Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η κρίση εκτονώθηκε ως εκ θαύματος (και προσκαίρως) με δύο παραιτήσεις βουλευτών από τις έδρες τους (Φλωρίδης, Νασιώκας), μερικές επικριτικές δηλώσεις στο περιστύλιο της Βουλής, μια ακόμη ψυχοθεραπεία σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας και έναν ανασχηματισμό.
Μια μέρα μετά τα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Παπανδρέου δήλωνε πρόθυμος ακόμη και να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, χθες, στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε ξαφνικά ότι… δεν θα φυγομαχήσει!
Ότι θα είναι «παρών στη μάχη» (την οποία την προηγουμένη ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει παραδίδοντας την εξουσία στον Άγνωστο Χ) και κάλεσε τους βουλευτές του να στηριχτούν πάνω του!
Την περιπέτεια της Τετάρτης την προσπέρασε ως άλλη μια προσπάθεια συνεννόησης, την οποία, όπως είπε, θα συνεχίσει να υπηρετεί!
Μετά, κάθισε και άκουσε την κριτική ή τους επαίνους – ενώ γνώριζαν όλοι πως το Μεσοπρόθεσμο είχε ψηφιστεί στην αρμόδια Επιτροπή.
Και το καταπληκτικό: Η Πρόεδρος της Επιτροπής (όπου ψηφίστηκε χθες το Μεσοπρόθεσμο), επανήλθε στην κριτική της.
Μίλησε για απίθανες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης και απίθανη κοροϊδία του οικονομικού επιτελείου.
Όπως είπε, «η Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρά τις απίθανες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης, σε στήριξε και ψήφισε πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα για τον κόσμο. Μόνο η μείωση μισθών και συντάξεων υλοποιήθηκε. Απίθανη κοροϊδία του οικονομικού επιτελείου επί 18 μήνες και το στήριζες συνεχώς. Εδώ και ένα χρόνο μετά το μνημόνιο πάλι στα ίδια. Μια χώρα πτωχευμένη δεν λύνει το πρόβλημα με δάνεια. Τι είδους διαπραγμάτευση είχαμε; Δεν ενημερωνόμαστε. Από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι δεν διαπραγματευόμαστε αρκετά. Ο Ομπάμα δεν μας αγάπησε ξαφνικά. Οδηγήσαμε την χώρα σε τρομερή ύφεση. Αντί να κινητοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις της χώρας, καταφέραμε το σύνολο της κοινωνίας εναντίον μας. Υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας συνολικά. Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί σε έκτακτες συνθήκες. Πρέπει να αναλάβεις μέρος της ευθύνης. Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Να αποφύγουμε τις εκλογές, αν μπορούμε. Στην κυβέρνηση που θα κάνεις, να αλλάξεις. Λειτουργείς με παρέες-κυβερνητική επιτροπή και θεσμικά όργανα. Διαφορετικά θα συρθούμε σε εκλογές».
Επικριτικοί υπήρξαν και άλλοι βουλευτές, ενώ ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στην Ολομέλεια.
Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Α. Σαμαράς, ξεκαθάρισε ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας πως αποκλειστικός υπεύθυνος για το φιάσκο της Τετάρτης ήταν ο κ. Παπανδρέου.
Όπως είπε, είδε την πρόταση του πρωθυπουργού ως ιστορική ευκαιρία για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ενώ επανέλαβε πως ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε όλες τις προτάσεις του – και αυτή της παραίτησης από την πρωθυπουργία.
Τελικά, είπε ο κ. Σαμαράς, «ο κ. Παπανδρέου απέρριψε μόνος του αυτό που είχε προτείνει ο ίδιος», κατηγορώντας τον για επικοινωνιακή διαχείριση και υποστηρίζοντας ότι δεν άντεξε τις πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματός του.