Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

WSJ: «Κι αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να σωθούν;»

'Aρθρο με τίτλο «Κι αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να σωθούν;» δημοσιεύει η Wall Street Journal με την υπογραφή του αρθρογράφου Αλεν Ματιτς, στο οποίο περιγράφει τι θα γινόταν αν οι Ελληνες αποφάσιζαν ότι η έξοδος από το ευρώ είναι επιθυμητή.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, η Ευρώπη οδηγούμενη από τη Γερμανία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έκανε μεγάλες υποχωρήσεις συμπεριλαμβανόμενης και ολοκληρωτικής διαγραφής του ελληνικού χρέους.

"Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν θα μπορέσει η Ευρωζώνη να κάνει κάτι τέτοιο χωρίς να βρεθεί στη θέση της Ιρλανδίας, να λυγίσει δηλαδή υπό το συνθλιπτικό βάρος των χρεών τρίτων. Ο πυρήνας των χωρών της Ευρώζώνης θα πρέπει να μετρήσει το κόστος του να αφήσει την Ελλάδα να πτωχεύσει σε σχέση με το κόστος διάσωσης του τραπεζικού τους τομέα. Η Ευρώπη δεν θέλει να είναι όμως υποχωρητική με την Ελλάδα όχι μόνο λόγω του μεγάλου κόστους αλλά και λόγω του ηθικού κινδύνου που δημιουργείται" αναφέρει το άρθρο.

"Θα πρέπει υπολογίσει ότι όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα ζητήσουν ανάλογες ελαφρύνσεις αν αυτό συμβεί με την Ελλάδα, και κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωζώνη. Ομως όπως έχουν αποδείξει άλλες οικονομικές κρίσεις όταν κορυφώνεται το πρόβλημα η τυπικότητα και οι κανονές παρακάμπτονται. Γι αυτό όσο περισσότεροι Ελληνες πείθονται ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, τόσο καλύτερη διαπραγμάτευση θα πετύχουν με την Ευρώπη που θα πρέπει να τους προστατεύσει από το να το κάνουν" συνεχίζει η ανάλυση και προσθέτει

"Αυτό γιατί μπορεί οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι Φιλανδοί πολιτικοί να ανησυχούν για το πώς θα παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους τους την ανάγκη να παρέχουν ατελείωτα ποσά στην Ελλάδα, αλλά κάθε άλλη επιλογή θα είναι ακόμη χειρότερη. Σύμφωνα με τη δήλωση του αμερικανού καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Μπάρι Εϊχενγκριν η (εθελοντική) έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «η μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων», ενώ ο αρθογράφος προβλέπει ότι αυτή η λύση θα προκαλούσε «συστημική κρίση στην ευρωζώνη»

'Εξοδος από το ευρώ

"Αντίθετα, για τους Ελληνες η έξοδος από το ευρώ μοιάζει περισσότερο επιθυμητή όσο η ύφεση γίνεται μεγαλύτερη για την παραμονή τους σε αυτό. «Το προ δεκαετίας παράδειγμα της Αργεντινής συγκεντρώνει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον» υπενθυμίζοντας ότι, πριν κηρύξει στάση πληρωμών η Αργεντινή, η οικονομία της είχε συρρικνωθεί κατά 8,4% τα προηγούμενα τρία χρόνια. Όμως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ αυτή τη χρονιά. «Τρία χρόνια μετά την πτώχευση η Αργεντινή είχε ήδη επιστρέψει στους προ της κρίσης ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα 3 σενάρια για την Ελλάδα από τους Financial Times
Τρία είναι τα πιθανά σενάρια για την τύχη της Ελλάδας, σύμφωνα με τους Financial Times. "Ένα διεθνές παιχνίδι τόλμης εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της, όπου ένας εκ των δύο θα πρέπει να υποχωρήσει τις επόμενες ημέρες, προκειμένου η Ελλάδα να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε άτακτη χρεοκοπία που θα μπορούσε να σπείρει τον όλεθρο στην ευρωζώνη και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές".

Η εφημερίδα εστιάζει την προσοχή της στον Γιώργο Παπανδρέου, και αν μπορεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό αυτό το Σαββατοκύριακο (το άρθρο είναι πριν τον ανασχηματισμό). Πιστεύει ότι το γεγονός ότι τα μέλη του δικού του κόμματος τον εγκαταλείπουν, ενώ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είναι ακόμα στους δρόμους, είναι σχεδόν εγγυημένο ότι δεν θα πετύχει.

Η αγωνία για το μέλλον της Ελλάδας κορυφώνεται καθώς πλησιάζει η μέρα της εκταμίευσης των 12 δισ. ευρώ, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να αποφύγει τη στάση πληρωμών τον επόμενο μήνα. Μέχρι τότε, η εφημερίδα Financial Times εκτιμά ότι θα δρομολογηθούν τρία πιθανά σενάρια, το καθένα με σταδιακές , τραγικές συνέπειες.

Το πρώτο σενάριο

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο ο Γιώργος Παπανδρέου, παρά το πολιτικό χάος, κερδίζει το σεβασμό από τους διεθνείς κύκλους και με την απόφασή του να ταρακουνήσει την κυβέρνησή του, κερδίζει την υποστήριξη που χρειάζεται.

