Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ερχονται αλλαγές στο φορολογικό πακέτο

Η τρόικα θεωρεί ότι η φορολογία στα ακίνητα δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα 2,6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο και ότι τελικά η κυβέρνηση θα καταφέρει να εισπράξει μόνο 1 δισ. ευρώ.

Ακόμη και την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 4.000 ευρώ φέρεται ότι έβαλαν χθες στο τραπέζι οι επικεφαλής της τρόικας, καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η κυβέρνηση, ακόμη και το νέο ειδικό τέλος στα ακίνητα, δεν θα αποφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα για να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες».

Το σίγουρο είναι ότι το δημοσιονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα λόγω των καθυστερήσεων και παλινωδιών της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα όσον αφορά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών μας, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες του 2012, φέρνει ακόμη πιο κοντά το, ανεφάρμοστο μέχρι σήμερα, «πακέτο» μέτρων που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ακόμη και το αρχικό μνημόνιο.

Ετσι εκτός από τις σαρωτικές αλλαγές στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, το κλείσιμο φορέων και οργανισμών με άμεσες απολύσεις των εργαζομένων, το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει και για τη λήψη των εισπρακτικών μέτρων που έχουν μείνει στα συρτάρια, η υλοποίηση των οποίων θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, εξανεμίζοντας ουσιαστικά το όποιο διαθέσιμο εισόδημα έχει απομείνει μετά τη φορολογική «αφαίμαξη».

Στην περίπτωση δε που το αφορολόγητο όριο μειωθεί στις 4.000 ευρώ, τότε για μια ακόμη φορά το μεγαλύτερο χτύπημα θα δεχτούν και πάλι οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του οικονομικού επιτελείου.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη πάντως δρομολογήσει την υλοποίηση του «πακέτου» που περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αλλά και την εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που θα επιβαρύνει και πάλι τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αφού σε πρώτη φάση η αύξηση θα είναι της τάξης των 40 λεπτών/χιλιόλιτρο.

Η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι της τάξης των 40 λεπτών/χιλιόλιτρο.

Οσον αφορά δε στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σχεδιάζει να εξισωθούν άμεσα με τις αγοραίες τιμές, ούτως ώστε να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις και να δημιουργηθεί ενιαίο «μητρώο τιμών» που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρακολουθεί τις μεταβολές της αγοράς και να αναπροσαρμόζει τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας άλλωστε προβλέπουν ότι οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να γίνουν σε δύο δόσεις και να αποφέρουν στο δημόσιο έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ.


Η όποια πάντως αύξηση είναι αναμφισβήτητο ότι θα κάνει ακόμη πιο «τσουχτερό» το νέο «χαράτσι» που επιβάλλεται στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αφού, ούτως ή άλλως, η τρόικα θεωρεί ότι δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα 2,6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο και ότι τελικά η κυβέρνηση θα καταφέρει να εισπράξει μόνο 1 δισ. ευρώ.

Εκτός όμως από τα ανωτέρω μέτρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη έτοιμα στη «φαρέτρα» της επτά ακόμη μέτρα, τα οποία αφορούν:

* Στην αλλαγή στη φορολόγηση του καπνού.

* Στη νέα αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

* Στην κατάργηση επιλεγμένων φορολογικών επιστροφών.

* Στην καθιέρωση ενός γενικού ορίου στις συνολικές επιστροφές φόρου.

* Στην κατάργηση φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων.

* Στην αύξηση των κριτηρίων για τη φορολόγηση βάσει τεκμαρτού εισοδήματος κατά 60% των ελευθέρων επαγγελματιών.

* Στην αύξηση στους φόρους ακίνητης περιουσίας.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η κατάργηση του συνόλου των φοροαπαλλαγών σχεδιάζεται για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, ενώ υπάρχει πρόταση το ποσό να ανέλθει στις 40.000 ευρώ.

Οι δέκα λόγοι για τους οποίους «αγρίεψε» η τρόικα

Η σκλήρυνση στάσης της τρόικας και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε εταίρους και σε αγορές, ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις συμφωνηθέντα, δεν είναι αναιτιολόγητα.

Πηγάζουν από τη διαπίστωση ότι το τελευταίο δίμηνο δεν υλοποιήθηκε καμία από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση με το τέταρτο επικαιροποιημένο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τους ελεγκτές, οι οποίοι όταν ήρθαν στα τέλη του Αυγούστου για το νέο έλεγχο διαπίστωσαν ότι βρισκόμασταν εκεί που μας άφησαν τον Ιούνιο.

