Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ακίνητα: Εισφορά με δύο δόσεις και είκοσι κλιμάκια

Σε δύο δόσεις εξετάζεται να εισπραχθεί φέτος, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το νέο τέλος που θα επιβληθεί στα ακίνητα, ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμη το ζήτημα εάν θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του η παλαιότητα των κτισμάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, αποκάλυψε ότι, για τον υπολογισμό του νέου τέλους στα ακίνητα, θα υπάρχουν 20 κλίμακες χρέωσης, από τα 0,50 έως και τα 10 ευρώ ανά τ.μ.

Στην απόφαση αυτή φαίνεται ότι καταλήγουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να εξοφλήσουν το νέο φόρο με τους δύο επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ, σε κάθε περίπτωση δε έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Από την άλλη πλευρά, η εισήγηση που κερδίζει έδαφος προβλέπει να μη λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του εν λόγω τέλους η παλαιότητα των κτισμάτων, καθώς, όπως επισημαίνουν οι υποστηρικτές της, δεν θα καταστεί δυνατή η είσπραξη των 4 δισ. ευρώ στη διετία 2011 - 2012.

Η αντίθετη άποψη

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, η οποία υποστηρίζει ότι οι επιβαρύνσεις στα ακίνητα είναι ήδη πολλές και, με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες περιμένουν ακόμη τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ του 2009, αλλά και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του 2010, το συνολικό «πακέτο» θα είναι δυσβάσταχτο για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με δεδομένες και τις περικοπές μισθών και συντάξεων, στις οποίες έχει προχωρήσει ήδη η κυβέρνηση.

Το θέμα αναμένεται, πάντως, να ξεκαθαρίσει σήμερα, οπότε, εκτός απροόπτου, θα δοθούν οι πρόσθετες διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, η ηγεσία του οποίου ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι το νέο τέλος θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, αποκάλυψε ότι για τον υπολογισμό του νέου τέλους θα υπάρχουν 20 κλίμακες χρέωσης, από τα 0,50 έως και τα 10 ευρώ ανά τ.μ.

Η κλιμάκωση του ειδικού τέλους στα ακίνητα θα γίνεται ανά 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι το ειδικό τέλος ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας θα κλιμακώνεται ως εξής: 0,5 ευρώ, 1 ευρώ, 1,5 ευρώ, 2 ευρώ, 2,5 ευρώ, 3 ευρώ, 3,5 ευρώ, 4 ευρώ, 4,5 ευρώ, 5 ευρώ, 5,5 ευρώ, 6 ευρώ, 6,5 ευρώ, 7 ευρώ, 7,5 ευρώ, 8 ευρώ, 8,5 ευρώ, 9 ευρώ, 9,5 ευρώ και 10 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το εύρος των τιμών ζώνης ανά τ.μ., που θα αντιστοιχεί σε κάθε κλιμάκιο, θα αποσαφηνιστεί με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ειδικό τέλος θα επιβληθεί σε κάθε κτίσμα που ηλεκτροδοτείται, ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή εξοχική που χρησιμοποιείται για ένα μήνα το χρόνο ή κενά διαμερίσματα ή αγροτικά κτίσματα όπως αποθήκες και θερμοκήπια, ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανέργους, ανάπηρους, τρίτεκνους, πολύτεκνους και όλους όσοι έχουν ενταχθεί στα κοινωνικά τιμολόγια της ΔEH.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παράγοντες των ιδιοκτητών ακινήτων υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει πάνω από 5 εκατ. νοικοκυριά, ενώ υπολογίζουν ότι, κατά μέσο όρο, το κάθε νοικοκυριό θα κληθεί να καταβάλει τουλάχιστον 300 ευρώ.

Με δεδομένη πάντως την οικονομική δυσπραγία που υπάρχει, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανησυχούν για το κατά πόσον οι ιδιοκτήτες θα ανταποκριθούν στη νέα τους υποχρέωση, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 450.000 απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα που έχει συνολικά 7.500.000 συνδέσεις.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν τελικά θα υιοθετηθεί και η πρόταση να κόβεται η παροχή ρεύματος σε όλους όσοι δεν καταβάλλουν το νέο τέλος, ενώ και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο εν λόγω μέτρο.

Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Αρνητικές συνέπειες για την περαιτέρω ομαλή λειτουργία, την πορεία των εσόδων, την εμπορική φήμη και αξιοπιστία της ΔΕΗ, θα έχει η εμπλοκή της επιχείρησης στην είσπραξη των τελών ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Το συνδικάτο, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, τονίζει ότι η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.

