Με τους τελευταίους φορολογικούς νόμους έχει επέλθει πλήθος αλλαγών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, στις εκπτώσεις δαπανών, και στα τεκμήρια με βάση τα οποία θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010.
Στον οδηγό, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται:
· βήμα προς βήμα, (κωδικό προς κωδικό) η συμπλήρωση εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης.
· Η νέα φορολογική η κλίμακα και οι δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα και το φόρο.
· Οι αποδείξεις δαπανών που πρέπει έχουν οι φορολογούμενοι για να «χτίσουν» (ανάλογα με το εισόδημά τους) το αφορολόγητο όριο.
· Τα νέα τεκμήρια διαβίωσης για ΙΧ αυτοκίνητα, ακίνητα( κύρια και εξοχική κατοικία), σκάφη αναψυχής, δίδακτρα, οικιακές βοηθούς κ.α. που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος.
· Οι δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για το έλεγχο του Πόθεν Εσχες και με ποιους τρόπους μπορεί να δικαιολογηθούν διαφορές που θα προκύψουν.
· Οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του κάθε φορολογούμενου.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΣΕ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ
1.Κάθε φυσικό πρόσωπο που το ετήσιο εισόδημα του (πραγματικό η τεκμαρτό) υπερβαίνει τα 3000 ευρώ (το ατομικό η της συζύγου του).
2. Όταν το εισόδημα του φορολογούμενου είναι κάτω από 3000 ευρώ και περιλαμβάνεται σε αυτό ζημιά από εμπορική ή γεωργική επιχείρηση.
3. Όλα τα φυσικά πρόσωπα που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και έχουν την κατοικίας τους στην Ελλάδα, εφόσον το ετήσιο καθαρό γεωργικό εισόδημα τους υπερβαίνει τα 3000 ευρώ, καθώς επίσης και όσοι αποκτούν και γεωργικό εισόδημα χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
4. Όσοι έχουν στην κυριότητα τους ή με οποιονδήποτε τρόπο διατηρούν στην κατοχή τους ΕΙΧ η ημιφορτηγό ΙΧ (εκτός από αγροτικό) ή αεροσκάφος ή κότερο η θαλαμηγό ή άκατο ή αυτοκίνητο μεικτής χρήσης ή αυτοκίνητο τύπου jeep ή σκάφος αναψυχής ΕΚΤΟΣ απεικονιστούν αυτοκίνητα που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας ή είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και έχουν στην κυριότητα τους ή στην κατοχή τους σκάφος αναψυχής ιδιωτικής χρήσης.
5. Όσοι χρησιμοποιούν μέσα της περίπτωσης 4 για τις ατομικές τους η τις οικογενειακές τους ανάγκες ανεξάρτητα σε ποιον ανήκουν.
6. Όσοι την 1-1-2010 και μετά απέκτησαν ακίνητα κατά πλήρη κυριότητα η κατά δικαίωμα επικαρπίας η κατά δικαίωμα ψιλής κυριότητας η έχουν δικαίωμα οίκησης σε αυτά.
7. Όσοι αγοράζουν ή ανεγείρουν οικοδομές.
8. Όσοι διατηρούν μια η περισσότερες κατοικίες.
9. Όσοι ασκούν δραστηριότητα ατομικής επιχείρησης ή ελεύθερο επάγγελμα.
10. Όσοι μετέχουν σε προσωπική εταιρεία (ΟΕ-ΕΕ) ή ΕΠΕ η κοινοπραξία ή αστική εταιρεία.
11. Όσοι αποκτούν εισόδημα από εκμίσθωση (ενοίκια ) πάνω από 600 ευρώ τον χρόνο.
12. Όσοι έχουν άδεια της αρμόδιας αρχής να πωλούν αγαθά πλανοδίως ή στις λαϊκές αγορές.
13. Όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η λαμβάνουν επιδοτήσεις πάνω από 1500 ευρώ για προϊόντα φυτικής παραγωγής και 2250 ευρώ για προϊόντα ζωικής παραγωγής. Επίσης, όσοι λαμβάνουν καλλιεργητικά δάνεια πάνω από 5900 ευρώ ή όταν το χρεωστικό υπόλοιπο του λογαριασμού τους αυτής της κατηγορίας στην τράπεζα την 31-12 κάθε έτους υπερβαίνει τα 5900 ευρώ.
14. Όσοι είναι επικαρπωτές ή νομείς ή κύριοι η κάτοχοι γεωργικής γης ,την οποία καλλιεργούν υπόχρεοι κάλυψη (θερμοκήπια), εφόσον αυτή έχει εκτάσεις πάνω από 2 στρέμματα, καθώς και όσοι εισέπραξαν μέσα στο 2010 επιστροφή ΦΠΑ πάνω από 881 ευρώ (με απόφαση του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται η ελάχιστη έκταση και το ύψος του επιστρεφόμενου φόρου).
15. Κάθε φυσικό πρόσωπο που αποκτά αποκλειστικά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ή συντάξεις εφόσον το δηλωθέν εισόδημα του είναι πάνω από 6000 ευρώ.
16. Οι κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν γεωργικό εισόδημα η αποκτούν η ανεγείρουν οικοδομή.
17. Τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν και γεωργικό εισόδημα ,χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ανεξάρτητα από το ύψος του γεωργικού εισοδήματος ή τυχόν επιδοτήσεων ή ύψος επιστρεφόμενου Φ.Π.Α.
18. Όσοι αγόρασαν αυτοκίνητα, δίτροχα, ή τρίτροχα αυτοκινούμενα οχήματα, πλοία αναψυχής, αεροσκάφη, ΕΚΤΟΣ από όσους αγοράζουν ΙΧ ειδικά διασκευασμένο για πρόσωπα που παρουσιάζουν κινητική αναπηρία και υπερβαίνει η αναπηρία το 67%.
19. Όποιος προσκληθεί με έγγραφο του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ.
ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
Φέτος όλοι οι επιτηδευματίες που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Επίσης, μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ και οι λοιποί φορολογούμενοι εφόσον το επιθυμούν, αρκεί να έχουν κωδικούς πρόσβασης. Σε περίπτωση που υποβάλλεται η φορολογική δήλωσης από εξουσιοδοτημένο λογιστή ή λογιστικό γραφείο, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ να υποβληθεί ηλεκτρονικά, ανεξάρτητα εάν ο υπόχρεος είναι επιτηδευματίας ή μισθωτός.
Η δήλωσης υποβάλλεται πάντα σε δύο αντίτυπα στον προϊστάμενο της ΔΟΥ με τους παρακάτω τρόπους:
Α) Ο συνηθισμένος τρόπος κατάθεσης της φορολογικής δήλωσης είναι στην αρμόδια εφορία αυτοπροσώπως. Γίνεται επιτόπου ο έλεγχος από τον εφοριακό υπάλληλο που παραλαμβάνει την δήλωση και στην περίπτωση που διαπιστωθούν τυχόν λάθη, διορθώνονται αμέσως.
Β) ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ. Εναλλακτικός τρόπος υποβολής της δήλωσης είναι η αποστολή ταχυδρομικώς. Τα ΕΛΤΑ για την αποστολή της φορολογικής δήλωσης δημιούργησαν «Φάκελο Κατάθεσης Φορολογικής Δήλωσης με Προπληρωμένο Τέλος».
Γ) ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ. Παρέχεται η δυνατότητα στους λογιστές (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις των πελατών τους, με την χρήσης ηλεκτρονικών μεθόδων (ΙΝΤΕΡΝΕΤ).
Δ) ΚΕΠ. Η δήλωσης μπορεί να υποβληθεί και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών
Ε) ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Ο φορολογούμενος που θέλει να υποβάλει ηλεκτρονικά μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ τη δήλωσής του θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία ΤΑΧΙΣnet και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxiςnet.gr.ή www.gςiς.gr,
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
1. Υποβάλλονται μόνο εμπρόθεσμες δηλώσεις (εντός των προθεσμιών που ισχύουν και για τις έντυπες) φυσικών προσώπων, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010
2. Πριν από την υποβολή της δήλωσης πρέπει να εξασφαλίσετε κωδικούς πρόσβασης οι οποίοι είναι ΑΥΣΤΗΡΩΣ προσωπικοί.
