Νέο αρνητικό ρεκόρ, που σηματοδοτεί τη χειρότερη επίδοσή του από τον Οκτώβριο του 2009, κατέγραψε τον Νοέμβριο του 2011 ο δείκτης "Northern Greece Business Index 500" (NGBI 500), ο οποίος αποτυπώνει την τρέχουσα κατάσταση και τις προβλέψεις για το άμεσο μέλλον 500 επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας.
Δραματική είναι η αύξηση των ανέργων σε όλη τη χώρα με εκατομμύρια Έλληνες να κινδυνεύουν να πέσουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στις -53 μονάδες, υποχωρώντας υπό το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό.
Ο δείκτης, τον οποίο καταρτίζει η εταιρεία δημοσκοπήσεων 'Interview", αντανακλά ακόμη την πρόθεση σημαντικού μέρους του δείγματος να προχωρήσει σε απολύσεις: το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε περικοπές προσωπικού, αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο 40%, έναντι 35% τον Οκτώβριο του 2011.
Την ίδια στιγμή ουδείς εκ των ερωτηθέντων (ποσοστό ...0%) προτίθεται να πραγματοποιήσει προσλήψεις μέσα στον Δεκέμβριο. Πάντως, αυξημένο στο 60% - έναντι 57% τον Οκτώβριο - ήταν το ποσοστό των επιχειρηματιών που υποστήριξαν ότι σκοπεύουν να διατηρήσουν το προσωπικό τους στα ίδια επίπεδα.
Ο μειωμένος τζίρος δείχνει επίσης να επικρέμαται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τη βιωσιμότητα των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, καθώς το 65% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών -ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της τελευταίας διετίας- δηλώνει μείωση κύκλου εργασιών και μόλις το 10% αύξηση (το 25% επισημαίνει ότι ο τζίρος διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα).
Χειρότερες σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο ήταν το Νοέμβριο οι απαντήσεις των επιχειρήσεων, όσον αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση τους, με μόλις το 5% - έναντι 10% τον Οκτώβριο - να τη χαρακτηρίζει καλή.
Την ίδια στιγμή, την ανιούσα ακολούθησαν οι αρνητικές τοποθετήσεις, καθώς πάνω από έξι στους δέκα επιχειρηματίες (ποσοστό 62%), κρίνουν ως κακή την κατάσταση της επιχείρησής τους, έναντι 53% τον Οκτώβριο. Μάλιστα, σύμφωνα και με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασία (ILO) σε δύο χρόνια θα υπάρχει έλλειψη 40 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον κόσμο.
Όσον αφορά στην κατάσταση για το επόμενο εξάμηνο, μεγάλες αυξομειώσεις δεν υπάρχουν τους τελευταίους τρεις μήνες, παρά μόνο μία οριακή ανάκαμψη από το ιστορικό χαμηλό των τελευταίων δύο ετών, που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2011.
Από τον Ιούλιο του 2011 και έπειτα, ο δείκτης NBGI 500 παγιώνεται σε επίπεδα κάτω από τις -45 μονάδες, "με διάχυτη την έλλειψη προοπτικής για έξοδο από την κρίση στο ορατό μέλλον", όπως αναφέρει η "Interview".