Πρόκειται για το... ελληνικό παράδοξο, με κεντρικές υπηρεσίες να μην έχουν ακόμη στείλει αναλυτικά στοιχεία μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή του μέτρου για τους μόνιμους υπαλλήλους, που είτε αποχώρησαν οικειοθελώς λόγω συνταξιοδότησης είτε εντάχτηκαν υποχρεωτικά σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.
Τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετ' εμποδίων -παρά το γεγονός ότι η αποστολή γίνεται ηλεκτρονικά- στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δείχνουν ότι σε σύνολο 4.929 αποχωρήσεων οι 4.244, ποσοστό που αγγίζει το 80%, δεν αφορούσαν την εργασιακή εφεδρεία και τους εργαζομένους που εντάχθηκαν στο νέο μέτρο, αλλά όσους επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν εφόσον είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μπροστά στον κίνδυνο να ενταχθούν στις λίστες εφέδρων.
Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι ακόμη και το υπουργείο Οικονομικών, που θεσμοθέτησε και έθεσε τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στα υπόλοιπα υπουργεία και φορείς, γνωστοποίησε τα στοιχεία μόνο για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Γενικό Χημείο. Επίσης υπουργεία, όπως το Παιδείας ή το Υγείας, δεν είχαν καν διαβιβάσει τον αριθμό των υπαλλήλων που απομακρύνονται τουλάχιστον μέχρι χθες.
Σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τους 325 δήμους, οι 213 ενημέρωσαν ότι αποχωρούν 763 υπάλληλοι. Απ' αυτούς, η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή οι 620, παραιτήθηκαν για να συνταξιοδοτηθούν. Από την άλλη πλευρά, μεγάλοι δήμοι, όπως ο Δήμος Αθηναίων, και περιφέρειες, όπως η Περιφέρεια Αττικής, εμφανίστηκαν απρόθυμοι να καταθέσουν στοιχεία.
Αναλυτικά η εικόνα της εφεδρείας σε πρώτο πλάνο έχει ως εξης: Συνολικά, σε όλο το Δημόσιο μόλις 4.929 υπάλληλοι φαίνεται να έχουν αποχωρήσει το τελευταίο διάστημα. Από αυτούς οι 4.244 επέλεξαν την πρόωρη συνταξιοδότηση για να μην πέσουν στο «λάκκο» της εφεδρείας. Αυτό σημαίνει ότι ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων που ήταν υποψήφιοι να υπαχθούν στην εφεδρεία, προκειμένου να αποφύγουν το καθεστώς της «προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας», έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης.
Στην πραγματικότητα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μόλις 685, δηλαδή ποσοστό 23%, έφυγαν από το Δημόσιο, και από αυτούς οι 515 είναι οι πραγματικοί «έφεδροι», που θα αμείβονται για τα επόμενα δύο χρόνια με το 60% του μισθού τους. Οι υπόλοιποι 170 υπάλληλοι απολύθηκαν αυτοδίκαια, καθώς είχαν ήδη συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια της 35ετίας και παρέμεναν για ακόμη μία τριετία στο Δημόσιο κάνοντας εφαρμογή των σχετικών ασφαλιστικών διατάξεων που είχε θεσπίσει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, από τους 4.929 υπαλλήλους, οι 1.917 αποχώρησαν από τα υπουργεία, οι 1.170 από τα ΝΠΔΔ, οι 288 από τα δικαστήρια, οι 189 από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι 430 από τις περιφέρειες, οι 763 από τους δήμους, οι 133 από τα ΝΠΔΔ των δήμων και οι 39 από τις ανεξάρτητες Αρχές.
Με βάση την κατηγορία στην οποία ανήκουν, από τους 4.929 υπαλλήλους που τέθηκαν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς οι 1.134 είναι ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης), οι 537 είναι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), οι 2.659 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και οι 599 Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
Βεβαίως ο πραγματικός αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο θα είναι πολύ μεγαλύτερος αν λάβουμε υπόψη ότι μόνον το ένα τρίτο των υπηρεσιών έχουν μέχρι στιγμής αποστείλει στοιχεία.