά τη διάρκεια της κλειόμενης χρήσης τηρήσατε βιβλίο αποθήκης με οποιονδήποτε τρόπο, επειδή είχατε υποχρέωση. Αν τηρήσατε βιβλίο αποθήκης, παρόλο που δεν προέκυπτε υποχρέωσή σας από τον ΚΒΣ, σημειώστε «Χ» στο τετραγωνίδιο «ΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ».

Εάν δεν τηρήσατε βιβλίο αποθήκης (ανεξάρτητα αν είχατε ή όχι υποχρέωση), σημειώστε «Χ» στην ένδειξη «ΟΧΙ».

[Κωδικός 066]

Συμπληρώνεται ανάλογα με τον Κωδικό 063.

[Κωδικός 069]

Σημειώστε «Χ» στο τετραγωνίδιο «ΝΑΙ» αν κατά την κλειόμενη χρήση τηρήσατε υποχρεωτικά Αναλυτική Λογιστική ή στο τετραγωνίδιο «ΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ» αν τηρήσατε Αναλυτική Λογιστική χωρίς να έχετε υποχρέωση. Αν δεν τηρήσατε, ακόμη και στην περίπτωση που είχατε υποχρέωση, σημειώστε «Χ» στο τετραγωνίδιο «ΟΧΙ».

[Κωδικός 072]

Σημειώστε «Χ» στο τετραγωνίδιο «ΝΑΙ» αν τηρείτε τα βιβλία σας μηχανογραφικά και στο τετραγωνίδιο «ΟΧΙ» σε αντίθετη περίπτωση. Σημειώστε «Χ» στο παραλληλόγραμμο «ΜΕΙΚΤΑ» στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε μηχανογραφικό σύστημα για επιμέρους εργασίες τήρησης βιβλίων, ενώ τηρείτε άλλα χειρόγραφα, όπως και στην περίπτωση που τα βιβλία τηρούνται μηχανογραφικά εκτός της έδρας της επιχείρησης, ανεξάρτητα εάν υπάρχει ή όχι έγκριση του προϊσταμένου της ΔΟΥ γι’ αυτό.

[Κωδικός 075]

Σημειώστε «Χ» στο τετραγωνίδιο «ΝΑΙ» αν έχετε υποχρέωση τήρησης βιβλίου απογραφών και κατάρτισης απογραφής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ. Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώστε «Χ» στο τετραγωνίδιο «ΟΧΙ» Τέλος, σημειώστε «Χ» στο παραλληλόγραμμο «ΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ» σε περίπτωση τήρησης βιβλίου απογραφών παρόλο που δεν προκύπτει τέτοια υποχρέωσή σας από τον ΚΒΣ.

[Κωδικός 078]

Σημειώστε με Χ στο τετραγωνίδιο «ΝΑΙ» ή στο «ΟΧΙ» ή στο «ΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ» εάν η επιχείρηση τηρεί βιβλία σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

ΠΙΝΑΚΑΣ Δ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΛΟΥΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

[Κωδικός 736]

Σημειώστε «Χ» στην επιλογή που αντιπροσωπεύει την ιδιότητα του προσώπου που υπογράφει το Ε3. Σε περίπτωση που ο δηλών είναι ο ίδιος ο επιχειρηματίας, τα στοιχεία του θα πρέπει να έχουν ήδη συμπληρωθεί στον παραπάνω Πίνακα Α’.

[Κωδικός 750]

Σημειώστε «Χ» στην επιλογή που αντιπροσωπεύει την ιδιότητα του προσώπου που συμπλήρωσε το Ε3. Πρόκειται για τα στοιχεία εκείνου που θα βεβαιώσει την ορθή μεταφορά των δεδομένων από τα βιβλία και τα φορολογικά στοιχεία. Διαγραμμίστε το τετραγωνίδιο «ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ» (επιλογή 1), σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα εκτός από αυτή του λογιστή. Εάν είσθε λογιστής μισθωτός της επιχείρησης που αφορά το έντυπο, διαγραμμίστε το τετραγωνίδιο «ΜΙΣΘΩΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗ» (επιλογή 2). Τέλος, εάν είσθε λογιστής – ελεύθερος επαγγελματίας ή έχετε οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική σχέση με την επιχείρηση, εκτός της παροχής μισθωτής εργασίας, διαγραμμίστε το τελευταίο τετραγωνίδιο «ΛΟΓΙΣΤΗ ΟΧΙ ΜΙΣΘΩΤΟ» (επιλογή 3).

ΠΙΝΑΚΑΣ Ε ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΧΤΗΚΑΝ

[Κωδικός 681]

Γράψτε το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων που τυχόν εισπράξατε κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου.

[Κωδικός 904]

Γράψτε το ποσό των συνολικών επιχορηγήσεων που εισπράξατε κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου.

[Κωδικός 905]

Γράψτε το σύνολο των ενοικίων που καταβάλατε κατά τη διάρκεια της χρήσης. Αναλυτική κατάσταση αυτών των ενοικίων, θα πρέπει να αναγραφεί στις υπόλοιπες γραμμές του πίνακα E’.

Εάν οι γραμμές του πίνακα δεν επαρκούν, υποβάλατε ξεχωριστή κατάσταση, γραμμογραφημένη με τον ίδιο τρόπο με τον πίνακα ή χρησιμοποιήστε ένα τέτοιο πίνακα από άλλο έντυπο και συρράψτε το στο σημείο αυτό.

Στήλη «Διεύθυνση εγκατάστασης»: Γράψτε τις διευθύνσεις των εγκαταστάσεων σας (κεντρικού, υποκαταστήματος κτλ).

Στήλη «χαρακτηρισμός εγκατάστασης» Γράψτε ανάλογα εάν είναι κεντρικό, υποκατάστημα, αποθήκη κ.λπ.

Στήλη «Περίοδος μίσθωσης»: Γράψτε το χρονικό διάστημα μέσα στη διαχειριστική περίοδο που αφορά το μίσθωμα που καταβάλατε, π.χ. 1/1-31/12/2010.

Στήλη «Ονοματεπώνυμο Εκμισθωτή»: Γράψτε το επώνυμο και εφόσον είναι δυνατό και το όνομα του εκμισθωτή της αντίστοιχης εγκατάστασης.

[Κωδικοί 671, 673, 675, 677, 679]

Στήλη «Α.Φ.Μ Εκμισθωτή»: Γράψτε τον Α.Φ.Μ του εκμισθωτή της αντίστοιχης εγκατάστασης.

[Κωδικοί 672, 674, 676, 678, 680]

Στήλη «Ποσό». Γράψτε το Ποσό των ενοικίων που καταβλήθηκαν.

[Κωδικός 906]

Γράψτε τον Α.Φ.Μ. του δωρεάν παραχωρητή.

[Κωδικός 010]

«Α.Φ.Μ Λογιστή»: Γράφεται ο Α.Φ.Μ του λογιστή της επιχείρησης.

[Κωδικός 011]

«Ημερομηνία υποβολής»: Συμπληρώνεται ανάλογα.

[Κωδικός 012]

«Α.Φ.Μ του υποβάλλοντος την δήλωση»: Γράφεται ο Α.Φ.Μ. του υποβάλλοντος την δήλωση (επιχειρηματία ή οποιουδήποτε τρίτου με την επίδειξη της ταυτότητάς του.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ Α’, Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Β.Σ. Ή ΜΙΚΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον πίνακα αυτό προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων Τα καθαρά κέρδη προσδιορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 31 και 32 του Κ.Φ.Ε., καθώς επίσης και γενικά των ελεύθερων επαγγελματιών.

Α. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Ή ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΓΑΘΩΝ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Β.Σ.

Ι. Λογιστικός προσδιορισμός καθαρών κερδών

Για την εξεύρεση των λογιστικών κερδών των επιχειρήσεων αυτών, στο ποσό του Κωδικού 520 του Υποπίνακα β’ προστίθεται το άθροισμα των Κωδικών 251 και 252 του Υποπίνακα α’ και από το άθροισμα που προκύπτει αφαιρείται το ποσό του Κωδικού 521 του Υποπίνακα β’. Το κόστος πωληθέντων ή παραχθέντων που προκύπτει με τον τρόπο αυτό μεταφέρεται στον Κωδικό 552 του Υποπίνακα η’.

Τα ποσά των Κωδικών 540 του Υποπίνακα γ΄, 547 του Υποπίνακα ε΄ και 283 του Υποπίνακα ζ’ μεταφέρονται αντίστοιχα στους Κωδικούς 548 έως 551 του υποπίνακα η’.

Τα ποσά των Κωδικών 544, 545 και 546 του Υποπίνακα δ’ μεταφέρονται αντίστοιχα στους Κωδικούς 556, 557, 558 και 559 του υποπίνακα η’.

Στους Κωδικούς 564 – 567 του Υποπίνακα η’ αναγράφεται το ποσό των δαπανών που έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία και δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κ.Φ.Ε. (π.χ μισθοί ή κάθε είδους απολαβές εταίρων ή μελών Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνιών κ.λπ.).

Ειδικότερα, όσον αφορά τη συμπλήρωση των Κωδικών 256 έως και 270 του Υποπίνακα β’, για τους επιτηδευματίες που δεν είχαν υποχρέωση απογραφής στην οικεία χρήση, στην τελευταία σελίδα του εντύπου και στο χώρο με τις σημειώσεις φορολογούμενου θα αναγραφούν τα ποσά των αγορών των εμπορεύσιμων στοιχείων (που προβλέπονται γενικά από τον ΚΒΣ να απογράφονται) ανά είδος της φορολογούμενης χρήσης, οι δε κωδικοί αυτοί του Υποπίνακα β’ θα συμπληρωθούν με το ποσοστό 10% των αγορών αυτών της χρήσης.

