Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΑΓΑΜΕΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ-ΔΙΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΙΡΕΤΩΝ κ.α. ερωτηματα συνταξιούχων



ΑΓΑΜΕΣ Η ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΕΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ

1.    Πώς διαμορφώνονται οι συντάξεις των αγάμων ή διαζευγμένων θυγατέρων από 1- 1-2013


Σύμφωνα με τις ισχύουσες από 1-1-2013 και μετά διατάξεις, ο υπολογισμός του καταβαλλόμενου ποσού σύνταξης στις άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες περιλαμβάνει δύο
(2) φάσεις :

1η ΦΑΣΗ - ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ
Το συνολικό ποσό σύνταξης ή συντάξεων, κατά μεταβίβαση, που λαμβάνουν οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες από το Δημόσιο, δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των 720 ευρώ μηνιαίως, συμπεριλαμβανομένων της τυχούσας προσωπικής διαφοράς και του τυχόν καταβαλλόμενου ΕΚΑΣ, ενώ καταργείται το επίδομα εξομάλυνσης. Εάν το άθροισμα των συντάξεων υπερβαίνει το ποσό των 720 ευρώ, η περικοπή του υπερβάλλοντος ποσού διενεργείται επί της μεγαλύτερης σύνταξης και αν αυτή δεν επαρκεί περικόπτεται ανάλογα και η δεύτερη σύνταξη. Επίσης εάν το άθροισμα της σύνταξης και του ΕΚΑΣ υπερβαίνει το ανωτέρω όριο, περικόπτεται ανάλογα το ποσό του ΕΚΑΣ.

Στην περίπτωση που μία σύνταξη θανάτου καταβάλλεται σε περισσότερες από μία δικαιούχους, το ανωτέρω ποσό των 720 ευρώ επιμερίζεται ανάλογα.

Στην περίπτωση που η άγαμη θυγατέρα λαμβάνει δύο συντάξεις από το Δημόσιο, την πρώτη κατά μεταβίβαση και τη δεύτερη από ίδιο δικαίωμα, το ποσό της από ίδιο δικαίωμα σύνταξης καθώς και των τυχόν επικουρικών συντάξεων που απορρέουν από αυτή, λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του συνολικού εισοδήματος.

Στην περίπτωση που στην σύνταξη μεταβίβασης συμμετέχει ως συνδικαιούχο πρόσωπο χήρα/ος ή άλλο τέκνο ανήλικο ή ανίκανο, το μερίδιο σύνταξής τους δεν βλάπτεται από τον ανωτέρω περιορισμό της σύνταξης της άγαμης ή διαζευγμένης θυγατέρας


2Η ΦΑΣΗ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΛΟΓΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
Στις περιπτώσεις, που το ετήσιο συνολικό πραγματικό τους εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τη φορολογική δήλωση του προηγούμενου οικονομικού έτους, αυτού κατά το οποίο διενεργείται ο έλεγχος, εκτός από την κύρια σύνταξη άγαμης ή διαζευγμένης που καταβάλλει το Δημόσιο και την επικουρική που απορρέει από αυτήν, υπερβαίνει το ποσό των 8.640 € (720 € Χ 12=8.640 €), αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης.

Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό εισόδημα μαζί με την σύνταξη του Δημοσίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 8.640 ευρώ, αλλιώς περικόπτεται η σύνταξη κατά το υπερβάλλον ποσό.

Στην περίπτωση που η άγαμη ή διαζευγμένη δεν υπέβαλλε φορολογική δήλωση του προηγούμενου οικονομικού έτους, αυτού που διενεργείται ο έλεγχος, η καταβολή της σύνταξης αναστέλλεται. Προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναχορήγησής της, θα πρέπει να υποβάλλει δήλωση φόρου εισοδήματος (έστω και εκπρόθεσμη) του οικονομικού έτους που ελέγχεται και να προσκομίσει στην Υπηρεσία μας το αντίγραφο του σχετικού εκκαθαριστικού σημειώματος.


