Από τις αρχές του 2012 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών καθώς και των οργανισμών του κράτους σε συνδυασμό με την αξιολόγηση του προσωπικού. Η διαδικασία θα γίνει με τη συμβολή εταιρειών συμβούλων και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ προκειμένου να επιλεγεί το πλεονάζον προσωπικό και να καταγραφούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Την επόμενη χρονιά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του κράτους περιλαμβάνει σαρωτικές μετακινήσεις προσωπικού σε όλο το Δημόσιο, αλλά και "εφεδρεία" για όσους εργαζόμενους χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό κυρίως από τα ΝΠΙΔ και τις ΑΕ του Δημοσίου που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν. Η επιλογή δεν θα γίνει με οριζόντια κριτήρια, όπως εφαρμόζεται η πρώτη φάση της εφεδρείας, αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα καθοριστούν πριν ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης υπηρεσιών και υπαλλήλων.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:
- Μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η κατάργηση 150.000 κενών οργανικών θέσεων στο σύνολο του Δημοσίου, ενώ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαμόρφωση των νέων οργανισμών στα υπουργεία και στα ΝΠΔΔ όπου μειώνονται τουλάχιστον 30% οι οργανικές μονάδες και γίνονται συγχωνεύσεις υπηρεσιών.
- Παράλληλα, προετοιμάζεται το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία ενός Επιτελικού Κράτους, όπου μία σειρά εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία θα μεταφερθούν μαζί με το προσωπικό που απασχολείται σε αυτές, στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις και στους ΟΤΑ α' και β΄βαθμού.
- Ηδη έχει προβλεφθεί με εγκύκλιο του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντ. Ρόβλια, να καλυφθούν μέχρι και σήμερα τα κενά που θα διαμορφωθούν από τις αποχωρήσεις "εφέδρων" υπάλλήλων οι οποίες θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης που θα γίνει σε υπηρεσίες και οργανισμούς θα καταγράφεται το πλεονάζον προσωπικό και οι ανάγκες σε υπαλλήλους. Η τριμελής επιτροπή που θα δημιουργηθεί υπό την προεδρία στελέχους του ΑΣΕΠ θα δημοσιεύει τις θέσεις που πρέπει να καλυφθούν ανά την επικράτεια μέσω μετατάξεων πλεονάζοντος προσωπικού από άλλες υπηρεσίες. Οι μετακινήσεις δεν θα έχουν γεωγραφικούς περιορισμούς και όποιος υπάλληλος αρνείται να μετακινηθεί θα τίθεται σε "εφεδρεία".
Για παράδειγμα, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες δασολόγων στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και παράλληλα καταγραφούν ανάγκες σε δασολόγους στην Αλεξανδρούπολη ή στο Ηράκλειο Κρήτης, τότε θα μετακινηθούν οι πλεονάζοντες δασολόγοι στις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού.
- Παράλληλα, έχει προβλεφθεί ότι για να καλυφθούν ανάγκες θα μετακινηθεί προσωπικό είτε μεταξύ υπουργείων είτε μεταξύ υπουργείων και ΝΠΔΔ. Η διαδικασία της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013, οπότε και θα διαμορφωθούν τα νέα οργανογράμματα υπουργείων και ΝΠΔΔ. Με τη θεσμοθέτηση του "κρατικού υπαλλήλου" για τη μετακίνηση προσωπικού χρειάζεται πλέον μία κοινή απόφαση την οποία υπογράφουν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο συναρμόδιος υπουργός.
ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΡΕΠΠΑ
Υπό την εποπτεία Ράινχεμπαχ η αξιολόγηση
Μέχρι τα τέλη του 2011 θα εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία θα καθορίζονται οι υπηρεσίες και οι δημόσιοι οργανισμοί που θα αξιολογηθούν. Η επιλογή των φορέων αλλά και η διαδικασία της αξιολόγησης θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην οποία είναι επικεφαλής ο Χ. Ράιχενμπαχ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προηγηθεί η αξιολόγηση των υπουργείων και θα ακολουθήσουν τα ΝΠΔΔ.
Πάγωμα
Το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει τη λίστα των ΝΠΙΔ και των ΑΕ του Δημοσίου που θα τεθούν υπό αξιολόγηση. Το διαφαινόμενο "πάγωμα" των προσλήψεων για το 2012 σε συνδυασμό με τον υπολογισμό της μετακίνησης υπαλλήλων από ΝΠΙΔ στο Δημόσιο ως πρόσληψης, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από τους δημόσιους οργανισμούς θα τεθεί σε εφεδρεία μέχρι και 12 μήνες. Από την επιτυχία του πρώτου και δεύτερου κύματος εφεδρείας που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2011 θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εφαρμογή του μέτρου και τα επόμενα δύο χρόνια στον "στενό" δημόσιο τομέα. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα υποχρέωση της χώρας έναντι των δανειστών να εφαρμόσει τον θεσμό της εφεδρείας την επόμενη διετία στον κρατικό μηχανισμό.
Στο μικροσκόπιο
1 Τα υπουργεία και οι υπηρεσίες τους με στόχο να εφαρμοστεί το Επιτελικό Κράτος
2 Τα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν τα υπουργεία
3 Δημόσιοι Οργανισμοί και εταιρείες του Δημοσίου προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα καταργηθούν, θα συγχωνευτούν ή θα ανασυγκροτηθούν