Διευκρινίζεται ότι, στην περίπτωση αυτή αναγράφονται τα ποσά ανά είδος εμπορεύσιμων στοιχείων (που προβλέπεται γενικά από τον ΚΒΣ να απογράφονται), π.χ. για αγορές πρώτων και βοηθητικών υλών φορολογούμενης χρήσης 20.000 και αγορές π.χ. ανταλλακτικών παγίων χρήσης (που δεν προβλέπεται η απογραφή τους) 1500 , στον Υποπίνακα β’ των απογραφών θα συμπληρωθεί ο Κωδικός 261 με το ποσό των 2000 (20.000 x 10%). Κατά συνέπεια, αναγράφεται γενικά το είδος του εμπορεύσιμου στοιχείου (εμπορεύματα γενικά – πρώτες και βοηθητικές ύλες γενικά κ.λπ.) και όχι η επιμέρους διάκριση αυτών, π.χ. διάκριση των εμπορευμάτων στα είδη αυτών.

ΙΙ. Εξωλογιστικός προσδιορισμός καθαρών κερδών

Για την εξεύρεση των εξωλογιστικών κερδών των επιχειρήσεων που δεν τήρησαν βιβλία ή τήρησαν Α’ κατηγ. (άρθρο 32 Κ.Φ.Ε) χρησιμοποιείται ο Υποπίνακας στ’ και το συνολικό ποσό καθαρών κερδών του Κωδικού 345 μεταφέρεται στον Κωδικό 346 του πίνακα Ζ’.

Για τις επιχειρήσεις με βιβλία Α’ κατηγορίας του ΚΒΣ ο υποπίνακας στ’ του Πίνακα ΣΤ’ συμπληρώνεται ως προς τις στήλες «κωδ. αριθ. πινάκων Μ.Σ.Κ.Κ. «Σύνολο αγορών» «συντελεστής καθαρού κέρδους (%)» και «καθαρά κέρδη» (άρθρο 32 §4 Κ.Φ.Ε.)

[Κωδικoί 302 έως 332]

Στήλη «Κωδικός αριθ. πινάκων Μ.Σ.Κ.Κ.»: Γράψτε τον κωδικό αριθμό του ΜΣΚΚ που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, όπως αυτός αναφέρεται στο σχετικό πίνακα συντελεστών καθαρού κέρδους

Σε περίπτωση που οι γραμμές του Υποπίνακα στ’ δεν επαρκούν για να αναφέρετε όλες τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες, πρέπει να συμπληρώσετε τις έξι (6) πρώτες γραμμές του πίνακα και στη συνέχεια να συμπληρώσετε τις υπόλοιπες δραστηριότητές σας σε κατάσταση που θα φέρει την ίδια γραμμογράφηση με τον υποπίνακα αυτό (μπορεί να αποκοπεί ο υποπίνακας από άλλο έντυπο) και τα αθροίσματα της κατάστασης αυτής θα μεταφερθούν στην έβδομη (7η) σειρά (Κωδικοί 834, 835 και 836). Σε κάθε περίπτωση πάντως τα γενικά σύνολα θα γραφούν στους Κωδικούς 343, 344 και 345, αντίστοιχα.

Αν για τη συγκεκριμένη δραστηριότητά σας ή συναφή ή συγγενή μ’ αυτή δεν προβλέπεται ΜΣΚΚ, συμπληρώστε την όγδοη (8η) γραμμή του υποπίνακα (Κωδικοί 339, 340 και 341).

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όσον αφορά αυτές τις επιχειρήσεις, για τη συμπλήρωση του Πίνακα ΣΤ’ ως μικτές επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που έχουν οπωσδήποτε κλάδο παροχής υπηρεσιών και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα εμπορίας και παραγωγής. Κατά συνέπεια, επιχείρηση μόνο με κλάδο εμπορίας και παραγωγής δεν θεωρείται μικτή.

Β. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Β.Σ.

Λογιστικός προσδιορισμός καθαρών κερδών

Για να βρούμε τα καθαρά κέρδη , το ποσό του Κωδικού 547 του Υποπίνακα ε’ μεταφέρεται στον Κωδικό 549 του Υποπίνακα η’, ενώ το ποσό του Κωδικού 545 του Υποπίνακα δ’ μεταφέρεται στον Κωδικό 557 του Υποπίνακα η’.

Γ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΤΟΥ Κ.Β.Σ.

Λογιστικός προσδιορισμός καθαρών κερδών

Για την εξεύρεση των κερδών το ποσό του Κωδικού 283 του Υποπίνακα ζ’ (εκτός του Κωδικού 275) μεταφέρεται στον Κωδικό 550 του Υποπίνακα η’, ενώ το ποσό του Κωδικού 546 του Υποπίνακα δ’ μεταφέρεται στον Κωδικό 558 του Υποπίνακα η’.

ΠΙΝΑΚΑΣ Ζ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ Α’ ή Β’ ΚΑΤ. ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

[Κωδικοί 840, 592, 336, 318] συμπληρώνονται ανάλογα.

[Κωδικός 342] αφορά μόνο μηχανικούς και αρχιτέκτονες.

ΠΙΝΑΚΑΣ Η ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Β.Σ.

Υποπίνακας α’ – Ισολογισμού

[Κωδικοί 161, 165.. 191-162, 166.. 192]

Οι μονοί κωδικοί συμπληρώνονται με τα στοιχεία έναρξης της διαχειριστικής περιόδου και οι ζυγοί με τα στοιχεία λήξης. Εάν πρόκειται για υπερδωδεκάμηνη πρώτη χρήση, ως διαχειριστική περίοδος λαμβάνεται όλο το υπερδωδεκάμηνο διάστημα και στη στήλη «Έναρξης» αναγράφονται τα στοιχεία του αρχικού ισολογισμού έναρξης.

Σε περίπτωση που υποβάλατε Έντυπο Ε3 κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος με συμπληρωμένη τη στήλη «Λήξης» δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε τη στήλη «Έναρξης» αφού τα στοιχεία της είναι ήδη γνωστά.

Οι περιγραφές των κωδικών, αλλά και οι εντός παρενθέσεως δείκτες που τις συνοδεύουν, προέρχονται από το υπόδειγμα ισολογισμού που περιλαμβάνεται στο Π.Δ. 1123/1980 (ΕΓΛΣ) που ισχύει σήμερα.

Υποπίνακας β’ – Έσοδα

Γράψτε τα στοιχεία του υποπίνακα, μεταφέροντάς τα από τις αντίστοιχες λογιστικές καταστάσεις της επιχείρησης.

Υποπίνακας γ’ – Κόστη

Οι κωδικοί του υποπίνακα αυτού είναι πληροφοριακοί. Τα ποσά που θα αναγραφούν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στους Κωδικούς 404 και 408 του Υποπίνακα γ’ του Πίνακα Θ’ (κόστος προϊόντων – εμπορευμάτων).

Υποπίνακας δ’ – Δαπάνες

[Κωδικός 461]

Ο κωδικός αυτός είναι πληροφοριακός. Το ποσό του κωδικού αυτού πρέπει να περιλαμβάνεται στα ποσά των κωδικών του Υποπίνακα στ’ του Πίνακα Θ’. Η διαφορά του ποσού του κωδικού αυτού από το άθροισμα των κωδικών του Υποπίνακα β’ του Πίνακα Θ’ θα πρέπει να δίνουν τα κέρδη της επιχείρησης από τον κλάδο παροχής υπηρεσιών.

[Κωδικός 477]

Το ποσό του κωδικού αυτού μεταφέρεται από τις λογιστικές καταστάσεις της εταιρίας και δεν περιλαμβάνεται στα ποσά των κωδικών του Υποπίνακα στ’ του Πίνακα Θ’.

ΠΙΝΑΚΑΣ Θ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Β.Σ.

Υποπίνακας α’ – Ισολογισμού

[Κωδικοί 161, 165.. 191-162, 166.. 192]

Οι μονοί κωδικοί συμπληρώνονται με τα στοιχεία έναρξης της διαχειριστικής περιόδου και οι ζυγοί με τα στοιχεία λήξης. Εάν πρόκειται για υπερδωδεκάμηνη πρώτη χρήση, ως διαχειριστική περίοδος λαμβάνεται όλο το υπερδωδεκάμηνο διάστημα και στη στήλη «Έναρξης» αναγράφονται τα στοιχεία του αρχικού ισολογισμού έναρξης.

Σε περίπτωση που υποβάλατε Έντυπο Ε3 κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος με συμπληρωμένη τη στήλη «Λήξης» δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε τη στήλη «Έναρξης» αφού τα στοιχεία της είναι ήδη γνωστά.

Οι περιγραφές των κωδικών, αλλά και οι εντός παρενθέσεως δείκτες που τις συνοδεύουν, προέρχονται από το υπόδειγμα ισολογισμού που περιλαμβάνεται στο Π.Δ. 1123/1980 (ΕΓΛΣ) που ισχύει σήμερα.

Υποπίνακας β’ – Έσοδα

Γράψτε τα στοιχεία του υποπίνακα, μεταφέροντάς τα από τις αντίστοιχες λογιστικές καταστάσεις της επιχείρησης.

Υποπίνακας γ’ – Κόστη

Οι κωδικοί του υποπίνακα αυτού είναι πληροφοριακοί. Τα ποσά που θα αναγραφούν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στους Κωδικούς 404 και 408 του Υποπίνακα γ’ του Πίνακα Θ’ (κόστος προϊόντων – εμπορευμάτων).

Υποπίνακας δ’ – Δαπάνες

[Κωδικός 461]

Ο κωδικός αυτός είναι πληροφοριακός. Το ποσό του κωδικού αυτού πρέπει να περιλαμβάνεται στα ποσά των κωδικών του Υποπίνακα στ’ του Πίνακα Θ’. Η διαφορά του ποσού του κωδικού αυτού από το άθροισμα των κωδικών του Υποπίνακα β’ του Πίνακα Θ’ θα πρέπει να δίνουν τα κέρδη της επιχείρησης από τον κλάδο παροχής υπηρεσιών.

