Κάθε χρόνο η Ώρα της Γης λαμβάνει και έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Το 2009, όπου οι Έλληνες συμμετείχαν με πρωτοφανή ενθουσιασμό, η εκστρατεία εστίασε τη δυναμική της στην Κοπεγχάγη. Ένα χρόνο αργότερα και μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα της Δανίας, η Ώρα της Γης ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι όταν χάνεται μια μάχη δεν χάνεται και ο πόλεμος.
Φέτος, η Ώρα της Γης 2011 ξεπερνάει τον ίδιο της τον εαυτό! Μας θέτει απλά ερωτήματα για το τι πραγματικά κάνουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετά από την μια συμβολική ώρα στο σκοτάδι. Χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ; Επιλέγουμε το ποδήλατο, ή ακόμα και τα…πόδια μας για τις μετακινήσεις μας;
Μετά από τρία χρόνια όλο και πιο δυναμικής παγκόσμιας ανταπόκρισης η Ώρα της Γης γίνεται θεσμός και ένας απλός τρόπος να αποδείξουμε ότι πέρα από γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαφορές, παραμένουμε πολίτες ενός κοινού τόπου. Του πλανήτη Γη.
Φέτος λοιπόν, το Σάββατο, 26 Μαρτίου, στις 8:30 το βράδυ, "κλείνουμε "(ουσιαστικά αναβουμε) όλοι τα φώτα μας για μία ώρα
Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι να ξεπεράσουμε τη μία ώρα.
Ξεπεράστε τον ίδιο σας τον εαυτό!
- Της προστασίας της βιοποικιλότητας
- Της προώθησης της βιώσιμης διαχείρισης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων
- Της μείωσης της ρύπανσης και της άσκοπης κατανάλωσης
Τι έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια;
Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης και το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης, η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και πολλά άλλα σημεία και κτίρια κατατεθέν της Ελλάδας «κατέβασαν τον διακόπτη» το 2009 και το 2010 για την Ώρα της Γης.Από την πρώτη κιόλας συμμετοχή της χώρας μας στην παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η ανταπόκριση των Ελλήνων υπήρξε εντυπωσιακή. Εκτιμάται ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ελλάδα σκοτείνιασαν κατά το 2009, ενώ για το 2010 τα φώτα έσβησαν 251 δήμοι και κοινότητες, 334 σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί και 1180 φορείς και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, μέσα σε δύο ώρες (2009 και 2010) εξοικονομήθηκαν περίπου 1000 τόνοι CO2. Κι αν το νούμερο δεν είναι απόλυτα κατανοητό, αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι ισοδυναμεί με την «έξοδο» από την κυκλοφορία για 2 ώρες, 73.018 αυτοκινήτων.
Τα νούμερα όμως είναι μικρά αν σκεφτεί κανείς τη συμβολική σημασία της Ώρας της Γης και την πίεση που ασκείται στις πολιτικές ηγεσίες όλου του κόσμου. Ήδη στο Κανκούν του Μεξικού είχαμε κάποια πρώτα ψήγματα επιτυχίας. Κι όμως, η επιτυχία των δύο προηγούμενων χρόνων θα μείνει χωρίς αντίκρισμα αν δεν ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Αν δεν καταφέρουμε φέτος να ξεπεράσουμε τη μία ώρα και να δεσμευτούμε – ο καθένας προσωπικά – σε μία δράση εξοικονόμησης ενέργειας που θα γίνει βίωμα για όλον τον χρόνο.
Δηλώστε λοιπόν συμμετοχή, δώστε τη δική σας προσωπική δέσμευση και μοιραστείτε την με τους φίλους σας και ελάτε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Ελάτε να χτίσουμε πάνω σε όσα όλοι μαζί καταφέραμε τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ
http://www.wwf.gr/earthhour/index.php