Σύμφωνα με την έκθεση της Transparency International, οι οικονομικές δυσκολίες στην ευρωζώνη "συνδέονται μέχρι ενός σημείου με την ανικανότητα των Αρχών να πατάξουν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, που είναι από τις βασικές αιτίες της κρίσης".
Σύμφωνα με τον δείκτη της οργάνωσης που κυμαίνεται από 0 (όταν η διαφθορά είναι μεγάλη) έως 10, η Ιταλία "βαθμολογείται" με 3,9 και η Ελλάδα με 3,4 – οι δύο χώρες κατατάσσονται στην 69η και στην 80ή θέση της λίστας αντιστοίχως.
Η Γαλλία και η Γερμανία, στις οποίες πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους για επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης, βρίσκονται στην 25η και 14η θέση αντιστοίχως.
Η ευρωπαϊκή κρίση "αντικατοπτρίζει την αδυναμία οικονομικής διαχείρισης, την έλλειψη διαφάνειας και επίσης την κακή χρήση των χρημάτων του δημοσίου", εκτιμά η Ρόμπιν Χόντες, διευθύντρια έρευνας της Transparency.
Η Σομαλία και η Βόρεια Κορέα μοιράζονται την 182η και την τελευταία θέση αντιστοίχως και θεωρούνται οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά διαφθοράς.
Στην άλλη άκρη της κλίμακας είναι η Νέα Ζηλανδία με 9,5 βαθμούς, η Δανία με 9,4, η Φινλανδία με 9,4, η Σουηδία με 9,3 και η Σιγκαπούρη με 9,2 βαθμούς.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των χωρών στον κατάλογο έχουν βαθμολογία μικρότερη του 5, που δείχνει ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες στον αγώνα κατά της διαφθοράς.
"Είτε πρόκειται για την Ευρώπη, που πλήττεται από την κρίση χρέους, είτε για τον αραβικό κόσμο που βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας εποχής στην πολιτική, οι ηγέτες πρέπει να λάβουν υπόψη τους την απαίτηση για καλύτερη διακυβέρνηση", τόνισε η Ουγκέτ Λαμπέλ, υπεύθυνη της οργάνωσης η οποία έχει έδρα το Βερολίνο.
Οι περισσότερες αραβικές χώρες καταλαμβάνουν τις χαμηλότερες θέσεις του καταλόγου με βαθμολογίες μικρότερες του 4. Πριν από την "Αραβική Ανοιξη", η Transparency είχε επισημάνει ότι "ο νεποτισμός και η διαφθορά έχουν τόσο βαθιές ρίζες στην καθημερινή ζωή (στις αραβικές χώρες) που ακόμα και οι υπάρχουσες νομοθεσίες κατά της διαφθοράς δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα".
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μία θέση υψηλότερα από τη Γαλλία, η Κίνα είναι στην 75η θέση, ενώ η Ρωσία, με 2,4 βαθμούς, τοποθετείται ανάμεσα στις χειρότερες χώρες καταλαμβάνοντας την 143η θέση.
Για την αξιολόγησή της η μη κυβερνητική οργάνωση χρησιμοποίησε στοιχεία από 13 διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσά τους η Παγκόσμια Τράπεζα, ασιατικές και αφρικανικές τράπεζες και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.