Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, όπου θα κλειδώσει όπως όλα δείχνουν η νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων.
Η συνεδρίαση του υπουργικού θα αρχίσει στις 13:00. Εκεί ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης θα παρουσιάσει το σχέδιο του υπουργείου, που προβλέπει μειώσεις στις επικουρικές από 10% έως 35%, ανάλογα με τα ελλείμματα του κάθε Ταμείου.
Μεσοσταθμικά οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν κατά 15% στους νέους, αλλά και στους ήδη συνταξιούχους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ταμείων οι μειώσεις θα φθάσουν και το 40%.
Η νέα ρύθμιση αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, αλλά θα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2012.
Με το νέο έτος θα εφαρμοσθούν και οι αλλαγές στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με την ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων φορέων (ΙΚΑ, ιδιωτικού τομέα, δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών) και της καθιέρωσης ενιαίων κανόνων χορήγησης και ποσοστού υπολογισμού της σύνταξης.
Οι αναλογιστικές μελέτες που έχει στα χέρια του ο κ. Κουτρουμάνης δείχνουν ότι για να γίνουν βιώσιμα τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να μειωθεί:
κατά 80% το επικουρικό των ναυτικών,
κατά 34% το ΕΤΕΑΜ,
κατά 32% το ΤΕΑΔΥ,
κατά 45% το ταμείο των υπαλλήλων φαρμακευτικών εταιριών και των ναυτικών πρακτόρων,
κατά 65% το ταμείο της ΔΕΗ.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου αποτελεί και ένα κρας τεστ για τη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς η αντιπολίτευση έχει εκφράσει σοβαρές ενστάσεις στην προωθούμενη μείωση των επικουρικών συντάξεων.
Η ΝΔ, ειδικότερα, δηλώνει ότι δεν θα στηρίξει νέα μέτρα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων και καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για «καταλήστευση των επικουρικών ταμείων» την τελευταία διετία.
Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την πεποίθηση ότι παρά τις αντιδράσεις από την πλευρά της Συγγρού, ο Α. Σαμαράς θα ψηφίσει τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, κυρίως για να μην δημιουργηθεί κάποια κυβερνητική κρίση.
Στο υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης μέτρα πάταξης της εισφοροδιαφυγής, που μεγαλώνει τη «μαύρη» τρύπα στα Ταμεία.