[Κωδικός 477]

Το ποσό του κωδικού αυτού μεταφέρεται από τις λογιστικές καταστάσεις της εταιρίας και δεν περιλαμβάνεται στα ποσά των κωδικών του Υποπίνακα στ’ του Πίνακα Θ’.

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι ΑΥΤOΕΛΕΓΧOΣ

Ο πίνακας αυτός συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι προαιρετικά βάσει του Ν. 3296/2004, αναπροσαρμόζουν κατά περίπτωση τα ακαθάριστα έσοδά τους, κάνουν δηλαδή <<αυτοέλεγχο>>, καθώς και τα καθαρά τους κέρδη που υπόκεινται σε φορολογία, προκειμένου οι δηλώσεις τους να θεωρούνται περαιωθείσες ως ειλικρινείς, χωρίς έλεγχο, για τα εισοδήματα αυτά, όπως ορίζουν οι διατάξεις των άρθρων 13-17 του νόμου αυτού όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 79 του Ν. 3842/2010

Διευκρινίζεται ότι η συμπλήρωση του Πίνακα Ι’ απαιτείται σε κάθε περίπτωση που η επιχείρηση επιθυμεί να περαιώσει, δηλαδή ακόμα και όταν από τη διαδικασία της περαίωσης δεν προκύπτουν διαφορές ακαθαρίστων εσόδων ή καθαρών κερδών και τα προσδιοριζόμενα βάσει βιβλίων και στοιχείων του ΚΒΣ ακαθάριστα έσοδα ή καθαρά κέρδη είναι μεγαλύτερα από τα προκύπτοντα με τις διατάξεις του Ν. 3296/2004.<<αυτοέλεγχος>>

lΣτις διατάξεις αυτές υπάγονται δηλώσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, με τηρηθέντα βιβλία της κατά περίπτωση προσήκουσας κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

Κατά συνέπεια οι υποβαλλόμενες δηλώσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δεν τήρησαν βιβλία του Κ.Β.Σ., αν και είχαν υποχρέωση, ή που τήρησαν βιβλία του Κ.Β.Σ. κατηγορίας κατώτερης από την προσήκουσα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να κάνουν αυτοέλεγχο .

Σημειώνεται ότι τα όρια ακαθάριστων εσόδων ανά διαχειριστική περίοδο, προκειμένου οι υποβαλλόμενες δηλώσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών να υπαχθούν στον αυτοέλεγχο, δεν μεταβλήθηκαν δηλ. το όριο 150.000,00 για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών, και 300.000,00 για τις εμπορικές επιχειρήσεις πώλησης αγαθών ή παραγωγής προϊόντων καθώς και για τις μικτές επιχειρήσεις (με τη προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα από την άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος ή την παροχή υπηρεσιών δεν υπερβαίνουν τις 150.000,00 ).

Σημειώνεται ότι εξαιρούνται του αυτοελέγχου δηλώσεις που αφορούν διαχειριστικές περιόδους οι οποίες βαρύνονται με οποιαδήποτε παράβαση από αυτές που επισύρουν ανεπάρκεια ή ανακρίβεια των βιβλίων και στοιχείων του Κ.Β.Σ. (παρ. 3, 4 ή 6 του άρθρου 30 του Κ.Β.Σ), ανεξάρτητα από το μέγεθος τους και την επίπτωση που τελικώς έχουν επί του κύρους των τηρούμενων βιβλίων και στοιχείων ή β) με παράβαση μη επίδειξης οποιουδήποτε βιβλίου ή στοιχείου από εκείνα που προβλέπονται από τον Κ.Β.Σ., ανεξαρτήτως του πλήθους των μη επιδειχθέντων.

Εξαιρούνται επίσης οι δηλώσεις επιχειρήσεων ή ελεύθερων επαγγελματιών για χρήσεις στις οποίες υφίσταται ανέγερση ή απόκτηση κτιριακών εγκαταστάσεων και δεν υφίστανται ακαθάριστα έσοδα καθώς και οι υποβαλλόμενες δηλώσεις επιχειρήσεων ή ελεύθερων επαγγελματιών που αφορούν χρήσεις κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν απαλλασσόμενες πράξεις με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών Φ.Π.Α. που ανέρχονται σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) και άνω των συνολικών ακαθάριστων εσόδων..

Παράδειγμα:

Ξενοδοχειακή επιχείρηση στις 20-1-2010 έκανε έναρξη εργασιών και στις δύο (2) πρώτες διαχειριστικές περιόδους (20-1/31-12-2010) και 1/1/2011-31/12/2011 δεν πραγματοποίησε καθόλου ακαθάριστα έσοδα, αλλά πραγματοποίησε μόνο, δαπάνες για την κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας. ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ του αυτοελέγχου για τις παραπάνω διαχειριστικές περιόδους (20/1-31/12/2010 και 1/1-31/12/2011).

.

Για τις μικτές επιχειρήσεις (πώλησης εμπορευμάτων ή παραγωγής προϊόντων, παροχής υπηρεσιών, αμοιβές από ελευθέριο επάγγελμα) ο προσδιορισμός των ακαθαρίστων εσόδων γίνεται χωριστά για κάθε δραστηριότητα, τα δε καθαρά κέρδη προσδιορίζονται και αυτά κατά κατηγορία δραστηριότητας με βάση τα ακαθάριστα έσοδα όπως ήδη προσδιορίστηκαν για κάθε δραστηριότητα χωριστά.

Επιχειρήσεις αμιγώς πώλησης εμπορευμάτων ή παραγωγής προϊόντων, μικτές επιχειρήσεις μόνο για τον κλάδο πώλησης εμπορευμάτων ή παραγωγής προϊόντων και ελεύθεροι επαγγελματίες με παράλληλη δραστηριότητα πώλησης εμπορευμάτων ή παραγωγής προϊόντων, για τον κλάδο αυτό.

Κωδικός 121 Κόστος πωληθέντων

Βιβλία Α’ Κατηγορίας του ΚΒΣ

Στην περίπτωση αυτή ως κόστος πωληθέντων λαμβάνεται υπόψη το ποσό των εμπορεύσιμων αγορών της χρήσεως ,γιατί δεν υπάρχουν αποθέματα έναρξης περιόδου και τέλους περιόδου και το κόστος των πωληθέντων εμπορευμάτων ισούται με τις αγορές της χρήσης οι οποίες θεωρούνται όλες πωληθείσες μέσα στη χρήση.

Στον κωδικό 121 μεταφέρουμε το άθροισμα των κωδικών 251 και 252 (πίν. ΣΤ υποπίν. α΄).

Βιβλία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ

Στην περίπτωση αυτή ως κόστος πωληθέντων λαμβάνονται υπόψη οι αγορές εμπορευσίμων αγαθών, πρώτων και βοηθητικών υλών, υλικών συσκευασίας που συνιστούν στοιχείο κόστους παραγωγής, που πωλήθηκαν ή αναλώθηκαν μέσα στη χρήση.

Περιλαμβάνονται ακόμα και οι ειδικές δαπάνες επεξεργασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, ασφαλείας κ.λπ. καθώς και οι ενσωματωμένες στο κόστος παραγωγής δαπάνες.

Για τον υπολογισμό του κόστους πωληθέντων λαμβάνονται υπόψη οι αγορές της χρήσης συν τα αποθέματα της απογραφής έναρξης μείον τα αποθέματα της απογραφής λήξης.

Στην απογραφή των επιχειρήσεων παραγωγής αγαθών λαμβάνεται υπόψη και το κόστος των ετοίμων, ημιετοίμων ή ημικατεργασμένων αγαθών.

Αν δεν υπάρχει απογραφή , λαμβάνεται ποσοστό 10% επί των αγορών της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου ως απογραφή έναρξης και 10% επί των αγορών της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου ως απογραφή λήξης.

Στην περίπτωση σύνταξης απογραφών προαιρετικά λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα αυτών, με την προϋπόθεση ότι τηρήθηκε ή θα τηρηθεί η υποχρέωση σύνταξης απογραφών για μια τριετία από τη σύνταξη της πρώτης προαιρετικής απογραφής λήξης. Για παράδειγμα, αν συνταχθεί για πρώτη φορά προαιρετική απογραφή λήξης στις 31/12/2003, τότε η επιχείρηση υποχρεώνεται να διενεργεί συνεχείς απογραφές μέχρι και την απογραφή λήξης της 31/12/2006, εάν συνταχθεί για πρώτη φορά 31/12/2004, θα συνταχθούν απογραφές μέχρι 31/12/2007.

Σημειώνεται ότι είναι δυνατόν να έχουμε τεκμαρτή απογραφή έναρξης (10%) και πραγματική (είτε υποχρεωτικά βάσει διατάξεων ΚΒΣ είτε προαιρετικά) απογραφή λήξης και αντίστροφα.

Επίσης, λαμβάνεται υπόψη αφαιρετικά η αξία των καταστραφέντων ή απολεσθέντων εμπορευσίμων αγαθών, πρώτων και βοηθητικών υλών, υλικών συσκευασίας που συνιστούν κόστος παραγωγής, η οποία αποδεικνύεται ή δικαιολογείται με νόμιμα παραστατικά και με την προϋπόθεση ότι έχει καταχωρηθεί στα τηρούμενα βιβλία π.χ. πρωτόκολλο καταστροφής αγαθών και λοιπά έγγραφα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το γεγονός αυτό, όπως Δελτίο Αποστολής προς τον τόπο απόρριψης ή καταστροφής, έγγραφα Δημοσίων Υπηρεσιών κ.λπ. Τα παραπάνω πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά στις σημειώσεις του φορολογούμενου επί του εντύπου Ε3.

Σε περιπτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί αυτοπαραδόσεις αγαθών αφαιρούνται ισόποσα μεγέθη από τις αγορές ή τα έξοδα της επιχείρησης κατά περίπτωση, όπου δηλαδή έχουν καταχωρηθεί, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη στο κόστος πωληθέντων.

