Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ριζικές ανατροπές στη φορολογία

Από τον Απρίλιο καθιερώνεται η «φοροκάρτα», με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δίνονται κίνητρα, όπως έξτρα έκπτωση φόρου για όσους τη χρησιμοποιούν. Θα είναι ανώνυμη και η χρήση της προαιρετική. Ομως οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να μαζεύουν αποδείξεις
Αυστηρότερα μέτρα για φοροφυγάδες και επίορκους υπαλλήλους, προαιρετική χρήση της «φοροκάρτας», καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις αλλά και φορο-ανάσες στις επιχειρήσεις περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, αφού λάβει το τελικό «ΟK» από την τρόικα. Με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας να καταφθάνει την Πέμπτη στην Αθήνα, για την τρίτη και ...
πλέον κρίσιμη αξιολόγηση του Μνημονίου, το οικονομικό επιτελείο «κλειδώνει» μία μία τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάστηκαν οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις.

Από τον Απρίλιο καθιερώνεται η «φοροκάρτα» και στο υπουργείο σκέφτονται να δώσουν κίνητρα, όπως έξτρα έκπτωση φόρου για όσους τη χρησιμοποιούν.

Η κάρτα αποδείξεων θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των φορολογουμένων. Ωστόσο δεν θα τους απαλλάξει από τη «χαρτούρα» των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να μαζεύουν αποδείξεις και να τις υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Εφορία.

Και αυτό γιατί εάν αυτή η υποχρέωση δεν προβλεπόταν, θα υπήρχε ο κίνδυνος το Δημόσιο να χάσει έσοδα από την εφαρμογή του μέτρου. Ο χρήστης της κάρτας θα μπορούσε να δώσει τις αποδείξεις σε κάποιον άλλο που δεν έχει κάρτα, ώστε να τις χρησιμοποιήσει για να καρπωθεί τη φοροέκπτωση χωρίς να τη δικαιούται.

Η «φοροκάρτα» θα είναι ανώνυμη και η χρήση προαιρετική. Οι φορολογούμενοι θα την παραλαμβάνουν από τις τράπεζες και θα την ενεργοποιούν μέσω SMS ή του Taxisnet. Η ενεργοποίησή της και η αντιστοίχηση του 19ψηφιου αριθμού με τον ΑΦΜ του φορολογούμενου-κατόχου της κάρτας θα γίνεται μόνο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και όχι από τις τράπεζες.

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να βγάλει και δεύτερη κάρτα, για να τη χρησιμοποιήσει κάποιο μέλος της οικογένειας π.χ. παιδιά με τις αγορές να πιστώνονται στον ΑΦΜ του γονιού.

Στην κάρτα θα «περνούν» όλες οι αγορές, ανεξαιρέτως ποσού, και θα καταγράφονται μέσω της τράπεζας. Οι συναλλαγές θα γίνονται είτε με μετρητά είτε με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και οι φορολογούμενοι απλώς θα δίνουν στους καταστη?ατάρχες τη φοροκάρτα τους για να την περάσουν από τα μηχανήματα ΡΟS που χρησιμοποιούνται σήμερα για τις πιστωτικές κάρτες.

Αυτόματα στον «λογαριασμό» του κάθε φορολογουμένου θα πιστώνεται το ποσό της αγοράς που θα μετρά αντί για απόδειξη για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου. Η κάρτα αποδείξεων θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία να ελέγχει on line τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο εκτιμά ότι θα αυξηθούν τα έσοδα, καθώς εκ των πραγμάτων οι επιχειρήσεις ούτε τον ΦΠΑ θα μπορούν να κρύψουν ούτε να μη δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Λιγότεροι φόροι στα μερίσματα των επιχειρήσεων

Με διορθωτικές κινήσεις στο σύστημα φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών θα συνοδευτεί η μείωση του φορολογικού συντελεστή των αδιανέμητων κερδών στο 20% από 24%. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών:

