Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Marfin Popular Bank :Στα 88,5 εκατ. ευρώ τα κέρδη 9μήνου 2011

Στα 88,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Marfin Popular Bank στο 9μηνο 2011.

Στα 88,5 εκατ. ευρώ τα κέρδη 9μήνου 2011

Στα 88,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Marfin Popular Bank στο 9μηνο 2011.

Το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 10,7 εκατ. ευρώ. Μετά την απομείωση των ελληνικών στοιχείων του ενεργητικού ο Ομιλος κατέγραψε καθαρές ζημιές ύψους 86 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα καθαρά έσοδα από τόκους άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ για τον Ομιλο και ανήλθαν σε 215,1 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το σύνολο του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 8,7%.

Οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου σημείωσαν πτώση 13% (ετήσια βάση) στα 21,6 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των εποπτικών κεφαλαίων ανήλθε σε 3,5 δισ. ευρώ και τα πρωτοβάθμια κεφάλαια ανήλθαν σε 3,1 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας τους κεφαλαιακούς δείκτες σε 12,6% και 11% αντίστοιχα.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Στο 1,3 δισ. ευρώ οι προβλέψεις έναντι επισφαλειών

Ζημιές μολις 7 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Εθνική Τράπεζα στο 9μηνο 2011, χωρίς το PSI.

Στο 1,3 δισ. ευρώ οι προβλέψεις έναντι επισφαλειών

Ζημιές μολις 7 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Εθνική Τράπεζα στο 9μηνο 2011, χωρίς το PSI.

Ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (core Tier 1) διαμορφώθηκε στο 9,5% μετά το PSI του Ιουλίου και ο δείκτης Tier 1 στο 10,7%. Οι προβλέψεις έναντι επισφαλειών ανήλθαν στο 1,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 32% έναντι του 9μηνου του 2010.

Μετά τις επιπτώσεις του PSI, ο Ομιλος εμφανίζει ζημιές 1,34 δισ. ευρώ (έναντι κερδών 259 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2010).

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 111% σε επίπεδο Ομίλου και στο 105% για την Ελλάδα. Παράλληλα, ο δείκτης των καθυστερούμενων δανείων στην Ελλάδα έφτασε στο 11,8% (στο 11% σε επίπεδο Ομίλου). Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώνεται στο 56%.

Στην Ελλάδα, ο Ομιλος της ΕΤΕ εμφάνισε ζημιές 316 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 181 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Στην Τουρκία, τα καθαρά κέρδη της Finansbank κατέγραψαν πτώση 9%, στα 293 εκατ. ευρώ. Στη ΝΑ Ευρώπη, τα κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν στα 140 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 35%. Τα οργανικά έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 3,36 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ΕΤΕ ο διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Ταμβακάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στόχος της τράπεζας είναι "η περαιτέρω θωράκιση της κεφαλαιακής της βάσης", που θα επιτευχθεί με περιστολή του λειτουργικού κόστους και αποτελεσματικότερη διαχείριση των στοιχείων ενεργητικού - παθητικού.

Ρυθμίζονται δάνεια ανέργων, αναστέλλονται πλειστηριασμοί

Ο υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε πως "το υπουργείο επεξεργάζεται πρόταση για τη ρύθμιση χρεών ευαίσθητων κατηγοριών οφειλετών, όπως ανέργων, που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρη εξυπηρέτηση των οφειλών τους"

Ρυθμίζονται δάνεια ανέργων, αναστέλλονται πλειστηριασμοί

Ρυθμίσεις με νόμο για τα δάνεια που έχουν συνάψει με τις τράπεζες οι άνεργοι και άλλες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, προωθεί η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, με νομοθετική ρύθμιση θα επεκταθεί η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από οφειλές δανείων για όλο το 2012.

Τις εξαγγελίες αυτές έκαναν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τις καταναλωτικές οργανώσεις.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως "το υπουργείο επεξεργάζεται πρόταση για τη ρύθμιση χρεών ευαίσθητων κατηγοριών οφειλετών, όπως ανέργων, που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρη εξυπηρέτηση των οφειλών τους".

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Εθνους", η ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών για το θέμα και έχει ζητήσει όλες τις ρυθμίσεις που κάνουν οι τράπεζες για ανέργους, πολύτεκνους, άτομα με αναπηρία, προκειμένου να ετοιμάσει πρόταση νόμου.

Ο υφ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος
Ο υφ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος

Δέσμευση τραπεζών
Ετσι, θα δεσμευτούν όλες οι τράπεζες για την ευνοϊκή αντιμετώπιση αυτών των οφειλετών.

Πηγές αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα έχει σαν μπούσουλα τις ρυθμίσεις που κάνει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στους δημοσίους υπαλλήλους που βγαίνουν στην εφεδρεία.

Αυτές μπορεί να είναι επιμήκυνση του χρόνου διάρκειας αποπληρωμής των δανείων, περίοδος χάριτος στην καταβολή δόσεων κλπ. Εξάλλου, ο κ. Κουτσούκος και ο κ. Σπυράκος ανακοίνωσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (γνωστός και ως "νόμος Κατσέλη") έχει ικανοποιητική εφαρμογή.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στα Ειρηνοδικεία 7.500 αιτήσεις για ρυθμίσεις χρεών και έχουν βγει υπέρ των καταναλωτών 350 με 400 αποφάσεις. Πολλές από αυτές, ειδικά για ανέργους, αφορούν την καταβολή ενός συμβολικού ποσού για τέσσερα χρόνια και τη διαγραφή των υπόλοιπων χρεών. Εξάλλου, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προχωρεί σε τροπολογία με την οποία θα παρατείνεται η αναστολή πλειστηριασμών κατοικιών οφειλετών για έναν ακόμη χρόνο. Σημειώνεται ότι η προθεσμία λήγει τον Δεκέμβριο.

Υποβάθμιση των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών από S&P

Το αξιόχρεο των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ: Bank of America, Goldman Sachs, JPMorganChase, Morgan Stanley, Citigroup και Wells Fargo, «έριξε» χθες
κατά μια βαθμίδα ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, λόγω αλλαγής στα κριτήρια αξιολόγησης, που είχε ήδη ανακοινώσει στις αρχές του μήνα.

Οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών σημείωσαν πτώση μετά την ανακοίνωση αυτή, χάνοντας από 0,3% ως 1% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το κλείσιμο τους.

Ο Standard and Poor's "αναθεώρησε την αξιολόγηση των 37 πιο μεγάλων χρηματοπιστωτικών θεσμών παγκοσμίως, εφαρμόζοντας τα νέα κριτήρια αξιολόγησης για τις τράπεζες", αναφέρεται σε ανακοίνωσή του οίκου αξιολόγησης.

Οι αξιολογήσεις για τις τράπεζες τέθηκαν υπό παρακολούθηση και πρόκειται "να εξεταστούν εκ νέου εντός 90 ημερών", ανέφερε ο οίκος. Στην πλειοψηφία τους, οι αξιολογήσεις του S&P για τις ευρωπαϊκές τράπεζες -και ιδιαίτερα τις γαλλικές τράπεζες- παρέμειναν αμετάβλητες

ΔΝΤ: Δεν συζητάμε με την Ιταλία ούτε την Ισπανία για δάνειο

Τη θέση του ότι δεν διεξάγει συνομιλίες με την Ιταλία ούτε με την Ισπανία για το ενδεχόμενο να συνάψει μαζί τους δανειακές συμβάσεις, επανέλαβε χθες το ΔΝΤ.

"Το ΔΝΤ επιθυμεί να επαναβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις με τις Ιταλικές ούτε με τις Ισπανικές αρχές σχετικά με οποιασδήποτε μορφής χρηματοδότηση απο το ΔΝΤ", δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις.

Νωρίτερα χθες, πηγές είχαν δηλώσει ότι η Ιταλία βρίσκεται σε "προκαταρκτικές" συνομιλίες με τον διεθνή οικονομικό οργανισμό για το ενδεχόμενο να ζητήσει την στήριξή του από κοινού με ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Ένωση διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Εγκρίθηκε η 6η δόση, αρχίζει το σίριαλ της 7ης...

Οι δεσμεύσεις Παπανδρέου και Σαμαρά απέναντι στην Τρόικα κατεύνασαν του δανειστές και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να ανάψουν, επιτέλους, το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Την είδηση επιβεβαίωσαν ανώνυμες διπλωματικές πηγές, που μίλησαν στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ...
η συνεδρίαση του Eurogroup βρισκόταν σε εξέλιξη.

Η καταβολή της δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση ενός και πλέον μήνα. Οι Βρυξέλλες χρησιμοποίησαν το δάνειο ως μέσο πίεσης, προκειμένου να αποσπάσουν δέσμευση από τους αρχηγούς που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου ότι θα προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή όσων προβλέπει η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου για το νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας και το κούρεμα του χρέους.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούσαν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, θέτοντας εν αμφιβόλω την έγκαιρη καταβολή μισθών, συντάξεων και δώρου Χριστουγέννων, αν δεν καταβαλλόταν η 6η δόση.

Η επόμενη δόση θα είναι και η πρώτη του νέου δανείου, γεγονός που κάνει κάθε άλλο παρά αυτόματη την καταβολή της. Οι συζητήσεις με την τρόικα για το νέο οικονομικό πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Δεκεμβρίου. Θα οδηγήσουν στη σύνταξη νέου Μνημονίου, το οποίο θα τεθεί στην κρίση του Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο.

Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα σκεπάζει την Ευρώπη, καθώς η κρίση χρέους επηρεάζει πλέον κράτη όπως η Ιταλία, η Ισπανία, αλλά και το Βέλγιο, ενώ αγγίζει ακόμη και τη Γαλλία.

Νέο λεπίδι στις συντάξεις, με ενοποίηση επικουρικών

Περικοπές που ξεπερνούν, κατά περιπτώσεις, το 30%, στο βωμό του Μνημονίου
Ενα ενιαίο επικουρικό ταμείο και οριζόντιο «κούρεμα» των συντάξεων που θα φτάνει από 15 μέχρι και το 40% προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τα επικουρικά ταμεία που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Παράλληλα παρουσίασε τα πρώτα συμπεράσματα από το πόρισμα των αναλογιστικών μελετών βάση των οποίων το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι...
δομικό αλλά προέρχεται από την κρίση και την ύφεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Γιώργο Κουτρουμάνη, το κόστος της ύφεσης που προκλήθηκαν στα Ταμεία εξαιτίας της αυξημένης ανεργίας της μείωσης των ωρών εργασίας και των αποδοχών ανήλθε στα 4,5 δισ. για το 2011. Το κόστος αυτό καλύφθηκε κατά 1,4 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, 500 εκατομμύρια εξοικονομήθηκαν από τη μείωση των συντάξεων και τα υπόλοιπα από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η πέμπτη επέμβαση, εντός 18 μηνών, στο Ασφαλιστικό (μετά το Μνημόνιο, τον ασφαλιστικό νόμο του 2010, το Μεσοπρόθεσμο και τις περικοπές στις επικουρικές) την οποία εξήγγειλε ο Γ. Κουτρουμάνης περιλαμβάνει:

- Μεσοσταθμικές μειώσεις επικουρικών συντάξεων 15% στους νέους αλλά και στους ήδη συνταξιούχους, που σε ορισμένες περιπτώσεις ταμείων θα φθάσουν και το 40%.

