Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας, οι χάρτινες αποδείξεις, δηλαδή αυτές που εκδίδονται σε φυσική μορφή από τις φορολογικές ταμειακές μηχανές, θα παραμείνουν τελικά "στο παχνίδι" αφού θα εξακολουθούν να αναγνωρίζονται για το χτίσιμο του αφορολόγητου από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Στην πράξη, αυτό που θα γίνει θα είναι η αντικατάσταση της "κάρτας αποδείξεων", της λεγόμενης και φοροκάρτας η οποία είχε καθιερωθεί το 2010 προκειμένου να μην είναι υποχρεωμένοι οι φορολογούμενοι να συγκεντρώνουν και να διακρατούν σακούλες με αποδείξεις, με τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Έτσι, πολύ απλά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, να παίρνουν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους με φυσική μορφή, δηλαδή χάρτινες. Αν θέλουν να μην κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Στις περιπτώσεις αυτές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν την χάρτινη απόδειξη αφού οι δαπάνες τους με πλαστικό χρήμα θα γίνονται αυτόματα γνωστές στο Taxisnet και θα καταγράφονται στον κωδικό των αποδείξεων της επόμενης φορολογικής δήλωσης.
Τα όρια
Αυτήν την περίοδο οριστικοποιούνται τα όρια αξίας αποδείξεων που θα είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι. Τα επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει η Καραγιώργη Σερβίας είναι το όριο της αξίας των ελάχιστων απαιτούμενων αποδείξεων να είναι κλιμακωτό ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του μισθωτού και συνταξιούχου. Έτσι, το όριο θα ξεκινά από το 10% (που ισχύει και σήμερα) και θα μπορεί να φθάνει ακόμη και το 35% έως 40% για υψηλό εισόδημα.
Μάλιστα, υπάρχει εισήγηση στο υπουργείο να αλλάξει το ανώτατο πλαφόν των απαιτούμενων αποδείξεων και είτε να καταργηθεί είτε να αυξηθεί με πιθανότερο το δεύτερο. Σήμερα το ανώτατο όριο απαιτούμενων αποδείξεων είναι 10.500 ευρώ και οι αποδείξεις που συγκεντρώνονται πέραν αυτής της αξίας δεν έχουν καμία σημασία για τον φορολογούμενο.
Οι κληρώσεις
Στο ΥΠΟΙΚ θέλουν να δώσουν κίνητρο σε όλους τους φορολογούμενους, όχι μόνο στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, προκειμένου να συγκεντρώνουν αποδείξεις. Τόσο για τους μισθωτούς για το όριο πέραν της απαιτούμενης αξίας αποδείξεων, αλλά και για τους υπόλοιπους φορολογούμενους που δεν έχουν αφορολόγητο όριο (ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων κα). Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η δυνατότητα θέσπισης κινήτρων με τη μορφή κληρώσεων. Οι αποδείξεις θα καταχωρούνται σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνονται πληρώσεις στις οποίες ο φορολογούμενος θα μπορεί να κερδίσει ακόμη και ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.