2.      Λαμβάνω από το Δημόσιο δύο κατά μεταβίβαση συντάξεις. Πώς θα γίνει ο έλεγχος στην περίπτωσή μου;


Εάν το συνολικό πραγματικό σας εισόδημα, αφαιρουμένων των ποσών των δύο συντάξεων και των επικουρικών που απορρέουν από αυτές, υπερβαίνει το ποσό των 8.640 €, αναστέλλεται η καταβολή και των δύο συντάξεων.

Επιπλέον, το άθροισμα του δηλωθέντος εισοδήματος από άλλες πηγές με το ετήσιο ποσό σύνταξης όπως προσδιορίζεται κατά την 1Η ΦΑΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανώτερο ποσό των 8.640 €. Στην περίπτωση υπέρβασης του ποσού αυτού, περικόπτεται η μεγαλύτερη σύνταξη κατά το αναγόμενο σε μηνιαία βάση υπερβάλλον ποσό. Εάν το ποσό της μεγαλύτερης σύνταξης δεν επαρκεί, περικόπτεται ανάλογα η δεύτερη σύνταξη.


3.       Λαμβάνω δύο κατά μεταβίβαση συντάξεις άγαμης ή διαζευγμένης θυγατέρας από διαφορετικούς φορείς στους οποίους συμπεριλαμβάνεται το Δημόσιο.

Τι προβλέπεται για την περίπτωσή μου;

Στην περίπτωση αυτή, αναστέλλεται η καταβολή της μίας από αυτές κατόπιν επιλογής σας και μέχρι του ποσού των επτακοσίων είκοσι (720) ευρώ.


4.   Η καταβολή της σύνταξής μου, ανεστάλη μετά τον έλεγχο εισοδημάτων. Τι θα συμβεί με την υγειονομική περίθαλψη;


Εάν είστε άγαμη ή διαζευγμένη θυγατέρα και έχει ανασταλεί η σύνταξή σας λόγω εισοδημάτων, μπορείτε μετά από αίτησή σας στον οικείο φορέα περίθαλψης, να εξακολουθήσετε να υπάγεστε στην υγειονομική περίθαλψη του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχετε δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης από άλλο φορέα.

Στην περίπτωση αυτή, οι αναλογούσες κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη υπολογίζονται επί του ποσού της σύνταξης όπως αυτή προσδιορίζεται κατά την 1Η ΦΑΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ και πρέπει να τις καταβάλλετε η ίδια στον οικείο φορέα περίθαλψης. Για το λόγο αυτό κατά τον μήνα Ιανουάριο κάθε έτους θα πρέπει να υποβάλλετε σχετική αίτηση προς την αρμόδια Διεύθυνση Διενέργειας Μεταβολών και Δειγματοληπτικών Ελέγχων της Υπηρεσίας Συντάξεων η οποία και θα σας χορηγήσει βεβαίωση με τις κρατήσεις για περίθαλψη που σας αναλογούν.

5.    Μπορώ να ζητήσω αναστολή καταβολής του μεριδίου της σύνταξής μου υπέρ των συνδικαιούχων προσώπων ;


Εάν είστε άγαμη ή διαζευγμένη θυγατέρα και έχει περικοπεί το ποσό της σύνταξης σας λόγω εισοδημάτων μπορείτε με αίτησή σας στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ.Κ να ζητήσετε αναστολή της καταβολής του μεριδίου της σύνταξή σας, υπέρ των συνδικαιούχων προσώπων. Επισημαίνουμε ότι το δικαίωμα της σύνταξής σας παραμένει ισχυρό και όταν εκλείψουν οι λόγοι (άλλα εισοδήματα) για τους οποίους αυτό περικόπηκε, μπορεί να επαναχορηγηθεί.