- Ενοποίηση σε ένα ενιαίο επικουρικό μισθωτών των ταμείων ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (επιχειρήσεων κοινής ωφελείας), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικού τομέα).

Στο νέο ταμείο προβλέπεται να ενταχθούν και άλλα επικουρικά ταμεία με την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και την προσαρμογή του ποσού, στο ποσοστό που θα ισχύει για τους υπόλοιπους.

Η ένταξη στο νέο ταμείο θα είναι εθελοντική, ωστόσο όποιο ταμείο δεν δεχθεί να ενταχθεί, θα αναλάβει να καλύπτει με τις δικές του οικονομικές δυνάμεις τις παροχές και δεν θα μπορέσει στο μέλλον να ζητήσει την εκ των υστέρων ένταξή του σε αυτό.

Το νέο ταμείο υπολογίζεται ότι θα ασφαλίζει 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους και θα καλύπτει ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοινώνοντας τους βασικούς άξονες των μέτρων που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2012, χωρίς μεταβατικές διατάξεις, υπογράμμισε πως όλα τα υφιστάμενα επικουρικά ταμεία αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα το οποίο θα εκδηλωθεί σταδικά έως το 2025.

Από enet , μοντάζ Γρέκι
"Τώρα ωριμάζουν οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων" σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι "το επόμενο διάστημα το πρόβλημα θα γίνει εκρηκτικό. Τα επικουρικά ταμεία θα κατέρρεαν μετά το 2015 και χωρίς να υφίστατο η οικονομική κρίση. Αρκεί να σημειωθεί ότι η σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια από 4 προς έναν σε 2,5 ασφαλισμένους προς έναν συνταξιούχο".

Σύμφωνα με τον Γ. Κουτρουμάνη, το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων έφθασε τα 850 εκατομμύρια ευρώ.

Στο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία ατομικών λογαριασμών ασφάλισης από το 2001 και εντεύθεν, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν παροχές αντίστοιχες με τις εισφορές τους.

Το σύστημα θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και όχι - αυστηρά - κεφαλαιοποιητικό, καθώς στην περίπτωση αυτή, όπως είπε ο υπουργός, οι μειώσεις των συντάξεων θα ήταν εξαιρετικά υψηλή. Αρκεί να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κεφαλαιοποιητικού συστήματος οι περισσότερες συντάξεις θα μειωνόταν στον ένα τρίτον.

Ο Γ. Κουτρουμάνης απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.

Οι αναλογιστικές μελέτες

Οι αναλογιστικές μελέτες οι οποίες -σύμφωνα με τον υπουργό- αξιολογήθηκαν θετικά από το eurogrοup έδειξαν ότι για τους φορείς κύριας σύνταξης, (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΑΠΟΤΕ, ΤΑΠΔΕΗ), τo συνολικό κόστος των παροχών κύριας σύνταξης ως προς το ΑΕΠ για το 2010 διαμορφώνεται σε 10,86%. Σύμφωνα με τις προβολές-προβλέψεις το 2060 το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι 10,74% περίπου.

Η πτώση του κόστους των συντάξεων του ΟΓΑ, αλλά και του ΔΗΜΟΣΙΟΥ (μείωση εργαζομένων στο ΔΗΜΟΣΙΟ περίπου κατά 100.000 που μετακυλίονται στο ΙΚΑ και αυξάνουν το αντίστοιχο κόστος του), των Τραπεζών του ΤΑΠΟΤΕ & ΤΑΠΔΕΗ (εκλείπουν οι συνταξιούχοι των εθελούσιων εξόδων) επηρεάζει την εξέλιξη του δείκτη. Αν στο ποσοστό αυτό προστεθεί η επιβάρυνση για το κόστος των παροχών κύριας σύνταξης για το ΝΑΤ & το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από 11,34% το 2010 , προβλέπεται ότι το 2060 το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι 11,28%.

Οσο για το συνολικό έλλειμμα των φορέων κύριας σύνταξης για το 2010, ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται σε 5,75%, ενώ σύμφωνα με τις προβολές-προβλέψεις το 2060 το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι 5,07%. Ενώ, το κόστος των φορέων που παρέχουν επικουρικές συντάξεις, ως προς το ΑΕΠ για το 2010 διαμορφώνεται σε 1,47%, ενώ σύμφωνα με τις προβολές-προβλέψεις το 2060 το αντίστοιχο ποσοστό θα ανέλθει σε 1,98%.

Την εξέλιξη του δείκτη αυτού επηρεάζει κυρίως η πτώση του κόστους παροχών του ΜΤΠΥ και ΤΕΑΔΥ (μείωση εργαζομένων στο ΔΗΜΟΣΙΟ περίπου κατά 100.000 που μετακυλίονται στο ΕΤΕΑΜ και αυξάνουν το αντίστοιχο κόστος του), ΤΑΠΟΤΕ & ΤΑΠΔΕΗ (εκλείπουν οι συνταξιούχοι των εθελούσιων εξόδων και για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 η παροχή υπολογίζεται με ενιαίο τρόπο).

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Εργασιακή εφεδρεία - Εγκύκλιος

Ως ύποπτος στον εισαγγελέα ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες περί σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος, προκειμένου να ληφθούν υπερβολικά δημοσιονομικά μέτρα από το οικονομικό επιτελείο, μετά και την κλήση -με την ιδιότητα του υπόπτου- του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρ. Γεωργίου.

Ανδρέας Γεωργίου Ανδρέας Γεωργίου Ηυπόθεση έγινε γνωστή από τις αποκαλύψεις -μέσω της «Ε»- της Ζωής Γεωργαντά, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλους της επιτροπής της ΕΛΣΤΑΤ. Τότε, αλλά και στη συνέχεια, όταν δηλαδή κλήθηκε ως μάρτυρας να καταθέσει ενώπιον της εισαγγελικής λειτουργού, Πόπης Παπανδρέου, που χειρίζεται την υπόθεση, η κ. Γεωργαντά υποστήριξε ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4%, ώστε να είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας και μέσω Eurostat το ΔΝΤ να επιβάλει σκληρότερους μνημονιακούς όρους στην Ελλάδα. Το χρέος, σύμφωνα με τις καταγγελίες της, διογκώθηκε σε αυτό το επίπεδο από την ανορθόδοξη εισαγωγή των 151 ΔΕΚΟ στο πακέτο της «γενικής κυβέρνησης».

Τόσο η ίδια όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ν. Λογοθέτης, ο οποίος επίσης κατέθεσε ως μάρτυρας, είχαν αναφερθεί εκτενώς στο ρόλο του προέδρου της Αρχής και νυν υπόπτου, Ανδρ. Γεωργίου. Ο Ν. Λογοθέτης, δε, φέρεται να είχε προχωρήσει στην εκτίμηση πως «είναι ύποπτο ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ χειρίστηκε μόνος του την υπόθεση, χωρίς καν να σεβαστεί την αρχή της συλλογικότητας». Αντίστοιχα, η Ζωή Γεωργαντά είχε ισχυριστεί ότι ο πρόεδρος, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, αγνοούσε τα μέλη του Δ.Σ. και ιδίως τον αντιπρόεδρο.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ανδρ. Γεωργίου, ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στις 12 Δεκεμβρίου, έχει αρνηθεί τα όσα του καταλογίζονται. Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου είχε φτάσει η υπόθεση, είχε επιμείνει ότι όχι μόνο έπραξε ορθά, αλλά και πως επί των ημερών του η ΕΛΣΤΑΤ ξανακέρδισε τη χαμένη αξιοπιστία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. *

Εξετάζουν αποσύνδεση του χαρατσιού από το λογαριασμό της ΔΕΗ

ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΙΣΩΣ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΑΔΙΚΙΩΝ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποσύνδεσης του ειδικού τέλους ακινήτων από το λογαριασμό της ΔΕΗ για το 2012 αφήνει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ετοιμάζει νομοθετική διάταξη για την αποκατάσταση των αδικιών.

Από τα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης Από τα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη, το ειδικό τέλος ακινήτων θα υφίσταται και τον επόμενο χρόνο και δεν τίθεται ζήτημα κατάργησής του -αν και εξετάζουν αλλαγές ως προς τη διαδικασία πληρωμής.

Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, δεν αποκλείεται η αποσύνδεση της πληρωμής του τέλους από το λογαριασμό της ΔΕΗ, δεδομένης και της αρνητικής στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τη σύνδεση του φόρου με το λογαριασμό.

«30 φόροι σε έναν»

Στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Σχεδίου, όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένως και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, διερευνάται το ενδεχόμενο επιβολής ενός ενιαίου φόρου στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει ουσιαστικά τους πάνω από 30 φόρους και τα τέλη που σήμερα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων με διάφορους τρόπους.

Για την ώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται εν αναμονή της σχετικής εγκυκλίου από το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία θα ρυθμίζονται ορισμένες αδικίες. Για πλήρη αποκατάσταση των αδικιών, όπως είπε ο κ. Πλασκοβίτης, θα υπάρξει ειδική νομοθετική διάταξη, η οποία δεν αποκλείεται να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που ήδη ετοιμάζεται.

Οι αδικίες που θα αποκαθιστά η εγκύκλιος μεταξύ άλλων αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την πλήρη απαλλαγή από το τέλος των ατόμων με αναπηρία άνω του 80%, καθώς και την επιβολή μειωμένου τέλους 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα γκαράζ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εντοπίσουν λάθη στο λογαριασμό της ΔΕΗ, είτε ως προς την τιμή ζώνης είτε ως προς την επιφάνεια, θα απευθύνονται στους δήμους, ώστε να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσής τους.

Στη συνέχεια οι δήμοι θα αποστέλλουν τα διορθωμένα στοιχεία στη ΔΕΗ. Ο ιδιοκτήτης οφείλει να πληρώσει τώρα το τέλος και με τη διόρθωση των λαθών θα υπάρξει συμψηφισμός. *

Κλειδώνει η 6η δόση στο Eurogroup

Η ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να αποδεσμεύσει την κρίσιμη για την Ελλάδα βοήθεια και να αποφασίσει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), την ίδια ώρα που η κρίση χρέους παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις στην Ευρώπη.

Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα συναντηθούν την Τρίτη το απόγευμα (18.00) στις Βρυξέλλες και την επόμενη ημέρα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα.

Μετά την αναποφασιστικότητα και τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών, η αποδέσμευση των χρημάτων βρίσκεται σε καλό δρόμο, εκτιμούν πολλές ευρωπαϊκές πηγές.

"Θα δούμε αν δεν θα υπάρξουν αμφισβητήσεις και ποια είναι η πρόοδος του σχεδίου προσαρμογής της Ελλάδας", τόνισε Ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Βέβαιη θεωρεί την καταβολή της 6ης δόσης ο Ολι Ρεν

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εκταμίευση της έκτης δόσης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε από κοινού με τους ευρωβουλευτές Γιώργο Σταυρακάκη (ΠΑΣΟΚ) και Γιώργο Χατζημαρκάκη (Γερμανοί Φιλελεύθεροι), ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι αναμένει από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να λάβουν σήμερα απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε ο κοινοτικός επίτροπος με Περιφερειάρχες και Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στις Βρυξέλλες, προσκεκλημένοι των κ. Σταυρακάκη και Χατζημαρκάκη.

Ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ακόμη, ότι είναι απαραίτητο για την Ελλάδα να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Σε ότι αφορά τη στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα, ο Φινλανδός επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος, ενώ αναφέρθηκε και στην τεχνική βοήθεια που δίνεται στη χώρα μας προκειμένου να βελτιώσει την απορροφητικότητα των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, η οποία, όπως σημείωσε, κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Από τη πλευρά του καθησυχαστικός για την εκταμίευση της έκτης δόσης εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόϊμπλε.

"Δεν υπάρχει ανησυχία για την 6η δόση" είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι επόμενο θέμα του Eurogroup είναι η ενίσχυση του ΕΤΧΣ, για την αποφυγή της μετάδοσης της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία.

Τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα επικυρώσουν αρχικά την Τρίτη το γενικό πλαίσιο του σχεδίου δράσης του ΕΤΧΣ, ακόμα και αν οι προπαρασκευαστικές εργασίες αποδεικνύονται περισσότερο πολύπλοκες.

Τέλος, στο πλαίσιο του Eurogroup, οι υπουργοί θα επικυρώσουν επισήμως τον διορισμό του Γάλλου Μπενουά Κερέ στη θέση του Ιταλού Λορέντζο Μπίνι

Καταγγελία για λογαριασμούς βουλευτών στην Ελβετία

Λογαριασμούς στην Ελβετία διατηρούν Έλληνες Βουλευτές, σύμφωνα με τον Ελληνοελβετό συνάδελφό τους Ι. Ζησιάδη. Τι αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή. Το θέμα έφτασε και στο ελληνικό κοινοβούλιο.

"Φωτιές" άναψε ο Έλληνας βουλευτής της ελβετικής Βουλής Ιωσήφ Ζησιάδης, ο οποίος αποκάλυψε ότι η Ελβετία έχει προτείνει από το 2005 φορολογική συμφωνία στην Ελλάδα, η οποία όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε τίποτα.

Μιλώντας στην εκπομπή "Έρευνα", στο MEGA, ο κ. Ζησιάδης υποστήριξε ότι η συμφωνία δεν προχώρησε, γιατί "οι πιο πολλοί βουλευτές δεξιοί και του ΠΑΣΟΚ έχουν πολλά χρήματα στην Ελβετία και τα συμφέροντα δεν είναι να δηλωθούν και να είναι ανοικτοί λογαριασμό όπως εμείς θέλουμε να είναι με όλες τις χώρες του κόσμου".

Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών

Οι καταγγελίες του κ. Ζησιάδη έφτασαν και στη Βουλή, καθώς οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κώστας Τζαβάρας ανέφεραν τις καταγγελίες στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Φίλιππο Πετσάλνικο.

Επίσης κατέθεσαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, σημειώνοντας ότι ότι εγείρεται μείζον θέμα διαφάνειας των περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων βουλευτών.

Οι βουλευτές της ΝΔ, ζητούν από τον υπουργό να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν έχει διατυπωθεί τέτοια πρόταση από την Ελβετή υπουργό Οικονομικών από το 2005, καθώς και να κατατεθούν όλα τα έγγραφα της αλληλογραφίας μεταξύ Ελβετίας – Ελλάδας από το 2005 μέχρι σήμερα για τη σύναψη φορολογικής συμφωνίας για την φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών σε ελβετικές τράπεζες, όπως και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο είτε προέρχεται από την ελβετική από την ελληνική πλευρά.

Επίσης, ζητούν να επικοινωνήσει ο πρόεδρος της Βουλής με τον Ελβετό ομόλογό του, ώστε να κληθεί ο κ. Ζησιάδης να παράσχει όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Πετσάλνικος: Έχει γίνει ήδη έλεγχος

Ο κ. Πετσάλνικος από την πλευρά του, απάντησε ότι η Βουλή ήδη και πριν τη μετάδοση της εκπομπής στο πλαίσιο του ελέγχου για το "Πόθεν Έσχες" έχει προβεί στις αναγκαίες ενέργειες.

Επίσης, έχει ζητηθεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να προσκομίσει όλα τα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, στις 15 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Βαγγέλης Αργύρης, έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με την οποία ζητά "κάθε διαθέσιμο στοιχείο για κατοχή τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία τυχόν προέκυψαν από τους ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών".

Ευτυχως υπαρχει και ο Βλασης!!!

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

O Δ. Καζάκης αναλύει τον προϋπολογισμό του 2012

Ετοιμάζουν κι άλλη μείωση συντάξεων


Οι επικουρικές συντάξεις, που σήμερα κυμαίνονται από 50 έως 1.700 ευρώ, θα πρέπει να μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 30%-35% άμεσα, γιατί αν μείνουν στα επίπεδα του 2010, το έλλειμμα των Ταμείων που τις χορηγούν θα διπλασιαστεί, γεγονός που δεν θα επιτρέψουν να συμβεί οι δανειστές μας.

Στις κύριες συντάξεις, όπου πρόσφατα έπεσε ψαλίδι έως και 40%, η κατώτατη είναι πλέον 360 ευρώ και η ανώτατη 2.700 ευρώ με στόχο να φθάσει τα 1500 ευρώ! Η απειλή προκύπτει από τρεις νέους παράγοντες: τη μείωση της εισπραξιμότητας των εισφορών, την ύφεση και την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων.

Το πρώτο μέγεθος έχει πέσει στο 65% (πρόκειται για τις δηλωμένες θέσεις εργασίας). Η μείωση τα τρία τελευταία χρόνια είναι 8%, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ. Η ύφεση (ανεργία, ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.τ.λ.) προσθέτει στο έλλειμμα άλλα 4,5 δισ. ευρώ, μεγέθη που αν συνυπολογιστούν ακυρώνουν τα οφέλη από τις περικοπές σε συντάξεις, φάρμακα και λοιπές παροχές του κοινωνικού κράτους συνολικά.

Η εικόνα ολοκληρώνεται με την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων. Το 2011 το ΙΚΑ δίνει συντάξεις σε 1.050.000 δικαιούχους, ενώ το 2035 θα χορηγεί 1.230.000.

Μέχρι Μάρτιο σπάνε τις αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μηχανικών

MΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30% ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ, ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΥΛΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Ανατροπές στα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, αλλά και σε εκατοντάδες «μη ονοματισμένα» επαγγέλματα σχεδιάζει η κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα. Περιλαμβάνουν μεγάλη μείωση αμοιβών (τουλάχιστον κατά 30% στους συμβολαιογράφους), δικαίωμα δημιουργίας εταιρειών πολλαπλών υπηρεσιών, ελεύθερη δημιουργία υποκαταστημάτων δικηγορικών γραφείων ανά την Ελλάδα και αλλαγή στις εισφορές προς επαγγελματικές ενώσεις.

Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση καταγράφονται αναλυτικά σε προσχέδιο του αναθεωρημένου Μνημονίου, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης και θα συνοδεύσει την καταβολή της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ. Προβλέπει σειρά αλλαγών στο νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα που τέθηκε σε ισχύ στις 2 Ιουλίου, που θα γίνουν σε δύο στάδια, το πρώτο εντός του 2011, και το δεύτερο έως τον Μάρτιο του 2012.

Αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να ανακοινώσει έως το τέλος του 2011 και έως το τέλος του επόμενου Μαρτίου να θεσπίσει:

* Την τροποποίηση του άρθρου 6 του Ν. 3919/2011 για την ελεύθερη δραστηριοποίηση δικηγορικών γραφείων και την απελευθέρωση ανοίγματος καταστημάτων μέσα στην Ελλάδα.

* Την κατάργηση του άρθρου του Ν. 3919/2011, σχετικά με τις αρμοδιότητες του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας να παρακολουθεί και να ξεκινά πειθαρχικές διαδικασίες για ασυνήθιστα χαμηλές αμοιβές.

* Οτι οι εισφορές των δικηγόρων και των μηχανικών στις επαγγελματικές ενώσεις «θα αντανακλούν το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών που παρέχονται από αυτές. Οι εισφορές θα καταβάλλονται περιοδικά και δεν θα συνδέονται με τις αμοιβές των επαγγελμάτων».

* Την απλοποίηση των απαιτήσεων που συνδέονται με ορισμένες δραστηριότητες στο επάγγελμα του δικηγόρου ή του μηχανικού και δεν δικαιολογούνται ή δεν είναι αναλογικές.

* Την «κατάργηση των κανονιστικών διατάξεων των επαγγελματικών επιμελητηρίων, για την πρόσβαση και την άσκηση επαγγέλματος και για την τιμολόγηση, που δεν συνάδουν με το νόμο 3919/2011 και τη νομοθεσία της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των κανόνων ανταγωνισμού».

* Οτι οι πάροχοι υπηρεσιών δεν υπόκεινται σε απαιτήσεις που τους υποχρεώνουν να ασκούν αποκλειστικά συγκεκριμένη δραστηριότητα ή που περιορίζουν την άσκηση από κοινού ή σε εταιρική σχέση διαφορετικών δραστηριοτήτων.

* Την ενίσχυση στη λειτουργία των επαγγελματικών φορέων.

Επίσης αναφέρεται ότι, μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2012, η κυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για να διασφαλιστεί η πλήρης συνέπεια με το νέο νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα, τα οποία μάλιστα θα είναι «διαρθρωτικό οδόσημο», δηλαδή προαπαιτούμενο της δόσης (που θα αποφασιστεί με βάση τις επιδόσεις του Μαρτίου).

Μείωση αμοιβών τουλάχιστον 30%

Ανά κλάδο σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου:

1. Συμβολαιογράφοι. Η κυβέρνηση καταργεί έως το τέλος του έτους την υπουργική απόφαση 648/2011 και εκδίδει νέα απόφαση, μειώνοντας σημαντικά το ποσό της συναλλαγής πάνω από την οποία η κατ' αναλογία αμοιβή των συμβολαιογράφων για την κατάρτιση των συμβάσεων είναι η μέγιστη επιτρεπτή. Επιπλέον, η νέα υπουργική απόφαση θα καθορίζει την κατ' αναλογία αμοιβή για συναλλαγές κάτω από τη μέγιστη τιμή με πολύ μικρότερα ποσοστά. Στόχος είναι η μείωση των χρεώσεων κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Θα μειώνει επίσης τις αμοιβές για αντίγραφα και πρόσθετες σελίδες.

2. Δικηγόροι. Η κυβέρνηση θα εκδώσει έως το τέλος του έτους προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα αναθεωρεί τα ποσοστά που ισχύουν για τα ποσά αναφοράς (άρθρο 96 παρ. 2 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί). Θα θεσπίζει προπληρωμένα ποσά για κάθε διαδικαστική πράξη ή παραστάσεις σε δικαστήριο που δεν θα συνδέονται με τα ποσά αναφοράς.

