Χωρίς ΑΦΜ και με χρέη που αγγίζουν τα 26 δις ευρώ χωρίς τις προσαυξήσεις εντοπίστηκαν off shore 14 εταιρείες στη Θεσσαλονίκη. Σε εξέλιξη οι έρευνες για πάταξη της φοροδιαφυγής
Τη μία αποκάλυψη μετά την άλλη κάνει ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ κ. Ν. Λέκκας με αφορμή τις έρευνες που πραγματοποιεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε off shore εταιρείες που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο "Βήμα FM 99,5" στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 14 offshore εταιρείες οι οποίες οφείλουν στο κράτος φόρους συνολικού ύψους 26 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα δύο από αυτές δεν διέθεταν ούτε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ενώ όφειλαν να έχουν αποκτήσει.
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, όταν υπάρχουν ακίνητα στην Ελλάδα, η έδρα ορίζεται στην ελληνική επικράτεια.
Από παλαιότερα, οι offshore εταιρείες με ακίνητα στην Ελλάδα πλήρωναν έως το 2009 φόρο με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας.
Το 2010 και το 2011 έγινε 15% επί της αντικειμενικής αξίας. Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει ήδη ξεκινήσει ελέγχους σε υποθηκοφυλακεία και πολεοδομίες για να διαπιστώσει τον ακριβή αριθμό.
Ο αριθμός αυτός θα διασταυρωθεί και από τις αρμόδιες ΔΟΥ στις οποίες υποβάλλονται οι δηλώσεις.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος "το τρομερό που υπάρχει είναι 14 offshore εταιρείες στη Θεσσαλονίκη: στην (ΔΟΥ) ΦΑΕΕ Θεσσαλονίκης, στην Κασσάνδρα, στον Πολύγυρο και υπάρχουν στη Β' Κατερίνης.
Είναι 14 εταιρείες για τις οποίες ο οφειλόμενος φόρος χωρίς τις προσαυξήσεις φθάνει τα 26 εκατ. ευρώ και δύο εξ αυτών στερούνται ΑΦΜ. Δηλαδή, δεν θα τις έβρισκε κανείς, φαντάσματα! Ειδικότερα μία που είναι στον Πολύγυρο έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο 21 εκατ. ευρώ".
Ο ίδιος δήλωσε ότι "το πάρτι πρέπει να τελειώσει".
Πάντως, στο Κρανίδι, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΔΟΕ υπάρχουν περισσότερες από 200 offshore εταιρείες στις οποίες ανήκουν ακίνητα μεγάλης αξίας.