3. Η απόκτηση των κωδικών γίνεται με απλή αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxisnet.gr ή www.gsis.gr της ΓΓΠΣ και μετά για τα φυσικά πρόσωπα σε οποιαδήποτε εφορία για την παραλαβή του κλειδάριθμου Εάν έχετε παλαιούς (πριν το Νέο ΤΑΧΙΣnet ) κωδικούς πρόσβασης μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε μέχρι και την 31/12/2011.
4. Δεν χορηγούνται κωδικοί στην περίπτωση που τα δηλωθέντα προσωπικά σας στοιχεία στην αίτηση εγγραφής δεν συμφωνούν με αυτά που τηρούνται στην αρμόδιας εφορία.
5. Αν έχετε χάσει τους κωδικούς επικοινωνήστε με την αρμόδιας υπηρεσία TAXIΣnet, τηλεφωνικώς στο τηλέφωνο 210-4802552,με φαξ η με e-mail και θα σας αποσταλούν νέοι κωδικοί. Eδώ θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι με το ΝΕΟΤΑΧΙΣ είναι δύσκολο να βρεθούν οι παλαιοί κωδικοί για αυτό θα σας προτείνουμε να υποβάλλετε νέα αίτηση για νέους κωδικούς.
6. Εάν και η σύζυγός σας έχει δικούς της κωδικούς για πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες της ΓΓΠΣ ,στην περίπτωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος η υποβολή γίνεται με τους κωδικούς του συζύγου.
7. Παρέχεται η δυνατότητα διόρθωσης από τον ίδιο τον φορολογούμενο τυχόν λαθών και παραλείψεων που έχουν γίνει κατά την συμπλήρωση των εντύπων , με την εμφάνιση σχετικού μηνύματος στην οθόνη του υπολογιστή σας.
Συνηθισμένες περιπτώσεις στις οποίες δεν δίνεται ηλεκτρονικά απάντηση είναι:
α) Αν έχετε δώσει λανθασμένο e-mail
β)Αν έχετε αλλάξει το e-mail σας κατά το διάστημα μεταξύ αίτησης εγγραφής και ηλεκτρονικής υποβολής, χωρίς να έχετε ενημερώσει εγκαίρως το ΤΑΧΙΣnet.
Εάν έχετε κωδικούς πρόσβασης ΠΡΙΝ την δημιουργία του νέου ΤΑΧΙΣnet μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε μέχρι και την 31/12 2011.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
1. Όλα τα δικαιολογητικά και οι βεβαιώσεις που συνοδεύουν τη φορολογική δήλωση φυλάσσονται για μια 5ετια, για να προσκομιστούν σε περίπτωση που ζητηθούν από την αρμόδια εφορία.
2. Άμεση είσπραξη χρημάτων σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστικού σημειώματος, εκτός εάν το ποσό της επιστροφής υπερβαίνει τα 1500 ευρώ, οπότε θα πρέπει πρώτα να γίνει έλεγχος και μεταξύ να σας δοθούν τα χρήματα.
3. Έκπτωση φόρου επιπλέον 1,5% και μέχρι 118 ευρώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικού, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δόσεων.
4. Άμεση εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης με την υποβολή και άμεση εκτύπωση του εκκαθαριστικού σημειώματος, είτε είναι χρεωστικό είτε είναι πιστωτικού, το όποιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου χρειαστεί. Το εκκαθαριστικό δεν έχει χρηματικό κατάλογο, που σημαίνει ότι πρέπει να περιμένετε και το «επίσημο» για να πληρώσετε ή να πάρετε πίσω επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση που έχετε πιστωτικό υπόλοιπο.
Έντυπο Ε1
Η πρώτη σελίδα της δήλωσης