Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Οικονομία: Η ώρα της αντεπίθεσης είναι τώρα.

Απορία προξενεί πλέον -κυρίως σε όσους γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο παίζεται το παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας αυτή την ώρα- η ατολμία της κυβέρνησης να πει επιτέλους τα πράγματα με τ΄ όνομά τους. Αφηρημένες καταγγελίες περί "διεθνών κερδοσκόπων" δεν πρόκειται να σταματήσουν το ανελέητο κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρος της χώρας.

Οι κερδοσκόποι έχουν και όνομα και διεύθυνση και image στη διεθνή αγορά. Εκμεταλλευτείτε

τις ατελείωτες ώρες δημοσιότητας που σας προσφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ και χτυπήστε το image των κερδοσκόπων όσο ακόμα είναι νωρίς.

  • Γιατί, δεν μπορεί να μη γνωρίζετε το παιχνίδι του κ.Paulson της Paulson & Co
  • Γιατί, δεν μπορεί να μη γνωρίζετε το παιχνίδι του κ.Glen Moreno,της Man group Plc και των Financial Times
  • Γιατί, δεν μπορεί να μη γνωρίζετε τι ακριβώς επιδιώκει η Γερμανία με τις συνεχείς απαξιωτικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας που...παρεμπιπτόντως "ευνοούν" και την πτώση του ευρώ;

"Η οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας" λένε και ξαναλένε υπηρεσιακοί παράγοντες στα τηλεοπτικά παράθυρα τον τελευταίο καιρό, πιθανόν όμως μη αντιλαμβανόμενοι πόσο...δίκαιο έχουν. Και αν όλα αυτά σας φαίνονται τραβηγμένα, πάρτε παράδειγμα απ΄ την Ισπανία.

Μετά τα πρώτα δημοσιεύματα που συνέκριναν την Ελλάδα με την Ισπανία και αμέσως μόλις τα διεθνή ΜΜΕ άρχισαν να ασχολούνται εντατικά με την οικονομία της ιβηρικής χώρας, οι Ισπανοί προχώρησαν σε δύο κινήσεις "ματ".

-Πρώτον,ο Ισπανός υπουργός Ανάπτυξης της προεδρεύουσας της Ε.Ε. Ισπανίας και πανίσχυρο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE, κ. Χοσέ Μπλάνκο βγήκε και κατονόμασε τα τρία γιγαντιαία hedge funds (Brevan Howard, Moore Capital και Paulson &Co) που βρίσκονται πίσω απ' το κερδοσκοπικό παιχνίδι το οποίο μόλις ξεκινούσε ενάντια στη χώρα τους ,

εύτερον,ο Ισπανός υπ. Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος περιόδευσε άμεσα με δική του πρωτοβουλία και συναντήθηκε με τους αρχισυντάκτες τόσο των Financial Times όσο και των υπόλοιπων μεγαθηρίων των ευρωπαϊκών ΜΜΕ τα οποία έχουν και τη δυνατότητα να ανεβοκατεβάζουν spreads και χρηματιστήρια με ένα απλό δημοσίευμα, κατά το δοκούν... Και η Ισπανία ως δια μαγείας εξαφανίστηκε -έστω και προσωρινά- απ΄ τη "μαύρη λίστα" της διεθνούς ειδησεογραφίας. Άλλωστε και τα δεκάδες χιλιάδες περιφερειακά παραδοσιακά ΜΜΕ -μεταξύ αυτών και τα ελληνικά- απλώς αναδημοσιεύουν και ανακυκλώνουν οτιδήποτε πρωτοδημοσιεύουν τα μεγάλα διεθνή ενημερωτικά δίκτυα..

Χτυπήστε το image τους λοιπόν. Είναι η αχίλλειος πτέρνα τους..

Η Ελληνική οικονομία είναι μεν σε άσχημη φάση αλλά όχι τόσο άσχημη όσο θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε .
Περάστε στην επίθεση και μην υποθηκεύετε περαιτέρω το μέλλον μας αλλά και το μέλλον των..δισέγγονών μας.