Επίσης έχει ξεκινήσει έρευνα για να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό οι εισφορές των δικηγόρων και των μηχανικών για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας των επαγγελματικών ενώσεών τους είναι λογικές, αναλογικές και αιτιολογημένες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να δημοσιεύει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για τα κλειστά επαγγέλματα (3919/2011), που θα περιέχει κατάλογο των επαγγελμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και κατάλογο των επαγγελμάτων που εξαιρούνται από την άρση των περιορισμών με το προεδρικό διάταγμα και αιτιολογία για την εξαίρεσή τους.

Η ίδια έκθεση θα περιέχει και εκτίμηση του κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω μέτρα απελευθέρωσης και χρονοδιάγραμμα για τις αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος (π.χ. προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι). Ολα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο.

Επίσης θα πρέπει έως το τέλος του 2011 να αρθούν όλοι οι περιορισμοί άσκησης αποκλειστικά συγκεκριμένης δραστηριότητας ή στην εταιρική σχέση διαφορετικών δραστηριοτήτων (υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει εξηγήσεις για τα εμπόδια στις εταιρείες δικηγόρων).

Ακόμη, η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των επαγγελματικών οργανώσεων, απαιτώντας από αυτές να δημοσιεύουν ετήσια έκθεση στην ιστοσελίδα τους για τη χρηματοοικονομική τους απόδοση και στατιστικά στοιχεία σχετικά με πειθαρχικά μέτρα, με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών.

Και... μη κατονομαζόμενα επαγγέλματα

Σύμφωνα με το κείμενο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να περάσει έως τα τέλη Δεκεμβρίου νέο νόμο «ώστε να διασφαλίσει ότι μόνο ένας περιορισμένος αριθμός εμποδίων θα διατηρηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος». Οι περιορισμοί αυτοί θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κοινοτικά στελέχη εξηγούν ότι αυτό το στάδιο αφορά τα μη κατονομαζόμενα περίπου 350 επαγγέλματα που επηρεάζονται από το νόμο.

Επίσης, έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει την υιοθέτηση ορισμένων τροποποιήσεων στην υφιστάμενη τομεακή νομοθεσία σε βασικούς τομείς υπηρεσιών, όπως το λιανικό εμπόριο (π.χ., υπαίθριες αγορές και υπαίθριο εμπόριο), το χονδρικό εμπόριο (π.χ. κεντρικές αγορές), η γεωργία (π.χ. οι κτηνιατρικές υπηρεσίες), η απασχόληση (γραφεία ευρέσεως εργασίας), καθώς και οι τεχνικές υπηρεσίες.

Οι τροποποιήσεις θα πρέπει να καταργούν αδικαιολόγητες και δυσανάλογες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με ποσοτικούς και εδαφικούς περιορισμούς, νομικές απαιτήσεις για τη μορφή της εταιρείας, υποχρεωτικές ελάχιστες ή μέγιστες τιμές και περιορισμούς στην άσκηση δραστηριοτήτων πολλαπλών ειδικοτήτων.

Η πτώση των εισφορών φέρνει ξανά περικοπές

ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα σε περίπτωση που τα έσοδα των Ταμείων συνεχίσουν την... κατηφορική τους πορεία.

Οι ετήσιες απώλειες των Ταμείων- κυρίως του ΙΚΑ- από τη μείωση των εσόδων από τις εισφορές, λόγω ανεργίας αλλά και περικοπής των μισθών, ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ
Οι ετήσιες απώλειες των Ταμείων- κυρίως του ΙΚΑ- από τη μείωση των εσόδων από τις εισφορές, λόγω ανεργίας αλλά και περικοπής των μισθών, ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ

Νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα σε περίπτωση που τα έσοδα των Ταμείων συνεχίσουν την... κατηφορική τους πορεία. Το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιά θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται.

Είναι χαρακτηριστικό πως τη χρονιά που διανύουμε τα έσοδα των Ταμείων παρουσιάζουν μείωση 20% σε σχέση με το 2009 κυρίως λόγω της ύφεσης. Για να καλυφθεί αυτό το κενό υπήρξε μείωση συντάξεων (που κατά μέσο όρο ήταν 10%) και περιορισμός της σπατάλης στους κλάδους υγείας.

Επομένως, σε περίπτωση που υπάρξει και νέα μείωση των εσόδων, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, με δεδομένο πως τα περιθώρια επιπλέον χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό είναι ιδιαίτερα στενά. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως οι ετήσιες απώλειες των Ταμείων -κυρίως του ΙΚΑ- από τη μείωση των εσόδων από τις εισφορές (λόγω ανεργίας αλλά και περικοπής των μισθών) ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως τα μεγάλα ταμεία αναζητούν ακόμα... ζεστό χρήμα για να καταβάλουν τις συντάξεις του Ιανουαρίου (που προκαταβάλλονται τον Δεκέμβριο) και το δώρο των Χριστουγέννων. Για τον σκοπό έχουν... επιστρατευτεί διάφορες λύσεις, όπως για παράδειγμα ο εσωτερικός δανεισμός από άλλα Ταμεία.

Απώλειες
Σημειώνεται πως τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν υπάρξει περικοπές στις υψηλές κύριες συντάξεις, με μεγάλους χαμένους όσους άνοιξαν νωρίς την πόρτα εξόδου. Είναι χαρακτηριστικό πως:

  • Από την 1η Αυγούστου η εισφορά στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ είναι από 3% έως 14%. Μία "επιπλέον" εισφορά από 6% έως 10% καταβάλλουν όσοι είναι κάτω των 60 ετών
  • Από την 1η Νοεμβρίου περικόπτεται κατά 20% το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Σε όσους είναι κάτω των 55 ετών η περικοπή είναι 40% για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η μείωση των εσόδων, θεωρείται δεδομένο πως θα επιβληθούν πρόσθετες εισφορές, κυρίως σε όσους παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη.

Στόχος ωστόσο είναι να μη θιγούν όσοι αμείβονται με τα κατώτατα όρια.

EUROGROUP
Αξιολόγηση μελετών

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στο Eurogroup η αξιολόγηση των μελετών των κρατών-μελών για τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 14 Δεκεμβρίου και από τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν έχουν υπάρξει σοβαρά προβλήματα.

«Καμπανάκι» της Moody's για το αξιόχρεο των ευρωπαϊκών χωρών

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Το αξιόχρεο όλων των ευρωπαϊκών χωρών απειλεί η συνεχιζόμενη ταχεία κλιμάκωση της κρίσης στην ευρωζώνη, όπως προειδοποιεί σε ανακοινωσή της ο οίκος αξιολόγησης Moody's, σε νέο ειδικό σχόλιό του.

«Καμπανάκι» της Moody's για το αξιόχρεο των ευρωπαϊκών χωρών

Η νέα έκθεση της Moody's σημειώνει ότι, εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων στους ηγέτες της ευρωζώνης να λάβουν γρήγορα μέτρα για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν είναι επίσης αυξανόμενοι. Ενώ η ζώνη του ευρώ στο σύνολό της κατέχει τεράστια οικονομική δύναμη, η θεσμική αδυναμία συνεχίζει να εμποδίζει την επίλυση της κρίσης και να επιβαρύνει την αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο της πολιτικής, η ζώνη του ευρώ πλησιάζει ένα σταυροδρόμι, που οδηγεί είτε σε πλησιέστερη ολοκλήρωση ή σε μεγαλύτερο κατακερματισμό, επισημαίνει ο οίκος.

Παράλληλα, αναφέρει ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως η ευρωζώνη θα διατηρήσει την ενότητά της χωρίς άλλα σημαντικά προβλήματα πέραν αυτών της Ελλάδας, ωστόσο σημειώνει ότι αυτό το "θετικό σενάριο" κομίζει πολύ αρνητικές συνέπειες για τα αξιόχρεα των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Γαλλία μπορεί να χάσει το "τριπλό Α" με το οποίο βαθμολογείται η πιστοληπτική της ικανότητα, επιτρέποντάς της να δανείζεται με ευνοϊκά επιτόκια στις αγορές, αναφέρει, επίσης, σαφώς ότι καμιά χώρα, ακόμη και αυτές που θεωρούνται ότι έχουν τις πιο σταθερές οικονομίες, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Γερμανία κινδυνεύουν από μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

"Η συνεχής επιδείνωση της κρίσης δημοσίου χρέους και των τραπεζών της ευρωζώνης απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα όλων των ευρωπαϊκών χωρών", επισημαίνει ο οίκος Moody's.

"Ενώ η ευρωζώνη στο σύνολό της διαθέτει τεράστια οικονομική και χρηματοπιστωτική δύναμη, η αδυναμία των θεσμών της συνεχίζει να παρεμποδίζει την επίλυση της κρίσης και να βαρύνει το αξιόχρεο των χωρών μελών της", προσθέτει.

Σε εφεδρεία 16.000 δημόσιοι υπάλληλοι από σήμερα

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Δευτέρα το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας για περίπου 20.000 υπαλλήλους του Δημοσίου.

Πρώτοι έλαβαν τη διαπιστωτική πράξη απόλυσης και κατάργησης της οργανικής τους θέσης, περίπου 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν τα συντάξιμα χρόνια.

Πρόκειται δηλαδή για υπαλλήλους, που έχουν υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας τους και έχουν συµπληρώσει 35 χρόνια πραγµατικής συντάξιµης δηµόσιας υπηρεσίας.

∆ιαπιστωτικές πράξεις για κατάργηση των οργανικών θέσεών τους κοινοποιήθηκαν και σε περίπου 12.000 µόνιµους υπαλλήλους που τίθενται σε "προσυνταξιοδοτικό καθεστώς" ως τις 31 ∆εκεµβρίου 2013.

Πρόκειται για υπαλλήλους του δηµόσιου τοµέα, των ΟΤΑ και των λοιπών ΝΠ∆∆, οι οποίοι ως την 31η ∆εκεµβρίου 2013 συµπληρώνουν κατ’ ελάχιστον τριάντα πέντε έτη πραγµατικής και συντάξιµης υπηρεσίας και έχουν συµπληρώσει τουλάχιστον το πεντηκοστό πέµπτο (55ο) έτος της ηλικίας τους.

Η ένταξη αυτής της κατηγορίας των υπαλλήλων σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιµότητα έγινε αυτοδικαίως, µε βάση σχετικούς πίνακες που ήταν ήδη έτοιµοι από τις 15 Νοεµβρίου 2011, χωρίς την υποβολή αίτησης εκ µέρους τους, µε την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων από τους γενικούς γραµµατείς των υπουργείων ή των κατά περίπτωση οργάνων διοίκησης.

Στην τελική ευθεία όµως εισέρχεται και η διαδικασία για να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία ακόµη 15.000 υπάλληλοι που εργάζονται στο ∆ηµόσιο, τα ΝΠ∆∆, τους ΟΤΑ, τα ΝΠΙ∆ και τις δηµόσιες επιχειρήσεις.

Από αυτούς περίπου 6.000 είναι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που εργάζονται στον στενό δηµόσιο τοµέα. Οι υπάλληλοι αυτοί τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας εφόσον συντρέχουν δύο προϋποθέσεις, να τους υπολείπονται δύο έτη από τη συµπλήρωση 35 χρόνων ασφάλισης και δύο έτη από το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στις περιπτώσεις που απαιτείται ανάλογο όριο.