ΕΚΑΣ


1.        Ποιοι οι δικαιούχοι του επιδόματος ΕΚΑΣ ;


Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθ.92 του Ν.4387/2016, όσοι λαμβάνουν ήδη κατά την 12-5- 2016 ή δικαιούνται σύνταξη η καταβολή της οποίας –σύμφωνα με την απόφαση συνταξιοδότησης- αρχίζει μέχρι και την 12-5-2016 και πληρούν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις :

α) Έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Το προαναφερόμενο όριο ηλικίας δεν απαιτείται για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους.
β)Τα συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να μην υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο (7.972) ευρώ.
Επιπλέον συνυπολογίζονται, το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, το επίδομα παραπληγίας- τετραπληγίας, το καθαρό ποσό από συντάξεις και μισθούς αλλοδαπής προέλευσης, τα ποσά στρατιωτικής σύνταξης που χορηγούνται σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου.

Προκειμένου να προσδιοριστεί το εισόδημα αυτό δεν λαμβάνονται υπόψη:


-          τα ποσά που αντιστοιχούν σε σύνταξη θυμάτων πολέμου και αναπήρων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση στρατιωτικής υπηρεσίας καθώς και θυμάτων τρομοκρατίας
-          τα ποσά που αντιστοιχούν στα προνοιακά επιδόματα αρμοδιότητας Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που χορηγούνται από τη Γ.Γ.Κ.Α
γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων (8.884) ευρώ.
δ) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των έντεκα χιλιάδων (11.000) ευρώ.

Τα ποσά που ορίζονται στις ανωτέρω περιπτώσεις β,γ,δ αφορούν εισοδήματα που δηλώθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, δηλαδή για το ΕΚΑΣ 2016 εξετάζονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.2014 έως 31.12.2014.


ε) Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης Μαΐου 2016 συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως επιδομάτων να μην υπερβαίνει τα (664) ευρώ.

Διευκρινίζουμε ότι το κριτήριο αυτό αφορά τον έλεγχο ΕΚΑΣ που πραγματοποιήθηκε με τη σύνταξη μηνός Ιουλίου 2016, στα πλαίσια εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού- συνταξιοδοτικού συστήματος. Ο κρίσιμος μήνας (Μάιος 2016) πρέπει να είναι μήνας πλήρους συνταξιοδότησης.

Τα καταβληθέντα από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα ποσά ΕΚΑΣ δεν λαμβάνονται υπόψη κατά την εξέταση των ανωτέρω εισοδηματικών κριτηρίων.


στ) Ειδικά όσον αφορά στους αλλοδαπούς-πολίτες τρίτων χωρών- εκτός από τον όρο της μόνιμης διαμονής τους στην Ελλάδα απαιτείται πλέον ρητώς η διαμονή τους στη χώρα να είναι και νόμιμη.

2.   Ποια είναι τα ποσά του ΕΚΑΣ;


Τα καταβαλλόμενα μηνιαίως ποσά του ΕΚΑΣ για το έτος 2016, απεικονίζονται αναλυτικά στον εξής πίνακα :

ΠΟΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ από συντάξεις (κύριες και
επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα

ΠΟΣΟ ΕΚΑΣ

έως 7.216,00 €

230,00 €

από 7.216,01€ έως 7.518,00€

172,50 €

από 7.518,01€ έως 7.720,00€

115,00 €

από 7.720,01€ έως 7.972,00€

57,50 €

Τα ανωτέρω ποσά χορηγούνται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη. Αντίθετα σε όσους λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη γήρατος και αναπηρίας, το ΕΚΑΣ ισούται με τα 2/3 των αναφερόμενων στον ανωτέρω πίνακα ποσών.

Τα ανωτέρω εισοδηματικά κριτήρια καθώς και τα ποσά του επιδόματος, προβλέπεται ότι θα αναπροσαρμόζονται σε ετήσια βάση, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

3.     ΄Εχω καταστεί συνταξιούχος μετά την 13-5-2016 αλλά πληρώ τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος ΕΚΑΣ. Δικαιούμαι το επίδομα;


ΔΕΝ δικαιούστε το επίδομα.