Χρωστάτε χρήματα στον παρακάτω κύριο;

κι όμως χρωστάτε ...και μάλιστα πολλά.
.
Είναι ο... 53χρονος John Paulson,αμερικανός μεγαλοεπενδυτής,4ος μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας της Αμερικής,πρόεδρος και ιδρυτής τους τρίτου μεγαλύτερου hedge fund του κόσμου Paulson & Co που διαχειρίζεται κεφάλαια 10 δισ δολλαρίων.
Στη διεθνή αγορά αποκαλείται "νεός Tζ.Σόρος" και η προσωπική του περιουσία φτάνει τα 6 δις...
Ο κ. Πόλσον κέρδισε τον τελευταίο χρόνο αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια προβλέποντας τη διεθνή οικονομική κρίση και τώρα ,υπάρχουν σοβαρές πληροφορίες, ότι είδε τους περασμένους μήνες σαν επενδυτική ευκαιρία την πτώση του ευρώ αλλά και την αποδόμηση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας..
Συγκεκριμένα έχει "σορτάρει" ήδη 3,5 δισ. στα ελληνικά ομόλογα, κερδίζοντας έτσι από την εκτόξευση του spread την οποία θα κληθούμε όλοι μας να αποπληρώσουμε και μάλιστα σε βάθος πολλών χρόνων,ακόμη και δεκαετιών.
Παράλληλα ο διάσημος hedge fund manager, είχει πάρει και μεγάλες θέσεις υπερ της πτώσης του ευρώ!Οπότε διπλό το καλό...
Όταν κάποια τεράστια ονόματα όπως η Paulson, αποφασίσουν να σορτάρουν κάτι, δεν μπορεί κανείς να κάνει τίτοτα. Εχουν τεράστια δύναμη,ελέγχουν διεθνή ΜΜΕ, βρίσκονται σε..σφιχτό εναγκαλισμό με τους περίφημους οίκους αξιολόγησης και κανείς δεν μπορεί να «χαλάσει» την στρατηγική τους.
Δεν ψάχνουμε βέβαια για "κακούς καπιταλιστές" -αποδιοπομπαίους τράγους για την τραγική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αλλά ακόμη και ο πρωθυπουργός έχει παραδεχτεί πως βρισκόμαστε στο στόχαστρο διεθνών κερδοσκόπων οι οποίοι επιβαρύνουν την ήδη κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.
Και ο κ.Πόλσον είναι ο Νο1 ανάμεσά τους...

Ας πούμε επιτέλους τα πράγματα με το όνομά τους.

Τί είναι η "διαπλοκή",τί είναι η "εμπάθεια" και ποιός διευθύνει τους Financial Times;

Όπως παρατηρούμε οι Financial Times αναδεικνύονται σε.. "ναυαρχίδα" των ξένων ΜΜΕ ως προς τα δημοσιεύματα που στρέφονται εναντίον της Ελλάδας (αντίστοιχη "ναυαρχίδα" ως προς τις κυβερνήσεις είναι φυσικά αυτή της Γερμανίας).
Κανένας βέβαια δεν υποστηρίζει πως τα οικονομικά της χώρας είναι ρόδινα αλλά δε βλέπουμε τους λαλίστατους συντάκτες των Financial Times να ασχολούνται με το έλλειμμα της Μ. Βρετανίας, η οποία παρ΄ότι εκτός ευρωζώνης, έχει παραπλήσιο ποσοστό με την υπερχρεωμένη Ιρλανδία.
Η "εμπάθεια" των Financial Time θα μπορούσε ίσως να δικαιολογηθεί και απ΄ το γεγονός πως ανήκουν στον όμιλο Pearson PLC.
Πρόεδρος της Pearson είναι o... 65χρονος Glen Moreno, πρώην "golden boy" του τραπεζικού κολοσσού Citi..Ο ίδιος κύριος όμως διατηρεί και τη θέση του senior director στον επενδυτικό κολοσσό man group plc ο οποίος διαχειρίζεται και κατευθύνει διεθνή κεφάλαια ύψους 44 δις ευρώ!
Εάν με ένα δημοσίευμα στους Financial Times έχει τη δυνατότητα να ανεβοκατεβάσει τα spread των Ελληνικών ομολόγων κατά το δοκούν,και μέσω αυτού να αποκομίσει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ (τα οποία θα κληθούν να πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για τις επόμενες δεκαετίες) τί νομίζεις πως θα τον εμποδίσει να το κάνει;
Στην Ελλάδα με το άκουσμα της λέξης "διαπλοκή" το μυαλό μας πάει σε κανάλια, εργολάβους, δημ. έργα και λοιπά...ψίχουλα. Σε διεθνές επίπεδο όμως η διαπλοκή παίζεται σε τελείως διαφορετικό επίπεδο.
H Ελλάδα είναι το τέλειο θύμα καθώς βρίσκεται μακριά απ΄τα κέντρα αποφάσεων τόσο γεωγραφικά όσο και στα πλαίσια του απομονωτισμού στον οποίο έχουμε βρεθεί από τις λάθος πολιτικές επιλογές -κυρίως-των τελευταίων 6-7 χρόνων..