Ποιοι εξαιρούνται

* Εκπαιδευτικοί, ερευνητές, ειδικοί επιστήμονες

* Ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό. Υπάλληλοι διπλωματικού κλάδου. Καλλιτεχνικό προσωπικό της Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

* Θρησκευτικοί λειτουργοί

* Φύλακες φυλακών και σωφρονιστικοί υπάλληλοι

* Ένστολο προσωπικό της Πυροσβεστικής και προσωπικό της ΕΥΠ. Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων Γενικής Delta.001ιεύθυνσης

* Υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος έχει ενταχθεί σε εφεδρεία. Υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο έχει αναπηρία τουλάχιστον 67 %

* Υπάλληλος που είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67 % ή πολύτεκνος

* Υπάλληλος προστάτης μονογονεϊκής οικογένειας.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

The Economist: Ηρθε πράγματι το τέλος του ευρώ; από: Palmografos.com - The Economist: Ηρθε πράγματι το τέλος του ευρώ;

image

Το ευρώ οδεύει ταχέως προς την κατάρρευσή του εκτιμά ο Economist στο κύριο άρθρο του, επισημαίνοντας ότι έχει μόνο λίγες εβδομάδες ζωής, εάν οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν λάβουν σύντομα τολμηρές αποφάσεις.


Με το ευρώ να πέφτει σαν μετεωρίτης στο εξώφυλλό του, ο Economist εκτιμά πως μία κατάρρευση της ευρωζώνης θα επιφέρει παγκόσμια ύφεση, χειρότερη από εκείνη του 2008-2009, με καταρρεύσεις τραπεζών, χρεοκοπίες και την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων. Η ευρωζώνη μπορεί να διασπαστεί σε διαφορετικά τμήματα ή σε ένα μεγάλο μπλοκ στο βορρά και σε έναν κατακερματισμένο νότο.

Οπως αναφέρει ο Economist υπάρχουν τρόποι να αποφευχθεί η καταστροφή, αλλά ο χρόνος λιγοστεύει. Ο Economist τάσσεται υπέρ της αποφασιστικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των προτάσεων για ένα είδος ευρωομόλογου, σε συνδυασμό με αυστηρή πολιτική και μεταρρυθμίσεις στην ευρωπεριφέρεια για τις οποίες ήδη έχουν δεσμευθεί οι κυβερνήσεις.

Οι πιθανότητες για μία ασφαλή έξοδο από τη διογκούμενη κρίση μειώνονται με ταχύτητα, επισημαίνει ο Economist.

Μέσα ένα περιβάλλον περιορισμένης ρευστότητας, αντιδημοφιλών μέτρων λιτότητας και πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, το 2012 μπορεί να φέρει την Ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση. Αυτό θα τροφοδοτήσει ένα φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, λιτότητας και όλο και μεγαλύτερης δυσαρέσκειας.

Προηγούμενες οικονομικές κρίσεις έδειξαν ότι μόνο οι τολμηρές λύσεις μπορούν να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά "οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται ανίκανοι ή απρόθυμοι να κάνουν κάτι αρκετά τολμηρό", αναφέρει ο Economist.

Αν δεν δοθούν λύσεις, "το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε εβδομάδες" αλλά, όπως προειδοποιεί ο Economist, όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο τολμηρές αποφάσεις πρέπει να πάρουν οι ηγέτες.

Μόνο η ΕΚΤ μπορεί να παράσχει μία λύση που θα ανακουφίσει άμεσα το πρόβλημα. Πρέπει να γίνει ο πιστωτής έσχατης ανάγκης ή –αν δεν συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις για αυτό– να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα κυρίως της περιφέρειας, να μειώσει και άλλο τα επιτόκια και να εγκαινιάσει πολιτική πιστωτικής χαλάρωσης όπως έπραξε η Fed.

Αναγκαίο είναι ακόμη να καθιερώσει ένα είδος ευρωομολόγου όπως αυτό που πρότεινε η Κομισιόν. Η άρνηση της Γερμανίας να δεχτεί και αυτήν την πρόταση, χωρίς αλλαγή στάσης εκ μέρους της, εκτιμά το περιοδικό, θα φέρει σύντομα την καγκελάριο Μέρκελ μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα.

Επιστολή προς κ. ΣΤΑΥΡΟ ΤΖΗΜΑ

Αγαπητέ κε Τζήμα,

λυπάμαι πραγματικά για κάποια σημεία, στο άρθρο σας, ‘’ Της Αμύνης τα Παιδιά…’’. Πίστευα ότι δημοσιογραφία σημαίνει… Ενημέρωση… Είδηση… Αναφορά γεγονότων, δίχως να κρίνουμε και να κατακρίνουμε! Δίχως να προσβάλουμε τον οποιονδήποτε! Δίχως να θέλουμε να οδηγήσουμε τον αναγνώστη μας, εκεί που θέλουμε εμείς! Με προσβάλατε Κε Τζήμα σε αρκετά σημεία της γραφής σας, αλλά θα σταθώ στο κυριότερο! ‘’ ο πανίσχυρος μηχανισμός των αποστράτων, προσκείμενος στο ακραίο φάσμα του πολιτικού τόξου, θεωρεί το στράτευμα προνομιακό του χώρο,’’ Σαν απόστρατος Αξιωματικός που είμαι, μου λέτε ότι ανήκω στον πανίσχυρο μηχανισμό αποστράτων! ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ! Μου λέτε ότι ανήκω στο ακραίο φάσμα του πολιτικού τόξου! ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΚΡΑΙΟ ΦΑΣΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ! ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ! Και τέλος ότι θεωρώ το στράτευμα προνομιακό μου χώρο! ΘΕΩΡΩ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΧΩΡΟ, Κε ΤΖΗΜΑ, ΤΟΣΟ, ΟΣΟ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΧΩΡΟ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ! Ας σταματήσουμε επιτέλους να βάζουμε όλους τους Έλληνες στο ίδιο καζάνι! Κι ας μην καθοδηγούμε την ανάγνωση! Χουντικός είναι αυτός που κατεβάζει τα τανκς στους δρόμους, αλλά χουντικός είναι και αυτός που αποφασίζει τη νύχτα και υπογράφει, πόσο λιγότερα χρήματα θα πληρωθώ την επομένη το πρωί εγώ… και ο κάθε Έλληνας! Και μάλιστα ειρωνικό, όταν ο συγκεκριμένος που αποφασίζει για το αν θα δώσω γάλα στο παιδί μου ή ρυζόνερο, είναι από τα παιδιά, εκείνα, του Πολυτεχνείου που… ‘’ΕΔΙΩΞΑΝ’’ τη χούντα! Και με έσωσαν από τους κακούς! Έτσι με δίδαξε ο συγχωρεμένος πατέρας μου! Κι ας ήταν Χωροφύλακας! (Λέτε να ήταν κι αυτός κατά βάθος χουντικός , λόγω επαγγέλματος και μου έλεγε ψέματα?)

Και κάτι τελευταίο.

Θα ήθελα να με ενημερώσετε ποιο ιστορικό βιβλίο διαβάζετε, για να μάθω και εγώ ότι το κίνημα στο Γουδί του 1909, συνδέεται με τα τανκς του Παττακού το 1968!

Δεν γνωρίζω για εσάς, αλλά εγώ ήμουν 3 χρονών τότε! Και δεν είχα καταλάβει τι σημαίνει χούντα! Τώρα που μεγάλωσα… την βλέπω!

Σας ευχαριστώ

Πέτρος Σ. Μίγκος

Απόστρατος Αξιωματικός

(κάτω των 55)

Δυστυχώς, κάποιος που εσείς οι δημοσιογράφοι ονομάζετε ‘’ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ’’ αποφάσισε και διέταξε επειδή είμαι κάτω των 55 να μου κοπούν τα δώρα , το 40% κ.λ.π. κ.λ.π., επειδή ΤΟΛΜΗΣΑ, μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας, να θέλω να κάνω Πάσχα και Πρωτοχρονιά για πρώτη φορά σπίτι μου με τα παιδιά μου!

ΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ… ΤΟΤΕ ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ!

ΝΑ ΓΙΝΩ ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ!

Παραδοχή αποτυχίας από τον Πάγκαλο

Ευθύνες σε Παπακωνσταντίνου - Βενιζέλο επιρρίπτει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, προχωρώντας σε παραδοχή αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής

Σε παραδοχή της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

"Το μνημόνιο απέτυχε γιατί εμείς αποτύχαμε και στη μείωση των εξόδων και στην αύξηση των εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής", αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής".

Σε ό,τι αφορά τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, για τις ενυπόγραφες εγγυήσεις για την 6η δόση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διερωτάται "δεν κατάλαβα γιατί αρνήθηκε να βάλει μία υπογραφή, δημιουργώντας ένα τεράστιο θέμα γύρω από ένα ανύπαρκτο ζήτημα".

Επιτίθεται με σφοδρότητα στο ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι η "εναλλακτική πολιτική των δύο κομμάτων της Αριστεράς στην ΕΕ είναι να γυρίσουμε στη βουκολική Ελλάδα με τα κτηματάκια μας, να βόσκουμε τα αρνάκια μας, με έναν Εμβέρ Χότζα να σφάζει πού και πού τους αντιφρονούντες".

Επίσης, καταλογίζει ευθέως ευθύνες στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αναρχία που επικρατεί στο κράτος, "με τον κάθε Φωτόπουλο να καταλαμβάνει ανενόχλητος τη ΔΕΗ". "Ο κ. Παπουτσής έχει κατ’ εξοχήν την ευθύνη", σημειώνει.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, ο αντιπρόεδρος δηλώνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου "παρασύρθηκε". "Ήταν μία επιλογή που μόνο με κατάρα μπορεί να περιγραφεί", υπογραμμίζει.



Κίνημα του Νότου κόντρα στην αδιαλλαξία της Μέρκελ

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ

Αποφασισμένες να υποχρεώσουν την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ να αποδεχθεί τη λύση των ευρωομολόγων και την εξασφάλιση (απεριόριστης) ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζονται οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου

Κίνημα του Νότου κόντρα στην αδιαλλαξία της Μέρκελ

Στην τελική ευθεία για τη μεγάλη και οριστική αναμέτρηση που θα κρίνει το μέλλον του ευρώ εισέρχεται η Ευρώπη, καθώς η κρίση χρέους και δανεισμού που ξεκίνησε από την Ελλάδα σφίγγει σταδιακά τη θηλιά γύρω και από τις άλλες Οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, απειλώντας να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εάν δεν υπάρξει ανάληψη άμεσης και αποτελεσματικής δράσης.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου χρησιμοποιώντας το σχεδόν μοναδικό "όπλο" που τους έχει απομείνει, τη διαπραγματευτική ισχύ που τους προσφέρει το τεράστιο χρέος τους, είναι αποφασισμένες πλέον να μην αφήσουν περιθώρια στη Γερμανία για νέες υπαναχωρήσεις και να υποχρεώσουν την κ. Μέρκελ να αποδεχθεί τη λύση που προβάλλει αυτή τη στιγμή ως η μοναδική που μπορεί να διασώσει την Ευρωζώνη. Την έκδοση ευρωομολόγου και την εξασφάλιση (απεριόριστης) ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Οι μεγάλες χώρες του Νότου, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, έχοντας την υποστήριξη και των άλλων χωρών της περιφέρειας, δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν το PSI, τη διαδικασία "κουρέματος" δηλαδή του χρέους τους που διακατέχουν ιδιώτες, πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ το βράδυ της Παρασκευής.