4.        Γιατί μου μειώθηκε ή και διακόπηκε το επίδομα Ε.Κ.Α.Σ;


Με τη σύνταξη μηνός Ιουλίου 2016 εφαρμόστηκε ο έλεγχος της καταβολής του επιδόματος για το διάστημα από 1-7-2016 έως 31-12-2016, σύμφωνα με τα κριτήρια που θεσπίστηκαν με το άρθρο 92 του Ν.4387/2016 (ερώτηση 1).
Επιπλέον, το αργότερο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, πραγματοποιείται ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος, ώστε από 1η Ιανουαρίου κάθε έτους δεν χορηγείται ΕΚΑΣ σε μη δικαιούχους.
Άρα εάν δεν πληρείται τις προϋποθέσεις για τη λήψη του επιδόματος, αυτό περιορίζεται ή και διακόπτεται.

-     εάν είστε δικαιούχος, αλλά δεν υποβάλατε φορολογική δήλωση για το έτος που διενεργείται ο έλεγχος, το Ε.Κ.Α.Σ διακόπτεται. Για να εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναχορήγησής του, θα πρέπει να υποβάλλετε δήλωση φόρου εισοδήματος (έστω και εκπρόθεσμη) του οικονομικού έτους που ελέγχεται, και να προσκομίσετε στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ.Κ αντίγραφο του σχετικού εκκαθαριστικού σημειώματος.

-  εάν είστε φοιτητής και συμπληρώσατε τα προβλεπόμενα έτη φοίτησης ή σε κάθε περίπτωση το 24ο έτος της ηλικίας σας το επίδομα διακόπτεται.
-    εάν είστε άγαμη ή διαζευγμένη θυγατέρα, το επίδομα μπορεί να περιοριστεί ή και να διακοπεί εξαιτίας του ετήσιου ελέγχου των αγάμων ή διαζευγμένων θυγατέρων. (βλ. στην κατηγορία ΑΓΑΜΕΣ Η ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΕΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ)

-   εάν είστε Έλληνας πολίτης που διαμένετε μόνιμα σε χώρα εκτός της Ε.Ε , ΕΟΧ και Ελβετίας ΔΕΝ δικαιούστε ΕΚΑΣ.

5.        Θα λαμβάνω το ΕΚΑΣ εφόρου ζωής ;


ΟΧΙ, η παροχή του επιδόματος ΕΚΑΣ καταργείται από 1.1.2020. Επιπλέον το αργότερο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου κάθε έτους (έως το 2019) θα πραγματοποιείται ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος για το επόμενο έτος, ώστε από 1η Ιανουαρίου κάθε έτους να μη χορηγείται ΕΚΑΣ σε μη δικαιούχους.

6.        Σε ποιες κρατήσεις υπόκεινται το ΕΚΑΣ;


Τα ποσά του ΕΚΑΣ δεν υπόκεινται σε εισφορές για περίθαλψη αλλά και στον υπολογισμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ)



ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ


1.   Σε ποιες κρατήσεις-μειώσεις υποβάλλεται η σύνταξή μου ;


Η βασική σύνταξη, όπως αυτή αναγράφεται στην πράξη συνταξιοδότησης, δεν είναι αυτή που τελικά σας καταβάλλεται. Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης διαμορφώνεται ως εξής :

Στη βασική σύνταξη προστίθενται το αναλογούν επίδομα εξομάλυνσης (δεν είναι σταθερό και εξαρτάται από το ποσό της βασικής σύνταξης) και τα τυχόν καταβαλλόμενα οικογενειακά επιδόματα και στην συνέχεια γίνονται, κατά περίπτωση, οι ακόλουθες κρατήσεις και μειώσεις :
1.        η κράτηση για υγειονομική περίθαλψη
2.        η μείωση λόγω απασχόλησης ή κατοχής θέσης
3.        η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) αρθ.11 Ν.3865/10 όπως τροποποιήθηκε με την παρ.13 του αρθ.2 του Ν.4002/11
4.        η επιπλέον εισφορά του αρ.2 παρ.14 εδ.α του Ν.4002/11,
5.        η μείωση σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.10 του αριθ.1 του Ν.4024/2011
6.        η μείωση σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του αριθ.1 του Ν.4051/2012

7.        η μείωση σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4093/2012
8.        ο φόρος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του αρ. 29 του Ν.3986/2011
9.        η προαιρετική εισφορά των 0,20€ υπέρ συλλογικών οργάνων συνταξιούχων του αρθ.102 του Ν.4387/2016.

Περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις και το τρόπο υπολογισμού των ανωτέρω κρατήσεων δίνονται στο κεντρικό μενού στην οθόνη ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

2.   Είμαι συνταξιούχος από ίδιο δικαίωμα του Δημοσίου, γενικά, συμπεριλαμβανομένης της βουλευτικής σύνταξης ή χορηγίας και εργάζομαι. Τι συνέπειες έχει αυτό στην σύνταξή μου;


Ύστερα από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος με τη σύσταση του Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας (Ε.Φ.Κ.Α) (Ν.4387/12-5-2016) κρίσιμη θεωρείται η ημερομηνία ανάληψης της εργασίας σας ή η ημερομηνία απόκτησης ιδιότητας ή δραστηριότητας υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α.
Συγκεκριμένα :

Ανάληψη Εργασίας ή Γενικά Οποιασδήποτε Επαγγελματικής Δραστηριότητας, από 13-5-2016 και εφεξής (Αρθ.20 Ν.4387/2016)


α) Εάν έχετε αναλάβει εργασία ως μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, ή έχετε προβεί σε έναρξη επιτηδεύματος ως αυτοαπασχολούμενος από την 13-5-2016 και εφεξής ή αποκτήσατε ιδιότητα ή δραστηριότητα υπαγόμενη στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α , οι ακαθάριστες συντάξεις σας κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες κατά 60% για όσο χρόνο απασχολείστε ή διατηρείτε την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα.
β) Εάν αναλάβετε εργασία ή αποκτήσετε δραστηριότητα σε φορείς της γενικής Κυβέρνησης του Δημοσίου, η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεών σας, κύριων και επικουρικών αναστέλλεται για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας ή της υπηρεσίας ή η δραστηριότητά σας.

Σημειώνουμε ότι, το χρονικό διάστημα της εργασίας ή της αυτοαπασχόλησής σας μπορείτε να το αξιοποιήσετε για την προσαύξηση της κύριας και της επικουρικής σύνταξης σας.

Ανάληψη Εργασίας ή Αυτοαπασχόληση Γενικά Μέχρι Και 12-5-2016


α) Εάν απασχολείστε στο Δημόσιο Τομέα με μειωμένο ωράριο εργασίας και μέχρι 10 ώρες την εβδομάδα, δεν έχετε καμία συνέπεια.

β) Εάν απασχολείστε ως μισθωτός στον δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (όπως αυτός έχει οριοθετηθεί με το ν.1256/1982) η ακαθάριστη σύνταξη σας μειώνεται κατά 70%. Επιπλέον, στην περίπτωση που σας καταβάλλεται το υπόλοιπο 30% της σύνταξης, ο χρόνος υπηρεσίας σας δεν είναι συντάξιμος για κανέναν ασφαλιστικό φορέα.

Εάν όμως είστε διορισμένος σε θέση προέδρου ή μέλους Διοικητικού Συμβουλίου, φορέα του δημόσιου τομέα μπορείτε αντί της υπαγωγής σας στις προηγούμενες ρυθμίσεις να επιλέξετε, με υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86, που θα απευθύνετε τόσο προς την υπηρεσία σας, όσο και προς την Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ.Κ, την υπαγωγή σας στις ρυθμίσεις της παρ.9 του άρθρου 6 του Ν.2469/97 δηλαδή την καταβολή αμείωτης της σύνταξής σας και το 50% των προβλεπόμενων αμοιβών της ανωτέρω θέσης.