Όσο αφορά τη Γερμανία, η οποία προχωρεί συνεχώς σε ανάλογες επιθέσεις μέσω κυβερνητικών δηλώσεων, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι η χώρα που έχει οδηγηθεί στα υψηλότερα επίπεδα δανεισμού της μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο σε συνδυασμό μάλιστα με τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ για το ίδιο χρονικό διάστημα. Παράλληλα όμως είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον Κόσμο (έπεσε στη 2 θέση για πρώτη φορά το 2009).
Ο καταλληλότερος τρόπος για να ξαναπάρει μπρος η "γερμανική μηχανή" θα ήταν μια τεχνική υποτίμηση του ευρώ την οποία κάποιοι Γερμανοί πιστεύουν πως θα πετύχουν χρησιμοποιώντας ως όχημα τα υπερπροβαλλόμενα προβλήματα της Ελληνική οικονομίας τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελεγχόμενη πτώση του σκληρού κοινού νομίσματος(διάβασε προσεχτικά και τις σχετικές σημερινές δηλώσεις της κ. Μέρκελ και θα καταλάβεις πολλά).

Δεν είναι τυχαίο δε, πως οι "καθαροί" επενδυτικοί οίκοι ,όπως ο Ιαπωνικός Nomura, είναι πάντοτε πολύ πιο συγκρατημένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους όταν αναφέρονται στα προβλήματα της Ελλάδας.

Περί της "έγκυρης" Financial Times.

Η χθεσινή «Financial Times» φιλοξένησε επιλεκτικά άρθρο των Jean Pisani-Ferry και Andre Sapir, στο οποίο υποστηρίζεται ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα, αλλά και την ευρωζώνη, είναι η προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μάθαμε, λοιπόν, ότι οι κύριοι αυτοί είναι στελέχη της αποκαλούμενης...«δεξαμενής σκέψης Bruegel», την οποία χρηματοδοτούν πολυεθνικές εταιρείες. Μάλιστα, ο πολωνικής καταγωγής Andre Sapir, καθηγητής οικονομίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB), είχε αναλάβει το 2002, με το αζημίωτο φυσικά, από τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι να εκπονήσει έκθεση για το πώς θα οδηγηθεί η Ευρώπη σε οικονομική ανάπτυξη.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στον P.Πρόντι, ο οποίος τρόμαξε κυριολεκτικά και την πέταξε αμέσως στο καλάθι των αχρήστων.
Τι συνιστούσε; Τη μείωση των γεωργικών δαπανών στην Ε.Ε. από 45% σε 15%, ποσοστό που θα χρησιμοποιηθεί για να αλλάξουν επάγγελμα οι αγρότες. Επίσης, πρότεινε τον περιορισμό από 35% σε 15% των κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων στην παλαιά Ευρώπη των «15».

Για τον Α. Sapir, λοιπόν, πρέπει να...αφανιστούν οι αγρότες από την Ευρώπη, η οποία πρέπει να τρέφεται με μεταλλαγμένα από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Και τα Διαρθρωτικά Ταμεία να χρηματοδοτούν μόνο τις ανατολικές χώρες. Ο κύριος αυτός δίνει τώρα από την, υποτίθεται έγκυρη, «Financial Times» και για λογαριασμό των πολυεθνικών συστάσεις για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα και η ευρωζώνη. Για να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε...

Το ύποπτο παιχνίδι των Financial Times.