Οι χώρες του Νότου που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα αντιμετωπίζουν είτε την απειλή υποβάθμισης από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, είτε ύψος επιτοκίων που καθιστά αδύνατη τη δανειοδότηση, και έτσι εάν δεν βρεθεί άλλη λύση, το "κούρεμα" του χρέους θα είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρήσουν πρόσβαση στις αγορές.

Κίνημα του Νότου κόντρα στην αδιαλλαξία της Μέρκελ

Συγχρόνως, όμως, η άλλη "ανεπίσημη" διαρροή, ότι η νέα ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει έξωθεν οικονομική βοήθεια, παραπέμποντας σε αίτημα υπαγωγής στον EFSF και στο ΔΝΤ, προκάλεσε αναταραχή στην Ευρωζώνη, καθώς ο μηχανισμός δεν μπορεί να αντέξει βεβαίως τη διάσωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και τώρα της Ισπανίας, εάν δεν εξασφαλισθούν πόροι είτε από παρέμβαση της ΕΚΤ είτε από την έκδοση ευρωομολόγου.

Απάντηση στον εκβιασμό
Η άρνηση αποδοχής του PSI θα αποτελεί την απάντηση των χωρών του Νότου στον εκβιασμό που μέχρι τώρα υφίστανται από τη Γερμανία και τις χώρες που έχουν συνταχθεί στο πλευρό της, κυρίως τη Φινλανδία και την Ολλανδία. Οι χώρες αυτές θεωρούν ότι εάν εξαλειφθεί η προοπτική του PSI και των σημαντικών απωλειών που θα υφίστανται οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων, τότε η αγορά θα ηρεμήσει και δεν θα συνεχίσει να στοχοποιεί τα ομόλογά τους.

Κίνημα του Νότου κόντρα στην αδιαλλαξία της Μέρκελ

Τα δύο στρατόπεδα ετοιμάζονται για την τελική μάχη στις 9 Δεκεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής, που πλέον προβάλλει ως καταληκτική ημερομηνία για τη λήψη των τελικών αποφάσεων για οριστική λύση.

Αποφάσεις οι οποίες δεν μπορούν να είναι όπως αυτές των προηγούμενων Συνόδων Κορυφής, οι οποίες ήταν ξεπερασμένες από τα γεγονότα και οδηγήθηκαν σε αναθεώρηση πριν καν αρχίσει η εφαρμογή τους

Υπό την πίεση των αγορών αλλά και των χωρών του Νότου, και με δεδομένους τους θανάσιμους κινδύνους που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη τροπή που παίρνει η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η Γερμανία και η Ανγκ. Μέρκελ πιθανότατα θα υποχρεωθούν τελικά να συναινέσουν στην έκδοση ευρωομολόγου, με αντάλλαγμα θεσμικές αλλαγές που θα δρομολογηθούν με την πολιτική συμφωνία για αναθεώρηση των Συνθηκών.

Το μεγάλο πρόβλημα βεβαίως είναι ότι ενώ η λύση στο θέμα του ευρωομολόγου έχει επείγοντα χαρακτήρα, η διαδικασία της αναθεώρησης της Συνθήκης την οποία ζητά η Γερμανία απαιτεί μια μακρά διαδικασία, καθώς σε αρκετές χώρες η εσωτερική έννομη τάξη απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να εγκριθούν ρυθμίσεις που οδηγούν σε παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε υπερεθνικούς οργασμούς.

Η κ. Μέρκελ μπορεί να "κέρδισε" αρκετό χρόνο από το 2009, όταν φάνηκαν τα πρώτα σημάδια της κρίσης, αλλά η πολιτική εσωστρέφεια και ο έμφυτος συντηρητισμός της οδήγησαν την ίδια αλλά και την Ευρωζώνη σε αδιέξοδο.

Για τη γερμανική πολιτική και οικονομική ηγεσία τα μηνύματα που έφθαναν από την Ελλάδα δεν ήταν αρκετά. Η κρίση με λαϊκιστικό τρόπο αποδόθηκε στους "τεμπέληδες και χαραμοφάηδες" Ελληνες.

Ακολούθησε η Πορτογαλία, δεν έφθασε όμως ούτε αυτή, ούτε καν η Ιταλία και η απειλή υποβάθμισης της γαλλικής Οικονομίας. Επρεπε να έρθουν το σοβαρό μήνυμα του "καψίματος" των γερμανικών ομολόγων και η "διαρροή" για υπαγωγή και της Ισπανίας στον Μηχανισμό για να αρχίσει να... προβληματίζεται η γερμανική ηγεσία. Με την ελπίδα ότι δεν είναι πια αργά...

"ΟΧΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ"

  • "Πράσινο φως" στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης άναψε ο επίτροπος Ολι Ρεν, μιλώντας στο ιταλικό Κοινοβούλιο, βάζοντας όμως φρένο σε μια "δικτατορία δύο ή περισσότερων κρατών".
  • Η δήλωσή του ερμηνεύθηκε ως επίθεση εναντίον της Γερμανίας και της Γαλλίας για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
  • "Η Γερμανία πρέπει να ''πειστεί'' για την κρισιμότητα της έκδοσης ευρωομολόγων και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι για τη σημασία της βαθύτερης ενοποίησης, της αυστηρότερης οικονομικής διακυβέρνησης, στη βάση όμως της πολυφωνίας και όχι της δικτατορίας δύο κρατών", δήλωσε ο κ. Ρεν, δίνοντας έτσι και το "ιδεολογικό" στίγμα της σύγκρουσης που εξελίσσεται στο εσωτερικό της ΕΕ.

Σπάει το μέτωπο του βορρά

Αντίθετες με την έκδοση ευρωομολόγων ήταν αρχικά, εκτός της Γερμανίας, και οι υπόλοιπες χώρες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως είναι η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο. Παρ' όλα αυτά το Λουξεμβούργο υποστηρίζει ήδη την έκδοση ευρω-ομολόγου, ενώ και η Ολλανδία και η Αυστρία έχουν δείξει τα πρώτα σημάδια συμβιβασμού.

Το παζάρι για ευρωομόλογο και ΕΚΤ

Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης προκαλεί γενικευμένη αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΕΕ, όπου ήδη τα αντιτιθέμενα "στρατόπεδα" παίρνουν θέση μάχης.

Το Βερολίνο και η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ έχουν υιοθετήσει την πλέον ανελαστική, αλλά απολύτως ξεκάθαρη στάση.

Το "κλειδί" της εξόδου από την κρίση το κρατά στα χέρια της η Γερμανία, αλλά η έκδοση του ευρωομολόγου και η ανάμειξη της ΕΚΤ στη διαχείριση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης αποτελούσαν (τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή) θέμα-ταμπού.

Κόκκινη γραμμή
Η κ. Μέρκελ θα εγκαταλείψει την "κόκκινη γραμμή" της μόνο εάν εξασφαλίσει ισχυρά ανταλλάγματα, τα οποία θα αφορούν την αλλαγή των Συνθηκών και τη θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Οι αλλαγές που επιδιώκει η Γερμανία δεν εστιάζονται μόνο στη δημοσιονομική πολιτική και στην κοινή οικονομική διακυβέρνηση, αλλά επεκτείνονται και σε θέματα που αφορούν τον καθορισμό των ορίων ηλικίας στη συνταξιοδότηση ή ακόμη και τις φορολογικές κλίμακες.

Απαράβατος όρος για την κ. Μέρκελ είναι η εξαίρεση από την αναθεώρηση της Συνθήκης της οποιασδήποτε αλλαγής στο κεφάλαιο που ρυθμίζει τα της ΕΚΤ.

Η κ. Μέρκελ επιμένει ότι οι Συνθήκες είναι αντίθετες με το να χρησιμοποιείται η ΕΚΤ ως η λύση της τελευταίας ευκαιρίας για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών και δείχνει ανυποχώρητη από τον όρο της επιβολής αυστηρών ποινών στις χώρες που ζουν πέραν των δυνατοτήτων τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, μάλιστα, διακήρυξε ότι η μόνη λύση είναι "περισσότερη Ευρώπη" και η εμβάθυνση της πολιτικής Ενωσης γύρω από το κοινό νόμισμα και όχι τα ευρωομόλογα.

Η κ. Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει και έντονη κριτική στο εσωτερικό, που αποδίδεται κυρίως σε ευρωσκεπικιστές. Δεν είναι τυχαίο ότι το γνωστό Ινστιτούτο IFO του Μονάχου έσπευσε να υπολογίσει ότι οι απώλειες για τους Γερμανούς από ενδεχόμενη έκδοση ευρωομολόγων θα είναι σε ετήσια βάση από 33-47 δισ. ευρώ (ποσό που διαψεύδουν, πάντως, άλλα γερμανικά think tanks).

Η Γαλλία, με τον πρόεδρο Σαρκοζί να εμφανίζεται για δεύτερη φορά να υπαναχωρεί την περασμένη εβδομάδα έναντι της κ. Μέρκελ, ταλαντεύεται μεν στη μορφή που θα πάρει η αναδιαπραγμάτευση των Συνθηκών, αλλά δεν μπορεί να κάνει πίσω από τις δικές του "κόκκινες" γραμμές. Ο κ. Σαρκοζί υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ πρέπει να λειτουργήσει ως αλεξικέραυνο και να μετατραπεί σε ένα είδος κεντρικής τράπεζας, στα πρότυπα των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Ο κ. Σαρκοζί έχει να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών. Γνήσιος εκπρόσωπος της πολιτικής παράδοσης του Ντε Γκολ, ο κ. Σαρκοζί διστάζει να αποδεχθεί την παραχώρηση περαιτέρω εξουσιών σε ευρωπαϊκά όργανα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της διατήρησης (αν όχι ενίσχυσης) της πολιτικής επιρροής της Γαλλίας από τη Γερμανία είναι θέματα που θα τεθούν υπόψη του εκλογικού σώματος και η εμπειρία από το δημοψήφισμα του 2005 (για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα) είναι μάλλον δυσάρεστη.

Οι Βρετανοί
Στον αντίποδα βρίσκονται η Βρετανία και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είναι αντίθετος με την ισχυροποίηση της Ευρωζώνης, η οποία θα οδηγούσε σε Ευρώπη δύο ταχυτήτων, που θα εξοβέλιζε τη Βρετανία από την πρώτη ταχύτητα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μάλιστα, προκάλεσε οργή στους εταίρους, προειδοποιώντας για τον "επαναπατρισμό" των εξουσιών που έχουν παραχωρηθεί στις Βρυξέλλες, αν και ήταν απολύτως δικαιολογημένη η ανησυχία που προκλήθηκε στο Λονδίνο με τη διαρροή της πληροφορίας ότι η Γαλλία θα ευνοούσε την αναθεώρηση των Συνθηκών με συμφωνία μόνο των χωρών της Ευρωζώνης, εξέλιξη που θα άφηνε στο περιθώριο τις χώρες που δεν συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα.