Τέλος, το προσδιοριζόμενο κόστος πωληθέντων δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι μικρότερο του μηδενός.

Στον κωδικό 121 μεταφέρουμε το ποσό από τον κωδικό 552 (πίν. ΣΤ υποπίν. η΄).

Βιβλία Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ

Ισχύουν ανάλογα τα προηγούμενα που αφορούν τις επιχειρήσεις με βιβλία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ.

Νόμιμα μη τηρούντες βιβλία του ΚΒΣ

Ανάλογη εφαρμογή με τα όσα ισχύουν στα βιβλία Α’ κατηγορίας του ΚΒΣ με τη διαφορά ότι εδώ οι αγορές προκύπτουν από τα νόμιμα στοιχεία του ΚΒΣ καθόσον δεν τηρούνται βιβλία.

Κωδικός 122 Δαπάνες, έξοδα, αποσβέσεις

Στον κωδικό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες της επιχείρησης που αφορούν τη χρήση.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

- γενικά έξοδα διαχείρισης (μισθοί, εργοδοτικές εισφορές, ενοίκια, ασφάλιστρα,

- λογαριασμοί ΔΕΗ, ύδρευσης, σταθερής – κινητής τηλεφωνίας, μισθώσεις κινητών κ.λπ.).

- δεδουλευμένοι τόκοι κάθε είδους πιστώσεων,

- δαπάνες επισκευής και συντήρησης επαγγελματικών εγκαταστάσεων,

- λοιπές επαγγελματικές δαπάνες.

Αν για παράδειγμα στον κωδικό 534 (Πίνακας ΣΤ, υποπίνακας δ’, δαπάνες) έχει αναγραφεί ποσό δαπάνης 1.000 ευρώ για κυκλοφορία αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης, 1400 κ.ε. που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της επιχείρησης, η δαπάνη αυτή δεν αναγνωρίζεται ολόκληρη για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, αλλά το 70% οπότε το ποσό της δαπάνης που δεν εκπίπτεται δηλαδή τα 300 ευρώ προστίθενται στα λογιστικά κέρδη (κωδ. 564) ως δαπάνη μη εκπιπτόμενη όσον αφορά όμως τον αυτοέλεγχο λαμβάνεται υπόψη ολόκληρο το ποσό της δαπάνης δηλαδή 1.000 ευρώ..

Διευκρινίζεται ειδικά ως προς τις περιπτώσεις επιδοτήσεων, για επιχειρήσεις με βιβλία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ, οι οποίες αποτελούν κατά τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος μειωτικά στοιχεία των δαπανών ή των παγίων ότι θα λαμβάνεται υπόψη η πραγματική δαπάνη, δηλαδή το τελικό ποσόν μετά τη σχετική μείωση.

Παράδειγμα:

Δαπάνες μισθοδοσίας = 10.000

Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας = 3.000

Πραγματική δαπάνη = 7.000

Για τη συγκεκριμένη δαπάνη λαμβάνουμε το ποσόν των 7.000 ευρώ.

Επίσης, συμπεριλαμβάνονται οι αναλογούσες στη χρήση αποσβέσεις παγίων στοιχείων, (ανεξάρτητα αν πραγματοποιείται).

lΣτις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα τα πάγια που χρησιμοποιεί η επιχείρηση έχουν αποσβεσθεί σε προηγούμενες χρήσεις δεν υπολογίζονται και δεν προστίθενται αποσβέσεις.

Σε περιπτώσεις μη διενέργειας αποσβέσεων ή διενέργειας αυτών αλλά με εσφαλμένο συντελεστή, ως συντελεστής για τον υπολογισμό τους λαμβάνεται ο κατώτερος που προβλέπεται από το οικείο Π.Δ. 299/2003 για πάγια της ίδιας κατηγορίας.

Ακόμα δεν υπολογίζονται αποσβέσεις για τις τρεις πρώτες χρήσεις νέων επιχειρήσεων που έπονται της χρήσης μέσα στην οποία άρχισε η παραγωγική λειτουργία τους, εφόσον δεν έχουν διενεργηθεί από την ίδια την επιχείρηση.

Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που η επιχείρηση δεν έχει πάγια (π.χ. μίσθωση αυτών από τρίτους), υπολογίζονται βέβαια τα μισθώματα στις δαπάνες.

Σε περιπτώσεις μικτών επιχειρήσεων οι κοινές δαπάνες, δηλαδή αυτές που δεν μπορούν να εξειδικευτούν ανά κλάδο που βαρύνουν, επιμερίζονται κατ’ αναλογία των ακαθαρίστων εσόδων κάθε δραστηριότητας στα συνολικά ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης με στρογγυλοποίηση στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Ειδικά σε περίπτωση μικτής επιχείρησης που η δραστηριότητα κάθε κλάδου διεξάγεται σε συγκεκριμένη επιφάνεια, το ποσό της κοινής δαπάνης του ενοικίου θα επιμερίζεται ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της κάθε δραστηριότητας.

Ο επιμερισμός των κοινών δαπανών ανά κλάδο δραστηριότητας (εμπορίας – παροχής υπηρεσιών) καθώς και ο επιμερισμός των δαπανών (κατ’ αναλογία ακαθαρίστων εσόδων) σε περίπτωση που στην επιχείρηση υπάρχουν κλάδοι που δεν υπάγονται (εξαιρούνται) στη διαδικασία του αυτοελέγχου πρέπει να περιγράφεται στις σημειώσεις του φορολογούμενου.

Βιβλία Α’ κατηγορίας του ΚΒΣ και νόμιμα μη τηρούντες (πιν. ΣΤ υποπιν. δ΄)

.

Υπολογίζονται από τα νόμιμα στοιχεία του ΚΒΣ.

Στον κωδικό 122 μεταφέρουμε το σύνολο των δαπανών του κωδικού 544.

Βιβλία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ

Στον κωδικό 122 μεταφέρουμε το σύνολο των δαπανών του κωδικού 544 ή 545 ή 546 (ανάλογα το αντικείμενο) με βάση τα δεδομένα των βιβλίων

Βιβλία Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ

Στον κωδικό 122 μεταφέρουμε ανάλογα το άθροισμα των εξόδων, δαπανών και αποσβέσεων από τα δεδομένα των βιβλίων (κωδ. 462 του πιν. Θ΄ υποπίν. στ΄).

[Κωδικoί 102, 112] (Ανάλογα το αντικείμενο των εργασιών).

[Κωδικός 100] Άθροισμα

Εισάγεται το αλγεβρικό άθροισμα των προηγούμενων στηλών«Κόστος πωληθέντων« και «Δαπάνες – Έξοδα – Αποσβέσεις», κατά περίπτωση.

Κωδικοί 101, 104, 114 Συντελεστής Αναγωγής

Ως συντελεστής αναγωγής λαμβάνεται ο συντελεστής που προκύπτει από τη σχέση του κλάσματος που αριθμητή έχει τον αριθμό εκατό (100) και παρονομαστή τον αριθμό εκατό (100) μείον τον προβλεπόμενο μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους (Μ.Σ.Κ.Κ.).

Προκειμένου για επιχειρήσεις με περισσότερους του ενός Μ.Σ.Κ.Κ., εφαρμόζεται ο μέσος σταθμικός συντελεστής διαιρώντας τα κέρδη που προκύπτουν με την εφαρμογή των Μ.Σ.Κ.Κ. ανά κατηγορία ακαθάριστων εσόδων, δια των συνολικών ακαθάριστων εσόδων της διαχειριστικής περιόδου.

Παράδειγμα:

Ακαθάριστα Έσοδα ΜΣΚΚ Καθαρά Κέρδη

Είδος Α 20.000 13% 2.600

Είδος Β 35.000 12% 4.200

Είδος Γ 50.000 20% 10.000

105.000 16.800

ΜΣΚΚ = 16.800 / 105.000 = 16

Τα παραπάνω ισχύουν για επιχειρήσεις με βιβλία Β’ και Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ.

Στις επιχειρήσεις με βιβλία Α’ κατηγορίας καθώς και για τους νόμιμα μη τηρούντες, επισημαίνεται ότι ο συντελεστής μικτού κέρδους εξευρίσκεται από το πηλίκο του ΜΣΚΚ δια του (100 – ΜΣΚΚ) λαμβάνοντας υπόψη τον ΜΣΚΚ που εφαρμόζεται επί πωλήσεων (ή μέσο όρο ή μέσο σταθμικό συντελεστή κατά περίπτωση).

Κωδικοί 125, 105, 115 Ακαθάριστα Έσοδα Αυτοελέγχου

Είναι το γινόμενο του αλγεβρικού αθροίσματος του «Κόστος πωληθέντων» συν το αλγεβρικό άθροισμα «Δαπάνες – Έξοδα – Αποσβέσεις» επί τον συντελεστή αναγωγής όπως υπολογίστηκε στους παραπάνω κωδικούς 101, 104, 114, κατά περίπτωση.

Στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθώς και στους ελευθέρους επαγγελματίες όπου δεν υπάρχει υπολογισμός του κόστους πωληθέντων ο συντελεστής αναγωγής πολλαπλασιάζεται μόνο επί το σύνολο του αθροίσματος «Δαπάνες – Έξοδα – Αποσβέσεις».

[Κωδικοί 126, 106, 116] Ακαθάριστα έσοδα βάσει βιβλίων και στοιχείων

Βιβλία Α’ Κατηγορίας του ΚΒΣ

Στην περίπτωση αυτή αναγράφονται τα ακαθάριστα έσοδα τα οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερα από τις βάσει βιβλίων και στοιχείων εκροές στη φορολογία ΦΠΑ, καθώς και από το σύνολο των τυχόν χονδρικών πωλήσεων της οικείας διαχειριστικής περιόδου που προκύπτουν από τα οικεία φορολογικά στοιχεία εσόδων.

Βιβλία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ

Γράψτε το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων που προκύπτουν από τα βιβλία και στοιχεία του επιτηδευματία, μεταφέροντας το ποσό από τον κωδικό 571 (πίν. ΣΤ΄ υποπίν. η΄) του εντύπου Ε3.

