Η ΝΔ, στελέχη της οποίας επιλέγουν συνειδητά να εμφανίζονται περισσότερο ως βουλευτές αντιπολίτευσης παρά ως κυβερνητικοί εταίροι, ανακοίνωσε χθες ότι διαφωνεί με το συγκεκριμένο μέτρο και ότι δεν πρόκειται να το στηρίξει. Ο τομεάρχης Εργασίας του κόμματος, Ν. Νικολόπουλος, μετά από μια μακρά σύσκεψη, στην οποία μετείχαν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημείωσε ρητά:
«Η ΝΔ, συνεπής στη συμφωνία για τη δημιουργία και τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, δεν στηρίζει νέα μέτρα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων.
Η διαχείριση του «κουμπαρά» της Επικουρικής Ασφάλισης, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, απαιτεί διαφάνεια, ορθολογισμό και κυρίως σεβασμό». Παράλληλα με την ίδια ανακοίνωση εξαπολύονται βολές προσωπικά κατά του υπουργού Απασχόλησης.
«Γιατί η πολιτική των περικοπών και της συνένωσης αποφασίζεται τώρα και μάλιστα στο γόνατο από τον κ. Κουτρουμάνη, ενώ δεν αποτελεί δέσμευση της χώρας μας με βάση το Μεσοπρόθεσμο και το Πολυνομοσχέδιο, αλλά ούτε αποτελεί πρόβλεψη του Προϋπολογισμού που μόλις ψηφίσαμε;», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει από τους κ. Αβραμόπουλο και Δήμα να θέσουν επισήμως το θέμα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και να καταστήσουν σαφές προς όλους ότι η ΝΔ διαφωνεί με την επιβολή ενός τέτοιου μέτρου και ότι θα το καταψηφίσει, εκτός κι αν πειστεί από τον υπουργό Απασχόλησης ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την καταβολή του συνόλου των συντάξεων.
Στάση αναμονής
Ουσιαστικά, η ΝΔ θα περιμένει μέχρι τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν από τις 15 Γενάρη και στη συνέχεια, ανάλογα με το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί και -κυρίως- ανάλογα με τα νέα μέτρα που θα ζητηθούν, θα καθορίσει τη στάση της συνολικά έναντι της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Τα ίδια πρόσωπα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η μείωση στις επικουρικές συντάξεις να αποτελέσει απλά και μόνο την αφορμή για αποχώρηση της ΝΔ από την κυβέρνηση, κάτι που -όπως φαίνεται- υπήρχε από την πρώτη στιγμή στο μυαλό του Αντ. Σαμαρά.
Αλλωστε, μια τέτοια κίνηση θα εξυπηρετούσε απόλυτα και τον στόχο του για επίσπευση των εκλογών, καθώς είναι πολύ πιθανό η ενδεχόμενη αποχώρηση της ΝΔ να οδηγούσε σε πτώση-ανατροπή της κυβέρνησης.