Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Ασφαλιστικό-Συνταξιοδοτικό για Στρατιωτικούς

ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ- ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΩΝ ΕΩΣ 31-12-2014

Διασφαλίζονται πλήρως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2010. Αυτά ως περιουσιακά δικαιώματα δεν θίγονται, εάν ο στρατιωτικός εξακολουθήσει να παραμένει στην υπηρεσία και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2010, καθώς τυχόν αλλαγές της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας δεν μπορούν να επηρεάσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (θεμελίωση δικαιώματος και τρόπου υπολογισμού της σύνταξης) ή το δικαίωμα απόληψης και καταβολής της σύνταξης.

Για όσους στρατιωτικούς θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σύμφωνα με τις υφιστάμενες σήμερα διατάξεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 προβλέπεται ήπια κλιμάκωση του χρόνου πραγματικής υπηρεσίας από 1 ½ έως 6 έτη.

Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2011, η υποχρέωση πραγματικής υπηρεσίας αυξάνεται κατά 1 ½ έτος. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέσα στο 2012 κατά 3 έτη. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέσα στο 2013 κατά 4 ½ έτη και για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέσα στο2014 κατά 6 έτη.

Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31.12.2014 ισχύουν συνεπώς οι υφιστάμενες σήμερα διατάξεις. (άρθρ. 42, π.δ. 169/2007 και άρθρ. 1 του ν. 3029/2002) ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, καθώς και ως προς τις προϋποθέσεις απόληψης και καταβολής της σύνταξης.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ 1-1-2015

Όσα στελέχη των Ε.Δ. δεν θα θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης εως 31.12.2014 δηλ. για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά, καθώς και για όσους εντάσσονται από τώρα και στο εξής στη στρατιωτική υπηρεσία, ισχύει ο νέος γενικός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο το δικαίωμα σύνταξης και καταβολής της σύνταξης θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας ή στα σαράντα έτη (35+5) συνολικής υπηρεσίας στην οποία συνυπολογίζονται αθροιστικά:

α. Τριανταπέντε χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων και των ετών φοίτησης στις παραγωγικές σχολές κατά τη διάρκεια της οποίας ο σπουδαστής έχει τη στρατιωτική ιδιότητα, αμείβεται και καταβάλλει εισφορές

β. Μέχρι πέντε χρόνια που λογίζονται ως συντάξιμα (πλασματικά), σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις

γ. Ο τυχόν χρόνος διαδοχικής ασφάλισης

Ως πλασματικός χρόνος υπολογίζεται και ο χρόνος σπουδών στελεχών των Ε.Δ., ανεξαρτήτως της ημερομηνίας κατατάξεως τους, για την απόκτηση ενός πτυχίου Σχολής Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ημεδαπής ή της Αλλοδαπής. Αναγκαία προϋπόθεση είναι, να μη λογίζεται ο χρόνος αυτός συντάξιμος, σύμφωνα με άλλες διατάξεις.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης 3 επιπλέον πλασματικών για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης για ειδική κατηγορία ένστολου προσωπικού που είχε καταταγεί πριν από το 1996.Για όσους λοιπόν, έχουν καταταγεί μέχρι την 31-12-1995 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από την 1-1-2015 και μετά, ο συντάξιμος χρόνος προσαυξάνεται κατά τρία έτη με την καταβολή της προβλεπόμενης εισφοράς για τη συμπλήρωση 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.

Δίνεται η δυνατότητα με ειδικό νόμο να επανακαθοριστούν οι μονάδες και οι υπηρεσίες στις οποίες ο χρόνος λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο (μάχιμη πενταετία) και ως τέτοιος, πραγματική συντάξιμη υπηρεσία.

Η σύνταξη όσων απομακρύνονται από την ενεργό υπηρεσία με αίτησή τους ή αυτεπαγγέλτως, εκτός των περιπτώσεων επιβολής καταστατικής ποινής που συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος απόληψης σύνταξης, καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του χρόνου που αντιστοιχεί στα τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ή με τη συμπλήρωση του εξηκοστού (60ου) έτους της ηλικίας

ΓΥΝΑΙΚΕΣ-ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ κλπ

Αυξάνονται σταδιακά από 1-1-2011 και μέσα σε μια 3ετία, από 20 που είναι σήμερα σε 25, τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξ/κού δικαιώματος για τις γυναίκες στρατιωτικούς που έχουν 3 παιδιά και άνω και επεκτείνεται αυτή η ρύθμιση για όλους τους άνδρες με 3 παιδιά και άνω.

Για τους ιπτάμενους και άλλες κατηγορίες ειδικοτήτων υψηλής επικινδυνότητας, ο χρόνος συνταξιοδότησης αυξάνεται από τα 18 στα 25 χρόνια οπότε και θα αναγνωρίζονται επιπλέον τουλάχιστον δεκαπέντε έτη ως συντάξιμα και άρα θα υπερκαλύπτεται η προϋπόθεση των σαράντα ετών συντάξιμης υπηρεσίας Υπενθυμίζεται ότι οι καταταγέντες από 1-10-1990 ιπτάμενοι καταβάλλουν διπλά ασφάλιστρα.

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΜΑΚΡΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΕΔΡΟΙ

Για τους εθελοντές μακράς θητείας (ΕΜΘ) και εφέδρους αξιωματικούς μακράς διάρκειας, ο χρόνος ασφάλισής τους στο ΙΚΑ /ΕΤΑΜ και το ΕΤΕΑΜ αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας. Επίσης, οι έφεδροι εξ εφέδρων αξιωματικοί του ν. 833/1937 υπάγονται στις ρυθμίσεις που ισχύουν για τους μόνιμους αξιωματικούς ανεξαρτήτως του χρόνου κατάταξής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ακόμη ρυθμίζονται τα ζητήματα που αφορούν όσα στελέχη, κατά το άρθρ. 7 του ν.2084/1992, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο Δημόσιο και προαιρετικά σε άλλο ασφαλιστικό φορέα (π.χ. μηχανικοί, γιατροί).