γ) Εάν απασχολείστε ως μισθωτός στον καθαρό ιδιωτικό τομέα και είστε : πολιτικός συνταξιούχος που δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του ή στρατιωτικός συνταξιούχος που δεν έχει συμπληρώσει το 47ο έτος,
τότε η καταβολή της σύνταξης αναστέλλεται.
Εάν έχετε συμπληρώσει τα παραπάνω όρια ηλικίας, μειώνεται κατά 70% το ποσό ακαθάριστης σύνταξης που υπερβαίνει τα 1007,10 ευρώ. Το ανωτέρω όριο προσαυξάνεται κατά 201,42 ευρώ για κάθε παιδί για το οποίο δικαιούστε επίδομα τέκνου.
Αν όμως είστε συνταξιούχος, πολιτικός ή στρατιωτικός, που έχετε απολυθεί ή αποστρατευτεί αυτεπάγγελτα, χωρίς υπαιτιότητά σας και δεν έχετε συμπληρώσει το 55ο ή το 47ο έτος της

ηλικίας αντίστοιχα, η σύνταξή σας δεν θα ανασταλεί αλλά θα περιοριστεί σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.

δ) Εάν αυτοαπασχολείστε στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα και είστε : πολιτικός συνταξιούχος που δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του ή
στρατιωτικός συνταξιούχος που δεν έχει συμπληρώσει το 47ο έτος, τότε η καταβολή της σύνταξης αναστέλλεται.
Εάν έχετε συμπληρώσει τα παραπάνω όρια ηλικίας, μειώνεται κατά 70% το ποσό της ακαθάριστης σύνταξης που υπερβαίνει τα 2.014,20 ευρώ. Το ανωτέρω όριο προσαυξάνεται κατά 201,42 ευρώ για κάθε παιδί για το οποίο δικαιούστε επίδομα τέκνου.
Αν όμως είστε συνταξιούχος, πολιτικός ή στρατιωτικός που έχετε απολυθεί ή αποστρατευτεί αυτεπάγγελτα, χωρίς υπαιτιότητά σας και δεν έχετε συμπληρώσει το 55ο ή το 47ο έτος της ηλικίας αντίστοιχα, η σύνταξή σας δεν θα ανασταλεί αλλά θα περιοριστεί σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ για περ. (γ) και (δ) : όσοι λαμβάνουν σύνταξη εξαιτίας τρομοκρατικής ενέργειας, όσοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη, όσοι λαμβάνουν σύνταξη παθόντος στην υπηρεσία και εξαιτίας αυτής, όσοι έχουν τέκνο ανίκανο για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος κατά 67% και άνω καθώς και οι πολύτεκνοι που έχουν ένα τουλάχιστον τέκνο ανήλικο ή που σπουδάζει και δικαιούνται για αυτό επίδομα τέκνου, δεν εμπίπτουν στους ανωτέρω περιορισμούς.

3.   Ποιες συνέπειες έχει η παράλειψη δήλωσης εργασίας-δραστηριότητας ή ιδιότητας


Οι συνταξιούχοι υποχρεούστε πριν αναλάβετε εργασία ή αυτοαπασχόληση να το δηλώσετε στην Υπηρεσία μας και γενικά σε κάθε φορέα από τον οποίο λαμβάνετε κύρια ή επικουρική σύνταξη. Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται εκτός του καταλογισμού για την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων και επιπλέον σε βάρος σας επιβάρυνση με ποσοστό 4,56% ετησίως.

4.     Είμαι συνταξιούχος του Δημοσίου από ίδιο δικαίωμα και μετέχω μόνο με την ιδιότητα του απλού μέλους ή μετόχου σε εταιρεία. Έχω επιπτώσεις στην σύνταξή μου;


Εφόσον μετέχετε μόνο με την ιδιότητα του απλού μέλους ή μετόχου, δεν έχετε καμία επίπτωση στην σύνταξή σας. Εξαιρούνται οι ομόρρυθμοι εταίροι, των οποίων η δραστηριότητα θεωρείται αυτοαπασχόληση και εμπίπτει στην ερώτηση 2.
Σε περίπτωση όμως που εκτός από την ιδιότητα του μέλους ή μετόχου είστε και επιτηδευματίας με διαφορετικό αντικείμενο, η σύνταξή σας εμπίπτει στην ερώτηση 2.

