|
Για το τέλος του μήνα προσδιορίζεται η κατάθεση στη Βουλή των νομοπαρασκευαστικών τροπολογιών για την οριστικοποίηση της ρύθμισης για τα αυθαίρετα πριν αυτή ψηφιστεί στη Βουλή και αποτελέσει νόμο του κράτους.
Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συγκέντρωση προτάσεων των κομμάτων και των εκπροσώπων φορέων που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ληφθούν υπόψη από τον υπουργό ΥΠΕΚΑ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου μετά και την πρόσκληση που έχει απευθύνει σε όλα τα κόμματα για διακομματική συναίνεση στο κοινωνικό θέμα τακτοποίησης των αυθαιρέτων.
Τελικά ποσά
Με βάση τις προτάσεις που θα γίνουν θα καταλήξει στο ύψος και στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, το οποίο, πάντως, θα ορίζεται με βάση κοινωνικά κριτήρια που θα τεθούν, καθώς και μια σειρά άλλων όπως αν πρόκειται για πρώτη και βασική κατοικία ή παραθεριστική, αν υπάρχει ή όχι οικοδομική άδεια, ποιο είναι το μέγεθος της αυθαιρεσίας, καθώς και η τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το αυθαίρετο που πρόκειται να ενταχθεί στη ρύθμιση.
Οι προτάσεις των κομμάτων και των φορέων για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων θα ληφθούν υπόψη από τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. |
Υπόψη θα λαμβάνεται και η παλαιότητα του κτηρίου η οποία θα πρέπει να αποδεικνύεται από επίσημο έγγραφο είτε από κάποιο συμβόλαιο είτε από το Ε9 που κατατίθεται στην εφορία, στην περίπτωση που τελικά αποφασιστεί ευνοϊκή αντιμετώπιση για τα πολύ παλαιά αυθαίρετα, τα οποία έχουν κτιστεί μέχρι το 1983 και δεν υπήχθησαν στη ρύθμιση Τρίτση.
Σε ό,τι αφορά στα αυθαίρετα που βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουν βγει δασικοί χάρτες και οι ιδιοκτήτες τους δεν γνωρίζουν αν είναι σε δασική έκταση, ή όχι, μπορούν να δηλωθούν και αν εκ των υστέρων αποδειχθεί ότι ήταν πράγματι σε δασική έκταση που σύμφωνα με το νόμο δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, θα του επιστραφούν τα χρήματα που έχει καταθέσει, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Οι συντελεστές
Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι θα αλλάξουν οι συντελεστές αυθαιρεσίας 15% και τα πρόστιμα θα είναι μικρότερα από αυτά που αρχικά προβλεπόντουσαν, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής τους σε περισσότερες δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να προσέλθουν στη ρύθμιση, εν μέσω οικονομικής κρίσης, και παράλληλα να συγκεντρωθούν στα κρατικά ταμεία τα χρήματα που έχουν υπολογιστεί.
Πρόβλημα εκτιμάται, από τους εκπροσώπους των αρμοδίων φορέων και ιδίως των μηχανικών, ότι θα προκύψει στο χρονικό διάστημα που έχει οριστεί και την ένταξη στη ρύθμιση μέχρι το τέλος του χρόνου το οποίο θεωρείται πολύ ανεπαρκές με δεδομένο ότι πριν από το τέλος Αυγούστου δεν θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο και δεν θα έχει τεθεί σε εφαρμογή πριν από το μέσα Σεπτεμβρίου στην καλύτερη περίπτωση.
Προτάσεις στον υπουργό ΠΕΚΑ για το νομοσχέδιο των αυθαιρέτων κατέθεσε με επιστολή του και ο βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Ασπραδάκης με στόχο όπως τονίζει τη λειτουργικότητα των ρυθμίσεων και την εξομάλυνση και διευθέτηση πολλαπλών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες εδώ και δεκαετίες.
Συγκεκριμένα προτείνει να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση και οι οικισμοί που βρίσκονται στη Β Ζώνη προστασίας του Υμηττού, «επειδή στην περιφέρεια Αττικής υπάρχουν πολλοί οργανωμένοι εδώ και πολλές δεκαετίες οικισμοί που βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα παρά το γεγονός ότι πολίτες που διαμένουν εκεί δεν είναι καταπατητές αλλά νόμιμοι ιδιοκτήτες με συμβόλαια ή παραχωρητήρια» και αναφέρει δειγματοληπτικά τους οικισμούς του Χερώματος, του Προσηλίου, του Κίτσι, της Αγριλέζας, της Νέας Ζωής στη Μάνδρα και άλλους οικισμούς τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Αττική.
Μικρότερα πρόστιμα
Επίσης θεωρεί ότι τα επιβαλλόμενα πρόστιμα που προβλέπει το νομοσχέδιο πρέπει να είναι σαφώς μικρότερα από τα ποσά που θα απέδιδε ένας πολίτης για την έκδοση μιας αντίστοιχης οικοδομικής άδειας, ενώ προτείνει παράλληλα να απαλλάσσονται των προστίμων πολίτες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας ή έχουν προστατευόμενα μέλη που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Τέλος υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη για παροχή ηλεκτρικού και νερού σε όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων δεν είχαν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να αποκτήσουν με τις ρυθμίσεις του 2003.
Απλοποίηση εκδόσεων
Ιδιαίτερη έμφαση δίδει ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην άλλη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο ίδιο σχέδιο νόμου η οποία απλοποιεί έκδοση περιβαλλοντικής αδειοδότησης για κάθε μορφής έργο και δραστηριότητα, επιταχύνοντας το χρόνο έκδοσής του, καταργώντας τη γραφειοκρατία που δημιουργούσε μια ακόμα εστία καθυστέρησης, εμποδίων στην οικονομική δραστηριότητα και συχνά εστία συναλλαγής με το δημόσιο που ταλαιπωρούσε τον πολίτη.
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που αναφέρονται στην οριστικοποίηση της ρύθμισης των αυθαιρέτων, συνεχίζουν να κατατίθενται, από εκπροσώπους φορέων και επιστημονικών συλλόγων, μετά και τις απόψεις που διατυπώθηκαν από κάποιους από αυτούς στη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή της Βουλής.