Το πρώτο κρας τεστ

Οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες για την απόφαση που θα διαμορφωθεί για το ευρωομόλογο και τη θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Οι πρώτες ενδείξεις θα υπάρξουν στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα συνέλθει στις 7-8 Δεκεμ?βρίου στη Μασσα?λία, στο περιθώριο του οποίου θα υπάρξουν συναντήσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ της κ. Μέρκελ και των κ. Σαρκοζί και Ραχόι.

Η Αγγλία προετοιμάζεται για την κατάρρευση του ευρώ

Εντολή στις πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται στις χώρες της Ευρωζώνης, να είναι έτοιμες να προστατέψουν του Βρετανούς πολίτες, σε περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ, έχει δώσει η κυβέρνηση της χώρας.

Η Αγγλία προετοιμάζεται για την κατάρρευση του ευρώ

Ανώτατο στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης που μίλησε στην εφημερίδας Telegraph, υποστηρίζει ότι η κατάρρευση του ευρώ είναι απλώς θέμα χρόνου και οι πρεσβείες στις χώρες της ευρωζώνης πρέπει να βοηθήσουν τους πολίτες που βρίσκονται σε αυτές, είτε με την παροχή οικονομικής βοήθειας είτε προστατεύοντάς τους λόγω ανεξέλεγκτων κοινωνικών αναταραχών.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι οι βρετανικές πρεσβείες θα φροντίσουν να παρέχουν ρευστό σε όσους πολίτες της χώρας δεν θα μπορέσουν να πάρουν λεφτά από τις τράπεζες της ευρωζώνης, λόγω της κατάρρευσης του ευρώ.

Ο Αβραμόπουλος καταδικάζει τον ύμνο της Χούντας στη Σχολή Ευελπίδων

Απαράδεκτο, προκλητικό και προσβλητικό χαρακτήρισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος το περιστατικό που έφερε το φως της δημοσιότητας το «Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο σπουδαστές της σχολής Ευελπίδων τραγούδησαν ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου τον ύμνο της Χούντας.

Ο Αβραμόπουλος καταδικάζει τον ύμνο της Χούντας στη Σχολή Ευελπίδων

Ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν ευθύνες, ενώ ζήτησε από τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας να διαμηνύσει προς το στράτευμα και να καταστήσει σαφές, ότι δεν θα γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε συμπεριφορά παρέκκλισης από τις αρχές της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ελευθερίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», την ημέρα της κορύφωσης των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου, σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπιδων τραγούδησαν τον ύμνο της Χούντας, με υποκινητή τον επικεφαλής της ομάδας.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Financial Times:”Ώρα να πληρωθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις”!

Στους τελευταίους 18 μήνες, η Γερμανία έχει δοκιμάσει όλα τα κόλπα για να περιορίσει την συμμετοχή της στις ευρω-διασώσεις. Εχει επιβάλλει εξοντωτικές λιτότητες σε χρεοκοπημένες χώρες. Εχει βάλει στην μέση το ΔΝΤ. Εχει προσπαθήσει να πετάξει το μπαλάκι στην Κίνα. Εχει ανακαλύψει μια απίθανη και μάταιη εμμονή με την μόχλευση του European Financial Stability Facility. Όλα αυτά τα κόλπα έχουν αποτύχει παταγωδώς και η ήπειρος πλησιάζει την άβυσσο, με την Γερμανία την ίδια να υφίσταται την ταπείνωση μιας αποτυχημένης δημοπρασίας ομολόγων.

Εχει έρθει η στιγμή να αποφασίσει μια και καλή η Γερμανία: πόσα χρειάζεται να πληρώσει για να σώσει την Ευρώπη;
Οι Γερμανοί θα φτάσουν σε μια λογική απάντηση μόνο αν εγκαταλείψουν τον μύθο, που διατρανώνει σχεδόν όλη η βόρεια Ευρώπη, ότι οι περιφερειακές χώρες του Νότου είναι οι ανάξιοι ευεργετημένοι μιας φιλανθρωπικής «ένωσης μεταβιβάσεων πληρωμών».
Είναι εύκολο να δούμε από πού προήλθε ο μύθος: Ελληνες που βγαίνουν στην σύνταξη στα 50, που λένε ψέματα για τους προϋπολογισμούς, που ζητάνε διασώσεις σερί και τσατίζονται κι από πάνω. Οσες αερο-φωτογραφίες με αφορολόγητους Αθηναίους που κολυμπάνε στις πισίνες τους κι αν τυπωθούν όμως, η μνησικακία για τους τεμπέληδες Νότιους είναι υπερβολική.
Η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία αποκομίζει μυριάδες πλεονεκτήματα από την «ένωση πληρωμών». Θα πρέπει να πληρώσει παραπάνω για να τα διατηρήσει.
Ας αρχίσουμε από το απλό ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Από το 2009, οι σταθερές ανοιχτές οικονομίες από την Βραζιλία μέχρι την Ελβετία έχουν αντιμετωπίσει εισροές «καυτού» χρήματος και ανοδικές πιέσεις στα νομίσματα τους. Αν η Γερμανία δεν είχε το ευρώ, το νόμισμά της θα συμπεριφερόταν όπως το ελβετικό φράγκο, χαλώντας το βιομηχανικό πάρτι που γίνεται στην χώρα.
Μεταξύ Αυγούστου 2009 και Μαΐου 2011, οι γερμανικές εξαγωγές εκτινάχθηκαν 18%. Με μια λογική εκτίμηση, θα είχαν ανέβει μόνο 10% αν η Γερμανία ήταν εκτός ευρώ.
Αντιστρόφως, αν η περιφερειακή Ευρώπη δεν ήταν δεμένη με το ευρώ, τα νομίσματά της θα είχαν πέσει στο αντίστοιχο διάστημα. Αντί να αντιμετωπίζουν ένα χρηματοοικονομικό σοκ και κρίση ανταγωνιστικότητας, θα αντιμετώπιζαν το πρώτο μέσω του δευτέρου.
Η ίδια «ένωση πληρωμών» που καθιστά την περιφέρεια τόσο ανυπόφορο, είναι εκείνη που έδωσε στην Γερμανία την εξαγωγική της άνθιση. Αντί να βρίζουν τους οκνηρούς Νότιους, οι Γερμανοί θα έπρεπε να μοιραστούν τα λύτρα.
Η Γερμανία ευνοείται περισσότερο απ’ όσο παραδέχεται και μέσω του νομισματικού καναλιού. Στην πρώτη 10ετία του ευρώ, τα επιτόκια σε όλη την ευρωζώνη έπεσαν προς την κατεύθυνση των γερμανικών και οι -χαμηλής αποταμίευσης- νότιες χώρες εμφανίζονταν να παίρνουν μια επιδότηση από την πιστωτική αξιολόγηση των χωρών υψηλής αποταμίευσης.
Όμως, αντί να προκαλέσει ευεργετήματα στην περιφέρεια, η κεντροφόρος νομισματική πολιτική αποδείχθηκε κατάλληλη για την ώριμη «καρδιά» της Ε.Ε. αλλά πολύ χαλαρή για τις επιρρεπείς στον πληθωρισμό αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Με μια ειρωνεία που αρνούνται να δουν οι πληθωριστικο-φοβικοί Γερμανοί, η Ιρλανδία και η Ισπανία υπέστησαν «φούσκες» σε ακίνητα και τράπεζες εξαιτίας, εν μέρει τουλάχιστον, γιατί η νομισματική πολιτική ήταν πολύ γερμανική. Αντί να καταδικάζει τους χαμένους, η Γερμανία πρέπει να τους αποζημιώσει.
Όταν ξεκίνησε η ευρω-κρίση, η νομισματική δυναμική ανατράπηκε, αλλά συνέχισε να ευνοεί τους Γερμανούς. Ως εκδότρια των όσων αποθεματικών ενεργητικών εναπομένουν, η Γερμανία έχει απολαύσει πλημμύρα κεφαλαιακών εισροών από τα την περιφέρεια, πιέζοντας το 10ετές yield στο περίπου 2% -εξαιρουμένης της δημοπρασίας αυτής της εβδομάδας.
Η συνεπαγόμενη νομισματική τόνωση εκδηλώθηκε ακριβώς την ώρα που η χώρα την χρειαζόταν περισσότερο, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Είναι η γερμανική εκδοχή της ποιοτικής φυγής κεφαλαίων που απολαμβάνουν και οι ΗΠΑ χάρη στο δολάριο. Οι χώρες που ωφελούνται από τους διεθνείς νομισματικούς διακανονισμούς θα πρέπει να είναι έτοιμες να επενδύσουν στην συντήρησή τους.
Αντιπαραθέστε την γερμανική τύχη με την καταδίκη της περιφέρειας. Πριν το ευρώ, οι οικογένειες της Πορτογαλίας που ήθελαν να βγουν στην σύνταξη σε εσκούδο, αποταμίευαν εσκούδα. Αυτό δημιούργησε μια ημι-αιχμάλωτη πελατειακή βάση για τα ομόλογα σε εσκούδο, οπότε η κυβέρνησης της Λισσαβόνας μπορούσε να χρηματοδοτηθεί.
Όμως η έλευση του ευρώ παγίωσε την ροπή των αποταμιευτών προς την ακίνητη περιουσία και απέκλεισε τους Πορτογάλους από την κεντρική τους τράπεζα. Οι Πορτογάλοι αποταμιευτές που θέλουν ενεργητικά σε ευρώ, πρέπει να τα αγοράσουν τώρα από την Γερμανία. Και χωρίς πιστωτή «έσχατης ανάγκης» να την στηρίξει, η πορτογαλική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει τρομαχτικά ποσά στους τρομαγμένους επενδυτές.
Το αποτέλεσμα είναι το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας να είναι πολύ υψηλότερο απ’ όσο όταν είχε το νόμισμά της. Βεβαίως, οι κεφαλαιακές μετακινήσεις που πνίγουν την Πορτογαλία, είναι οι ίδιες που στηρίζουν την «τυχερή» Γερμανία.
Οπότε, ναι, οι Γερμανοί έχουν δίκιο: Η νομισματική ένωση της Ευρώπης εμπεριέχει πράγματι «πληρωμές». Όμως αυτές οι πληρωμές δεν ρέουν μόνο προς μια μεριά. Η Γερμανία πληρώνει μέσω διασώσεων και ενδοκυβερνητικών μεταβιβάσεων, αλλά επίσης επωφελείται μέσω των εμπορικών και νομισματικών καναλιών. Αν η Γερμανία αποδεχτεί αυτή την αλήθεια, έχει μια ευκαιρία να βρει την θέληση να σώσει το ευρώ –και να σώσει και τις προσπάθειες μιας γενιάς να χτίσουν μια ενοποιημένη Ευρώπη.

Η Ελλάς πωλείται. .......από παλιά...

Μέτρα 7 δισ. ευρώ για την τριετία 2013-2015

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο

Περαιτέρω μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ θα επιβληθούν την τριετία 2013-2015, στο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου, όπως αυτό διαμορφώθηκε και κατατέθηκε την Παρασκευή στην Βουλή.