Βιβλία Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ

Γράψτε το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων που προκύπτουν από τα βιβλία και στοιχεία του επιτηδευματία, όπως εμφανίζονται στο πίνακα Η΄ υποπίν. β΄ του Ε3.

[Κωδικός 127]

Γράψτε το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των στηλών (ε) και (στ).

[Κωδικός 128]

Γράψτε το ΜΣΚΚ από τους οικείους πίνακες ή το μέσο όρο των συντελεστών ή το μέσο σταθμικό συντελεστή Κ.Κ. κατά περίπτωση.

[Κωδικός 129]

Γράψτε το γινόμενο των κωδικών 127 και 128 από το οποίο προκύπτουν τα εξωλογιστικά καθαρά κέρδη βάσει του αυτοελέγχου.

[Κωδικός 130]

Γράψτε τα καθαρά κέρδη όπως προσδιορίστηκαν λογιστικά βάση των βιβλίων.

Βιβλία Α’ κατηγορίας του ΚΒΣ

Γράψτε κατά περίπτωση τα καθαρά κέρδη που προκύπτουν εξωλογιστικά από την εφαρμογή επί των αγορών του μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους αγορών που προβλέπεται από τους οικείους πίνακες.

Νόμιμα μη τηρούντες

Γράψτε τα καθαρά κέρδη που προκύπτουν εξωλογιστικά από την εφαρμογή επί των αγορών του μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους αγορών που προβλέπεται από τους οικείους πίνακες

Βιβλία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ

Γράψτε τα λογιστικά καθαρά κέρδη μεταφέροντας το ποσό από τον κωδικό 568 ή 569 ή 570 κατά περίπτωση (πιν. ΣΤ΄ υποπίν. η).

Βιβλία Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ

Γράψτε τα λογιστικά καθαρά κέρδη

[Κωδικοί 131, 136, 141, 145] (Κατά περίπτωση)

Γράψτε τα τελικά καθαρά κέρδη, συγκρίνοντας τα ποσά των κωδικών 129 και 130 και μεταφέροντας τα μεγαλύτερα.

ΙI. Επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών ή μικτές επιχειρήσεις με κλάδο παροχής υπηρεσιών ή επιτηδευματίες που ασκούν μόνο ελευθέριο επάγγελμα ή ελευθέριο επάγγελμα με παράλληλη παροχή υπηρεσιών

Η στήλη με τους κωδικούς 132, 133, 134, 135 και 136 αφορά επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών ή μικτές με κλάδο παροχής υπηρεσιών.

Η στήλη με τους κωδικούς 137, 138, 139, 140 και 141 αφορά όσους ασκούν ελευθέριο επάγγελμα

[Κωδικοί 132, 137]

Γράψτε τα ακαθάριστα έσοδα ,όποια είναι μεγαλύτερα, ή αυτά που προσδιορίστηκαν από τον <<αυτοέλεγχο>> ή τα βάσει με τα βιβλία και στοιχεία του επιτηδευματία.

Νόμιμα μη τηρούντες βιβλία του ΚΒΣ

Τα ακαθάριστα έσοδα προσδιορίζονται αν στις πραγματικές δαπάνες της χρήσης προστεθεί και το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του ΜΣΚΚ στο ποσό των δαπανών της οικείας χρήσης.

Βιβλία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ

Μεταφέρετε το ποσό από τον κωδικό 549 ή 550 (πιν. ΣΤ΄ υποπίν. η΄) κατά περίπτωση δηλαδή τα ακαθάριστα έσοδα όπως αυτά προκύπτουν από τα τηρηθέντα βιβλία και στοιχεία.

Βιβλία Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ

Ως ακαθάριστα έσοδα για τις επιχειρήσεις αυτές λαμβάνονται τα ακαθάριστα έσοδα όπως αυτά προκύπτουν από τα τηρηθέντα βιβλία και στοιχεία.

[Κωδικοί 133, 138]

Γράψτε το Μ.Σ.Κ.Κ. από τους οικείους πίνακες ή το μέσο όρο των συντελεστών ή το μέσο σταθμικό συντελεστή Κ.Κ. κατά περίπτωση.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι συντελεστές αυτοί έχουν προσδιοριστεί με την Ε16382/ΠΟΛ.371/29-12-1987 Α.Υ.Ο. Σε περίπτωση που για κάποιο ελευθέριο επάγγελμα δεν αναφέρεται συντελεστής λαμβάνεται ο μέσος όρος του πίνακα, ο οποίος είναι 47,75%.

[Κωδικοί 134, 139]

Γράψτε το γινόμενο των κωδικών 132 και 133 ή 137 και 138 κατά περίπτωση, από το οποίο προκύπτουν τα εξωλογιστικά καθαρά κέρδη του αυτοελέγχου..

[Κωδικοί 135, 140]

Γράψτε τα καθαρά κέρδη βάσει του ν.2238/94 Ειδικότερα:

Νόμιμα μη τηρούντες βιβλία του Κ.Β.Σ.

Γράψτε τα καθαρά κέρδη που προκύπτουν εξωλογιστικά με πολλαπλασιασμό των ακαθαρίστων εσόδων της επιχείρησης με ειδικούς κατά γενικές κατηγορίες επιχειρήσεων, συντελεστές καθαρού κέρδους (επί εσόδων).

Βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

Γράψτε τα λογιστικά καθαρά κέρδη μεταφέροντας το ποσό από τον κωδικό 569 ή 570 (πίν. ΣΤ΄ υποπίν. η΄) κατά περίπτωση.

Βιβλία Γ’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

Γράψτε τα λογιστικά καθαρά κέρδη

[Κωδικοί 136, 141]

Γράψτε τα τελικά καθαρά κέρδη του αυτοελέγχου συγκρίνοντας τα ποσά των κωδικών 134 και 135 ή 139 και 140 κατά περίπτωση, μεταφέροντας τα μεγαλύτερα.

[Κωδικός 142]

Γράψτε το άθροισμα των κωδικών 127, 132 και 137.

[Κωδικός 143]

Γράψτε το άθροισμα των κωδικών 129, 134 και 139.

[Κωδικός 144]

Γράψτε το άθροισμα των κωδικών 130, 135 και 140.

[Κωδικός 145]

Γράψτε το άθροισμα των κωδικών 131, 136 και 141.

Τα ποσά των κωδικών 142, 143, 144 και 145 αναφέρονται για πληροφοριακούς σκοπούς. Τονίζεται ακόμα ότι ο κωδικός 145 δεν εκφράζει πάντα το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των κωδικών 143 και 144.

Τονίζεται ωστόσο ότι για την συμπλήρωση του εντύπου Ε3 έχει γίνει η ορθή μεταφορά των δεδομένων των βιβλίων και στοιχείων της επιχείρησης στους οικείους κωδικούς του εντύπου έτσι ώστε και ο Πίνακας Ι μετά την ορθή συμπλήρωσή του να απεικονίζει την ακριβή εφαρμογή των όσων ορίζονται στις διατάξεις του αυτοελέγχου..

Ακόμα επισημαίνεται ότι όπου στον Πίνακα Ι του εντύπου Ε3 μεταφέρονται ποσά ακαθαρίστων εσόδων ή καθαρών κερδών από τους λοιπούς πίνακες του εντύπου και κατ’ επέκταση από τα βιβλία και στοιχεία της επιχείρησης, αυτά αφορούν περιοριστικά τους υπαγόμενους κατά περίπτωση κλάδους στις διατάξεις του αυτοελέγχου

Επισημαίνεται ότι για τις επιχειρήσεις που τηρούν ταυτόχρονα βιβλία Α’, Β’ ή Α’, Γ’ ή Β’, Γ’ ή και Α, Β, Γ’ του ΚΒΣ, τα ακαθάριστα έσοδα και τα καθαρά κέρδη του αυτοελέγχου προσδιορίζονται χωριστά για την Α’ κατηγορία βιβλίων και χωριστά για τις λοιπές κατηγορίες και κατόπιν αθροίζονται τα επί μέρους προκύπτοντα τελικά ποσά.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Συμπληρώνεται υποχρεωτικά από ΝΟΜΙΚΑ πρόσωπα που αποκτούν γεωργικά εισοδήματα και από τις ατομικές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία και στοιχεία.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΒ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Συμπληρώνεται ανάλογα.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΓ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο υποπίνακας «ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» του πίνακα αυτού συμπληρώνεται από τους υπόχρεους για τα εισοδήματα από εκτέλεση τεχνικών έργων που έχουν αναλάβει μέχρι την 31.12.2006.

Στους κωδικούς 617 και 691 αναγράφεται το 40% της διαφοράς λογιστικών – τεκμαρτών κερδών στην περίπτωση που η επιχείρηση τηρεί βιβλία Γ΄ κατηγορίας Κ.Β.Σ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΔ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

(παράγραφος 5 άρθρου 33 του Κ.Φ.Ε.)

Οι υποπίνακες Ε.Δ.Χ. (ΤΑΞΙ), συμπληρώνονται από τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης (ταξί) για την περίοδο που θα φορολογηθούν με τεκμαρτά ποσά καθαρού εισοδήματος (μέχρι 30.6.2010).

[Κωδικός 890]: Συμπληρώνονται από τους εκμεταλλευτές επιβατικών αυτοκινήτων Δ.Χ. (ΤΑΞΙ) με τα ποσά καθαρού εισοδήματος που ορίζονται στην παρ. 5 του άρθρου 33 του Ν. 2238/1994, ανάλογα με το ποσοστό ιδιοκτησίας και τον τρόπο εκμετάλλευσης των αυτοκινήτων (οδηγός ο ιδιοκτήτης ή τρίτος).

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

Συμπληρώνεται από όλους τους εκμεταλλευτές ΤΑΞΙ, Λεωφορείων Δ.Χ. ενταγμένων σε Κ.Τ.Ε.Λ. και Φ.Δ.Χ. ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους για πληροφοριακούς λόγους, καθαρά για πληροφοριακούς λόγους.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΣΤ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

(παράγραφος 6,7 και8 του άρθρου 33 του Κ.Φ.Ε.)