5.    Είμαι συνταξιούχος του Δημοσίου, από ίδιο δικαίωμα, και μετέχω σε εταιρεία ως διαχειριστής ή ως διευθύνων σύμβουλος. Ποιες οι επιπτώσεις στην σύνταξή μου;


Εμπίπτετε στην περίπτωση αυτοαπασχόλησης της ερώτησης 2.

6.   Η σύνταξη μου είναι σε αναστολή λόγω απασχόλησης. Τι ενέργειες πρέπει να κάνω, μόλις συμπληρώσω το προβλεπόμενο όριο ηλικίας.


Θα πρέπει να υποβάλλετε αίτηση στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ.Κ, στην οποία να δηλώνετε εάν εξακολουθείτε να εργάζεσθε ή όχι και να ζητάτε την καταβολή της σύνταξής σας.

7.   Έχω μείωση στην σύνταξή μου, λόγω απασχόλησης αλλά διέκοψα την εργασία μου. Ποιες ενέργειες θα πρέπει να κάνω ;


Θα πρέπει να δηλώσετε την διακοπή της απασχόλησης στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ.Κ, προσκομίζοντας σχετικά δικαιολογητικά.


8.    Είμαι συνταξιούχος του Δημοσίου, γενικά, συμπεριλαμβανομένης της βουλευτικής σύνταξης και της χορηγίας και ταυτόχρονα λαμβάνω βουλευτική αποζημίωση ή


αντιμισθία ως αιρετό όργανο των Ο.Τ.Α α΄ και β΄ βαθμού. Τι συνέπειες έχει αυτό στην σύνταξή μου;

Εάν αναλάβατε τη θέση του αιρετού οργάνου (βουλευτή, δημάρχου, περιφερειάρχη κ.τ.λ) από 13-5-2016 και εντεύθεν η σύνταξή σας αναστέλλεται για όσο χρόνο κατέχετε τη θέση αιρετού.


Στην περίπτωση όμως, που έχετε αναλάβει καθήκοντα μέχρι και 12-5-2016, η ακαθάριστη σύνταξη σας μειώνεται κατά 70%.
Αν επιθυμείτε να σας καταβληθεί το υπόλοιπο 30% οφείλετε να γνωρίζετε, ότι ο χρόνος της θητείας σας δεν είναι συντάξιμος.

Ειδικά εάν λαμβάνετε βουλευτική σύνταξη ή χορηγία δημάρχου και επανεκλεγείτε στα αξιώματα του βουλευτή ή του δημάρχου αντίστοιχα, η σύνταξη σας αναστέλλεται.


ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΙΡΕΤΩΝ


1.    Η βουλευτική σύνταξη και η χορηγία αιρετού έχουν διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με τις άλλες συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο ;


Η βουλευτική σύνταξη και η χορηγία αιρετού οργάνου των Ο.Τ.Α α΄ και β΄ βαθμού είναι συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο και συνεπώς έχουν την ίδια αντιμετώπιση με αυτές.


2.    Λαμβάνω βουλευτική σύνταξη ή χορηγία αιρετού και ταυτόχρονα και άλλη κύρια σύνταξη. Τι επιπτώσεις έχει το γεγονός αυτό στην σύνταξη μου;


Από 1-1-2013, στην περίπτωση που λαμβάνετε και δεύτερη κύρια σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο μειώνεται κατά 20% η βουλευτική σύνταξη ή η χορηγία του αιρετού. Το ποσοστό της μείωσης ορίζεται σε 30%, για την βουλευτική σύνταξη ή την χορηγία του αιρετού στην περίπτωση που λαμβάνετε και τρίτη σύνταξη συμπεριλαμβανομένης της βουλευτικής ή της χορηγίας.