Το 2012 δεν προβλέπεται η λήψη νέων μέτρων πέραν όσων έχουν ψηφιστεί. Αντίθετα στο νέο μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνεται για το 2012 «μαξιλάρι» 3,48 δισ. ευρώ, που προέρχεται από τη μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους μετά την ολοκλήρωση του PSI και τα αυξημένα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Για το 2015 προβλέπεται μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 125,6% του ΑΕΠ ή σε 285,8 δισ. ευρώ, μετά το PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, βάσει του δεύτερου πακέτου στήριξης).

Για το 2012 προβλέπεται στο 145,5% του ΑΕΠ (309,3 δισ. ευρώ), το 2013 στο 146,7% (314,9 δισ. ευρώ) και το 2014 στο 139,2% (306,7 δισ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, προβλέπεται στο 9% για φέτος, στο 5,4% για το 2012, στο 6,1% για το 2013, στο 5,1% για το 2014 και στο 4,2% για το 2015.

Σύμφωνα με τις προγενέστερες προβλέψεις, του Ιουνίου, το έλλειμμα επρόκειτο να πέσει κάτω από το 3% το 2014 και στο 1,1% το 2015.

«Το επικαιροποιημένο πλαίσιο δεν λαμβάνει υπ' όψιν του τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2015» πρόσθεσε.

Συμφωνεί με τη Γερμανία για τα ευρωομόλογα ο Μάριο Μόντι

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι υποστηρίζει τη γερμανική θέση σχετικά με τα ευρωομόλογα, όπως αναφέρει η διαδικτυακή πύλη για ευρωπαϊκά θέματα euobserver.com. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες πολλές προτάσεις σχετικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία και συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό με αυτές. Θεωρώ ωστόσο ότι τα ευρωομόλογα ή τα ομόλογα σταθερότητας, όπως και να θέλουμε να τα αποκαλέσουμε, δίνουν το λάθος μήνυμα, καθώς ομογενοποιούν τα διαφορετικά επιτόκια, που αποτελούν ωστόσο ενδείξεις για τους τομείς που χρειάζεται να εργαστούμε επιπλέον" δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός στο Στρασβούργο μετά τη συνάντησή του με Σαρκοζί και Μέρκελ.

Αυτή ήτνα η πρώτη φορά που ηγέτης της Ιταλίας κλήθηκε σε συνάντηση του γαλλογερμανικού άξονα. Ωστόσο ελάχιστα πράγματα διέρρευσαν από τη συνάντηση πέρα από μία ανακοίνωση του Σαρκοζί ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θα προτείνουν τις δικές τους τροποποιήσεις στις Συνθήκες της ΕΕ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

"Εργαζόμαστε πάνω σε προτάσεις για αλλαγές, οι οποίες βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο" δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. Οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου.

Οι ελπίδες όμως της Γαλλίας ότι κατά τη συνάντηση στο Στρασβούργο θα επιλυόταν το ζήτημα της διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει η ΕΚΤ στην κρίση χρέους, δεν επαληθεύτηκαν. Σύμφωνα μάλιστα με γαλλικά ΜΜΕ ο Σαρκοζί "ενοχλήθηκε" από την απροθυμία της Mέρκελ να συζητήσουν το ζήτημα παρόλο που δεν το έδειξε δημόσια.

Τι σχεδιάζει για τις επόμενες 40 μέρες το υπουργείο Οικονομικών

Αρχές Δεκεμβρίου θα έρθουν τελικώς στην Ελλάδα τα 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης από το α’ πακέτο βοήθειας.

Τι σχεδιάζει για τις επόμενες 40 μέρες το υπουργείο Οικονομικών

Αυτό είναι το ρεαλιστικό σενάριο, που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, ως προς την τακτοποίηση των ανελαστικών τους υποχρεώσεων, που πρέπει να διευθετηθούν από τώρα έως και στο τέλος του έτους.

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, βεβαίως, τα λεφτά να έρθουν και μέσα στο επόμενο 7ημερο, όμως, αυτή είναι η αισιόδοξη εκδοχή των πραγμάτων και στο οικονομικό επιτελείο προτιμούν να την …αγνοούν, για να μην απογοητευθούν.

Με τα λεφτά αυτά, μεταξύ άλλων, θα αποκατασταθούν οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων, θα διασφαλιστούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και βεβαίως θα πληρωθούν οι ομολογιακές λήξεις του Δεκεμβρίου, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ, από τα οποία, τα 3 δισ. είναι άμεσα απαιτητά σε ρευστό.

Παράλληλα, στο υπουργείο εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμα και τον επόμενο μήνα να προχωρήσουν σε μια, τουλάχιστον, έκδοση εντόκου γραμματίου, σπάζοντας μια παράδοση που λέει ότι το Δεκέμβριο δεν γίνονται τέτοιες κινήσεις.

Η κατάσταση ωστόσο θεωρείται και είναι έκτακτη, οπότε οι εξαιρέσεις επιτρέπονται. Άλλωστε, κάτι ανάλογο έγινε και τον Αύγουστο, όταν και πάλι οι εκδόσεις δεν γίνονταν, αλλά φέτος, κατ’ εξαίρεση, έγιναν.

Το δημόσιο έχει άμεση ανάγκη για κεφάλαια και τώρα του παρουσιάζεται μια ακόμα ευκαιρία.

Μέσω του νέου πακέτου ρευστότητας, μέσω εγγυήσεων, ύψους 30 δισ. που παρέχεται στις τράπεζες, μπορεί να διεκδικήσει ένα καλό μέρος τους κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μέσω τέτοιων εκδόσεων.

Γι’ αυτό και δεν σκοπεύει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Τα βήματα για μικρότερο κράτος

Κατάργηση οργανικών θέσεων, μεταφορά αρμοδιοτήτων και κάλυψη των κενών μέσω σαρωτικών μετακινήσεων υπαλλήλων περιλαμβάνονται στο σχέδιο για αναδιοργάνωση του Δημοσίου

Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Ρέππας επεξεργάζονται τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον περιορισμό του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα
Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Ρέππας επεξεργάζονται τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον περιορισμό του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα

Από τις αρχές του 2012 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών καθώς και των οργανισμών του κράτους σε συνδυασμό με την αξιολόγηση του προσωπικού. Η διαδικασία θα γίνει με τη συμβολή εταιρειών συμβούλων και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ προκειμένου να επιλεγεί το πλεονάζον προσωπικό και να καταγραφούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Την επόμενη χρονιά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του κράτους περιλαμβάνει σαρωτικές μετακινήσεις προσωπικού σε όλο το Δημόσιο, αλλά και "εφεδρεία" για όσους εργαζόμενους χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό κυρίως από τα ΝΠΙΔ και τις ΑΕ του Δημοσίου που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν. Η επιλογή δεν θα γίνει με οριζόντια κριτήρια, όπως εφαρμόζεται η πρώτη φάση της εφεδρείας, αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα καθοριστούν πριν ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης υπηρεσιών και υπαλλήλων.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

- Μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η κατάργηση 150.000 κενών οργανικών θέσεων στο σύνολο του Δημοσίου, ενώ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαμόρφωση των νέων οργανισμών στα υπουργεία και στα ΝΠΔΔ όπου μειώνονται τουλάχιστον 30% οι οργανικές μονάδες και γίνονται συγχωνεύσεις υπηρεσιών.

- Παράλληλα, προετοιμάζεται το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία ενός Επιτελικού Κράτους, όπου μία σειρά εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία θα μεταφερθούν μαζί με το προσωπικό που απασχολείται σε αυτές, στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις και στους ΟΤΑ α' και β΄βαθμού.

- Ηδη έχει προβλεφθεί με εγκύκλιο του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντ. Ρόβλια, να καλυφθούν μέχρι και σήμερα τα κενά που θα διαμορφωθούν από τις αποχωρήσεις "εφέδρων" υπάλλήλων οι οποίες θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης που θα γίνει σε υπηρεσίες και οργανισμούς θα καταγράφεται το πλεονάζον προσωπικό και οι ανάγκες σε υπαλλήλους. Η τριμελής επιτροπή που θα δημιουργηθεί υπό την προεδρία στελέχους του ΑΣΕΠ θα δημοσιεύει τις θέσεις που πρέπει να καλυφθούν ανά την επικράτεια μέσω μετατάξεων πλεονάζοντος προσωπικού από άλλες υπηρεσίες. Οι μετακινήσεις δεν θα έχουν γεωγραφικούς περιορισμούς και όποιος υπάλληλος αρνείται να μετακινηθεί θα τίθεται σε "εφεδρεία".

Για παράδειγμα, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες δασολόγων στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και παράλληλα καταγραφούν ανάγκες σε δασολόγους στην Αλεξανδρούπολη ή στο Ηράκλειο Κρήτης, τότε θα μετακινηθούν οι πλεονάζοντες δασολόγοι στις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού.

- Παράλληλα, έχει προβλεφθεί ότι για να καλυφθούν ανάγκες θα μετακινηθεί προσωπικό είτε μεταξύ υπουργείων είτε μεταξύ υπουργείων και ΝΠΔΔ. Η διαδικασία της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013, οπότε και θα διαμορφωθούν τα νέα οργανογράμματα υπουργείων και ΝΠΔΔ. Με τη θεσμοθέτηση του "κρατικού υπαλλήλου" για τη μετακίνηση προσωπικού χρειάζεται πλέον μία κοινή απόφαση την οποία υπογράφουν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο συναρμόδιος υπουργός.

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΡΕΠΠΑ
Υπό την εποπτεία Ράινχεμπαχ η αξιολόγηση

Μέχρι τα τέλη του 2011 θα εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία θα καθορίζονται οι υπηρεσίες και οι δημόσιοι οργανισμοί που θα αξιολογηθούν. Η επιλογή των φορέων αλλά και η διαδικασία της αξιολόγησης θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην οποία είναι επικεφαλής ο Χ. Ράιχενμπαχ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προηγηθεί η αξιολόγηση των υπουργείων και θα ακολουθήσουν τα ΝΠΔΔ.

Πάγωμα
Το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει τη λίστα των ΝΠΙΔ και των ΑΕ του Δημοσίου που θα τεθούν υπό αξιολόγηση. Το διαφαινόμενο "πάγωμα" των προσλήψεων για το 2012 σε συνδυασμό με τον υπολογισμό της μετακίνησης υπαλλήλων από ΝΠΙΔ στο Δημόσιο ως πρόσληψης, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από τους δημόσιους οργανισμούς θα τεθεί σε εφεδρεία μέχρι και 12 μήνες. Από την επιτυχία του πρώτου και δεύτερου κύματος εφεδρείας που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2011 θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εφαρμογή του μέτρου και τα επόμενα δύο χρόνια στον "στενό" δημόσιο τομέα. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα υποχρέωση της χώρας έναντι των δανειστών να εφαρμόσει τον θεσμό της εφεδρείας την επόμενη διετία στον κρατικό μηχανισμό.

Στο μικροσκόπιο

1 Τα υπουργεία και οι υπηρεσίες τους με στόχο να εφαρμοστεί το Επιτελικό Κράτος

2 Τα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν τα υπουργεία

3 Δημόσιοι Οργανισμοί και εταιρείες του Δημοσίου προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα καταργηθούν, θα συγχωνευτούν ή θα ανασυγκροτηθούν

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)