Τα μέτρα που όφειλε να λάβει η κυβέρνηση, αλλά καθυστέρησε, σύμφωνα με τις προθεσμίες που τέθηκαν με το μνημόνιο, είναι:

1. Η προώθηση της εργασιακής εφεδρείας σε Δημόσιο και δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς και ο προσδιορισμός του πλεονάζοντος προσωπικού, «δράση που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2011».

2. Η κατάργηση μη απαραίτητων δημόσιων φορέων και οργανισμών (0,5% του ΑΕΠ). Εχουν ήδη καταργηθεί 77 από αυτούς τους φορείς και μέχρι τα μέσα του Αυγούστου θα καταργούνταν άλλοι 40, θα συγχωνεύονταν άλλοι 25 και θα εκπονούνταν σχέδια για συγχώνευση ή εξυγίανση επιπλέον 11 μεγάλων φορέων. Δεν ολοκληρώθηκαν μέχρι τα μέσα του Αυγούστου.

3.Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο θα έπρεπε να ψηφιστεί εντός του Ιουλίου και θα άρχιζε να εφαρμόζεται από τα μέσα του Αυγούστου για να ολοκληρωθεί σταδιακά σε τρία χρόνια. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ούτε το προσχέδιο των αλλαγών.

4. Η κυβέρνηση θα αναθεωρούσε τον κατάλογο βαρέων και ανθυγιεινών με εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2011 ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά σε λιγότερο από 10 % του συνόλου των εργαζομένων. Ακόμα δεν ολοκληρώθηκε.

5. Η κυβέρνηση όφειλε να εφαρμόσει από το τέλος του Αυγούστου το νέο κανονισμό για τις αναπηρικές συντάξεις με στόχο την περικοπή των παράνομων.

6. Η προώθηση του φιλόδοξου προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, που στοχεύει σε έσοδα 5 δισ. ευρώ εντός του 2011. Κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2011 η κυβέρνηση θα πωλήσει συμμετοχές της στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στους λιμένες Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, στην Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου στις ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ Καζίνο Πάρνηθας, ΕΤΑ καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Θεωρείται δύσκολο λόγω και του αρνητικού κλίματος στις αγορές να προσεγγιστούν οι στόχοι.

7. Η τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Ηδη βρίσκονται στα 6,5 δισ. ευρώ και δεν υπάρχουν κεφάλαια για να εξοφληθούν.

8. Η εφαρμογή του προϋπολογισμού και η διασφάλιση επίτευξης των στόχων του προγράμματος. Στο τρίμηνο Ιούνιος - Αύγουστος το έλλειμμα ξέφυγε περαιτέρω και φέρνει νέα μέτρα.

9. Η κωλυσιεργία με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

10. Η επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων.

Αγωνία για τα επιτόκια

Στο ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα πραγματοποιείται σήμερα η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων, τρίμηνης διάρκειας, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, από την οποία ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προσδοκά στην άντληση ποσού ύψους μέχρι 2 δισ. ευρώ.

Η επιτυχία της δημοπρασίας και η άντληση του συγκεκριμένου ποσού είναι άκρως απαραίτητη για την ενίσχυση των ισχνών ταμιακών διαθεσίμων του Δημοσίου, τα οποία δοκιμάζονται από την καθυστέρηση της 6ης δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης. Με το ποσό που θα συγκεντρωθεί στόχος είναι η ανανέωση εντόκων που λήγουν και σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ταμιακά διαθέσιμα προκειμένου να εξοφληθούν οι κάτοχοι.

Συνολικά εντός του Σεπτεμβρίου λήγουν έντοκα ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχου ύψους είναι και οι λήξεις τον Οκτώβριο, που σημαίνει ότι η πίεση θα είναι διαρκής. Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο, στην προηγούμενη δημοπρασία του Αυγούστου είχε διαμορφωθεί στο 4,50%.

Το κλίμα πάντως βαραίνει ιδιαίτερα και από τους περιορισμούς που έθεσε στις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με το μέγιστο ύψος των εντόκων που θα δέχεται ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας, που έχει προσδιοριστεί σε 4 δισ. ευρώ ανά τράπεζα.




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)