Ο πίνακας αυτός συμπληρώνεται από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, διαμερίσματα, οι οποίες φορολογούνται με ποσά καταβαλλόμενου ετήσιου φόρου μέχρι 30.6.2010.

Οι επιχειρήσεις του άρθρου 33 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος συμπληρώνουν τους πίνακες ΙΔ΄ και ΙΣΤ΄ κατά περίπτωση και τον πίνακα ΣΤ΄ ΜΟΝΟ με τα οικονομικά στοιχεία της χρονικής περιόδου όπου προσδιορίζουν τα καθαρά τους κέρδη λογιστικά, τα οικονομικά στοιχεία από την τήρηση βιβλίων του Κ.Β.Σ. της περιόδου όπου φορολογούνταν με τεκμαρτό εισόδημα ή κατ’ αποκοπή φόρο κατά περίπτωση, αναγράφονται στο πεδίο «σημειώσεις φορολογουμένου» για πληροφοριακούς λόγους.

Κωδικός 666:

Στον κωδικό 666 αναγράφεται ο φόρος που έχει καταβληθεί και αντιστοιχεί στο τμήμα της διαχειριστικής περιόδου για το οποίο προσδιορίστηκε λογιστικό αποτέλεσμα. Ο φόρος αυτός συμψηφίζεται και τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο αυτού ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ.

Πίνακας 4-E: Τα εισοδήματα από ακίνητα πως συμπληρώνεται

Έντυπο Ε2

Εάν υπάρχουν εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων πρέπει πρώτα να συμπληρωθεί και να υποβληθεί μαζί με τη δήλωση το έντυπο Ε2 σε ένα αντίτυπο, εκτός εάν ο φορολογούμενος θέλει αντίγραφο οπότε υποβάλλεται σε διπλούν. Τα συνολικά ποσά του εντύπου αυτού θα μεταφερθούν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα αυτού. Όταν η φορολογική δήλωση υποβάλλετε ηλεκτρονικά και το έντυπο Ε2 υποβάλλεται ηλεκτρονικά.

Σε ποιο σημείο του εντύπου Ε2 πρέπει να δοθεί

ιδιαίτερη ΠΡΟΣΟΧΗ!

Tο σημείο που πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως όσοι θα συμπληρώσουν το έντυπο E2 είναι ο αριθμός φορολογικού μητρώου του ενοικιαστή. Mε βάση αυτό τον αριθμό γίνεται η διασταύρωση του ενοικίου που το δηλώνει σαν έξοδο ο ενοικιαστής και σαν έσοδο ο ιδιοκτήτης. Tα δύο αυτά ποσά πρέπει να είναι τα ίδια, αφού όσα πλήρωσε ο ένας τόσα εισέπραξε ο άλλος.

Προσοχή λοιπόν γιατί αν ο A.Φ.M. γραφτεί λάθος, στη μηχανογράφηση θα φανεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει δηλώσει ενοίκια που έχει εισπράξει. Aυτό θα σημαίνει έλεγχο από την Εφορία, πιθανή επιβολή προστίμου

Όσοι δήλωσαν εισοδήματα από ακίνητα με την περυσινή δήλωση θα παραλάβουν μαζί με τη δήλωσή τους ταχυδρομικά και το έντυπο E2. Διαφορετικά πρέπει να το αναζητήσουν στη Δ.O.Y.

Σε περίπτωση που έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητα τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος υπάρχει υποχρέωση για υποβολή χωριστού εντύπου E2 για κάθε έναν από τους συζύγους.

H υποχρέωση αυτή υπάρχει έστω και αν υπάρχει συνιδιοκτησία σε μερικά ή σε όλα τα ακίνητα.

Το έντυπο Ε2 συμπληρώνεται επίσης και στην περίπτωση που το ακίνητο, οικία, διαμέρισμα, γραφείο κ.λπ. παραμένει κενό.

Η «αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων» -όπως αλλιώς λέγεται το Ε2- συμπληρώνεται, υποχρεωτικά και στις περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης ακινήτων σε τρίτους, (εάν είναι γονείς προς παιδιά ή και αντίστροφα ,για δωρεάν παραχώρηση χρήσης μιας κύριας κατοικίας μέχρι 200 τ.μ.), καθώς και στις περιπτώσεις ιδιόχρησης επαγγελματικών χώρων π.χ. γραφείων, καταστημάτων, ξενοδοχείων κ.λπ. ή υπεκμίσθωσης παντός ακινήτου.

Τέλος το Ε2 συμπληρώνεται και στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες της μιας δευτερεύουσες κατοικίες (είτε εξοχικές είτε όχι) οι οποίες ιδιοκατοικούνται.

Πότε συμπληρώνεται η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΛΙΔΑ του εντύπου Ε2

Aν στα ακίνητα υπάρχουν συνιδιοκτήτες ή συνεπικαρπωτές πρέπει στη δεύτερη σελίδα του E2 να γραφτούν τα στοιχεία τους, το ποσοστό συνιδιοκτησίας που έχουν και το μίσθωμα που αναλογεί σε αυτούς από το συνολικό ακαθάριστο μίσθωμα.

Στην ίδια σελίδα του εντύπου γράφονται τα ακίνητα που το έτος φορολογίας ήταν υπό κατασκευή και γενικά αυτά στα οποία έγινε μια οποιαδήποτε μεταβολή όπως μεταβίβαση ή απόκτηση από αγορά, κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή.

Απαραίτητο στοιχείο εδώ είναι η αναγραφή του τίτλου της απόκτησης ή της μεταβίβασης του ακινήτου όπως ο αριθμός του συμβολαίου και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.

Αφού, λοιπόν, συμπληρωθεί το έντυπο Ε2, τα αθροίσματα των στηλών 13 έως 17 μεταφέρονται στη δεύτερη σελίδα της δήλωσης (Έντυπο Ε1 – Πίνακας 4-Ε) και στους ανάλογους κωδικούς.

Πίνακας 4-E

Κωδικoί 103-104

Ενοίκια μόνο από κατοικίες

Στους συγκεκριμένους κωδικούς γράφεται το σύνολο των ενοικίων που αποκτήθηκαν μέσα στο προηγούμενο έτος από την εκμίσθωση ακινήτων που χρησιμοποιήθηκαν μόνο ως κατοικίες, όπως αυτά προκύπτουν από τη πρώτη σελίδα του εντύπου E2.

Κωδικoί 121-122

Ενοίκια από ξενοδοχεία, κλινικές, σχολεία, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων κ.λπ.

Γράφεται το σύνολο των ενοικίων αυτών των περιπτώσεων, όπως αυτά προκύπτουν από την πρώτη σελίδα του εντύπου Ε2.

Κωδικoί 105-106

Ενοίκια από καταστήματα, γραφεία, αποθήκες κ.λπ.

Γράφεται το σύνολο των ενοικίων που αποκτήθηκαν μέσα στο 2010 από την εκμίσθωση ακινήτων που χρησιμοποιήθηκαν για οποιοδήποτε σκοπό όπως καταστήματα, γραφεία, αποθήκες κ.λπ., όπως αυτό προκύπτει από τη πρώτη σελίδα του εντύπου E2. Δεν γράφονται εδώ τα μισθώματα από κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, κλινικές, γήπεδα, χώρους για τοποθέτηση φωτεινών επιγραφών και κάθε είδους διαφημίσεων, βιομηχανοστάσια και γαίες.

Κωδικoί 107-108

Γράφεται το σύνολο των ενοικίων που αποκτήθηκαν μέσα στο 2010 από την εκμίσθωση ακινήτων που χρησιμοποιήθηκαν σαν γήπεδα και από την παραχώρηση χώρων για την τοποθέτηση φωτεινών επιγραφών και κάθε είδους διαφημίσεων.

Tα ενοίκια αυτά προκύπτουν από τη πρώτη σελίδα του εντύπου E2.

Κωδικoί 109-110

Ενοίκια από βιομηχανοστάσια, εμπορικά κέντρα που επέλεξαν υπαγωγή σε Φ.Π.Α.

Γράφεται το σύνολο των ενοικίων αυτών των περιπτώσεων, εφόσον συντρέχει τέτοια περίπτωση.

Eπίσης γράψτε και τα ποσά της άυλης εμπορικής αξίας κατά κατηγορία ακινήτου που καταβλήθηκαν από το μισθωτή πέρα από τα ενοίκια, κατά τη μίσθωση του ακινήτου. Στους κωδικούς αυτούς γράφονται τα ενοίκια των ακινήτων ανεξάρτητα αν είναι διατηρητέα ή όχι που ανακατασκευάζονται από 23-4-2010 και μετά.

Κωδικoί 101-102

Ενοίκια από εκμίσθωση γαιών

Γράφεται το σύνολο των ενοικίων που αποκτήθηκαν μέσα στο 2010 από την εκμίσθωση γαιών (χωράφια με δέντρα ή χωρίς δένδρα, λιβάδια, βοσκοτόπια κ.λπ.) όπως αυτό προκύπτει από τη στήλη 15 της πρώτης σελίδας του εντύπου E2.

Υπενθυμίζεται ότι στο έντυπο Ε2 αναγράφονται τα πραγματικά ενοίκια που εισπράττονται και όχι αυτά που προκύπτουν από τους σχετικούς πίνακες.

Κωδικoί 909-910

Oι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται με τα ποσά των ενοικίων που προκύπτουν από τους πίνακες του Υ.Ο. Η Γ.Γ.Π.Σ θα λάβει υπόψη της κατά την εκκαθάριση της δήλωσης όποια ποσά είναι μεγαλύτερα δηλ. τα πραγματικά που γράφονται στους κωδ.101-102 ή αυτά που γράφονται στους κωδ. 909-910.

