"Ψαλίδι" στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ζητεί η τρόικα. Το βασικό σενάριο προβλέπει η περικοπή να αφορά συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που τελικά αφορά υψηλότερα ποσά θα συνδυαστεί και με άλλα μέτρα (μείωση εφάπαξ, επιβολή νέας εισφοράς σε όλες τις συντάξεις κ.ά.).
Οι νέες μειώσεις στις συντάξεις θα συμπεριληφθούν στο πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ουσιαστικά όσο περισσότερα χρήματα εξοικονομηθούν από την εφεδρεία και τις μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων τόσο μικρότερη έκταση θα έχουν οι περικοπές στις συντάξεις (ισχύει βέβαια και το αντίστροφο).
Το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι η περικοπή να αφορά κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Στο τραπέζι έχει υπάρξει και μία εναλλακτική πρόταση για περικοπή στις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, ωστόσο αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με αντισταθμιστικά μέτρα (π.χ. περικοπές στο εφάπαξ).
Αντιθέτως φαίνεται πως χάνει έδαφος το σενάριο που προβλέπει την περικοπή μόνο όσων συντάξεων υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ. Μια τέτοια ρύθμιση θα αφορούσε περίπου το 3% των συνταξιούχων και θα απέφερε λιγότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που εκτιμάται πως δεν είναι επαρκές.
Οι χαμένοι
Σε περίπτωση που "κλειδώσει" η περικοπή των συντάξεων μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ και τράπεζες). Μικρότερο θα είναι το ποσοστό των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, που θα θιγεί από τις αλλαγές (περίπου 6% με 7%).
Πρέπει να σημειωθεί πως, σε περίπτωση που χρειαστούν ακόμα δραστικότερα μέτρα στο ασφαλιστικό, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα ειδική εισφορά στις συντάξεις. Ηδη υπάρχει εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και τώρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να επεκταθεί και σε χαμηλότερα ποσά (η εισφορά αυτή θα μπορούσε να ξεκινά από το 2% με 3% και να κλιμακώνεται). Μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς δέχονται τριπλό "χτύπημα" στο ασφαλιστικό τους καθεστώς.
Η αρχή έγινε με την περικοπή του εφάπαξ και ακολουθεί διπλό "ψαλίδι" στις συντάξεις (καθώς, εκτός από τη μείωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αλλαγή του ποσοστού αναπλήρωσης).
Τέλος οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν και με την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, με το ποσοστό αναπλήρωσης να πέφτει στο 20%.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των παρεμβάσεων, αρκεί να αναφερθεί πως στο ΕΤΕΑΜ -το επικουρικό των μισθωτών- το ποσοστό αναπλήρωσης κυμαίνεται σήμερα από 25% έως 45%.
Κόψτε 2 δισ. από μισθούς, συντάξεις και με απολύσεις
Περικοπές δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου αξιώνει η τρόικα στις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο. Το ποσό θα εξοικονομηθεί με μείωση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και ψαλίδισμα στις συντάξεις όλων των Ταμείων. Θα χρειαστούν χιλιάδες απολύσεις από το Δημόσιο
Στο εικοσιτετράωρο που θα καθορίσει εν πολλοίς το πλαίσιο των αποφάσεων για την εκταμίευση της έκτης δόσης αλλά και την παραμονή της χώρας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ κινείται η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και σε "κλίμα" που δεν αποκλείει τη συμφωνία εντός της ημέρας.
Παρότι η κυβέρνηση απέφυγε χθες κάθε σχόλιο που θα μπορούσε να προκαλέσει "εμπλοκή" στις διαπραγματεύσεις, εντούτοις κυβερνητικοί παράγοντες αμέσως μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του κ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας υποστήριζαν ότι "είναι κοντά η συμφωνία", χωρίς όμως να προσδιορίζουν τον χρόνο των ανακοινώσεων.
Εγκυρες πληροφορίες, από την άλλη πλευρά, επέμεναν ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι σαφής, ότι με την τρόικα αναζητείται ο "δρόμος" που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία εφαρμογής των συμφωνηθέντων και που διατηρεί στο τραπέζι προς υλοποίηση το "πακέτο" της 21ης Ιουλίου, δηλαδή του νέου δανείου. Το πολυδαίδαλο παζλ συμπεριέλαβε έντονες διαβουλεύσεις, καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με πρόσωπα-κλειδιά της Ευρώπης, που δεν άφησαν πάντως περιθώρια παρερμηνείας του ασφυκτικού πλάνου που ζητούν οι δανειστές μας. Η συζήτηση συνεχίστηκε επί ώρες για μέτρα-φωτιά (2 δισ. ευρώ), για απολύσεις και εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, για δραματικές μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για "κούρεμα" στις συντάξεις, ειδικά αυτές άνω των 1000 ευρώ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν "ανοιχτή γραμμή" επικοινωνίας, παρακολουθώντας την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, με τους δανειστές να βάζουν θέμα καθυστερήσεων, όπως και σχετικά με τις κινήσεις για τη "σμίκρυνση" του κράτους. Η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κ. Βενιζέλου (παρουσία των κ. Ζανιά, Πλασκοβίτη) με τους επικεφαλής της τρόικας θα επαναληφθεί σήμερα το απόγευμα την ίδια ώρα και αφού οι τεχνικές ομάδες των ελεγκτών στην Αθήνα επεξεργαστούν περαιτέρω ορισμένα στοιχεία.
Κοστολόγηση
Οι καταργήσεις οργανισμών και υπηρεσιών ως πρόταση φέρνει μαζί, για παράδειγμα, απολύσεις, δηλαδή κονδύλια για αποζημιώσεις και εφάπαξ, ενώ "φορτώνει" τα ασφαλιστικά ταμεία. Η τρόικα λέγεται ότι ζητεί συγκεκριμένη κοστολόγηση και αυτό που έχει σημασία είναι ο κεντρικός στόχος, δηλαδή η τιθάσευση του ελλείμματος και του χρέους.
Εάν και εφόσον ολοκληρωθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις, τότε θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή και θα επαναληφθεί ενδεχομένως η ανακοίνωση των νέων μέτρων (και για τον προϋπολογισμό του '12) από τον κ. Βενιζέλο.
Κυβερνητικά στελέχη όμως εισηγούνται στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι ο πρωθυπουργός που θα στηρίξει δημοσίως τη νέα φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής και να απαντήσει στα πολιτικά ερωτήματα που τίθενται με έντονο τρόπο τις τελευταίες ημέρες και από υπουργούς του (π.χ. για το ενδεχόμενο μιας νέας κίνησης συναίνεσης προς τη ΝΔ ή εκλογών)...
Τακτική
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταλήξουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφήνουν -έστω και για λόγους τακτικής- κυβερνητικοί κύκλοι, που όμως ομολογούν πως "ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα". Ετσι δεν αποκλείεται μετά τη δεύτερη επίσημη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας (και εφόσον δεν υπάρξει "εμπλοκή") να συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον Γ. Παπανδρέου για να εγκρίνει τη συμφωνία και το χρονοδιάγραμμα. Την ίδια στιγμή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μοιάζει με καζάνι που βράζει, αναμένοντας την ανακοίνωση των αποφάσεων που πιθανόν θα κληθεί να ψηφίσει...