Καταργείται ο υψηλός φορολογικός συντελεστής 40% στα διανεμόμενα κέρδη που είχε θεσπιστεί με τον φορολογικό νόμο του Απριλίου, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.
Το σύνολο των κερδών μιας επιχείρησης (αδιανέμητα και διανεμόμενα) θα φορολογείται με συντελεστή 20%.
Στη συνέχεια για όσα κέρδη διανεμηθούν η επιχείρηση θα παρακρατεί φόρο με συντελεστή 20% - 25% (δεν έχει ακόμη οριστεί το ποσοστό)
Από την παρακράτηση φόρου θα απαλλάσσονται τα νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα σε χώρα της Ε.Ε. και κατέχουν πάνω από 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης για τουλάχιστον 2 χρόνια. Δηλαδή κυρίως ξένοι επενδυτές και οι περισσότεροι βασικοί μέτοχοι. Αυτοί θα φορολογούνται μόνο με το αρχικό 20%. Με το ίδιο ποσοστό θα φορολογείται το σύνολο των κερδών των θυγατρικών εταιρειών και επομένως το μέρισμα που διανέμουν στις ξένες μητρικές τους.
Οσοι μέτοχοι εδρεύουν σε τρίτες χώρες με συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης θα συμψηφίζουν τον φόρο (20%-25%) που θα έχει παρακρατηθεί με τον φορολογικό συντελεστή που ισχύει στη χώρα τους.
Αν ο μερισματούχος είναι φυσικό πρόσωπο, θα δηλώνει στη φορολογική του δήλωση το μέρισμα που έλαβε και θα προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματά του. Αρα θα φορολογείται στην κλίμακα με συντελεστές έως 45%. Κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, θα αφαιρείται ο φόρος που έχει παρακρατηθεί από την εταιρεία στα μερίσματα.

ΑΝΑΣΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ
Σε τρεις μήνες η καταβολή ΦΠΑ, με πρώτη δόση το 40%

Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις αντί εφάπαξ όπως ισχύει σήμερα. Με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ οι επιτηδευματίες θα καταβάλλουν το 40% του φόρου και το υπόλοιπο ποσό θα το πληρώνουν σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις (30% + 30%) με τις ανάλογες προσαυξήσεις. «Ο προσανατολισμός μας είναι να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, να τους δώσουμε τη δυνατότητα τμηματικής απόδοσης, με συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις και ασφαλιστικές δικλίδες» υπογραμμίζει ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς.

Το μέτρο αυτό, που αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, εξετάζεται να εφαρμοστεί και για παλιές δηλώσεις ΦΠΑ που δεν έχουν υποβληθεί. Σήμερα οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (κάθε μήνα για όσους τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας και κάθε τρίμηνο για όσους τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ) υποχρεούνται να καταβάλλουν ταυτόχρονα ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί για τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη περίοδο.

Με τη νέα ρύθμιση που προωθείται, το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει εκ των προτέρων τον ΦΠΑ που θα έχει να λαμβάνει, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό, αφού χιλιάδες επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης και των έντονων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, όχι μόνο καθυστερούν σημαντικά την καταβολή του ΦΠΑ, αλλά πολλές φορές, ενώ τον εισπράττουν, δεν τον αποδίδουν καθόλου και τον χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης για την τακτοποίηση άμεσων αναγκών.

ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΓΙΑ ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΠΑ
Σε κλοιό η φοροδιαφυγή και οι επίορκοι εφοριακοί

Αυστηρότερα μέτρα για τους φοροφυγάδες, απολύσεις-εξπρές για τους επίορκους εφοριακούς αλλά και ριζική αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η μη απόδοση του ΦΠΑ από ένα ποσό και πάνω θα χαρακτηρίζεται διαρκές αδίκημα, ώστε να μπορεί να κινηθεί οποτεδήποτε η διαδικασία του Αυτοφώρου. Οποιος συλληφθεί να μην αποδίδει ΦΠΑ, όχι μόνο θα οδηγείται στο Αυτόφωρο με χειροπέδες αλλά και δεν θα μπορεί να εξαγοράσει ή να μετατρέψει την ποινή του -εφόσον καταδικαστεί- και επομένως θα οδηγείται στη φυλακή, αν προηγουμένως δεν έχει εξοφλήσει το σύνολο της οφειλής του. Επίσης με το νομοσχέδιο:

Καθιερώνεται η φορολογική διαιτησία. Στον νέο αυτό θεσμό θα μπορούν να επιλύονται φορολογικές διαφορές πάνω από 150.000 ευρώ, με την απόφαση να εκδίδεται το αργότερο μέσα σε ένα εξάμηνο. Η φορολογική Διαιτησία θα διεξάγεται από ειδικό Σώμα Διαιτητών και η προσφυγή σε αυτήν, ανάλογα με το αντικείμενο της διαφοράς, θα έχει χαμηλότερο κόστος από την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.
Τοποθετείται οικονομικός εισαγγελέας στο υπουργείο Οικονομικών, που θα ασχολείται αποκλειστικά με οικονομικά εγκλήματα.
Αυξάνεται από 25% σε 50% το ποσοστό των προστίμων που θα πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορέσει να ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.
Καθιερώνεται πόιντ σύστεμ για την αξιολόγηση όλων των εφοριακών.
Θεσπίζεται αυστηρότερο σύστημα ποινών για υπαλλήλους με χαμηλή απόδοση καθώς και διαδικασίες-εξπρές για απολύσεις των επίορκων υπαλλήλων.
Κεντρικοποιούνται η υποβολή δηλώσεων, η συλλογή οφειλών, ο έλεγχος, οι διασταυρώσεις και η επεξεργασία των επιστροφών φόρων.
Καθορίζεται η διαδικασία ελέγχου και παραγραφής των χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

