Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ψηφίσθηκαν οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά συνταξιοδοτικά θέματα, την προώθηση του τουρισμού (καταλύματα και περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης), φορολογικές διατάξεις, την ρύθμιση της αγοράς των παιγνίων,
καθώς και θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (μισθώματα, ανάκτηση παρανόμων κρατικών ενισχύσεων, ελεγκτικές εταιρείες εντοπισμού περιουσιακών στοιχείων κλπ). Στο νομοσχέδιο συμπεριελήφθησαν και οι τροπολογίες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν η πολυσέλιδη που αφορά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου και η τροπολογία περικοπής των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.
Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, της αποδοχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έτυχαν ουσιαστικά, εκείνες που αφορούν τα τουριστικά καταλύματα, (παρότι αρκετές υπήρξαν οι διαμαρτυρίες για περιορισμό των ρυθμίσεων για την τουριστική κατοικία, στα καταλύματα πέντε αστέρων), ορισμένες από τις οποίες ψήφισε και ο ΛΑΟΣ.

Η 153σέλιδη τροπολογία για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, συνάντησε μονάχα την συμφωνία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - πλην εκείνης του βουλευτή Ζακύνθου, Δημήτρη Βαρβαρίγου. Ο κ. Βαρβαρίγος, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απολύσεις του «πλεονάζοντος προσωπικού», δηλώνοντας πως «δεν πρόκειται να γίνω κανίβαλος εργαζομένων και με την ψήφο μου να οδηγήσω εργαζομένους στον καιάδα της ανεργίας, για λόγους δημοσιονομικού κόστους», καθώς μάλιστα, «λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν τα αναζητήσαμε εκεί που υπάρχουν».

Την αντίθεσή του και σε ρύθμιση που αφορά την απελευθέρωση των υπηρεσιών υγείας, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης (Ηλεία), δηλώνοντας πως την καταψηφίζει. Η επίμαχη ρύθμιση, καταργεί τις προθεσμίες έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων, με τις οποίες θα ρυθμιζόταν η αγορά ιατρικών υπηρεσιών: «Πιστεύω πως πίσω από τις δεκατρείς λέξεις της παραγράφου, καραδοκούν μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της υγείας, τα οποία περιμένουν αυτή τη διάταξη» ανέφερε ο βουλευτής. «Ενώ ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, είχε δεσμευθεί ότι ο νόμος 3919 για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, δεν αφορά τα διαγνωστικά κέντρα και το 51% μετοχικής σύνθεσης στο χώρο της υγείας (σ.σ. ποσοστό που έπρεπε να κατέχεται από ιατρούς) και προέβλεψε στο δικό του νομοσχέδιο και τρίμηνη παράταση για την έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα ρύθμιζε την αγορά υπηρεσιών υγείας, βλέπουμε εδώ, ότι αυτό αιφνιδίως αλλάζει».

Σημειώνεται πως την εναντίωση στην ίδια διάταξη, εξέφρασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Αθ. Λεβέντης.

Κατά τα άλλα, η Νέα Δημοκρατία, παρότι δήλωσε πως συμφωνεί από θέση αρχής στην συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, δεν υπερψήφισε την τροπολογία για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων. «Είμαστε υπέρ του μικρότερου κράτους» δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος, Θ. Καράογλου. «Τον Μάιο του 2009, είχαμε καταθέσει σχέδιο για κατάργηση 250 οργανισμών. Καταψηφίζουμε γιατί δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία, γιατί όλα έγιναν χωρίς διάλογο, πρόχειρα, ισοπεδωτικά - και γιατί παραχωρείται υπερεξουσία, ενδεχομένως αντισυνταγματική, στον υπουργό Οικονομικών να αποφασίζει για τις συγχωνεύσεις και για την τύχη των περιουσιακών στοιχείων των καταργούμενων οργανισμών. Υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση, ενώ δήλωσε πως σε 20 μήνες κατήργησε 27 οργανισμούς, την ίδια περίοδο ίδρυσε 41 γενικές και ειδικές γραμματείες για να βολέψει ημετέρους» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.

