Περίπου 5 δισ. ευρώ "έκαναν φτερά" από τις Τράπεζες από την ημέρα που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, μέχρι την ημέρα που ανέλαβε πρωθυπουργός ο Λ. Παπαδήμος. Στα 20 δισ. το συνολικό ποσό που έφυγε από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα
Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Πρώτου Θέματος", η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι εκτός ελέγχου, ενώ το πρόβλημα ρευστότητας είναι τεράστιο.
Όπως σημειώνουν ιδιώτες τραπεζίτες, οι τράπεζες έχουν ξεμείνει από χρήματα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι τραπεζίτες να ανησυχούν έντονα, αφού το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται πλέον στους εισαγωγείς προϊόντων, όπως τροφίμων, Ι.Χ. αυτοκινήτων, ειδών ένδυσης και υπόδυσης.
Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Θεόκλητο, "πλέον οι ξένοι οίκοι απαιτούν, προκειμένου να στείλουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα είτε να εξοφληθούν πριν από την αποστολή είτε ζητούν εγγυητικές από ξένες τράπεζες. Καμία μεγάλη εταιρεία στο εξωτερικό δεν δέχεται εγγυητική από ελληνική τράπεζα", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Κατά συνέπεια, η αγορά "στεγνώνει" από εισαγόμενα προϊόντα και τα καταστήματα σήμερα, εφοδιάζονται με λιγοστά προϊόντα, τα οποία εάν πουλήσουν έχει καλώς, διαφορετικά θα τα ξαναβγάλουν την επόμενη χρονιά στη βιτρίνα.
Τέλος η προεξόφληση των επιταγών
Εδώ και λίγες ημέρες, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακοίνωσαν στους πελάτες τους, ότι από τις αρχές του χρόνου θα σταματήσει η προεξόφληση των επιταγών, ανεξαρτήτως ύφους, οριστικά.
Σήμερα, οι τράπεζες προεξοφλούν το 65% του ποσού της επιταγής. Δηλαδή, σε κάθε 100 ευρώ, ο έχων την επιταγή λαμβάνει 65 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 35 τα παρακρατεί η Τράπεζα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας Α.Ε. στο οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος 2011, οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν το 1.5 δισ. ευρώ και οι απλήρωτες συναλλαγματικές τα 175ω εκατ. ευρώ.
Συνολικά, το ποσό ανέρχεται δηλαδή στο 1.7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε "φέσια" 8,5 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη ημέρα.