Σας παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα:

Έστω ότι δηλώθηκε από το φορολογούμενο στο έντυπο E2:

ΠEPIOXH ΣTPEMMATA ΕNOIKIO / ΣTPEMMA ΣYNOΛO

Πεδινό μη αρδευόμενο 10 20,0 200,00

Ημιορεινό μη αρδευόμενο 4 8,00 32,00

Ορεινό μη αρδευόμενο 5 10,00 50,00

και σύμφωνα με την απόφαση του Yπουργού Oικονομικών που θα εκδοθεί (αντικειμενικός προσδιορισμός εκμίσθωσης γεωργικής γης), τα ποσά διαμορφώνονται όπως παρακάτω:

ΠEPIOXH ΣTPEMMATA ΕNOIKIO / ΣTPEMMA ΣYNOΛO

Πεδινή μη αρδευόμενο 10 30,00 300,00

Ημιορεινό μη αρδευόμενο 4 10,00 40,00

Ορεινό μη αρδευόμενο 5 15,00 75,00

Το ποσό που θα γραφτεί στον κωδικό 101 είναι 282 (200+32+50), ενώ αυτό που θα γραφτεί στον κωδικό 909 του πίνακα 4E της δήλωσης θα είναι το άθροισμα που προέρχεται από τις κατά περίπτωση μεγαλύτερες τιμές, δηλ. 415 (300+40+75).

Κωδικoί 111-112

Ενοίκια από υπεκμίσθωση ακινήτων

Γράφεται το σύνολο των ενοικίων που αποκτήθηκαν μέσα στο 2010 από την υπεκμίσθωση ακινήτων που χρησιμοποιήθηκαν για οποιοδήποτε σκοπό όπως αυτό προκύπτει από τις στήλες 13, 14 και 15 της πρώτης σελίδας του εντύπου E2. Υπεκμίσθωση είναι η μίσθωση ακινήτου σε τρίτο πρόσωπο, από πρόσωπο που δεν είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου αλλά ενοικιαστής.

Κωδικoί 113-114

Ενοίκια που καταβλήθηκαν από το μισθωτή (ενοικιαστή) στον εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) λόγω υπεκμίσθωσης

Γράφεται το σύνολο των ενοικίων που καταβλήθηκαν εντός του 2010 από το μισθωτή (ενοικιαστή) στον εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) για τα παραπάνω ακίνητα που έχουν υπεκμισθωθεί από τον ενοικιαστή όπως αυτό προκύπτει από την τελευταία στήλη του πρώτου πίνακα της δεύτερης σελίδας του εντύπου E2.

Σε περίπτωση υπεκμίσθωσης τμήματος του ακινήτου πρέπει να γράψετε το μίσθωμα που κατεβάλλατε για το τμήμα αυτό και όχι το μίσθωμα ολοκλήρου του ακινήτου.

Κωδικoί 129-130

Τεκμαρτά ενοίκια από δωρεάν παραχώρηση κατοικιών

Γράφεται το σύνολο των τεκμαρτών ενοικίων που αποκτήθηκαν μέσα στο 2010 από την δωρεάν παραχώρηση ακινήτων που χρησιμοποιήθηκαν ως κατοικίες εκτός από την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης μιας κύριας κατοικίας από γονέα σε παιδί και αντίστροφα επιφάνειας μέχρι διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα, όπως αυτό προκύπτει από τη στήλη 13 της πρώτης σελίδας του εντύπου E2 ανεξάρτητα αν είναι διατηρητέα ακίνητα ή όχι που ανακατασκευάζονται από 23-4-2010 και μετά.

Κωδικoί 143-144

Τεκμαρτά ενοίκια από δωρεάν παραχώρηση ξενοδοχείων, κλινικών, σχολείων, αιθουσών κινηματογράφων ή θεάτρων κ.λπ.

Γράφεται το σύνολο των τεκμαρτών ενοικίων που αποκτήθηκαν μέσα στο 2010 όπως αυτά προκύπτουν από την πρώτη σελίδα του εντύπου Ε2 αυτών των περιπτώσεων ανεξάρτητα αν είναι διατηρητέα ακίνητα ή όχι που ανακατασκευάζονται από 23-4-2010 και μετά.

Κωδικoί 145-146

Τεκμαρτά ενοίκια από δωρεάν παραχώρηση η ιδιοχρησιμοποίηση καταστημάτων, γραφείων αποθηκών κ.λπ.

Γράφεται το σύνολο των τεκμαρτών ενοικίων που αποκτήθηκαν μέσα στο 2010: α) από τη δωρεάν παραχώρηση ακινήτων και β) από την ιδιοχρησιμοποίηση αυτών των ακινήτων, όπως αυτά προκύπτουν από την πρώτη σελίδα του εντύπου Ε2 ανεξάρτητα αν είναι διατηρητέα ακίνητα ή όχι που ανακατασκευάζονται από 23-4-2010 και μετά.

Κωδικoί 147-148

Τεκμαρτά ενοίκια από δωρεάν παραχώρηση – ιδιοχρησιμοποίηση γηπέδων, χώρων τοποθέτησης φωτεινών επιγραφών

Γράφεται το σύνολο των τεκμαρτών ενοικίων που αποκτήθηκαν μέσα στο 2010 αυτών των περιπτώσεων όπως αυτά προκύπτουν από την πρώτη σελίδα του εντύπου Ε2 ανεξάρτητα αν είναι διατηρητέα ακίνητα ή όχι που ανακατασκευάζονται από 23-4-2010 και μετά.

Κωδικoί 141-142

Τεκμαρτά ενοίκια από δωρεάν παραχώρηση γαιών

Γράφεται το σύνολο των τεκμαρτών ενοικίων που αποκτήθηκαν το 2010 από τη δωρεάν παραχώρηση ακινήτων που χρησιμοποιήθηκαν σαν γαίες (χωράφια φυτεμένα με δένδρα ή χωρίς δένδρα, λιβάδια, βοσκοτόπια κ.λπ.), όπως αυτό προκύπτει από τη στήλη 15 της πρώτης σελίδας του εντύπου E2.

Δεν υπολογίζεται τεκμαρτό ενοίκιο και κατά συνέπεια δεν θα δηλωθεί τεκμαρτό εισόδημα αν πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης μεταξύ των συζύγων κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή δωρεάν παραχώρηση από τους γονείς που είναι άνω των 65 ετών στα παιδιά τους που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Κωδικoί 701-702

Συμπληρώστε αυτούς τους κωδικούς ανάλογα με τα αναφερόμενα στους κωδικούς 909-910.

Κωδικoί 123-124

Γράψτε το ακαθάριστο εισόδημα των οικοδομών που ανεγέρθηκαν με δαπάνες του μισθωτή, σε έδαφος κυριότητας του εκμισθωτή, αν μετά τη λήξη της μίσθωσης η οικοδομή παραμένει στην κυριότητα του εκμισθωτή, καθώς και το ακαθάριστο εισόδημα για τις βελτιώσεις ή επεκτάσεις, που γίνονται με δαπάνες του μισθωτή σε εκμισθούμενη οικοδομή, αν μετά τη λήξη της μίσθωσης οι βελτιώσεις ή επεκτάσεις παραμένουν στην κυριότητα του εκμισθωτή, μεταφέροντας από τα συνολικά ποσά της αντίστοιχης στήλης του εντύπου Ε2, τα επιμέρους ποσά αυτών.

Για τον προσδιορισμό της αξίας της ανεγειρόμενης οικοδομής ή της αξίας των βελτιώσεων ή επεκτάσεων μισθωμένης οικοδομής που γίνονται με δαπάνες του μισθωτή, απαιτείται η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του μισθωτή, από την οποία να προκύπτει το ύψος των δαπανών που διενεργήθηκαν και απορρέουν από τα επίσημα βιβλία του.

Κωδικoί 125-126

Γράψτε το ακαθάριστο εισόδημα των οικοδομών της προηγούμενης περίπτωσης, αν υπάρχει δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του εδάφους ή της οικοδομής που βελτιώνεται ή επεκτείνεται, αντίστοιχα.

Κωδικoί 151-152

Γράψτε τα ποσά της πραγματικής δαπάνης που καταβάλατε το έτος 2010 για ασφάλιστρα κινδύνου πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες, για αμοιβή δικηγόρου σε δίκες μισθωτικών διαφορών ή διαφορών μεταξύ ιδιοκτήτη και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους των οικοδομών που εκμισθώνονται, ιδιοχρησιμοποιούνται και παραχωρούνται δωρεάν ως κατοικίες, ξενοδοχεία, κλινικές, σχολεία, καταστήματα, γραφεία, βιομηχανοστάσια, εμπορικά κέντρα κ.λπ.

Αν οι παραπάνω δαπάνες αφορούν κοινόχρηστους χώρους ακινήτου επιμερίζονται ανάλογα στους συνιδιοκτήτες του.

Κωδικoί 163-164

Γράφεται η δαπάνη για αποζημίωση που τυχόν καταβλήθηκε με βάση το νόμο (ν. 813/1978, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.2041/1992), από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου στον ενοικιαστή λόγω λύσης επαγγελματικής μίσθωσης.

Το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από το εισόδημα που απέφερε το συγκεκριμένο ακίνητο κατά το έτος φορολογίας. Εάν όμως είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν εισόδημα, δε μεταφέρεται τα επόμενα έτη ούτε συμψηφίζεται με τυχόν άλλα εισοδήματα.

Κωδικoί 165-166

Γράφεται το σύνολο των μισθωμάτων που αποκτήθηκαν μέσα στο 2010 από τη μίσθωση του ακινήτου για το οποίο δόθηκε η αποζημίωση που έχει γραφτεί στους κωδικούς αριθμούς 163-164.

Κωδικoί 159-160

Γράφονται οι υπόλοιπες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2010, οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα. Τέτοιες δαπάνες είναι κάθε φόρος υπέρ του δημοσίου που βαρύνει τις γαίες, το ποσό που δίδεται στον ιδιοκτήτη του εδάφους που σε οικόπεδό του κτίσθηκε η οικοδομή, οι αποσβέσεις για αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.

