Η απόφαση της κυβέρνησης να φθάσουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στο ύψος των εμπορικών είναι ειλημμένη, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. |
«Τέλος» στις αντικειμενικές αξίες, αλλά και στην κτηματαγορά, βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με το σχέδιο να αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές στο ύψος των εμπορικών.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι όπως άμεσα δημιουργηθεί το Μητρώο Ακινήτων, στο οποίο θα καταγράφονται αυτόματα οι όποιες αυξομειώσεις των τιμών, και επομένως θα είναι εύκολος ο υπολογισμός των φόρων και τελών που βαρύνουν τα ακίνητα, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθούνται οι μεταβιβάσεις και το Δημόσιο θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την ακίνητη περιουσία όλων των υπόχρεων.
Η απόφαση της κυβέρνησης να φθάσουν οι αντικειμενικές αξίες στο ύψος των εμπορικών είναι ειλημμένη, το επανέλαβε άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλος, για μια ακόμη φορά σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, στην οποία συγκεκριμένα ανέφερε: «Στόχος μας είναι να μην αυξήσουμε την επιβάρυνση, αλλά να φέρουμε κοντά την εμπορική με την αντικειμενική αξία χωρίς αύξηση της επιβάρυνσης».
Σε κάθε περίπτωση βέβαια η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, θα έχει και πάλι σημαντικές επιπτώσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία των ακινήτων, ενώ όσοι προγραμματίζουν να αποκτήσουν ακίνητο θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.
Επισημαίνεται ότι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε κάθε συμβόλαιο, είτε αφορά αγοραπωλησία, αντιπαροχή, δωρεά ή γονική παροχή, αυξάνονται ταυτόχρονα και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο, ενώ φυσικά αρκετοί θα είναι και οι υπόχρεοι οι οποίοι δεν θα γλιτώσουν από την τσιμπίδα του «πόθεν έσχες».
Αν και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 έχει ανασταλεί το «πόθεν έσχες» για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κ.λπ.).
Με τα δεδομένα πάντως αυτά οι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα στην κτηματαγορά και στην οικοδομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να επιμηκυνθεί το χρονικό διάστημα που θα παραμένει στον «πάγο» η αγορά ακινήτων, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η επικείμενη εξίσωση των τιμών θα επηρεάσει και αρκετούς φόρους και τέλη, για τον προσδιορισμό των οποίων χρησιμοποιούνται ως βάση υπολογισμού οι αντικειμενικές αξίες, ενώ θα εκτινάξει στα ύψη το νέο τέλος που επιβάλλεται επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Φόροι - τέλη μεταβίβασης
* ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή 23%.
* Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων 8-10%.
* Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων 3% επί ΦΜΑ.
* Φόρος ανταλλαγής (- συνένωσης οικοπέδων) 4%-5%
* Φόρος διανομής ακινήτων 2%-2,5%
* Φόρος χρησικτησίας ακινήτων 8%-10 %
* Τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών κατά τη σύνταξη συμβολαίων 6,50 τοις χιλίοις.
* Τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών κατά τη μεταγραφή 1,25 τοις χιλίοις
* Πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων 4,5-7,5 τοις χιλίοις.
Φόροι κληρονομιάς, δωρεάς
* Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής ακινήτων
- Α' Κατηγορία: προς τέκνα (γον. παροχή), εγγονούς, συζύγους, γονείς 1%-10%
- Β' Κατηγορία: προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες κ.λπ. 5%-20%
- Γ' Κατηγορία: προς άλλους συγγενείς και ξένους 20%-40%
* Φόρος δωρεάς ακινήτων
- Α' Κατηγορία: προς εγγονούς, συζύγους, γονείς 5%-20%
- Β' Κατηγορία: προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες κ.λπ. 10%-30%
- Γ' Κατηγορία: προς άλλους συγγενείς και ξένους 20%-40%
H κλίμακα του ΦΑΠ 2010 - 2011
* Ακίνητη περιουσία αξίας έως 200.000 ευρώ δεν φορολογείται.
* Από 200.001 μέχρι 500.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 0,2%.
* Από 500.001 μέχρι 600.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 0,3%.
* Από 600.001 μέχρι 700.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 0,6%.
* Από 700.001 μέχρι 800.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 0,9%.
* Από 800.001 μέχρι 5.000.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 1%.
* Ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 5.000.000 ευρώ φορολογείται με 2% για 3 έτη.
Ετήσιοι - περιοδικοί φόροι
* Ετήσιος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από 1.1.2010: 2 τοις χιλίοις 2% (Φ.πρόσ.)
και 6 τοις χιλίοις (Νομ. πρόσωπα)
* Ετήσιο τέλος ηλεκτρ. δομημένων επιφανειών (μέσω ΔΕΗ) 3-20 ευρώ/τ.μ.
* Ετήσιο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), (κτίσματα+οικόπεδα) 0,25-0,35 τοις χιλίοις.
* Ετήσιος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας υπεράκτιων εταιρειών 15%
* Φόρος αναπροσαρμογής αξίας ακινήτων επιχειρήσεων (περιοδ.) γη 5%, κτήρια 8%.
Εξέταση εκ νέου όλων των φόρων
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η φορολογία στις μεταβιβάσεις και τις γονικές παροχές ακινήτων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και γι' αυτό το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη μείωσή της και έχει δώσει εντολή να εξεταστούν από μηδενική βάση όλοι οι φόροι που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης στη χώρα μας είναι 8% και 10%, όταν στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1%-6%, στην Ιρλανδία 1%-2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%.
* Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 έχει ανασταλεί το «πόθεν έσχες» για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (Α' κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κ.λπ.).