3.   Σε ποιες κρατήσεις-μειώσεις υποβάλλεται η βουλευτική σύνταξη ή η χορηγία μου ;


Η βασική σύνταξη, όπως αυτή αναγράφεται στην πράξη συνταξιοδότησης, δεν είναι αυτή που τελικά σας καταβάλλεται. Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης διαμορφώνεται ως εξής :

Στη βασική σύνταξη προστίθενται το αναλογούν επίδομα εξομάλυνσης (δεν είναι σταθερό και εξαρτάται από το ποσό της βασικής σύνταξης) και τα τυχόν καταβαλλόμενα οικογενειακά επιδόματα και στην συνέχεια γίνονται, κατά περίπτωση, οι ακόλουθες κρατήσεις και μειώσεις :

1.        η μείωση της βουλευτική σύνταξης ή της χορηγίας κατά 20% ή 30%, εφόσον λαμβάνετε και δεύτερη ή τρίτη κύρια σύνταξη αντίστοιχα από άλλο ασφαλιστικό Ταμείο ή το Δημόσιο
2.        η κράτηση για υγειονομική περίθαλψη
3.        η μείωση λόγω απασχόλησης ή κατοχής θέσης
4.        η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) αρθ.11 Ν.3865/10 όπως τροποποιήθηκε με την παρ.13 του αρθ.2 του Ν.4002/11
5.        η επιπλέον εισφορά του αρ.2 παρ.14 εδ.α του Ν.4002/11,
6.        η μείωση σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.10 του αριθ.1 του Ν.4024/2011
7.        η μείωση σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του αριθ.1 του Ν.4051/2012
8.        η μείωση σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4093/2012
9.        ο φόρος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του αρ. 29 του Ν.3986/2011

10.           η προαιρετική εισφορά των 0,20€ υπέρ συλλογικών οργάνων συνταξιούχων του αρθ.102 του Ν.4387/2016

Περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις και το τρόπο υπολογισμού των ανωτέρω κρατήσεων δίνονται στο κεντρικό μενού στην οθόνη ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ


4.    Μπορώ να χρησιμοποιήσω χρόνο ασφάλισης από άλλο ασφαλιστικό φορέα ή από το Δημόσιο για να θεμελιώσω ή να προσαυξήσω την βουλευτική μου σύνταξη ή την χορηγία που λαμβάνω ως αιρετό όργανο των Ο.Τ.Α α΄ και β΄ βαθμού ;


Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρόνο ασφάλισης που έχετε διανύσει σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα ή το Δημόσιο για την θεμελίωση ή την προσαύξηση βουλευτικής σύνταξης ή σύνταξης αιρετού οργάνου των Ο.Τ.Α α΄ και β΄ βαθμού.


5.   Λαμβάνω βουλευτική σύνταξη ή χορηγία δημάρχου και έχω επανεκλεγεί στο αξίωμα του βουλευτή και του δημάρχου αντίστοιχα. Ποιες οι επιπτώσεις για την σύνταξη ή τη χορηγία μου;


Από 1-1-2013, η σύνταξη ή η χορηγία σας αναστέλλεται.


ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

1.   Πότε θεωρούμαι κάτοικος εξωτερικού ;


Όταν διαμένετε πλέον των έξι μηνών σε χώρα εκτός Ελλάδας

2.   Τι υποχρεώσεις έχω ;


Κάθε εξάμηνο οφείλετε να αποστέλλετε στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ.Κ πιστοποιητικό αμεταβλήτου κατάστασης από την οικεία Ελληνική Προξενική αρχή, δηλώνοντας ταυτόχρονα (αν δεν έχετε ήδη δηλώσει) τη διεύθυνση κατοικίας σας στο εξωτερικό, τη διεύθυνση αλληλογραφίας σας στην Ελλάδα καθώς και τα στοιχεία ΑΦΜ ΑΔΤ και ΑΜΚΑ.
Κάθε άλλη βεβαίωση (εκτός προξενικής αρχής) δε γίνεται δεκτή.
Κάθε αλλαγή (θάνατος, γάμος, τέκνα) στην κατάστασή σας πρέπει να δηλώνεται (αποστέλλοντας τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία) το συντομότερο δυνατό στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ.Κ.




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)