Η εταιρεία αυτή όμως έχει και έναν άλλο πολύ καλό λόγο να καταφέρεται εναντίον της Ελλάδας .Έναν λόγο που θα μπορούσε να την γλυτώσει από πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ! Κι όλα ξεκινούν στις 9 Μαρτίου 2010:
Η άσκηση πίεσης μέσω δημοσιευμάτων ακόμη και προς την Δικαστική εξουσία δεν είναι αποκλειστικά..."Ελληνική πατέντα" όπως θα διαπιστώσετε. Δεν υπονοείται πως αυτή μόνο είναι η αιτία των ατελείωτων συκοφαντικών δημοσιευμάτων αλλά σίγουρα θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός μοχλός πίεσης τόσο προς την πολιτική όσο και-κατ' επέκταση-προς την δικαστική εξουσία προς μια ευνοϊκή ρύθμιση του παρακάτω ζητήματος...Διαβάστε λοιπόν:

"Είναι γνωστή η «έντονη» επίθεση που η εφημερίδα «Financial Τimes» εξαπολύει συστηματικά κατά της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Σε μόλις δύο πρόσφατα άρθρα της έγκριτης εφημερίδας διαβάζουμε ότι θα αντιμετωπίσει νομισματική κρίση κάθε χώρα που, στα πλαίσια μιας εξωτερικά εισαγόμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας, υιοθετεί μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία με την οποία έρχονται σε αντίθεση οι εγχώριες πολιτικές της. Αυτό, επισημαίνουν τα άρθρα, συνέβη στην Αργεντινή που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρόσδεση του νομίσματός της με το δολάριο, και αυτό προβλέπει να συμβεί και στην Ελλάδα η οποία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ σε δύο-τρία χρόνια.
http://www.ft.com/cms/s/0/a920bae4-fee9-11de-a677-00144feab49a.html?nclick_check=1
http://www.ft.com/cms/s/0/5ffb0694-ff1b-11de-a677-00144feab49a.html

Βέβαια η εφημερίδα αυτή, αναγνωρισμένης αξίας διεθνές έντυπο, δεν έχει άδικο σε ορισμένες από τις σκέψεις της αφού όλοι γνωρίζουμε ότι τα Οικονομικά της Ελλάδας δεν είναι και τα πλέον ανθηρά. Όμως επειδή η αρθρογραφία της είναι ιδιαιτέρως αιχμηρή και επειδή οι καιροί είναι ιδιαιτέρως ύποπτοι καλό είναι να γνωρίζει η κοινή γνώμη μια ιδιαίτερα σημαντική λεπτομέρεια που «συνδέει» τους Financial Times με τις Αρχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα με την Δικαιοσύνη.


Financial Times and Pearson

Η εταιρεία Pearson αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες μέσων μαζικής επικοινωνίας διεθνώς. Ανάμεσα στα περιουσιακά της στοιχεία είναι η εφημερίδα Financial Times καθώς επίσης και ο εκδοτικός οίκος ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων Longman-Pearson.
www.pearson.comhttp://www.pearson.com/about-us/pearson-at-a-glance/http://www.pearson.com/about-us/education/
Ο εκδοτικός οίκος ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων Longman-Pearson αποτελεί τον μεγαλύτερο εκδότη εκπαιδευτικών βιβλίων για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας διεθνώς.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Τον Ιούλιο του 2009 η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού με απόφασή της (455/V/2009) τιμώρησε τον εκδοτικό οίκο Longman-Pearson με ποσό 1,434,452€ για απαγόρευση παθητικών πωλήσεων και απαγόρευση των εξαγωγών που είχε επιβάλει στα συμβόλαια της με την εταιρεία Απόλλων ΑΕ, αποκλειστικό διακινητή των βιβλίων της για την Ελλάδα από το 2001. Με απλά λόγια ο εκδοτικός οίκος βρέθηκε ένοχος για παράβαση του Δικαίου του Ανταγωνισμού που οδηγούσε βεβαίως σε υψηλές χρεώσεις στους Έλληνες αγοραστές ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων. Η απόφαση βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.epant.gr/img/x2/apofaseis/apofaseis584_1_1250756972.pdf

