Σχέδιο: Στο ΣτΕ για γνωμοδότηση με τη διαδικασία του επείγοντος
Στην τελική ευθεία πριν από την επικύρωση μπήκε, χθες, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την εργασιακή εφεδρεία, αφού απεστάλη προς γνωμοδότηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μάλιστα με τη διαδικασία του επείγοντος.Με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, θα καταρτιστούν οι πίνακες κατάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. |
Με το εν λόγω σχέδιο, που ξεσήκωσε πληθώρα αντιδράσεων αυτό καθαυτό -αλλά και λόγω των φορέων που επελέγησαν για να εφαρμοστεί αρχικά-, θα καταρτιστούν οι πίνακες κατάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, το σχέδιο με την ονομασία «Καθορισμός των κριτηρίων και της διαδικασίας κατάρτισης των πινάκων κατάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού του άρθρου 37 παρ. 7 του Ν. 3986/2011» έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την αξιολόγηση βάσει κριτηρίων, του προσωπικού που τυχόν χαρακτηριστεί ως πλεονάζον από τις διοικήσεις των ΝΠΙΔ -που εμπίπτουν στο πεδίο του Κεφ. Α του Ν. 3429/2005- και την κατάταξή του σε πίνακες κατά κατηγορία και ειδικότητα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά, σύμφωνα με το νόμο, σε θέσεις τακτικού προσωπικού σε φορείς του δημόσιου τομέα ή η επιλογή τους για θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης, με αδιάβλητο και απολύτως διαφανή τρόπο, κατά τη σειρά προτεραιότητας των πινάκων.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ., οι φορείς, εφόσον χαρακτηρίσουν προσωπικό ως πλεονάζον, συντάσσουν και αποστέλλουν στο ΑΣΕΠ πίνακα πλεονάζοντος προσωπικού κατά κατηγορία και ειδικότητα, καθώς και τα στοιχεία υπηρεσιακών μεταβολών. Επιπλέον, προσκομίζονται στο ΑΣΕΠ από τους ενδιαφερόμενους τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα προσόντα και τις ιδιότητες που επικαλούνται (όπως τίτλους σπουδών).
Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ΑΣΕΠ κατατάσσει το πλεονάζον προσωπικό και συντάσσει ανά φορέα πίνακα κατάταξης κατά κατηγορία και ειδικότητα.
Η κατάταξη γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τα τυπικά προσόντα, την εμπειρία, το χρόνο εργασίας στον φορέα, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση (πολύτεκνοι ή τέκνα πολυτέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες).
Ειδική μέριμνα υπάρχει για τα άτομα με αναπηρία, τους έχοντες σύζυγο ή την επιμέλεια τέκνων με αναπηρία, καθώς και για τους συζύγους που έχουν χαρακτηριστεί και οι δύο ως πλεονάζοντες.
Το ΑΣΕΠ ενοποιεί τους πίνακες των φορέων δύο φορές το χρόνο. Ειδικότερα, για το πρώτο έτος η ενοποίηση γίνεται κάθε τρίμηνο.
Από τον ενοποιημένο πίνακα και ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, με βάση τη σειρά κατάταξης, θα γίνεται η μεταφορά του προσωπικού σε θέση τακτικού προσωπικού στο δημόσιο τομέα σε ποσοστό 10% των ετήσιων προσλήψεων, καθώς και σε θέσεις εποχικού προσωπικού έως ποσοστό 30% των θέσεων που προκηρύσσονται.
Επισημαίνεται ότι για την επιλογή σε θέση μερικής απασχόλησης οι κατατασσόμενοι στον πίνακα έχουν απόλυτη προτεραιότητα.
Αντιδράσεις
Και χθες, εξάλλου, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις για τη ρύθμιση της εργασιακής εφεδρείας, αλλά και για τους 151 φορείς που επελέγησαν για να εφαρμοστεί άμεσα το μέτρο.
Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «κυβερνητικό αλαλούμ», επισημαίνοντας ότι φορείς όπως το «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης Α.Ε.» (ΕΛΚΕΑ Α.Ε.), το «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας Α.Ε.» (ΕΛΚΑ Α.Ε.), το «ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ ΕΠΕ» και το «Κέντρο Ελληνικής Γούνας» δεν υπάρχουν από το 2010, αφού σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 3895/2010, συγχωνεύθηκαν δι' απορροφήσεως από την «ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε.».
Την ίδια ώρα, διευρύνεται ο «κύκλος» των φορέων που, ενώ περιλαμβάνονται στη λίστα των 151, είτε δεν είναι δημόσιοι, αλλά σωματεία, είτε δεν υπάρχουν καθόλου. Επίσης, στη λίστα περιλαμβάνονται 31 φορείς τους οποίους η Οικονομική Διεύθυνση του υπουργείου Υγείας, σε έγγραφο που απέστειλε από τις 28 Απριλίου προς την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, υπογράμμιζε ότι έχουν συμπεριληφθεί στην εκπονούμενη λίστα από παραδρομή και ζητούσε να διαγραφούν.