Άδοξα έκλεισε και αυτός ο κύκλος της διαπραγμάτευσης αφού θεσμοί και κυβέρνηση δεν κατάφεραν να κατάληξουν σε συμφωνία παρά την πρόοδο και οι εκπρόσωποι των θεσμών αποχωρούν με σοβαρές εκκρεμότητες σε μια σειρά από θέματα.
Μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων των
θεσμών, οι επαφές κυβέρνησης και δανειστών θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων,
με ανταλλαγή e-mail και τηλεδιασκέψεις, ενώ η επόμενη ημερομηνία της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών, εκτιμάται στις αρχές Απριλίου.
Η συμφωνία θα κλείσει μόνο όταν υπάρξει συμφωνία πακέτο (σε Ασφαλιστικό - Φορολογικό - Δημοσιονομικό) και δεν θα εξεταστεί κάθε τομέας ξεχωριστά. Ετσι παρότι υπάρχει συμφωνία / σύγκλιση σε σημεία - κλειδιά του ασφαλιστικού και, σχεδόν, πλήρης συμφωνία για το φορολογικό", οι αποκλίσεις σε κάποια θέματα εμποδίζουν μια συνολική συμφωνία.
Ασφαλιστικό
Στο ασφαλιστικό οι διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών αφορούν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, ενώ οι θεσμοί διαφωνούν και για τη μείωση εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών που έχει προτείνει η κυβέρνηση, ζητώντας περισσότερο ποσοτικοποιημένα στοιχεία.
Οι δανειστές αμφισβητούν τα νούμερα του υπουργείου όπως ότι η εξοικονόμηση της δαπάνης από τη μείωση του πλαφόν των υψηλών και πολλαπλών
συντάξεων αποφέρει 200 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς, η απόδοση δεν υπερβαίνει τα 35 εκατ. ευρώ, καθώς μόνο 50.000 συνταξιούχοι εισπράττουν σήμερα συντάξεις άνω των 2000 ευρώ, αθροιστικά (κύριες και επικουρικές).
Γι αυτό ζητούν «μετρήσιμα» αποτελέσματα περικοπής συνταξιοδοτικής δαπάνης, όπως είναι η μείωση της εθνικής σύνταξης από τα
384 ευρώ στα 320-340 ευρώ και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 40%.
Στη σημερινή συνάντηση (20/3) των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο,
την τελευταία συνάντηση πριν από την αναχώρηση των επικεφαλής των Θεσμών από την Αθήνα, θα γίνει αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων ημερών.
Κόκκινα Δάνεια
Μισή νίκη φαίνεται πως σημειώνει η κυβέρνηση στη μάχη των
κόκκινων δανείων πετυχαίνοντας τη συμφωνία τους για την αναστολή πώλησης δανείων πρώτης κατοικίας σε
funds, μόνο όταν πρόκειται για τα στεγαστικά δάνεια ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων, χαμηλού εισοδήματος. Δηλαδή η απαγόρευση πώλησης από τις τράπεζες σε funds δεν θα είναι οριζόντια όπως επεδίωκε η κυβέρνηση,
και θα αφορά τελικά έναν μικρό αριθμό δανειοληπτών με χαμηλό εισόδημα κοντά στα όρια της φτώχειας και με σπίτια χαμηλής αντικειμενικής και εμπορικής αξίας.
Η μάχη χάνεται και για όλες τις υπόλοιπες εξαιρέσεις που επεδίωκε στις υπόλοιπες "ευαίσθητες κατηγορίες": Δηλαδή στα μικρά καταναλωτικά, στα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα σημείο ρήξης παραμένει η επιμονή του κουαρτέτου, και ιδιαίτερα του ΔΝΤ, στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των ενήμερων δανείων που η κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να κάνει αποδεκτή.
Φορολογικό
Από τους τομείς που σημειώθηκε πρόοδος και σχεδόν συμφωνία είναι το φορολογικό, καθώς κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν σε
νέα φοροεισπρακτικά μέτρα άνω του 1,4 δισ. ευρώ.
Εκτός από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, το σχέδιο περιλαμβάνει νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων, στα τέλη ταξινόμησης των ΙΧ αυτοκινήτων, στα τέλη κινητής τηλεφωνίας ακόμη και στον ΕΝΦΙΑ.
Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης προβλέπουν:
Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων, της αμόλυβδης βενζίνης, του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης , αυξήσεις στα τέλη ταξινόμησης των μεταχειρισμένων ΙΧ αυτοκινήτων,αυξήσεις στα φορολογικά τέλη που επιβάλλονται στη χρήση κινητών τηλεφώνων, νέες επαχθείς αλλαγές στη δομή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και επιβολή τέλους 1 τοις χιλίοις στις περισσότερες τραπεζικές συναλλαγές, μέτρο που εκτιμά ότι θα αποδώσει έσοδα ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ.