Στην πιο κρίσιμη φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών εισέρχεται η διαδικασία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), μετά τη λήξη χθες της προθεσμίας για την εκδήλωση άτυπου ενδιαφέροντος από τους θεσμικούς επενδυτές.
Στο υπουργείο Οικονομικών και στον ΟΔΔΗΧ αρχίζουν να εξετάζουν και τα ενδεχόμενα χαμηλότερης συμμετοχής στο PSI από το 90%. |
Το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους χαρακτήριζαν χθες «ικανοποιητική» την ανταπόκριση των ξένων χωρίς όμως να δημοσιοποιήσουν στοιχεία για τις απαντητικές επιστολές που έλαβαν, προσθέτοντας ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί στις επόμενες μέρες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή κυμαίνεται στο 70%-75% της αξίας των ομολόγων που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, έναντι 90% που είναι ο στόχος και στις επόμενες, περίπου 25 μέρες, θα επιδιωχθεί να αυξηθεί η συμμετοχή. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστούν οι ημερίδες για την ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών, σε Ευρώπη και Ασία, ώστε να πειστούν να συμμετάσχουν στο rollover.
Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου και μέχρι τότε η αγωνία θα κορυφωθεί, καθώς στην περίπτωση που δεν επιτύχει η διαδικασία, θα υπάρξει νέα καθυστέρηση μέχρι να συμφωνηθεί από τη βραδυκίνητη Ευρωζώνη ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους.
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών και στον ΟΔΔΗΧ αρχίζουν να εξετάζουν και τα ενδεχόμενα χαμηλότερης συμμετοχής στο PSI, από το 90%. Παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε τονιστεί ότι αν η συμμετοχή δεν πιάσει το 90%, δεν έχει νόημα να προχωρήσει το εγχείρημα της ανταλλαγής, η θέση αυτή επανεξετάζεται, με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από το μέχρι τώρα ενδιαφέρον, αλλά κυρίως από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Υπενθυμίζεται ότι το PSI προβλέπει την ένταξη στο πρόγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής του 90% των ομολόγων που λήγουν έως το 2020. Η ονομαστική αξία των συγκεκριμένων ομολόγων ανέρχεται σε 148,7 δισ. ευρώ και το 90%, που είναι ο στόχος για τη συμμετοχή φτάνει σε 133,8 δισ. ευρώ.
Εφόσον αληθεύουν οι πληροφορίες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος που καλύπτει το 70%-75% των ομολόγων, η αξία των συγκεκριμένων ομολόγων κυμαίνεται από 105 μέχρι 110 δισ. ευρώ και υπολείπεται του στόχου περίπου 25-30 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες
Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της συμμετοχής στο PSI των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους η Atebank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θέμα που αναμένεται να διευθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Η μεν Atebank βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ενώ το Τ.Τ. έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους να αποτελεί αντικείμενο συνεννόησης του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα.
Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ανέρχεται σε 7,9 δισ. ευρώ για την Atebank και 5,3 δισ. ευρώ για το Τ.Τ. ενώ η Proton Bank [PRBr.AT] που έχει ομόλογα ονομαστικής αξίας 691 εκατ. ευρώ δεν θα λάβει μέρος στο rollover καθώς κρίθηκε σκόπιμο να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω εν όψει της διαδικασίας εξεύρεσης αγοραστή. Ολες οι άλλες ελληνικές και κυπριακές τράπεζες συμμετέχουν στο PSI με ομόλογα ύψους 28 δισ. ευρώ και έχουν καταγράψει στα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου ζημιές μετά από φόρους της τάξης των 4 δισ. ευρώ.
Οι ζημιές
Με προ φόρων ζημιές που θα κυμαίνονται μεταξύ 21,9 δισ. ευρώ έως και 43,9 δισ. ευρώ θα επιβαρυνθούν οι ελληνικές τράπεζες εφόσον αποφασιστεί haircut των ελληνικών ομολόγων από 40%-80%, αναφέρει σε έκθεσή της με τίτλο «Banks as bystanders at the sovereign stage of the crisis» η Goldman Sachs
Στη συγκεκριμένη ανάλυση, η οποία αναφέρεται στις επιπτώσεις της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, εκτιμάται πως 38 τραπεζικοί όμιλοι θα χρειαστούν νέα κεφάλαια από 30 έως και 92 δισ. ευρώ ανάλογα με το haircut που θα επιβληθεί στα ευρωπαϊκά ομόλογα, προκειμένου να διατηρηθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στα επίπεδα 5%-7%.
Τα σενάρια
Στην έκθεση ο οίκος περιλαμβάνει 2 υποθετικά σενάρια για haircut στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου. Στο πρώτο σενάριο εκτιμά ότι θα υπάρξει ένα haircut 60% στα ελληνικά ομόλογα και 40% στα ομόλογα Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.
Στην περίπτωση αυτή περίπου 18 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης δεν κατορθώνουν να πιάσουν το στόχο για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 5%, με τις απώλειες κεφαλαίων να ανέρχονται στα 29,5 δισ. ευρώ.
Στο δεύτερο σενάριο η Goldman εκτιμά ότι θα υπάρξει haircut 60% στα ελληνικά ομόλογα, ένα haircut 40% στα ομόλογα Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, αλλά και ένα haircut 10% στα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.
Στην περίπτωση αυτή περί τα 27 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης δεν κατορθώνουν να πιάσουν τον κατώτατο στόχο για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 5%, με τις απώλειες κεφαλαίων να ανέρχονται στα 29,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs πάντως, σε γενικές γραμμές, οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε τυχόν επιδείνωση των συνθηκών πίστωσης στις αγορές.
Σημειώνεται ότι με βάση ένα δραματικό σενάριο το οποίο θα υποχρέωνε σε haircut 80% των ελληνικών ομολόγων, σε 60% των πορτογαλικών και ιρλανδικών και σε 20% των ιταλικών και ισπανικών το σύνολο των ζημιών μπορεί να φτάσει μέχρι τα 125 δισ. ευρώ.
Μείωση στόχων
Η Goldman, με βάση τις νέες εκτιμήσεις για ζημιές, προχώρησε σε μείωση των τιμών-στόχων τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.
Πιο συγκεκριμένα, η τιμή-στόχος της Τράπεζας Πειραιώς μειώθηκε στο 0,7 ευρώ από 1,05 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική από 5,25 ευρώ στα 4 ευρώ, για την Κύπρου στο 1,5 ευρώ από 1,9 ευρώ προηγουμένως, για την ATE Bank στο 0,65 ευρώ από 1,1 ευρώ, για τη Marfin από 0,6 ευρώ σε 0,45 και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 1,5 από 2,5 ευρώ.
«Η διαδικασία προχωρεί θετικά»
Ως ικανοποιητικό κρίνουν σχολιαστές σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, το οποίο σχεδιάσθηκε ώστε να αποφύγει η Ελλάδα τη στάση πληρωμών και να κερδίσει περισσότερο χρόνο για τη μείωση του ελλείμματος και δημόσιου χρέους.
Τράπεζες και ασφαλιστικοί όμιλοι από 57 χώρες του κόσμου είχαν προθεσμία μέχρι χθες να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής, το οποίο αποτελεί μέρος του δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Τραπεζικά στελέχη -που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους- εκτιμούν ότι το ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στο 70%, χαμηλότερα του αρχικού στόχου για συμμετοχή 90%.
«Η πρόοδος είναι ικανοποιητική, η διαδικασία προχωρεί θετικά», δήλωσε αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, κατά τη λήξη της πρώτης προθεσμίας για εκδήλωση ενδιαφέροντος, χωρίς όμως να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες. Το πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους αποτελεί ζωτικό κομμάτι του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, ύψους 159 δισ. ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Ο Ελληνας αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η προθεσμία της 9ης Σεπτεμβρίου αφορά τράπεζες και funds της Ευρωζώνης, ενώ έχει ήδη παραταθεί για τις αρχές Οκτωβρίου για τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Η συμμετοχή είναι ικανοποιητική μεταξύ των τραπεζών της Ευρωζώνης, αλλά η διαδικασία συνεχίζεται.
Θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα στις αρχές Οκτωβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μεταξύ των αυστριακών τραπεζών και ασφαλιστικών ομίλων, οι Bank Austria, Erste Group, KommunalKredit, UNIQA, Vienna Insurance και Volksbanken έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.
Οταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν στη σύνοδο κορυφής ότι το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δεσμεύθηκαν ότι πρόκειται για ένα κατ' εξαίρεση μέτρο, που δεν πρόκειται να επαναληφθεί.