Ο κ. Καράογλου, αναρωτήθηκε εξάλλου, για ποιον λόγο επέλεξε η κυβέρνηση να μειώσει περαιτέρω τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσα απ' αυτό το νομοσχέδιο, λίγο πριν την έναρξη του διαλόγου για το ενιαίο μισθολόγιό τους. «Γιατί δεν περιμένατε ένα μήνα ακόμη, να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα; Μήπως βάζετε πολύ χαμηλά τον πήχη, για να ξεκινήσετε από τόσο χαμηλά τις διαπραγματεύσεις;»

«Έχουμε απόλυτη συνείδηση, ότι είναι σκληρό να ανατρέπεις προγραμματισμό ζωής. Με δεδομένο όμως, ότι το επιβάλλει η ανάγκη, είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση» απάντησε στις επικρίσεις ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Λιντζέρης. «Ομολογουμένως έχει γίνει προσπάθεια για όσο το δυνατόν δίκαιη κατανομή των βαρών, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει άνθρωπος μέσα σ' αυτή την αίθουσα, που να μπορεί να υπερασπιστεί τις περικοπές των κοινών επιδομάτων» παραδέχθηκε ο βουλευτής. «Θέλω να πιστεύω ότι η συζήτηση που ξεκινά για το ενιαίο μισθολόγιο, θα άρει πολλές από τις αδικίες που ήδη υφίστανται, θα εξορθολογίσει μισθούς και δεν θα χρησιμοποιηθεί αυτό ως διαδικασία για περαιτέρω μείωση».

Επίσης, σε ό,τι αφορά την ρύθμιση που απασχολεί τον υγειονομικό κόσμο, ο κ. Λιντζέρης παρατήρησε πως «απελευθέρωση δεν σημαίνει να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και όπως το θέλει» και υποστήριξε πως «το θέμα είναι ανοικτό: Δεχόμαστε την δέσμευση του υπουργού Υγείας ότι οσονούπω θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση και σας λέω ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να είναι κόντρα στο δημόσιο συμφέρον, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της, αρχές ιατρικής δεοντολογίας».

Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος παρατήρησε μεταξύ άλλων, πως «η τροπολογία για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών, δεν είναι αποσπασματική ενέργεια. Είναι προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης του αστικού κράτους, με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, παραδίδετε συγκεκριμένους τομείς του δημοσίου τομέα στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, διευκολύνετε με αυτόν τον τρόπο την παράδοση του ορυκτού πλούτου στις πολυεθνικές επιχειρήσεις (σ.σ. αναφορά στην κατάργηση του ΙΓΜΕ) και ταυτόχρονα στην ιδιωτικοποίηση μιας σειράς τομέων, που ικανοποιούν κοινωνικές ανάγκες, όπως η σίτιση και η στέγαση φοιτητών και σπουδαστών» ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος ενδεικτικά στην κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.

Ο Παύλος Μαρκάκης (ΛΑΟΣ), εξέφρασε μεταξύ άλλων τη δυσφορία του για τον τρόπο μείωσης των επιδομάτων του Δημοσίου: «Σ' αυτή τη ρύθμιση, υπάρχει και μια ρουσφετολογική διαδικασία, όπου δεν έγινε και κανένας υπολογισμός».

«Ένας που παίρνει επίδομα 600 ευρώ του κόβουν το 10% και ένας που παίρνει 150 του κόβoυν το 50%. Άμα, μπορείτε εσείς να βρείτε λογική σε αυτήν την ιστορία, πείτε μας και εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκάκης. Καταγγέλλοντας δε, τις αυξημένες αρμοδιότητες που χορηγεί το νομοσχέδιο στον υπουργό Οικονομικών, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ προέβλεψε πως «θα έρχεται ο υπουργός των Οικονομικών, θα βάζει όποιον θέλει στον ΣΔΟΕ. Δεν ξέρω αν θα κρατήσει τον κ. Καπελέρη και θα τον αφήσει στα τηλεοπτικά κανάλια το πρωί. Μπορεί να βάλει κάποιον άλλον. Αλλά επειδή και η απελευθέρωση των επαγγελμάτων έχει κανόνες, ας μας πουν ποια κριτήρια πρέπει να έχουν αυτοί οι άνθρωποι...».

Σκληρή κριτική επεφύλαξε στο νομοσχέδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισηγητής του Δ. Παπαδημούλης, έκανε λόγο για «καταργήσεις οργανισμών, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς καμία διαδικασία, χωρίς να δίνεται καμία απάντηση για το τι θα γίνει αυτός ο κόσμος ο οποίος μπαίνει στην πρέσα αυτών των ανακατατάξεων»:

«Η κυβέρνηση δεν δίνει καμία απάντηση. Εν λευκώ εξουσιοδότηση. Και μάλιστα, μία τόσο γενική εξουσιοδότηση που δίνει τη δυνατότητα, πέρα από τους καταργούμενους και συγχωνευόμενους οργανισμούς, οι επόμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις να μην περάσουν καν από τη Βουλή με αυτήν την άθλια διαδικασία μέσα στο κατακαλόκαιρο, αλλά με μια απλή υπουργική απόφαση. Είναι πρόκληση αυτό το πράγμα και θα το βρείτε μπροστά σας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημούλης.



Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)