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

Όσοι είναι ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/10, δικαιούνται αναλογικά τμήμα σύνταξης για το διάστημα μέχρι 31/12/10, με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού και για τα έτη μετά την 1/1/11, με τον νέο τρόπο υπολογισμού σύνταξης.

Το τελικό ποσό της αναλογικής σύνταξης και των δημοσίων υπαλλήλων (όπως θα ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα) υπολογίζεται για όλα τα έτη με βάση τον συντελεστή που αντιστοιχεί στο τελευταίο πλήρες έτος ασφάλισης. Αν κάποιος φύγει με 40 έτη και άνω ο συντελεστής είναι 1,50%, αν φύγει με 35 έτη είναι 1,31%, με 30 έτη 1,14%. Οσο λιγότερα τα χρόνια τόσο μικρότερο και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Καθιερώνεται από 1-1-2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη, οι οποίες χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Το ποσοστό σύνταξης του μηνιαίου συνταξίμου μισθού των στρατιωτικών που κατατάχθηκαν μεχρι 31-12-1992 και παραμένουν στην υπηρεσία μετά τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμου χρόνου, αυξάνεται κατά 2,5% για κάθε έτος υπηρεσίας πέραν του 35ου έτους και μέχρι του 40ου (αντί κατά 1/50 που ισχύει). Η προσαύξηση αυτή δεν ισχύει για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, από 1-1-2015 και εφεξής.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΑΝΓΝΩΡΙΣΕΙΣ

Για τις υποχρεώσεις σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για των μονάδων εκστρατείας/μάχιμη πενταετία (δηλ. καταταγέντες μετά τον 10ο του 1990), αυτές θα υπολογίζονται επί της αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου, κατ' ανώτατο όριο για μια πενταετία.(Πρακτικά αυτό σημαίνει ένα κέρδος κατά ασφαλισμένο της τάξεων των 6.000 ευρώ περίπου, δηλ. από 8.500 ευρώ, που θα έπρεπε να καταβάλλεται στα 2.350 ευρώ).

Μειώνεται στο εξής το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας κατά 30% και κατά 50% από 1/1/15.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Όλοι οι προσλαμβανόμενοι για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1-1-2011 και μετά καθώς και οι στρατιωτικοί υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ.. Για το στρατιωτικό προσωπικό του άρθρου 7 του ν.2084/92 (δηλαδή το σύνολο των υπηρετούντων στις Ε.Δ., Σ.Α., Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα) που ασφαλίζετο υποχρεωτικά στο Δημόσιο από την κατάταξή του ως στρατιωτικοί και προαιρετικά σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς (ΤΣΜΕΔΕ-ΤΣΑΥ), συναφείς με την απόκτηση της νέας ιδιότητας, τυχόν εισφορές που παρακρατήθηκαν υπέρ των εν λόγω ασφαλιστικών φορέων, για το χρόνο που συμπίπτει με το χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο, συμψηφίζονται με τις εισφορές όσων επέλεξαν την προσωρινή ασφάλιση στους φορείς αυτούς.

ΘΕΣΠΙΣΗ ΕΑΣ (πρωην ΛΑΦΚΑ) ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Θεσπίζεται από 1-8-2010 Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), ως εξής:

Για συντάξεις από 1400,01 έως 1700€ ποσοστό 3%

Για συντάξεις από 1700,01 έως 2000€ ποσοστό 4%

Για συντάξεις από 2000,01 έως 2300€ ποσοστό 5%

Για συντάξεις από 2300,01 έως 2600€ ποσοστό 6% κ.ο.κ.

Για τον προσδιορισμό του συνολικού ποσού της σύνταξης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της μηνιαίας βασικής σύνταξης, τα συγκαταβαλλόμενα με αυτή ποσά του επιδόματος εξομάλυνσης και της τυχόν προσωπικής και αμεταβίβαστης διαφοράς.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ ΑΠΟΘΑΝΩΝΤΟΣ

Ο/Η επιζών/ούσα σύζυγος δεν δικαιούται σύνταξη από το Δημόσιο εάν:

  • Ο θάνατος του ασφαλισμένου συζύγου επήλθε πριν από την πάροδο 3 ετών από την τέλεση του γάμου
  • Ο θάνατος επήλθε πριν από την πάροδο 5 ετών από την τέλεση του γάμου, στην περίπτωση που ο θανών ήταν συνταξιούχος, αναπηρίας ή γήρατος, κατά το χρόνο τέλεσης του γάμου

Εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια τίθενται για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών, οι οποίες λαμβάνουν τη σύνταξη των γονέων τους. Όπως προβλέπεται, οι προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να συντρέχουν για τις ενήλικες άγαμες θυγατέρες που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1982 είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

- Να μην έχουν μηνιαίο εισόδημα μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου, όπως ισχύει κάθε φορά.

- Να μην έχουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή μεγαλύτερο από το καθοριζόμενο κατώτατο όριο.

- Να μη λαμβάνουν άλλη σύνταξη και να μην έχουν ασφαλιστεί για σύνταξη σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας σύνταξης.

- Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2010 να έχουν συμπληρώσει το πεντηκοστό έτος της ηλικίας τους. – Η σύνταξή τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατώτατου ορίου σύνταξης του Δημοσίου όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.

Ιωάννης Αντωνιάδης




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)