Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Ποιες ριζικές αλλαγές φέρνει το νέο φορολογικό σύστημα


Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η σύνταξη του προσχεδίου του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, καθώς αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, ενώ εντός της εβδομάδας ολοκληρώνονται και οι συναντήσεις με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται σε ριζικές αλλαγές στη φορολογία και γι' αυτό το νέο καθεστώς θα περιλαμβάνει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, περαιτέρω περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων, που πλέον δεν έχουν κοινωνικό και οικονομικό αντίκρισμα, ενώ εξετάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 15%, χωρίς να αποκλείεται και μείωση των συντελεστών των φυσικών προσώπων για την ενίσχυση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές και στα είδη εστίασης, ενώ θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση όλες οι επιβαρύνσεις στη φορολογία των ακινήτων.

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ακόμη η καθιέρωση νέων αντικειμενικών κριτηρίων και τεκμηρίων για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κλείσιμο των παραθύρων στο «πόθεν έσχες», ενώ θα υλοποιεί το πρόγραμμα συγχώνευσης ή και κατάργησης των περισσοτέρων ΔΟΥ, αφού το σχέδιο προβλέπει να καταργηθούν οι περισσότερες από τις 289 που υπάρχουν σήμερα, με στόχο την «εξοικονόμηση» περίπου 3.000 υπαλλήλων και την αξιοποίησή τους στο ελεγκτικό έργο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει και στην ενίσχυση του οπλοστασίου της για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, αφού σχεδιάζεται «φακέλωμα» της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογουμένων, επέκταση της χρήσης των ταμιακών μηχανών σε όλους τους επιτηδευματίες και κατάρτιση περιουσιολογίου για όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ΑΦΜ.

Καταργούνται οι περισσότερες από τις 289 ΔΟΥ που υπάρχουν σήμερα με στόχο την «εξοικονόμηση» περίπου 3.000 υπαλλήλων και την αξιοποίησή τους στο ελεγκτικό έργο.

Οι αλλαγές, όπως άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει το οικονομικό επιτελείο, ξεκινούν από μηδενική βάση, όμως υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι όπως αυτοί περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2015 θα παραμείνουν αμετάβλητοι. Στο πλαίσιο αυτό οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος.

Οι αλλαγές πάντως θα είναι ριζικές και, μεταξύ των άλλων, θα αφορούν σε:

* Μειώσεις συντελεστών φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

* Δημιουργία ηλεκτρονικής εφορίας στους κόλπους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

* Αναστολή του «πόθεν έσχες» για παραγωγικές επενδύσεις.

* Ενιαίο μηχανισμό είσπραξης φόρων, τελών και εισφορών με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

* Αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

* Εξονυχιστικό έλεγχο των καταθέσεων και πιστωτικών καρτών του εξωτερικού, αλλά και των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ με σεβασμό στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αναμόρφωση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να λύσει και το «πρόβλημα» του stock που έχει δημιουργηθεί σήμερα στις εφορίες από τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις, μελετώντας μάλιστα όπως το νέο καθεστώς να μην επιτρέπει τη δημιουργία νέου stock υποθέσεων που θα «λιμνάζουν» στις ΔΟΥ χωρίς κανένα εισπρακτικό αποτέλεσμα.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έως τις 22 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί όλες οι προτάσεις των φορέων που μετέχουν στο διάλογο στην ηλεκτρονική διεύθυνση forologikosdialogos@minfin.gr , ούτως ώστε αμέσως μετά να καταρτιστεί το προσχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου.

Το σχετικό σχέδιο νόμου θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ώστε να αποτελέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα νόμο του κράτους.

Στο μικροσκόπιο περιπτώσεις «επιδεικτικής κατανάλωσης»

Στον εντοπισμό περιπτώσεων «επιδεικτικής κατανάλωσης», δηλαδή φυσικών προσώπων που απολαμβάνουν πολυτελή διαβίωση τέτοια που δεν δικαιολογείται βάσει των φόρων που καταβάλλουν, αλλά και στην αεροφωτογράφιση περιοχών με αδήλωτες πισίνες και πολυτελείς κατοικίες προχωρά άμεσα ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών.

Λίγες ημέρες πριν φθάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας που πιέζουν ασφυκτικά για αύξηση των δημόσιων εσόδων και κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «πιέζει» το φοροεισπρακτικό μηχανισμό για αποτελέσματα στη «μάχη» των εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό έδωσε εντολή να ενεργοποιηθούν το συντομότερο και οι νέες παρεμβάσεις που προβλέπονται στο στρατηγικό σχέδιο 2011-2015 για τη Φορολογική Διοίκηση που, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν, αναδρομική φορολόγηση των καταθέσεων του εξωτερικού, λουκέτα σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν, «μαύρες» λίστες με τα ονόματα μεγαλοοφειλετών και προσωποκράτηση.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στον «αγώνα» κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και για να διασφαλίσει περαιτέρω τα συμφέροντα του Δημοσίου, μελετά όπως όλες οι εισπράξεις και πληρωμές των ΔΟΥ ανατεθούν στο εξής στο τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα, με ταχύτατες διαδικασίες προχωρά και η συγκρότηση ειδικού σώματος ελεγκτών που θα δεσμεύονται με «συμβόλαια» για τη βεβαίωση και αναγκαστική είσπραξη των χρεών, με αξιοποίηση και εξωτερικών συμβούλων που θα εντοπίζουν την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών εν όψει και της επικείμενης κατάργησης ή συγχώνευσης των περισσότερων ΔΟΥ.

Το οικονομικό επιτελείο έχει καταστήσει προς κάθε κατεύθυνση σαφές ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη συγκέντρωση στοιχείων για καταθέτες εξωτερικού, περιλαμβανομένης και της χρήσης πιστωτικής κάρτας αλλοδαπής τράπεζας, για τους οποίους δεν δικαιολογείται η προέλευση των πόρων ή δεν δηλώθηκαν οι κτηθέντες τόκοι, αφού στα σχέδιά του είναι η αναδρομική επιβολή φόρου επί του κεφαλαίου και των τόκων τέτοιων περιπτώσεων.

Αναστολή του «πόθεν έσχες»

Αναστέλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 το «πόθεν έσχες» για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κ.λπ.), η ανέγερση οικοδομής, η χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, η κατασκευή πισίνας.

Αυτό διευκρινίστηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών, με σχετική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι το εν λόγω μέτρο ισχύει με βάση το Ν. 3899/2010 άρθρο 8 παρ. 1, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την παράγραφο 6 του άρθρου 28 του Ν. 3986/2011.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η αναστολή του «πόθεν έσχες» ισχύει, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ. 3.8.2011), από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 για την απόκτηση (αγορά ή ανέγερση ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση) όλων των ακινήτων, ενώ από την ίδια ημερομηνία εξαιρούνται από την επιβολή του φόρου δωρεάς και γονικής παροχής οι δωρεές και οι γονικές παροχές χρημάτων που συνιστώνται αποκλειστικά για την αγορά ή ανέγερση ακινήτων.

Λόγω της αναδρομικότητας μάλιστα του συγκεκριμένου μέτρου, οι ΔΟΥ θα πρέπει να προβούν, οίκοθεν ή κατόπιν αιτήσεως ή υποβολής ανακλητικής δήλωσης του φορολογουμένου, στη διαγραφή του βεβαιωθέντος και επιστροφή του τυχόν καταβληθέντος φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής για δηλώσεις οι οποίες αφορούσαν σε δωρηθέν χρηματικό ποσό για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, το οποίο υπερέβαινε το απαλλασσόμενο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)