Για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον κ. Παπανδρέου θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καλές σχέσεις με την Άνγκελα Μέρκελ. Αν ο κ. Παπανδρέου επιβιώσει από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης και είναι σε θέση να ωθήσει τα νέα μέτρα λιτότητας από το Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του μήνα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να είναι σε θέση να ανασάνουν με ανακούφιση - τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο, όταν θα αναμένεται η επόμενη δόση της ελληνικής βοήθειας .

"Παρά τις δυσκολίες, υποθέτουμε ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να περάσει τα [μέτρα λιτότητας] και να λάβει την εκταμίευση, διότι η εναλλακτική λύση θα είναι πολύ χειρότερη για τον ελληνικό λαό", δήλωσε ανώτερος υπάλληλος που συμμετέχει στις ελληνικές διαπραγματεύσεις .

Τα 120 δισ ευρώ που αποτελούν το δεύτερο μνημόνιο προς την Ελλάδα, δίνουν στους Ευρωπαίους ηγέτες λίγο περισσότερο χρόνο για να σπάσει το αδιέξοδο μεταξύ της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων .Αν όμως ο κ. Παπανδρέου λάβει την έγκριση που χρειάζεται, οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει η συμβιβαστική λύση με την ΕΚΤ να αναβληθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν θα εκκρεμεί για την Ελλάδα η δόση των 8 δισ. ευρώ.

Όμως, ο Όλι Ρεν, κατέστησε σαφές την Πέμπτη ότι θέλει να έχει υπάρξει συμφωνία ως τις 11 Ιουλίου, ως την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Το δεύτερο σενάριο

Στο δεύτερο σενάριο ο Γιώργος Παπανδρέου αποτυγχάνει, αλλά η Ελλάδα σώζεται. Παρά την παραχώρηση του ΔΝΤ, τόσο από το διεθνές ταμείο όσο και από την ΕΕ, εξακολουθεί να υφίσταται πίεση στην Ελλάδα να εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας."Αναμένουμε ότι η ελληνική Βουλή θα εγκρίνει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε από το τέλος του Ιουνίου", δήλωσε ο κ. Ρεν. "Οι προσπάθειες για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, που θα σήμαινε καταστροφή για την Ελλάδα, είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων."

Οι Financial Times πιστεύουν ότι ενώ υπήρχε η ελπίδα ότι ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να πάρει διακομματική στήριξη για τα μέτρα, σήμερα υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει ούτε ισχνή πλειοψηφία που έχει θεωρητικά στο κοινοβούλιο."Αν αποτύχει, τα φώτα της δημοσιότητας θα στραφούν στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, για να αποφασίσουν αν θα καταβάλλουν τα 12 δισ. ευρώ, αποτρέποντας τη στάση πληρωμών - ακόμη και χωρίς την ανάληψη νέων δεσμεύσεων από την Ελλάδα.

Επίσης το ενδεχόμενο να χορηγηθεί ένα διμερές δάνειο γεφύρωσης στην Ελλάδα, έως ότου ο κ. Παπανδρέου σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού ή κερδίσει τις εκλογές, θα παραβίαζε μία από τις βασικές αρχές όλων των μορφών διασώσεων στην ευρωζώνη: χρήματα δεν μπορούν να καταβληθούν αν μια χώρα δεν πληρεί τις υποσχέσεις λιτότητας.

"Τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και η γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, για παράδειγμα, επέμειναν ότι περισσότερα χρήματα μπορούν να καταβληθούν, μόνο όταν η Ελλάδα μειώσει το έλλειμμά της και υλοποιήσει τους στόχους μείωσης του χρέους . Δεν υπάρχει κανένα σημάδι αλλαγής στη θέση αυτή".

Η Ελλάδα χρεοκοπεί είναι το τρίτο σενάριο που εξετάζει η εφημερίδα

"Αν το ελληνικό κοινοβούλιο αποτύχει να περάσει τα μέτρα λιτότητας, και το ΔΝΤ και η ΕΕ αποφασίσουν ότι δεν μπορούν να διανέμουν τα κεφάλαια, θα έρθει η καταστροφή:

Η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που θα χρεοκοπήσει σε 60 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Gilles Moec, συν-επικεφαλής της ευρωπαϊκής οικονομικής έρευνας της Deutsche Bank, ο πρώτος μεγάλος λογαριασμός που καθίσταται ληξιπρόθεσμος είναι 2,4 δισ. ευρώ αποπληρωμής κρατικών ομολόγων στις 15 Ιουλίου. Οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν συνήθως μια περίοδο χάριτος πριν καταδικάσουν κάποιον σε πτώχευση. Όποια και αν είναι η χρονική στιγμή, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι έχουν σκεφτεί ένα τέτοιο σενάριο, αλλά οι χρηματοοικονομικές αγορές τις τελευταίες ημέρες έχουν δώσει στους ηγέτες μια γεύση του τι θα μπορούσε να συμβεί. Το πιο ανησυχητικό στην ευρωζώνη είναι το ενδεχόμενο ντόμινου, ιδίως στην κυρίαρχη αγορά ομολόγων που παραμένει ευάλωτη και για τον τραπεζικό τομέα.

Στην αγορά ομολόγων, εξηγεί η εφημερίδα, ο πιο άμεσος φόβος είναι η Ισπανία, η μεγαλύτερη των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης "Αν το κόστος δανεισμού στην Ισπανία συνεχίσει να αυξάνεται, οποιαδήποτε πιθανή οικονομική ενίσχυση θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ικανότητα της ΕΕ να διαχειριστεί την κρίση. Ομοίως, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί την ανεπάρκεια κεφαλαίων των τραπεζών.




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)