Το σύστημα των Κεντρικών Τραπεζών στην ευρωζώνη θα επεμβαίνει "με τρόπο συνεκτικό και σημαντικό,από τούδε στις χρηματαγορές", ώστε να μην οξύνεται η κρίση χρέους, δήλωσε νομισματική πηγή της ευρωζώνης στο Ρόιτερς στο τέλος, γύρω στις 23.00 ώρας Ελλάδας, της τηλεδιάσκεψης των στελεχών της που πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή.
Αυτό σημαίνει πως θα αγοράσει Ιταλικά και Ισπανικά ομόλογα για να βάλει φρένο στην "μετάγγιση" της κρίσης χρέους.
"Η παρούσα οικονομική κατάσταση στην Ιταλία, στην Ισπανία, εξετάστηκαν πολύ προσεκτικά απ τα στελέχη της ΕΚΤ, που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, που έλαβαν παράλληλα υπόψη "την κοινή δήλωση των κυβερνήσεων Γαλλίας-Γερμανίας", που με έμφαση επανέλαβε ότι "υπάρχει δέσμευση για οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη", τόνισε η ίδια πηγή.
Με τη δήλωση αυτήν, υπενθυμίζεται, με έμφαση δηλώθηκε από το Παρίσι και το Βερολίνο ότι, "υπάρχει η δέσμευση, για οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη", τόνισε η ίδια πηγή στο Ρόιτερς.
"Θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα"
Ειδικότερα, νωρίτερα, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση, με την οποία επαναλαμβάνουν ότι παραμένουν δεσμευμένες να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες ώστε να διευκολυνθεί η επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ κι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, χαρακτηρίζουν συγχρόνως "σημαντικές" τις κινήσεις που κάνουν οι κυβερνήσεις στην Ιταλία και την Ισπανία, με τον σκοπό να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματα, εκφράζοντας την επιθυμία "αυτές να υλοποιηθούν, ταχέως".
Εκφράζουν εξάλλου την ευχή τα εθνικά κοινοβούλια στην ευρωζώνη, "έως τα τέλη Σεπτεμβρίου" να εγκρίνουν τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε σε επίπεδο ηγετών της ευρωζώνης την 21η Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ κι ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, όσον αφορά την παράμετρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συμφωνούν ότι "επαφίενται στην ανάλυση της ΕΚΤ...η οποία θα αποτελέσει το κατάλληλο θεμέλιο για τις παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Η ΕΚΤ είναι εκείνη που, μόνη, θα προσδιορίσει την περίπτωση, που αντιπροσωπεύει οικονομικό κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη, συνολικώς".