Το σχέδιο εκπονείται σε συνεννόηση με την ΤτΕ και θα τεθεί σε εφαρμογή αν δεν καρποφορήσουν οι πιέσεις που ασκούνται προς την ΕΚΤ, προκειμένου να μην εφαρμόσει για τις ελληνικές τρ΄παεζες τον νέο τρόπο υπολογισμού της αξίας των τίτλων που δέχεται ως εγγύηση για χορήγηση ρευστότητας.
Προηγήθηκαν πολλές συζητήσεις με τις Διοικήσεις των μεγάλων εμπορικών τραπεζών. Στις συζητήσεις αυτές υιοθετήθηκε η άποψη ότι σε περίπτωση νέων υποβαθμίσεων των κρατικών και τραπεζικών τίτλων, ενδέχεται να ανακύψει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας για τις τράπεζες, καθώς από την 1η Ιανουαρίου θα αυξηθεί το haircut που επιβάλει η ΕΚΤ στις αξίες των ελληνικών χρεογράφων, ενώ δεν θα γίνονται κάν δεκτά ορισμένα χρεόγραφα εκιδόμενα από τις τράπεζες.
Μετά την υποβάθμιση από τη Fitch και τη Moody’s, οι ελληνικοί τίτλοι βρίσκονται στη βαθμίδα αξιολόγησης ΒΒΒ+ έως ΒΒΒ-. Στα ομόλογα αυτής της κατηγορίας η ΕΚΤ θα επιβάλει από την 1η Ιανουαλίου haircut 5,5%-39,5% (θα τα δέχεται δηλαδή ως ενέχυρο, αλλά θα τα υπολογίζει με αξία 5,5%-39,5% χαμηλότερη από την ονομαστική τους). Δεν θα δέχεται όμως τα αξιόγραφα τιτλοποιημένων δανείων που εκδίδουν ελληνικές τράπεζες.
Σημειώνεται ότι από τον περαμένο Αύγουστο μέχρι τώρα, οι ελληνικοί τίτλοι που γίνονυαν δεκτοί από την ΕΚΤ ως εγγύηση, υπολογίζονταν στο 95% της ονομαστικής τους αξίας (δηλαδή το haiρcut ήταν μόνον 5%). Η ΤτΕ έχει υπολογίσει ότι λόγω του αυξημένου haircut της ΕΚΤ στα υποβαθμισμένα ελληνικά χρεόγραφα, η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα περιορισθεί περίπου κατά 15 δισ. ευρώ το 2011.
Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη "τρύπα" που πρέπει να καλυφθεί με το υπό κατάρτιση νέο πακέτο εγγυήσεων. Η δεύτερη είναι τα περίπου 14 δισ. που πρέπει να καταβάλουν οι τράπεζες για δάνεια και δικά τους ομόλογα τα οποία λήγουν εντός του προσεχούς 12μήνου.