Το υπουργείο Υποδομών, με περίσσια μυστικότητα και γραπτή επιστολή «εσωτερικής κατανάλωσης», έσπευσε να ειδοποιήσει την περασμένη Παρασκευή τις διοικήσεις 14 οργανισμών να καταθέσουν άρον άρον μέχρι τις 26 Οκτωβρίου -μέχρι αύριο, δηλαδή- τα ονόματα αυτών που φεύγουν μέσω της εφεδρείας.
Το έγγραφο με θέμα «Εφαρμογή των νέων διατάξεων για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και την εργασιακή εφεδρεία», υπογεγραμμένο και πρωτοκολλημένο κανονικά, φαίνεται πως έχει συνταχθεί στις 21 Οκτωβρίου -δηλαδή λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Απευθύνεται στα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα των Γενικών Γραμματειών Δημοσίων και Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Εργων, ζητώντας από τις διοικήσεις τους να αποστείλουν «άμεσα και όχι αργότερα από την 26-10-2011» τις καταστάσεις του προσωπικού που εμπίπτει στις ρυθμίσεις του σχετικού νόμου.
Ζήτημα νομιμότητας
Στη λίστα με τους 14 φορείς συμπεριλαμβάνονται, εκτός από εταιρείες όπως ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων και η «Αττικό Μετρό», η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ που είναι εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι οργανισμοί αποτελούν απλά την πρώτη «φουρνιά» αφού, εντός των ημερών, το υπουργείο αναμένεται να ειδοποιήσει και τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου να προχωρήσουν στην κατάρτιση λίστας εφεδρείας. Πάντως, οι περισσότερες διοικήσεις έχουν ήδη δώσει ανεπίσημη προφορική εντολή στις υπηρεσίες τους να εξετάσουν πόσοι και ποιοι από το προσωπικό εμπίπτουν στα άρθρα 33 και 34 του νόμου.
Το συγκεκριμένο έγγραφο προώθησε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό οργανισμών του Δημοσίου (ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΙΝ, ΠΟΘΑ, ΠΟΜΕΕΑ, ΟΣΕΤΕΕ, των Σωματείων ΟΣΚ, ΙΓΜΕ, ΟΔΔΥ, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΟΓΑΚ, ΗΔΙΚΑ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΘΕΜΙΣ, ΟΚΑΑ, ΕΛΟΤ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΜΟΔ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Αττικό Μετρό, Γ.Γ. Τουρισμού), κάνοντας λόγο για «κυβερνητική αθλιότητα» και «αγριότητα». «Είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει. Εδώ τίθεται όχι μόνο ζήτημα νομιμότητας, αλλά και λογικής: πριν καν το πολυνομοσχέδιο βγει στο ΦΕΚ, πριν δοθούν οι πιστοποιήσεις από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, πώς το υπουργείο ζητά να δοθούν λίστες με ονόματα;», αναρωτιέται ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΣΚ, Μανώλης Δανδουλάκης.
Δεν είναι λίγοι, πάντως, οι εργαζόμενοι σε οργανισμούς του Δημοσίου που μιλούν για «καθεστώς τρομοκρατίας». Καταγγέλλουν ότι οι ίδιοι και πολλοί συνάδελφοί τους έχουν δεχτεί τηλεφωνήματα από προϊσταμένους των υπηρεσιών τους, που ρωτούν πόσα χρόνια έχουν στην υπηρεσία και πόσα ένσημα έχουν συμπληρώσει. Εντούτοις, οι περισσότερες διοικήσεις μάλλον δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε λίστα «πλεονάζοντος προσωπικού» μέχρι να οριστικοποιηθεί το ζήτημα της εφεδρείας. Για παράδειγμα, στην εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.», η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με νομικούς για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ στην ΕΥΑΘ διατείνονται πως η εντολή του υπουργείου Υποδομών δεν αφορά την εταιρεία, «καθώς είναι Α.Ε. εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και ανήκει σε άλλη κατηγορία».