Για τα εισοδήματα από ακίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό, βλέπε κωδικούς 171-174 στον Πίνακα 4Ζ.

Κωδικoί 175-176

Στους κωδικούς αυτούς γράφεται το σύνολο των μισθωμάτων που αποκτήθηκαν μέσα στο 2010 από την εκμίσθωση, υπεκμίσθωση και δωρεάν παραχώρηση της χρήσης ακινήτων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως κατοικίες και των οποίων η επιφάνεια υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά μέτρα. Το εισόδημα αυτό πρέπει να έχει γραφεί αντίστοιχα και στους κωδικούς 103-104, 111-112 και 129-130 του ίδιου πίνακα.

Στους κωδικούς 175-176 δε γράφεται το ακαθάριστο εισόδημα από εκμίσθωση, υπεκμίσθωση και δωρεάν παραχώρηση κατοικιών πάνω από 300 τ.μ. των εταιριών, κοινοπραξιών, κοινωνιών κ.λπ. που φορολογούνται με το άρθρο 10 Ν. 2238/94.

Τέλος -όπως είναι γνωστό- στις κατοικίες άνω των 300 τ.μ. επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος με συντελεστή 3% αντί 1,5 % που ισχύει στα υπόλοιπα ακίνητα.

Κωδικoί 131-132

Γράψτε το ακαθάριστο εισόδημα ΜΟΝΟ των οικοδομών που εκμισθώνονται, παραχωρούνται δωρεάν και ιδιοχρησιμοποιούνται ως κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, κινηματογράφοι, θέατρα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, κλινικές ΕΦΟΣΟΝ έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες και ανακατασκευάζονται από 23-4-2010 και μετά.

Κωδικoί 133-134

Γράψτε το ακαθάριστο εισόδημα ΜΟΝΟ των οικοδομών που εκμισθώνονται, παραχωρούνται δωρεάν και ιδιοχρησιμοποιούνται ως καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βιομηχανοστάσια ή για άλλη χρήση, ΕΦΟΣΟΝ έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες και ανακατασκευάζονται από 23-4-2010 και μετά.

Κωδικoί 741-742

Γράφεται το ακαθάριστο εισόδημα μόνο των ακινήτων για τα οποία δεν βεβαιώνεται τέλος χαρτοσήμου, όπως το εισόδημα από επίταξη ακινήτων από το Δημόσιο, ποσά άυλης εμπορικής αξίας που καταβλήθηκαν πέραν από τα ενοίκια από τον μισθωτή του ακινήτου, εκτός από το ακαθάριστο εισόδημα βιομηχανοστασίων, εμπορικών κέντρων που επέλεξαν την υπαγωγή τους στο ΦΠΑ. Το εισόδημα αυτό πρέπει υποχρεωτικά, κατά περίπτωση, να αναγραφεί και στους κωδικούς 103-108 και 101-910.

Σε περίπτωση καταβολής ποσού πέρα από τα ενοίκια (άυλης εμπορικής αξίας – αέρας) από τον μισθωτή στον εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) του ακινήτου, τα ποσά αυτά γράφονται κατά περίπτωση στους κωδικούς αριθμούς 121-910 και 741-742 του πίνακα αυτού, με εξαίρεση τα ποσά της άυλης εμπορικής αξίας που γράφονται στους κωδικούς 107-108 και τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μεταφέρονται στους κωδικούς 741-742.

Η αναγραφή των ποσών αυτών στους πιο πάνω κωδικούς γίνεται από την υποβληθείσα, στην Δ.Ο.Υ., δήλωση του άρθρου 13 του Κ.Φ.Ε., φωτοαντίγραφο της οποίας συνυποβάλλεται και ο φόρος που έχει καταβληθεί θα γράφεται στους κωδικούς 127-128 του πίνακα 8.

Πίνακας 4-ΣΤ: Τα εισοδήματα από κινητές αξίες

Πίνακας 4-ΣΤ πως συμπληρώνεται

Κωδικοί 291-292

Γράφεται το καθαρό εισόδημα που προέρχεται από την Eλλάδα από τόκους κάθε έντοκου τίτλου κατάθεσης ή εγγύησης οι οποίοι έγιναν ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί ή η χρονολογία εξαργύρωσης τους ορίστηκε μέσα στο 2010..

Επίσης γράφονται οι τόκοι που προέρχονται από δικαστική απόφαση και έχουν καταβληθεί μέσα στο 2010 ή δεν έχουν μεν καταβληθεί αλλά έχουν πιστωθεί μέσα στο έτος αυτό.

Δε γράφονται οι τόκοι που χαρακτηρίζονται σαν εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα, όπως είναι για παράδειγμα οι τόκοι συναλλαγματικών και γραμματίων από εμπορικές συναλλαγές. Γράφονται όμως τα εισοδήματα από τόκους χρεογράφων και ομολογιών που εξαργυρώθηκαν μέσα στο έτος φορολογίας.

Πίνακας 4-Ζ: Εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης

Στον πίνακα αυτό συγκεντρώθηκαν και γράφονται τα εισοδήματα που προέρχονται από την αλλοδαπή όλων των κατηγοριών εισοδήματος.

Kωδικοί 389-390:

Γράψτε το καθαρό ποσό μόνο από μισθούς αλλοδαπής προέλευσης.

Kωδικοί 391-392:

Γράψτε το καθαρό ποσό μόνο από συντάξεις κτλ. που αποκτήσατε στο εξωτερικό ανεξάρτητα εάν για τα ποσά αυτά έχει καταβληθεί φόρος στο εξωτερικό ή όχι

Τέτοιες περιπτώσεις είναι αν η συγκεκριμένη σύνταξη

α) φορολογείται μόνο στην αλλοδαπή, οπότε το ποσό της σύνταξης θα γραφτεί μόνο στους κωδικούς 659-660 του Πίνακα 6.

β) φορολογείται και στις δύο χώρες άρα το ποσό της σύνταξης θα γραφτεί μόνο στους κωδικούς 391-392 και ο φόρος που τυχόν καταβλήθηκε στο εξωτερικό, στους κωδικούς 651-652 του Πίνακα 8.

γ) φορολογείται μόνο στην Ελλάδα οπότε το ποσό της σύνταξης θα γραφτεί στους κωδικούς 391-392 και ο φόρος που τυχόν καταβλήθηκε στο εξωτερικό, δε θα ληφθεί υπόψη κατά παράβαση της σχετικής σύμβασης. Αν όμως έχει γραφεί στους κωδικούς 651-652 του Πίνακα 9 θα διαγράφεται από τη Δ.Ο.Υ.

Kωδικοί 463-464:

Γράψτε τα συνολικά καθαρά κέρδη από ατομική γεωργική επιχείρηση στην αλλοδαπή, είτε από συμμετοχή σας σε αλλοδαπές γεωργικές εταιρείες παντός τύπου.

Kωδικοί 471-472:

Γράψτε τη ζημιά του ίδιου οικον. έτους από ατομική γεωργική επιχείρηση στην αλλοδαπή, είτε από συμμετοχή σας σε αλλοδαπές γεωργικές εταιρείες παντός τύπου.

Για τις, τυχόν, συμμετοχές σας αυτές επισυνάψτε αναλυτική κατάσταση σύμφωνα με το παρακάτω υπόδειγμα:

Kωδικοί 411-412:

Γράψτε τα καθαρά κέρδη από ατομική εμπορική επιχείρηση στην αλλοδαπή και από τυχόν συμμετοχή σας σε αλλοδαπές εμπορικές εταιρίες παντός τύπου του υπόχρεου η της συζύγου αντίστοιχα.

Kωδικοί 421-422:

Γράψτε τη ζημιά του ίδιου οικον. έτους από ατομική εμπορική επιχείρηση στην αλλοδαπή, είτε από συμμετοχή σας σε αλλοδαπές εμπορικές εταιρείες παντός τύπου.

Κωδικοί 509-510

Γράψτε το ποσό του καθαρού εισοδήματος που προέκυψε είτε από ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος στην αλλοδαπή είτε από συμμετοχή σας σε αλλοδαπές εταιρίες.

Kωδικοί 513-514:

Γράψτε το ποσό της ζημιάς που προέκυψε είτε από ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος στην αλλοδαπή είτε από συμμετοχή σας σε αλλοδαπές εταιρίες.

Kωδικοί 295-296:

Γράψτε το συνολικό καθαρό ποσό εισοδήματος από κινητές αξίες, αλλοδαπής προέλευσης, γενικά.

Που φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις πχ τόκοι δανείων..

Kωδικοί 171-172:

Γράψτε το συνολικό ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα που βρίσκονται στην αλλοδαπή. ΕΚΤΟΣ από την δωρεάν παραχώρηση ΜΙΑΣ κύριας κατοικίας από γονέα σε παιδί και αντίστροφα. Μέχρι επιφάνειας 200 τμ.

Kωδικοί 173-174:

Γράψτε, αφού υπολογίσετε, το καθαρό εισόδημα από ακίνητα που βρίσκονται στην αλλοδαπή, μετά την αφαίρεση των πάγιων και πρόσθετων ποσοστών έκπτωσης που προβλέπονται για κάθε περίπτωση ακινήτων από το άρθρο 23 του ν. 2238/1994.

Kωδικοί 395-396:

Γράψτε το ακαθάριστο εισόδημα των κατοικιών που εκμισθώνονται, υπεκμισθώνονται, ιδιοκατοικούνται ως λοιπές δευτερεύουσες κατοικίες και παραχωρούνται δωρεάν και έχουν επιφάνεια πάνω από 300 τ.μ. η καθεμιά.

Tο εισόδημα αυτό πρέπει επίσης να έχει γραφτεί αντίστοιχα και στους κωδικούς αριθμούς 171-172 του ίδιου πίνακα 4-Ζ.





Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)