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού απεκαλύφθη ότι η εκδοτική εταιρεία (ιδιοκτήτρια των Financial Times) τις ίδιες παράνομες πρακτικές ακολουθεί επί σειρά ετών σε όλα τα κράτη της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού (σελ 40):
«Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία (βλ. σχετικά κατάθεση […]μάρτυρος κ. […]: «Από όσο ξέρω η συμφωνία αυτή χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ξέρω επίσης ότι υπάρχει όρος μέσα σ’ αυτή τη συμφωνία ο οποίος ξέρω, σύμφωνα με τον οποίο τα επιμέρους άρθρα της σύμβασης, είναι ισχυρά μόνο εφόσον είναι συμβατά με το τοπικό ή με το κοινοτικό δίκαιο που ισχύει εκάστοτε»), ο εκδοτικός οίκος PEARSON χρησιμοποιούσε τυποποιημένα συμβόλαια διανομής σε όλα τα κράτη μέλη, στα οποία διένειμε τα βιβλία του. Αποτέλεσμα των εν λόγω συμβολαίων ήταν και στην προκειμένη περίπτωση η κατανομή των αγορών, που έρχεται σε αντίθεση με τους σκοπούς του δικαίου του ανταγωνισμού, διότι εμποδίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (βλ. Val. Korah, ό.π., σ. 7).»

Η έφεση της εκδοτικής εταιρείας ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου έχει προσδιοριστεί για τις 9/3/2010 στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (15ο τμήμα).
Η εν λόγω υπόθεση είναι πολύ σημαντική για την εκδοτική εταιρεία Pearson, αφού μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα πρακτικά της υπόθεσης, μπορεί να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία με την σειρά της θα εξετάσει εάν πραγματικά η εκδοτική εταιρεία, όπως υποστήριξε στις 26/3/2009 η μάρτυρας της (η μάρτυρας της εκδοτικής εταιρείας ήταν η επί σειρά ετών Γενική Διευθύντρια της Pearson Hellas κα Carol Stein), παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο του Ανταγωνισμού επί σειρά ετών σε όλη την Ευρώπη.
Εάν αποδειχτεί αυτό τότε τα πρόστιμα που αντιμετωπίζει η εκδοτική εταιρεία Pearson (ιδιοκτήτρια των Financial Times) μπορεί να ανέλθουν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρω. Το έτος 2008 ο τζίρος της Pearson ήταν το 4,811,000,000 Λίρες Αγγλίας
http://www.pearson.com/investors/financial-highlights/
Με εκτίμηση,
Φλωράς Γιώργος."

Τα συμπεράσματα δικά σας..

«Γιατί τόσος θόρυβος για την Ελλάδα;

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε καταστροφική κατάσταση. Το δημόσιο χρέος της είναι μικρότερο ακόμη και απ' το γερμανικό.
Δεν βλέπω το λόγο γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πρόβλημα»,

τονίζει ο διάσημος Γάλλος οικονομολόγος Ζαν Πολ Φιτουσί στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau σε μια συνέντευξη που λέει τα πράγματα με τ΄όνομά τους.
.
Στην παρατήρηση της εφημερίδας ότι η ελληνική οικονομία δέχεται μεγάλες επιθέσεις ο Ζαν Πολ Φιτουσί διευκρινίζει: «Ξεχνάτε πως η βιομηχανία της οικονομίας οφείλει τη διάσωσή της στα...κράτη. Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος θόρυβος για την Ελλάδα. Το οικονομικό βάρος της Ελλάδας αντιστοιχεί στο 3% της Ευρωζώνης και έχει λιγότερα χρέη από ότι η Γερμανία».

Υπάρχει όμως περίπτωση να υπάρξει ένα ντόμινο τώρα με την Πορτογαλία και την Ισπανία, ρωτά και πάλι η γερμανική εφημερίδα;
«Η ΕΕ έχει συνολικότερα ένα μικρότερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της και ένα μικρότερο δημόσιο χρέος από ότι οι ΗΠΑ. Από αυτή την άποψη δεν βλέπω κανένα πρόβλημα».
Λίγο παρακάτω συμπληρώνει :

«Η Ελλάδα είναι ένα σύμπτωμα της μη λειτουργίας της ΕΕ. Στη συνθήκη της Λισαβόνας έδεσε μόνη της τα χέρια της με τη ρήτρα ‘no bail out’ η οποία δεν επιτρέπει μια χώρα να αναλάβει τα χρέη άλλων χωρών - μελών της ευρωζώνης. Γιατί δεν εφάρμοσε κανείς αυτό το δόγμα στις τράπεζες;
Εκεί εφαρμόστηκε αυτό το δόγμα για ένα κλάδο, ο οποίος ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το δικό του κέρδος και εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Από τους Έλληνες απαιτεί κανείς να σφίξουν το ζωνάρι και να υποφέρουν. Αυτά τα μέτρα λιτότητας δεν ευνοούν την οικονομική ανάπτυξη»..

"Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει",

προτρέπει ο επικεφαλής του γραφείου του Bloomberg στο Λονδίνο!
  • Ο ανταγωνισμός...ηλιθιότητας στον οποίο επιδίδονται μεταξύ τους οι Βρετανοί αρθρογράφοι και αναλυτές το τελευταίο διάστημα με άθλια -και τις περισσότερες φορές αστήριχτα- δημοσιεύματα κατά της Ελλάδας,δείχνει να συνεχίζεται ακάθεκτος...
Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει! Αυτή είναι η συμβουλή που δίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Mark Gilbert, επικεφαλής του γραφείου του Bloomberg στο Λονδίνο. «Η ελληνική χρεοκοπία είναι καλύτερη από τη διάσωση, δείχνει το... μάθημα της Lehman», είναι ο τίτλος του άρθρου του που δημοσιεύεται στο Bloomberg.

Ο συντάκτης εξηγεί πως η θεωρία που κυκλοφορεί στις αγορές συγκρίνει την Ελλάδα με τη Lehman! Μια αυθαίρετη σύγκριση που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί επιτυχής καθώς συγκρίνεται μια ιδιωτική επιχείρηση με ένα κράτος.. Το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές άφησαν τη Lehman να καταρρεύσει θεωρείται σήμερα ένα λάθος πολιτικής που ενέτεινε την οικονομική κρίση. Αντίστοιχα, πολλοί πιστεύουν ότι η ΕΕ έχει πάρει το μάθημά της από την υπόθεση της Lehman και δεν θα αφήσει κανένα μέλος της να χρεοκοπήσει.

Ο Gilbert διαφωνεί ακόμα και με τα βασικά της θεωρίας αυτής. Πιστεύει ότι η Fed θα έπρεπε να είχε αφήσει και τη Bear Stearns να χρεοκοπήσει. Έτσι, οι επιπτώσεις θα ήταν μικρότερες, ο ηθικός κίνδυνος θα είχε περιοριστεί και η Lehman πιθανότατα θα είχε επιβιώσει, έστω και μέσω της πώλησής της, όπως συνέβη με τη Merrill Lynch. Το ίδιο, πιστεύει, ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας. «Η όποια παρέμβαση της ΕΕ ή της ΕΚΤ για τη διάσωση του κράτους από τα οικονομικά προβλήματα που το ίδιο προκάλεσε, θα ήταν μία καταστροφή για το project του κοινού νομίσματος», λέει ο αρθρογράφος. Θα κινδύνευε να ενθαρρύνει τη δημοσιονομική ανευθυνότητα και άλλων χωρών.

«Η Ελλάδα χρωστά στους πιστωτές της περίπου 361 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank for International Settlements, του Ιουνίου. Επομένως, μην απατάστε, η χρεοκοπία θα ήταν ένα τρομερό πράγμα. Οι επιπτώσεις μίας διάσωσης από τους ευρωπαίους εταίρους, όμως, θα ήταν πολύ χειρότερες», γράφει ο Gilbert. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος παρατηρεί ότι το σενάριο του για μια ελληνική χρεοκοπία δεν προεξοφλείται από τις αγορές ομολόγων. «Σε αυτές τις τιμές, οι επενδυτές δεν συνυπολογίζουν τη χρεοκοπία. Αυτό που δεν είναι σαφές, όμως, είναι εάν οι προσδοκίες τους για αποπληρωμή των χρεών στηρίζονται στην αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπαλώσει τα οικονομικά της, ή στις ελπίδες ότι κάποιες πιο βαθιές τσέπες θα συμβάλλουν εάν αυτό χρειαστεί. Όποιος περιμένει το τελευταίο, κατά πάσα πιθανότητα κάνει ένα λάθος που θα του κοστίσει», καταλήγει.



Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)