Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στελέχη του ΥΠΟΙΚ προχωρούν σε δηλώσεις ότι η ημερομηνία εκταμίευσης που έχει ανακοινωθεί για τις 15 Σεπτεμβρίου είναι ενδεικτική, καθώς και σε δηλώσεις ότι ακόμη και αν υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης τα χρήματα επαρκούν για την κάλυψη των δανειακών, για αρκετές εβδομάδες.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι αν η καθυστέρηση οφείλεται στις καθυστερήσεις για το νέο πακέτο στήριξης, κυρίως σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF - ψήφιση από τοπικά κοινοβούλια) και τη συμφωνία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (rollover) με τους ιδιώτες επενδυτές ή αν πρόκειται για καθυστερήσεις που συνδέονται με πιθανά προβλήματα κατά τους ελέγχους, σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος.
Μάλιστα, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, αφού πηγές από το υπουργείο οικονομικών δηλώνουν ότι δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης της 6ης δόσης, λόγω καθυστερήσεων που υπάρχουν στην υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου, αλλά λόγω των καθυστερήσεων που σημειώνονται για τη συμφωνία του νέου πακέτου.
Βέβαια, πηγές από την Τρόικα, αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο σφάλμα που θα μπορούσε να κάνει η Αθήνα θα ήταν να πιστέψει ότι η καταβολή της δόσης είναι σίγουρη, ανεξαρτήτως των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη λήψη των νέων μέτρων. Μάλιστα, πρόσωπο που γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε. δήλωσε χαρακτηριστικά: “Δεν γνωρίζω πως θα πράξει η Ε.Ε., πάντως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συναινέσει και σε αυτήν τη δόση (6η), όπως έκανε στην 5η δόση, αν υπάρχουν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, που είχαν διαπιστωθεί κατά τους προηγούμενους ελέγχους.
Να αναφέρουμε τέλος, ότι 6η δόση, είναι ουσιαστικά η τελευταία ουσιαστικά μεγάλη του πρώτου δανείου (110δις ευρώ) για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η δόση είναι 8δις ευρώ, εκ των οποίων 5,8δις από την Ε.Ε. και 2,2δις από το ΔΝΤ.