«Σε μια περίοδο κατά την οποία προωθείται ο νομικός διαχωρισμός της ΔΕΗ, εντείνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός στην αγορά, αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς οι απλήρωτοι λογαριασμοί κ.λπ., η αγωνία των εργαζομένων της ΔΕΗ εντείνεται από τους πολλαπλούς κινδύνους στους οποίους εκτίθεται, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητά της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της ΓΕΝΟΠ.

Αίτημα για επιβολή χαμηλών συντελεστών

Την επιβολή χαμηλών συντελεστών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι πολίτες, καθώς επίσης να εξαιρεθούν οι κοινόχρηστοι χώροι (π.χ. πολυκατοικιών) και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από το νέο τέλος ακινήτων ζήτησε χθες η ΠΟΜΙΔΑ.

Συγκεκριμένα, με επιστολή που απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η Πανελλήνια Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων, αν και εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στην επιβολή νέων επιβαρύνσεων στα ακίνητα, ωστόσο σημείωσε πως το μέτρο θα αποδώσει εισπρακτικά μόνον η ανά τετραγωνικό μέτρο επιβάρυνση είναι χαμηλή, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι πολίτες.

«Η επιβολή υψηλών τελών ανά τετραγωνικό μέτρο, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των εσόδων, θα φέρει διαμετρικά αντίθετα αποτελέσματα στην σημερινή οικονομική συγκυρία», τονίσθηκε στην επιστολή.

Ακόμη, αναφέρθηκε πως οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών εξαιρούνται ρητά από το ΤΑΠ, γι' αυτό και οι λογαριασμοί κοινοχρήστων της ΔΕΗ δεν περιλαμβάνουν σχετική χρέωση.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι το ίδιο θα ισχύσει και για το σημερινό ειδικό τέλος. Υπενθυμίζουμε ότι οι διαχειριστές πολυκατοικιών έχουν τεράστια δυσκολία να εισπράξουν τα κοινόχρηστα κάθε μηνός, πολλοί δε παραιτούνται από το λόγο αυτό. Τυχόν επιβολή του νέου τέλους και στα κοινόχρηστα θα αποτελούσε ''βόμβα'' στα οικονομικά των διαχειρίσεων πολυκατοικιών, οι οποίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν από τον επόμενο μήνα και σημαντικά αυξημένο κόστος πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.λπ.», σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισε πως θεωρεί αυτονόητη τη μη αποστολή λογαριασμού ειδικού τέλους στα κλειστά ακίνητα, στα οποία έχει διακοπεί η ρευματοδότηση και δεν αποστέλλεται λογαριασμός ΔΕΗ.

Οπως επισήμανε, τα «ξενοίκιαστα αυτά ακίνητα (επαγγελματικά, παλαιές κατοικίες κ.λπ.) είναι και θα παραμείνουν εκτός μισθωτικής αγοράς επί πολλά έτη, οι δε ιδιοκτήτες τους ουδεμία δυνατότητα έχουν να πληρώσουν το τέλος, όπως επίσης και το ΦΑΠ, από τον οποίο θα έπρεπε να απαλλάσσονται, καθόσον ουδέν εισόδημα τους αποδίδουν».

Εντονη αντίδραση του ΒΕΘ

Κατηγορηματικά αντίθετο δηλώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) για το ειδικό τέλος στα ακίνητα, που θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης ως «φορομπηχτική», που «για πολλοστή φορά έχει ως εξιλαστήριο θύμα τα ακίνητα».


«Το νέο τέλος ακινήτων, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση», τονίζει σε ανακοίνωσή του Επιμελητηρίου ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, «αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα. Η αγορά των κατασκευών ψυχορραγεί και, παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση επιλέγει να της δώσει ένα ακόμη χαστούκι.

Η κυβέρνηση, αντί να εργάζεται για την περιστολή των δημόσιων δαπανών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, εφευρίσκει τρόπους για να επιφέρει το οριστικό ''τέλος'' της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε μία ακόμη επιβάρυνση που αφορά στους επαγγελματικούς χώρους και θα έρθει να προστεθεί στα συσσωρευμένα βάρη που καλείται να εξυπηρετήσει.

Την ώρα που το επιχειρείν ακροβατεί, τα ''λουκέτα'' διαδέχονται το ένα το άλλο και η ανεργία καλπάζει, η κυβέρνηση επιβάλλει νέα χαράτσια επί δικαίων και αδίκων».




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)