ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Παραβατικές συμπεριφορές βγαλμένες από άλλες εποχές, όπως οι ζωοκλοπές, αλλά και μικροπαρανομίες, όπως οι κλοπές ποδηλάτων ή η αφαίρεση καυσίμων, τροφοδοτούν πλέον καθημερινά το αστυνομικό δελτίοΗ οικονομική κρίση έχει φέρει αλλαγές στον χάρτη των αδικημάτων κατά της ιδιοκτησίας στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να σημειώνεται αλματώδης άνοδος σε αδικήματα που ανθούσαν σε άλλες εποχές, όπως είναι η ζωοκλοπή.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η έξαρση δεν παρατηρείται στην Κρήτη, όπου η ζωοκλοπή είχε εξελιχθεί σε παραδοσιακό σπορ για ορισμένους και δεν είχε εξαλειφθεί ποτέ ως φαινόμενο.
Η αλματώδης άνοδος στις κλοπές ζώων παρατηρείται φέτος λίγα χιλιόμετρα πιο έξω από το κέντρο της πρωτεύουσας, στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας του πρώτου εξαμήνου του 2011, που έδωσε στη δημοσιότητα το Αρχηγείο της Αστυνομίας, η ζωοκλοπή στην Αττική σημείωσε θεαματική άνοδο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και ανήλθε σε 45% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010.
Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2010 είχαν σημειωθεί 40 κρούσματα ζωοκλοπής στην Αττική, ενώ τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους τα κρούσματα έφτασαν τα 58.
Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι στην Αττική το πρώτο εξάμηνο φέτος σημειώθηκαν τα μισά κρούσματα ζωοκλοπής από όσα καταγράφηκαν σε ολόκληρη την Κρήτη το ίδιο χρονικό διάστημα (58 στην Αττική - 113 στην Κρήτη).
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη, όπου η άνοδος στο συγκεκριμένο αδίκημα ανήλθε φέτος σε 53,33%. Συγκεκριμένα, τα κρούσματα ζωοκλοπής στη συμπρωτεύουσα ήταν 15 το πρώτο εξάμηνο του 2010 και έφτασαν τα 23 το πρώτο εξάμηνο φέτος. Αντίθετα στην Κρήτη, όπου η ζωοκλοπή δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει ως φαινόμενο, η άνοδος στα κρούσματα ζωοκλοπής ήταν μόλις 7,62%.
Το πρώτο εξάμηνο του 2010 σημειώθηκαν στην Κρήτη 105 κρούσματα ζωοκλοπής, ενώ φέτος το πρώτο εξάμηνο έφτασαν τα 113.
Και ενώ γύρω από την πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα αυξάνονται τα κρούσματα της κλοπής ζώων, σε άλλες περιοχές της χώρας καταγράφεται μείωση.
Στη Στερεά Ελλάδα οι ζωοκλοπές σημείωσαν μείωσης της τάξεως του 14,71% το τρέχον έτος, στη Δυτική Ελλάδα μείωση 4,96% και στη Δυτική Μακεδονία 16,67%. Σε άλλες περιοχές της χώρα παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων.
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Χρυσές δουλειές για τους παραχαράκτες
Οι υποθέσεις διακίνησης παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων ανήλθαν φέτος σε 2.493 μέχρι και τον Ιούνιο, ενώ πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 1.588 Η άνοδος των κρουσμάτων ζωοκλοπής γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ένα από τα φαινόμενα που θα μπορούσε να αποδοθεί στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Παρατηρούνται όμως και άλλα φαινόμενα στα αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας, που ήταν άγνωστα τα προηγούμενα χρόνια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κλοπές καυσίμων από σταθμευμένα αυτοκίνητα με τη μέθοδο της αναρρόφησης. Τα κρούσματα αυτά πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες, κυρίως στην πρωτεύουσα και στη συμπρωτεύουσα. Δεν έχουν καταγραφεί όμως ως ιδιαίτερη μορφή κλοπής και έτσι δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία.
Το ίδιο συμβαίνει με τις κλοπές ποδηλάτων, που αυξάνονται εντυπωσιακά. Εντυπωσιακή άνοδος παρατηρείται επίσης φέτος στην κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων (56,99%) και στις απάτες (27,34%).
Οι υποθέσεις απάτης το πρώτο εξάμηνο του 2011 έφτασαν τις 1.155, όταν το 2008, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ήταν 594. Το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι υποθέσεις απάτης είχαν ανέλθει σε 907.
Οι υποθέσεις διακίνησης παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων ανήλθαν φέτος σε 2.493 μέχρι και τον Ιούνιο, ενώ πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 1.588.