Στο στόχαστρο μεγάλες επιχειρήσεις
Φορολογικό σαφάρι με «όπλο» τα laptop

Φοροκυνηγητό με τα laptop ανά χείρας σε μεγάλες επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή ξεκινούν από σήμερα οι ελεγκτές των Εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων, με «όπλο» το νέο πληροφοριακό σύστημα ELENXIS.

Τις πρώτες δέκα υποθέσεις που βρίσκονται στο «μάτι» των φοροελεγκτών ανίχνευσε το Elenxis, με την εφαρμογή 400 κριτηρίων (κανόνων) κινδύνου φοροδιαφυγής. Πρόκειται για ένα νέο point system. Για κάθε κριτήριο κινδύνου αντιστοιχεί συγκεκριμένος αριθμός μορίων, που αποτυπώνουν τον βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή. Οι επιχειρήσεις με τα περισσότερα μόρια θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα με διαδικασίες-εξπρές. Το αρχικό βήμα της διαδικασίας έγινε στις 14 Ιανουαρίου, όταν οι ελεγκτές του ΔΕΚ Αθηνών και οι ελεγκτές της Ε΄ ΔΟΥ Αθηνών έδωσαν στις εν λόγω μεγάλες επιχειρήσεις 10ήμερη προθεσμία αναμονής για εθελοντική συμμόρφωση. Σε μία μόνο περίπτωση υποβλήθηκε περιοδική δήλωση ΦΠΑ και φόρος πάνω από 600.000 ευρώ.

Μέσω laptop οι ελεγκτές έχουν ασύρματη πρόσβαση στις βάσεις φορολογικών δεδομένων του Taxis και έχουν στη διάθεσή τους πλήρη εικόνα για την ελεγχόμενη επιχείρηση.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Περαίωση και για ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 400.000 €

Εισηγήσεις για να ενταχθούν στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει την υπαγωγή στην περαίωση των εν λόγω φορολογουμένων, αλλά με αυξημένα ελάχιστα ποσά φόρου περαίωσης σε σχέση με αυτά που ισχύουν στη σημερινή ρύθμιση. Πιο συγκεκριμένα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες προτείνεται το ελάχιστο ποσό φόρου ανά χρήση να ανέρχεται σε 1.200 ευρώ, ενώ για τις ατομικές επιχειρήσεις σε 1.000 ευρώ ανά χρήση. Στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να εντάξει και τους εν λόγω φορολογούμενους στην περαίωση, θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία του ποσό άνω των 800 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο είχε αποφασίσει να εξαιρέσει από την περαίωση τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, με το σκεπτικό ότι σ΄ αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι γιατροί του Κολωνακίου που εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ με σοβαρές φορολογικές παραβάσεις, οπότε εντάσσοντάς τους στη ρύθμιση θα ήταν σαν να τους κάλυπτε και να τους έδινε άφεση αμαρτιών.

Η περαίωση ολοκληρώνεται στις 28 Ιανουαρίου και το Δημόσιο έχει βάλει ήδη στα ταμεία του ποσό που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που βεβαιώθηκαν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αποδέχθηκαν την περαίωση, κλείνοντας οριστικά τις φορολογικές εκκρεμότητες του παρελθόντος. Οσοι «γύρισαν την πλάτη» στην περαίωση, θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με δειγματοληπτικούς ελέγχους.

ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ
«Φωτιά» το πετρέλαιο από τον Οκτώβριο

Ακριβότερα θα προμηθεύονται τα νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο με την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Η σχετική ρύθμιση είναι πιθανόν να περιληφθεί στο φορολογικό πακέτο του Φεβρουαρίου. Μόνο σε ευαίσθητες ομάδες θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση το επίδομα θέρμανσης θα είναι της τάξης των 400 εκατ. ευρώ και θα χορηγηθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Τα κριτήρια που θα καθορίσουν τους δικαιούχους εξετάζεται να είναι τα εξής:

Εισόδημα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα.
Κατοικία. Η επιδότηση θα αφορά μόνο την κύρια κατοικία με επιφάνεια γύρω στα 120 τ.μ. Η γεωγραφική της θέση θα αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα.



Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)